Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Arvutiabi
3 küsimust nuhkimise kohta
 
paranoia 28. september 2010, kl 22.15
1.Kui oled mingis arvutis (nimetame seda arvutiks A) 1 kord oma postkasti sisse loginud, siis kas saab selles arvutis hiljem välja nuhkida selle postkasti parooli?
2.Kui hiljem sisened teisest arvutist (arvutist B) oma postkasti, kas saab arvutist A välja nuhkida arvuti B IP aadressi?
3.Kas on võimalik IP aadressi teades siseneda mingil viisil arvutisse B ning kui jah, siis mil viisil?
 
ha ha 28. september 2010, kl 22.22
1. jah sest vahekord on toimunud

2. jah kui A logib sisse hiljem peale B väljalogismist varastatud konto infoga siis mõni koht näitab mis IP eelmine sisselogimine toimus

3. jah aga mina ei oska
 
paranoia 28. september 2010, kl 22.38
aitäh, ha ha
Küsin veel - kuidas saaks kindlaks teha, et keegi on mu arvutisse sisenenud, mida seal täpselt toimetanud ning mil viisil saaks seda blokkida? Mingid nuhkvara tuvastamise programmid?
 
ha ha 28. september 2010, kl 22.46
võta mõni tablakas:)
ei ole arvatavasti keegi sinu arvutisse roninud

tulemüür ja viirusetõrje olgu masinas olemas:)
 
Tõnis 28. september 2010, kl 22.48
Vastates esimesele küsimusele:
1. jah
2. jah
3. jah
Vastates teisele küsimusele:
Selle jaoks on olemas korralikult seadistatud tulemüürid. Ja ei mingit keemiat.
Edu.
 
paranoia 28. september 2010, kl 23.12
tänud, tablakas on võetud, aga paranoia ikka alles:)
küsimus selles, et kui tegu it profiga, kellel teatud põhjusel konkreetne pahatahtlik põhjus huvituda minu tegemistest arvutis, siis see poleks ju sellise tegelase jaoks probleem tegutseda minu teadmata?
 
h 29. september 2010, kl 00.10
Profi ei jaoks ei ole probleemiks sinu teadmata tegutseda. Võib-olla on häkker juba kogu info su kõvakettalt enda arvutisse tõmmanud?:) Kui häkker on su arvutisse pääsenud, siis saab ta su postkastide paroolid registrist kätte,--juhul kui brauser on paroolid salvestanud.
Miks sa arvad, et mõni proff-häkker sinu vastu huvi tunneb? Nemad niisama ei häki, selleks peab põhjus olema.
 
Teadja 29. september 2010, kl 08.48
Pole erilist põhjust karta.
Jah, põhimõtteliselt on see kõik ühel või teisel moel võimalik, aga iga tavaline nö IT-spets selle kõigega hakkama ei saa. Eriti veel siis, kui kasutusele võetud vastavad meetmed, nagu näiteks juba mainitud tulemüür.
 
L. 30. september 2010, kl 05.38
Nagu öeldud, on see tõesti võimalik, kuid paraku, vastupidiselt viimasele kommenteerijale, peaks ta tavaline it-spets ikkagi teadma, kuidas häkkimine toimub - selge, kui võrkudega ei tegele, pole sinu mure, kuid võrgu- ja turvalahendused ning nende mõistmine ning analüüsitavus läbi enda teadmiste peaks olema elementaarne oskus.

See selleks.
Teemaalgatajale soovin öelda, et vaevelt meiemaal üks selliste oskustega inimene viitsiks ja tahaks sinust huvituda..
 
Teadja 30. september 2010, kl 12.58
Pole mõtet inimesi nii väga hirmutada.

Tulemüür peal - nii OS'il kui ka näiteks ruuteril, Windowsi logimine parooli all, ehk ka lausa BIOS'ist juba parool peal, surfab netis sätetega, mis kustutab pele veebilehitseja sulgemist kõik surfamise ajal arvutisse tekitatud failid, arvutis puudub keylogger, peal ka hea viirusetõrje, mille seaded parooliga kaitstud, Windowsis kaustade ja failide jagamine välja lülitatud. Kui peaks juhuslikult ka administator'i konto kehtiv olema, siis kindlasti ka sellele tugev parool. Võimalusel üldse takistada teistel arvutile füüsiline ligipääs. WiFi't ei kasuta. Ruuterit kasutades ka sellel parool peal. Kõik ebavajalikud pordid kinni.

Tahad öelda, et sinule pole mingi probleem sellises olukorras kõigi kolme punkti täitmine? Võin kihla vedada, et keegi siin foorumis ei saa sellega hakkama.
 
k 30. september 2010, kl 16.48
"peaks ta tavaline it-spets ikkagi teadma, kuidas häkkimine toimub - selge, kui võrkudega ei tegele, pole sinu mure, kuid võrgu- ja turvalahendused ning nende mõistmine ning analüüsitavus läbi enda teadmiste peaks olema elementaarne oskus." - Üldises plaanis teab jah. Aga kui tavaline it-spets oskaks analüüsida ja öelda täpselt konkreetseid viise, kuidas tema hallatavatesse süsteemidesse sisse häkkida, siis häkkeritel ju ei oleks üldse tööpõldu ehk siis nad ei saakski kuhugi sisse häkkida, sest it-spetsid oleksid vastavad ohukohad likvideerinud.
 
ahto29 03. oktoober 2010, kl 01.51
ma arvan et kui kahtlustad siis kõige "lollikindlam" meetod oleks hankida endale mingi lihtsama linuxi Live-CD.. käivitad arvuti hoopis sellelt plaadilt ja ükskõik mis keyloggerid ja troojad on arvuti kõvakettale installitud sinu infot (salasõnu/paroole) need ei saa (kui just ei ole lausa snifrid jälgimas mingit kohaliku võrgu kriitilist osa ja paroolid liiguvad lahtises tekstis-ülimalt vähetõenäoline). Enamik Live-Cdsid käivitavad graafilise windowsilaadse keskonna kus saad siis käivitada veebibrauseri ja minna internetti..
-hangi endale linuxilise Live plaat või USB pulgale salvestatud analoogne asi.. no vajab pisut targema itimehe abi..aga ühekordne probleem
-CTRL+ESC klahvide kombinatsioon KOHE peale arvuti käivitust pakub sulle menüü, vali cd-seade
-vali cd-seade.
-lihtsalt oota kuni pilt "selgib" ja saad veebibrauseri käivitada..

-igasuguste viirusetõrjete, windowsi paroolide ja tulemüüride peale on tiba kahtlane lootma jääda.. miks?
-USB pulga/Cd-plaadi ja spetstarkvaraga arvuti käivitades ei ole probleem Windowsi endale Administraatori õigused saada.
-isevalmistatud keyloggeri eest mis salvestab kohalikule kõvakettale ja ei saada infot netti tulemüürid eriti ei kaitse. Ja kui teavitabki siis enamik inimesi vajutab automaatselt "jah luba":O
 
++++++ 03. oktoober 2010, kl 19.47
LiveCD'ga ei saa ID-kaardilugejat kasutada ja paroolikaardiga on limiit liiga väike!
 
ha ha 03. oktoober 2010, kl 20.47
+++++
estobuntu liveCD abil saab ID-kaarti kasutada:)
 
ahto29 04. oktoober 2010, kl 02.59
estobuntu siis.. ubuntu eestindatud variant

rohkem eesti keelt peaks vähemkogenud inimest aitama ka.
Kust saab? Estobuntu.org
Lähed "Allalaadimine" ja sealt siis valid. Esimene (32bit variant) töötab kõigil tänapäevastel arvutitel. Kirjuta see plaadile. Kuidas?
Mine Poweriso.com ja vali "download" ja siis emba-kumba pakutud linkidest.. Installi saadud programm.
Käima pannes võid rahulikult valida "Trial" kasutusviisi, iso kirjutamist plaadile see ei piira, muid kirjutamisi vist lubas kuni 200Mb piirini..see selleks
Tee see Poweiso lahti ja kuskil menüüdes on selline valik nagu "Burn Image", Browse nupu alt vali see linuxi fail ja vaata et plaadiseade mida programm tahab kasutada oleks see mis sul enda arvutis.. ja siis lihtsalt vajuta Burn.
Kasutab see Nero "põletamismootorit" ja on suht lollikindel.. kui kõik läheb hästi saad endale tulemuseks käivitatava estobuntu plaadi.edu
PS. suht ähmane jutt oli aga tööarvuti ja tulemüüri taga ning täpsem selgitus pole praegu võimalik.
 
to teadja 04. oktoober 2010, kl 03.29
"Pole mõtet inimesi nii väga hirmutada.Tulemüür peal - nii OS'il kui ka näiteks ruuteril, Windowsi logimine parooli all, ehk ka lausa BIOS'ist juba parool peal, surfab netis sätetega, mis kustutab pele veebilehitseja sulgemist kõik surfamise ajal arvutisse tekitatud failid, arvutis puudub keylogger, peal ka hea viirusetõrje, mille seaded parooliga kaitstud, Windowsis kaustade ja failide jagamine välja lülitatud. Kui peaks juhuslikult ka administator'i konto kehtiv olema, siis kindlasti ka sellele tugev parool. Võimalusel üldse takistada teistel arvutile füüsiline ligipääs. WiFi't ei kasuta. Ruuterit kasutades ka sellel parool peal. Kõik ebavajalikud pordid kinni.

Tahad öelda, et sinule pole mingi probleem sellises olukorras kõigi kolme punkti täitmine? Võin kihla vedada, et keegi siin foorumis ei saa sellega hakkama."
Saaks kui oleks olemas füüsiline ligipääs. Ei kujuta ette koduarvutit mis on seina sisse müüritud või teraskapis:D nii et see on suht mõttetu lootus.. ja kui on füüsiline ligipääs siis ülejäänud ettevaatusabinõud enam ei kaitse kui kellegil on tõsine tahtmine mingit arvuti pealt "kuulata". BIOSi parooli olemasolu või Windowsi enda parooli tugevus ei oma tähtsust. Need on minutitega nullitavad (kui ei usu anna mail,kirjeldan protseduuri)
 
Shadow25 04. oktoober 2010, kl 21.55
Nii, mina siis see Teadja. Uues vanas kuues vaid - avastasin, et mul ammusest ajast selline konto olemas juba. :D

Pole vaja hakata õpetama patarei välja võtmist või jumperite ümber tõstmist. Iga suvaline nagunii niisama selle arvuti juurde ei satu. Eelmine loetelu oli vaid väike loetelu abinõudest, mis tollel hetkel pähe kargasid. Muuseas oli ka seal kirjas, et ei lase teistel oma arvutit kasutada nagu mina teen.
Muidugi pole olemas 100% kindlat lahendust nö arvutisse sisse murdmiseks(Jutt siis füüsilise ligipääsu kohta.), aga siiski tuleks see võimalikult tülikaks teha ja need mõned loetletud protseduurid seda teevad. Kindlasti vähendab ka nende inimeste hulka, kellel see õnnestub. Veel enam paroolide välja nuhkimine.

Ehk siis kõik oleneb kasutusele võetud kaitsemeetmetest. Kui need enamvähem korralikud, ei ole enamasti mõtet muretseda. Vähemalt mina pole nii paranoiline. :D

------------------------------------------------------------------------
http://www.assolea.ee - Giid, tõlk ja soome keele õpetaja
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!