Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Arvutiabi
Idee-algoritm siinse foorumi muutmiseks vahekiht-serveri abil
 
oo 24. oktoober 2010, kl 14.23
Pealkirja oli raske lühidalt ja selgelt sõnastada, kuid idee on tegelikult lihtne, eriti neile kes natuke veebinduse-netinduse koodipoolt taipavad.

Mõte tekkis sellest, et kuna Delfi tegijad paistavad olema jäiga ja ükskõikse suhtumisega kasutajate soovidega arvestamises, siis saab seda teha ka niiöelda kolmanda osapoole kaudu, kui vaid leidub selline asjast huvitatud ja minimaalsete vajalike oskuste-võimalustega kolmas osapool. Algoritmi kirjeldus (PS! Kõik see tegevus on 100% legaalne ja ei ole mingil moel kvalifitseeruv häkkerlusena):

- Eraldi server, virtuaalserver või serverikonto, mis võimaldab vähemalt näiteks perli, vms skriptide jooksutamist. Erilisi jõudlusnõudeid pole, kuid päris koduse adsl taga masin ka ei sobi, võrguühendus olgu ikka korralik ja stabiilne.
- See server (täpsemalt skript, millest pikemalt allpool) genereerib foorumi html-koodi, just sellise kujundusega ja värvidega nagu kasutajate konsensusele kõige vastuvõetavam on (näiteks endise siinse foorumi stiilis).
- Kui kasutaja navigeerib siis mööda seda mod-foorumit, näiteks avab siin arvutiabi alamfoorumis lugemiseks mingi teema, siis see skript konverteerib lennult url'i delfi foorumi vastavaks url'iks (kasutaja seda ei näegi) ja saadab päringu siia delfi foorumile.
- Delfi foorum saadab skriptile (mis on olemuselt nagu suvalise kasutaja brauser, ainult et töötab bot'ina) vastuseks siinse lehekülje koodi. Skript aga ei lase seda mitte kohe niisama edasi kasutajale vaid parsib enne sealt koodist välja vajalikud osad (foorumipostituste päised ja sisud) ning paigutab-vormistab need siis uutmoodi eeldefineeritud html-koodi sisse. See kõik toimub sekundi murdosa jooksul lennult. Kasutaja näeb foorumi teemat juba uues kujunduses ja ilma foorumit ümbritseva muu kamata. Sedasi toimub iga päringuga, nii on modifitseeritud foorum alati põhifoorumiga sünkroonis ja samas ei vaja ise mitte mingit andmebaasi ega selle haldust.
- Uue postituse lisamisel täidab kasutaja sarnased lahtrid nagu põhifoorumilgi (kuid need lahtrid asuvad mod-foorumi serveeringus), kuid nupule "saada" vajutades edastatakse postitusstring täies koosseisus ikkagi delfi foorumi postitusaadressile, ilma mod-serveri skriptipoolse vahelesekkumiseta (nn. läbipaistev lahendus). Tagasiside aga saabub juba läbi skripti, kasutaja näeb oma postitust ikka modifitseeritud kujunduses. Kuna postitusstringi edastus on "läbipaistev", siis edastub see delfi serverile koos konkreetse kasutaja ip ja user-agent andmetega, mod-kihi-server sellesse ei sekku.
- Registreeritud kasutajatega on natuke keerukam lahendust leida, kuid ka siin saab suhteliselt sarnase läbipaistva lahendusmeetodiga asja ära korraldada. Ehk siis reg. kasutaja ripub olemuslikult delfi-kihi küljes, kuigi ta visuaalis näeb ennast läbi mod-kihi.

Kogu see lahendus nõuab suhteliselt väikest ressurssi, ei kahjusta Delfi senise foorumi funktsioneerimist mitte mingil moel, ei sunni kasutajat kasutama ühte varianti (igaühe oma vaba valik kumma kaudu), ei varasta ära Delfi andmebaasi ega tekita mingeid turvaauke.
Soovitavalt võiks asi siiski stabiilselt toimida (seetõttu mitte kellegi koduarvutis) ja selle mod-skripiti (nt. perl'i skript, ca 1-2 kB mahuga, pluss uue html'i kood)kirjutamiseks võiks olla inimene, kellel on see hoogsalt käpas. Oleks need kaks tingimust endal olemas, teeksin ise selle ära, ca 1-2 päevaga. Hädapärast saaksin isegi hakkama, kuid äkki leidub keegi kel paremad eeldused ja muidugi ka huvi asja vastu, kasvõi katsetamise mõttes.
 
Tõnis 24. oktoober 2010, kl 14.47
Hmm - su jutust saan vaid aru, et sooviksid muuta. Aga mida nimelt, miks ja mis eesmärgil ei oska mina küll kuskilt välja lugeda.
Ehk valgustaksid?
 
oo 24. oktoober 2010, kl 15.09
Tõnis kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Hmm - su jutust saan vaid aru, et sooviksid muuta.
> Aga mida nimelt, miks ja mis eesmärgil ei oska
> mina küll kuskilt välja lugeda.
> Ehk valgustaksid?

Mõte oli inspireerituid nendest mitmetest pikkadest teemadest feministi ja halva kogemuse alafoorumites siin, kus kasutajad järjekindlalt (pärast siinse foorumi kujunduse uuendust) protesteerivad uue kujunduse üle (värv, font, linkimine, laiad postituste päised, avatarid ja muu butafooria jne). Paljudele meeldis vana foorumi kompaktsem layout ja vana foorumi varasema versiooni mahedam beezikas toon.

Jah, muide, ka lingid saaks selle vahekiht-serveri abil teha lihtsalt aktiivseks kõigis postitustes, ka mitteregistreerunud kasutajate omades!
 
olavsu1 24. oktoober 2010, kl 15.24
selleks kõigeks oli kunagi V6 loodud plugin firefoxile. originaalis töötas see rate.ee portaaliga kuid sai teiste portaalide jaoks kah kohendada. ei tea kuhu selle sorts kadunud on...

sammuti on olemas user-content.css millega saab siin värve teistsuguseks muuta.
 
oo 24. oktoober 2010, kl 15.33
Firefoxi spetsiaalselt väljakonfitud plugin on ka väga hea mõte, vaat et just see mis oleks kõige ideaalsemgi! Ma ei oska küll paugupealt arvata, kas see suudaks kõiki soovitavat ära teha, kuigi teoreetiliselt on vist võimalik jah, kuna asi töötab vist sarnase vahekiht-loogika järgi?

User-content css ei ole paraku nii paindlik. Kasutan seda isegi (siin Delfi jaoks sai kokku lapitud päris jurakas fail selleks), kuid selle võimalused on piiratud originaallehe koodilahendustega - jäigalt koodi sissekirjutatud parameetreid ei saa css-i abil muuta. Delfi lehe kood ongi selline segapudru - osa asju on defineeritavad css'i ja class'ide/div'ide kaudu, osa on tehtud jäikade tabelitena.
 
olavsu1 24. oktoober 2010, kl 15.52
mina olen hoopiski seda meelt, et siin peaks olema tõsisem foorumisoft.

phpbb2 or phpbb3. neil on kujundusi kõriauguni.

http://www.phpbb3styles.net/db/

igaüks leiab meelepärase...
 
ha ha 24. oktoober 2010, kl 16.37
läbi no name servu scripti ei hakka kunagi asju ajama:)

adblock ja no script on piisav lehel vähendatud tiluliluga kolamiseks

linkide aktiivsusest ei hooli:)
kujundusest kah ei hooli:)
END
 
oo 24. oktoober 2010, kl 17.11
Mismõttes "END"?
Küsimus polnud ju mitte selles, et kuidas siinse arvutifoorumi põhigurudele endale meeldib, küsimus oli selles, et tavalise siinse foorumikomplekti dumbjuuseri (kanaemad ja muidu tavalised naised, enamuses) soovidele vastu tulla ja neid aidata. Lahendus peaks olema selline, mis 1-2-3 lihtsalt (kas mingi väga lihtsa installiga või teiste veebiaadressi kasutamisega) teeks siinsele foorumile sellise näo nagu oli ütleme 2 aastat tagasi. Saaks ehk veel mitmed püsikasutajad-aktivistid tagasi, kes uue kujunduse tõttu nüüd siit ära on jooksnud. Nii mõnedki alamfoorumid on väga passiivseks jäänud, pole kellegiga vestelda ega tule ka asjalikke vastuseid enam.
Aga eks ma mõtlen lahenduse üle, võib-olla tuleb ka endal veel mingid täiendavad ideed. Natuke kiruma paneb küll, et pole päris programmeerija suunaga elus põhjalikumalt tegelenud ja praeguses vanuses (60+ aastat elatud) on ikka paganama raske seda koodikirjutamist omandada, mälupuhvrid kuidagi ei pea kinni enam ;)
 
ha ha 24. oktoober 2010, kl 17.53
END tähendas et ei viitsi sellel teemal targutada enam
mina arvamus sai ära öeldud ja teiste soovid või arvamused ei lähe korda:)
 
meh 24. oktoober 2010, kl 18.12
Arvad et Delfile meeldiks kui keegi kolmas võtab klikid endale. See toru keerataks väga kiiresti kinni.
 
oo 24. oktoober 2010, kl 18.53
meh kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Arvad et Delfile meeldiks kui keegi kolmas võtab
> klikid endale.

Oleneb mida klikiks lugeda. Ka selline vahekiht-server teeb ikkagi iga kasutajakliki peale ühe edasikliki Delfile. Põhimõtteliselt päringute arv ei muutu, sest vaheserver ise ei puhverdaks endas contenti (järgmise klikkija jaoks).

> See toru keerataks väga kiiresti kinni.

Loomulikult peab vahekiht-server kasutama user-agent stringina tavalist standard brauseristringi ning ip-aadress võiks olema pidev random (pole just tavavõimalus, kuid siiski tehtav) või siis läbi mõne suure kohaliku ISP proxy.

Aga kui on hoopis see Firefox-plugin igaühe enda masinas (kokkuvõttes lõpptulemus on sama), siis on täiesti võimatu mingeid vastumeetmeid teha. Selles mõttes mulle see plugina idee hakkas ka meeldima. Kahju ainult, et asi pole kõigi populaarsete brauseriliikide jaoks ja võib-olla dumbjuuseri jaoks ikkagi liiga kartusttekitavalt keeruline.
 
olavsu1 25. oktoober 2010, kl 11.47
sa tahad, et õiguskaitse ei saa tuvastada laimajaid ja muid selliseid paharette?

IP aadresside võltsimine annab võimaluse olla nähtamatu.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!