Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Arvutiabi
Läpakas pärast BIOS'i update'i
 
popu 28. november 2012, kl 20.16
Arvuti läheb peale BIOS'i uuendust kuumaks ja jahutus uhab vahetpidamata. Üldse teeb ta tihti seda uuendust.
 
galita 28. november 2012, kl 20.34
BIOS ei uuenda end automaatselt-kas uuendasid ise BIOSi?
Teemat lugedes tundub, et arvutis on mingi viirus või pahalane. Task Managerist saad vaadata, mis protsess arvutit nii hullult koormab, et jahutus vahetpidamata töötab.
 
popu 28. november 2012, kl 20.52
Arvuti ostetud uuena aasta eest ja alati ise teinud BIOS'i. Käsitsi pole seda kordagi teinud. Task managerist näitab suurimat koormust google chrome'il (mis on mul juba ammu ammu) ja pokkeriprogramm mis on mul veel kauem. Arvuti on kuum ka siis kui ühtegi programmi ei kasuta. Viirusetõrje ka koguaeg peal olnud, ülepäeviti teen kontrolli ja siiani pole midagi leidnud.
 
galita 28. november 2012, kl 22.11
Seleta seda automaatsed BIOS'i uuendamist täpsemalt. Mul ka uus läpakas, kuid ei mingit automaatset uuendamist, kõik tuleb endal teha kui selleks vajadus peaks tekkima-siiani ei ole veel BIOS'i uuendada vaja olnud.
Kas jahutus on kogu aeg kõvast tööd teha vihtunud või on see probleem viimasel ajal tekkinud? Pane mõni temperatuurisid jälgiv programm arvutisse-siis näeb ära kui kuumaks arvuti läheb. On ka sellist pahavara, mis on Task Manageris nähtamatu.
 
külastaja 28. november 2012, kl 22.57
Tiri endale selline proge nimega Spessy. Sellega saad põhjaliku ülevaate oma masinast- tuuma temperatuur,töötavad protsessid,turvaseaded,installeeritud programmid jne.Praktiliselt kõik võimaliku oma arvuti kohta.

http://www.piriform.com/speccy/download

BIOS`i automaatset uuendamist ei tahaks küll uskuda.Sellele ei suudaks ükski arvutitootja mõistliku põhjendust leida.
 
popu 28. november 2012, kl 23.24
Justnimelt pole ma kordagi käsitsi BIOS'i uuendust teinud. HP Support Assistant annab märku, et on vaja mingi uuendus teha ja mõnikord järgneb sellele BIOS'i uuendus ka. Seadeid pole ise muutnud, uuendused mis on n-ö IMPORTANT, teeb arvuti ise ära. Täpsemalt seletada ei oska, ei ole eriti pädev arvuti osas. Kordan veelkord, ise ei ole kordagi, kunagi käsitsi BIOSi uuendust teinud vaid alati on seda teinud arvuti ise.

Arvutitemperatuuride jälgimiseks on mul progre speedfan, praegused temp:
HD0 45C
Temp 1 77C
Core 1 76C
Core 2 76C

Pidevalt kõiguvad temperatuurid 70ne ja 90ne vahel.
 
popu 28. november 2012, kl 23.27
Enne viimast uuendust ei täheldanud küll, et arvuti nii kuumaks oleks läinud.

Ja muidugi kommentaarid a'la HP = kräpp ei ole oodatud.
 
downgrade eelmise biose peale tagasi 29. november 2012, kl 00.12
ja keela see krdi haapee assistant ära, joppeduardo.
biose uuendus on asi mida tehakse tungival pōhjusel ntx raua vahetus või kui mõni jupp ei viici koostööd teha.
cpu 72 on liiga palju, ca 90 -100 paneb masin end kinni.
 
külastaja 29. november 2012, kl 00.13
Protsesside listis ju ikka oskad vaadata milline protsess su arvutit koormab? Palju sul CPU koormus on?
Selle HP Support Assistandi vajalikkuses küll kahtlen.Ülearune tilulilu mida HP armastab kaasavaraks panna ja tolku midagi.
 
asdf 29. november 2012, kl 08.53
Mine poodi, osta pudel suruõhku ja puhu prose jahutuse küljest tolm minema.
 
l33t h4x0r 29. november 2012, kl 09.26
Põhjuseid võib olla mitu:

Pahalane arvutis mis hoiab arvuti koguaeg koormuse all.
Endal pandud mustmiljon pahna ja adwaret puupüsti täis.
Termopasta suht kuivaks ja kõvaks läind ning soojusjuhtivus radikaga on kehv ja prose kuum.
Arvuti radikas seest on tolmu täis ja lihtsalt jahutab kehvalt. Eriti hull keiss on selliste inimeste läpakatega kellel läpakas kuskil pisikeses köögis ja ise kõvad läpaka taga suitsetajad - radikas pmst pigikorraga kaetud kus tolm küljes ning seal lihtsalt suruõhk ei aita.
 
popu külastajale 29. november 2012, kl 09.29
Protsesside koormusest kirjutasin natuke ülevamal pool ja see pole muutunud. CPU usage kõigub 20 - 30% vahel. Arvuti käis pool aastat tagasi puhastuses. Panin arvuti tööle vähem kui pool tundi tagasi ja temperatuurid on juba:
HD0 34C
Temp 1 82C
Core 1 83C
Core 2 76C

Ausalt öeldes ei teadnud selle BIOS'i kohta mitte midagi. Peaks mainima, et seda uuendust on arvuti teinud päääris palju kordi..
 
Tônis. 29. november 2012, kl 10.03
Eelnevat lugedes soovitaks see isend mõne oskaja kätte toimetada.
Aga ise võiks teha järgmisi toiminguid: 1. HP Assistant ja veel muu selline mudru maha installida. 2. Läpa lahti võtta ja vilt radikavõrede eest eemaldada + uus termopasta.
Ülejäänu peaks selguma nende tegevuste käigus.
Soovitan kiiresti seda kõike teha sest pidev, jätkuv ülekuumenemine tähendab, et vokk ilmselt satub lähemal ajal prügikasti kuna emaplaat on maha põlenud. HP, mis teha.
Edu.
 
popu 29. november 2012, kl 10.29
Ise ei taha torkida, sest garantii kestab veel. Ootan siis pigem kuni kärssama läheb.
 
heino 29. november 2012, kl 10.43
no ega hp igasuguste assistantide uninstall ei tee seda garantiid kehtetuks. hp ei suuda windowsile korralikke utiliite progeda, üritavad hallata, mitte kasutada op-süsteemi. muda maha ja siis vaata, mis protsess kõige rohkem prose aega kulutab, kill process ja siis juba vastavalt olukorrale.
 
popu 29. november 2012, kl 12.22
Ise torkimise all pidasin silmas seda, et lahti kakkuma ja puhastama oma kätega ei hakka.
Protsesse olen tapnud.. muutusteta. Peaks siis garantiisse viima?
 
-Talib- 29. november 2012, kl 13.04
see BIOSi uuendus võib HP puhul paika küll pidada. näiteks oli esimestel 8440-del vaja BIOS ää uuendada, sest ventikas lõugas asja eest-teist taga. nüüd on asi jälle vastupidi, läpakas lääb kuumaks, aa ventikas töötab kuda juhtub, ilmselt on see HPde mingi sohvtipoolne nõrkus, mis ei lase inimese moodi tööd teha.
 
külastaja 29. november 2012, kl 19.11
Tegelikult tahaks ikkagi teada milline protsess kõige rohkem koormab.See, et CPU kõigub 20-30% vahel on kõigi protsesside kogusumma.Kui selleks põhikoormajaks on viirus, siis soovitaks mõne antiviirus liveCD-ga üle kontrollida.Kui aga seda kuumamist põhjustab BIOS, siis on selline skännimine ohtlik kuna viiruste skännimine on ise CPU-d piisavalt koormav.

http://www.malwarehelp.org/anti-malware-bootable-rescue-cd-dvd-download.html
 
popu 01. detsember 2012, kl 11.25
Milline protsess? Google chrome ikka, koos oma lisadega koormabki kõige rohkem. Kui kuskilt mõnda videot vaatama hakkan, siis läheb ka tõeline uhamine lahti ja temperatuurid tõusevad. Aga vahet pole millist lehitsejat ma kasutan, ühtemoodi koormama hakkab ikka. Lasin nüüd arvutist mõned mõttetud programmid ja paar searchbari maha, tõmbasin Malwarebytes'i ja vahetaks ka viirusetõrje ära kui ta tõesti kasutu on (AVG). Kas Avast! on parem?
 
külastaja 01. detsember 2012, kl 12.02
Võid igal juhul proovida Avasti.See AVG on minu kogemuste järgi kõige arvutit koormavam viirustörje üldse.Ja reaalajas peaks arvutit kaitsma vaid viirustõrje. Malwarebytes'iga võid vahel kontrollida, aga reaalajas kaitse võta maha.Vaata ,et Java oleks uuendatud.Kindlasti tasub võrrelda kuidas ükski brauser arvutit koormab.Kliki lahti "Start", otsiguribale kirjuta "msconfig". Käivita see ja vaata seal üle oma "startup" programmid. mida vähem sul igasugu programme algselt käivitub seda vähem arvuti kuumeneb.
 
popu 01. detsember 2012, kl 12.44
Seal startupis olid tõesti mõned mõttetud programmid mis kohe käivituvad arvuti sisselülitamisel. Igatahes praegu on temperatuurid normaalsed, alla 50ne. Loodan, et nii jääb ka. Aga see BIOS, kas selle omavolilist uuendamist kuidagi välja ka lülitada saab?
 
galita 01. detsember 2012, kl 17.09
Minu HP Probook'i BIOS end automaatselt ei uuenda,kontrollisin just üle, kuigi BIOS's on linnuke Update BIOS ees. Tõenäoliselt toimub siis selline automaatne BIOS'i uuendamine ainult Windowsi all. Kui see linnuke Update BIOS eest ära võtta ja muudatused enne BIOS'st välumist salvestada, siis peaks automaatsetest uuendamistest vabanema. Kuid BIOS's olles võiks järele kontrollida, kas uuendamist on üldse toimunud, või toimetab tõesti mõni pahavara arvutis mis taolisi valeteateid saadab. Selleks tuleb vaadata BIOS DATE järel olevat kuupäeva. HP Probookil pääseb BIOS'i kui bootimise ajal vajutada Esc klahvi ja edasiseks toiminguks tuleb valida F10.
Minu läpaka temperatuurid on suframise ajal cpu +50 ümber, HDD +36, videokaart ka +50 ümber. Kuid arvutit koormates võib protsessori temp tõusta isegi +78-see on max olnud. Videokaart +65, kõvaketas üle +38 tõusnud ei ole. Probookil on 2 videokaarti, nii integreeritud kui eraldiseisev ja integreeritud videokaardiga on temperatuurid kõrgemad. Kui teema algatajal on ka eraldiseisev videokaart, siis soovitaks seda kasutada, sest siis on läpaka temperatuurid on 10 kraadi võrra madalamad-v.a. kõvaketta temp.
Läpakas võib ka siis kuumaks minna kui termopastat on liiga palju pandud, aga kui peale arvutiteeninduses puhastamist oli kõik korras ja kuumaks minemise probleem tekkis jupp aega hiljem, siis kahtlustan ka pigem mingit viirust või pahavara. Malwarebytes'i peale ma lootma ei jääks, suht vähe avastab. Taolise probleemi puhul skänniksin arvutit pigem OSAM'ga-see näitab startupis olevaid viiruseid ja üldse kõiki programmisid, mis koos Windowsiga end käima tõmbavad. Ning kindlasti paneksin korraliku tulemüüri arvutisse ja sulgeksin kõik ebaturvalised pordid ning valiksin hoolega, millistel programmidel luban küsimata netti minna, millistel mitta.
 
külastaja 02. detsember 2012, kl 00.57
Inteli i3,i5 ja i7 protsessoritel on maksimaalne lubatud temperatuur 100°c.Iseasi kas on mõtet "sellisel tulel" termopastat küpsetada ja oma kallist masinat proovile panna.
Üks väike proge protsessori ja kõvaketta temperatuuri mõõtmiseks nii installeerimiseks kui ka portable versioonina;

http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html
 
n2 03. detsember 2012, kl 06.10
to: popu!

________Aga see BIOS, kas selle omavolilist uuendamist kuidagi välja ka lülitada saab?___


Ehk sa räägiksid, kuidas see BIOS’i uuendamine sul ikkagi toimub? Kirjutad: ”HP Support Assistant annab märku, et on vaja mingi uuendus teha ja mõnikord järgneb sellele BIOS'i uuendus ka. Seadeid pole ise muutnud, uuendused mis on n-ö IMPORTANT, teeb arvuti ise ära”.

Arvuti omapead ei uuenda küll BIOS’t, isegi Supp.Ass. ei tee seda automaatselt, kui sa ise ei nõustu sellega.
HP Support Assistant version peab olema 6.1.12.1. Kui see on ise ennast uuendanud, siis see ehk ei toimi õigesti. Vaata, selle programmi paremas ülemises nurgas on ? (küsimusmärk) – sealt saad versiooni numbri kontrollida. Seal on ka kasutusjuhend, vastused küsimustele. Välja peab see selline nägema http://hpsupport.files.wordpress.com/2009/12/hp-support-assistant.jpg - uuem variant on veidi teistsugune.


Sellest ma ei saa üldse aru – kui sulle soovitatakse arvutit puhastada, siis vastad: ” Ise ei taha torkida, sest garantii kestab veel. Ootan siis pigem kuni kärssama läheb.”? Kui garantii on, no vii siis sinna – las puhastavad! Kui kavatsed seda kärssamist ootama jääda, siis oma tähtsad failid vähemalt tallenda kuhugile väljaspool arvutit. Anna andeks, aga see ”las kärssab” jätab sinust veidi kerglase mulje.

Mina ei näe selles ketis ka seda, et sa oleksid oma arvuti ja OS andmed jätnud, võib ainult oletada, et see on uuem HP läpakas, Win7.
 
n2 03. detsember 2012, kl 06.34
Tere ’galita’!

________skänniksin arvutit pigem OSAM'ga-_________

Kas sa räägiksid sellest programmist veidi – kas see on nende Piiteri kuttide oma? On see ”lollikindel” või vajab ajusid ka? Kui käima panna, kas kukub kohe toimetama või saab ise ka vaadata ja otsustada, mida teha?
Kunagi 10 a. tagasi näiteks oli väga hea programm EasyCleaner, aga win uuenduste mingis vahes kustutas midagi olulist ja arvuti enam ei funksinud. Õnneks Toni Helenius oli selline lahe kutt, kirjutasin talle ja ta saatis mingi fix-jupikese.
Sellest ajast saadik ma veidi pelgan neid väga põhjalikke programme.
Jah, kui viitsid, ehk kirjutad, kas minusugusel keskpärasel arvutikasutajal tasub seda programmi näppima minna.

Tervisi ja külmahoiatus ka – meil hommikul oli -11 kraadi ja nüüd -20 kraadi. Vahemaa ju paarsada kilti, nii et olge valmis ja otsige talvevatid välja :-)
 
tule taevas appi 03. detsember 2012, kl 09.25
Kallid mutikesed
Äkki on teil viirus?
What is BIOS?
BIOS (basic input-output system) is a technical collection of instructions that tells your computer how to boot up. The BIOS information is not stored in the hard drive, but rather in flash memory on the motherboard. Because the BIOS is a critical component of system bootup, errors or viruses in the BIOS can render a computer completely inoperable by normal means. However, most known viruses that are capable of infecting the BIOS are not designed to shut machines down completely.

Signs You May Have a BIOS Virus
BIOS viruses are extremely difficult to get rid of, but fortunately, they are very rare. Since the BIOS is completely separate from the hard disks of a computer, normal virus scan software will never catch a BIOS virus. Therefore, if you experience system behavior that can only be caused by a virus, but your virus scans keep coming up clean, there is a legitimate chance that you may have a BIOS virus. The BIOS will remain unchanged even if you completely format your hard disks and reinstall your operating system. The most commonly known BIOS viruses are those that create warning messages that say the computer is infected by a virus. These messages are followed by the automatic opening of a Web browser and the loading of a page for fake virus scanning and removal software. Presumably, the creators of the virus stand to profit by tricking computer users into entering their credit card information into these websites.

Preparing to Remove the BIOS virus
Unfortunately, removing a BIOS virus is an involved, multi-step process. You should only attempt to do this yourself if you are comfortable with backing up your data, reinstalling your entire operating system and working beneath your computer case. All of these steps will be required in the process.

Backing up Data and Creating a Boot Disk
First, back up all of your important data. The best way to do this is to store your files on removable flash drives, transfer them to an external hard drive or burn them onto a rewritable DVD or CD. Once you have backed everything up, shut down your computer. Next, gain access to an uninfected computer that is connected to the Internet. Navigate to the website of the company that manufactured your motherboard or computer and download the appropriate BIOS flash utility from its support resources. Many manufacturers make it easy to find this on their sites, but if you're having trouble, contact your manufacturer's live tech support. Once you have downloaded the BIOS flash utility, burn it to a CD.

Reconfiguring the BIOS and Reinstalling the OS
Go back to the infected computer, open the case, and disconnect the cables in the back of the hard drive. It is not necessary to remove the hard drive completely. Leave the case open for now. Put the boot CD with the BIOS flash utility in the CD drive and turn the computer on. You will eventually see a setup page with several options. Select the option that allows you to change the BIOS boot order. When you get to the next screen, change the settings so that the computer will boot from the CD drive first. Return to the main menu and select the option to reboot the system. Wait for the system to boot completely. Interrupting the power at this stage can corrupt the BIOS. Once the BIOS flash utility indicates that it is okay to reboot or turn off the computer, reconnect the hard drive and manually reboot the computer. Put the cover back on the case. When the computer reboots, use your most recent operating system installation disks to completely format all of your hard drives and reinstall your operating system from scratch. Once the OS reinstallation process is complete, your computer should function normally again.
 
popu 03. detsember 2012, kl 10.48
n2 Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> to: popu!
>
> ________Aga see BIOS, kas selle o
> mavolilist uuendamist kuidagi välja ka lülitada sa
> ab?___
>
>
> Ehk sa räägiksid, kuidas see BIO
> S’i uuendamine sul ikkagi toimub? Kirjutad: ”HP S
> upport Assistant annab märku, et on vaja mingi uue
> ndus teha ja mõnikord järgneb sellele BIOS'i uuend
> us ka. Seadeid pole ise muutnud, uuendused mis on
> n-ö IMPORTANT, teeb arvuti ise ära”.
>
> Arvuti
> omapead ei uuenda küll BIOS’t, isegi Supp.Ass. ei
> tee seda automaatselt, kui sa ise ei nõustu selle
> ga.
> HP Support Assistant version peab olema 6.
> 1.12.1. Kui see on ise ennast uuendanud, siis see
> ehk ei toimi õigesti. Vaata, selle programmi parem
> as ülemises nurgas on ? (küsimusmärk) – sealt saad
> versiooni numbri kontrollida. Seal on ka kasutusj
> uhend, vastused küsimustele. Välja peab see sellin
> e nägema http://hpsupport.files.wordpress.com/2009
> /12/hp-support-assistant.jpg - uuem variant on vei
> di teistsugune.
>
>
> Sellest ma ei saa üldse
> aru – kui sulle soovitatakse arvutit puhastada, s
> iis vastad: ” Ise ei taha torkida, sest garantii k
> estab veel. Ootan siis pigem kuni kärssama läheb.”
> ? Kui garantii on, no vii siis sinna – las puhasta
> vad! Kui kavatsed seda kärssamist ootama jääda, si
> is oma tähtsad failid vähemalt tallenda kuhugile v
> äljaspool arvutit. Anna andeks, aga see ”las kärss
> ab” jätab sinust veidi kerglase mulje.
>
> Mina
> ei näe selles ketis ka seda, et sa oleksid oma ar
> vuti ja OS andmed jätnud, võib ainult oletada, et
> see on uuem HP läpakas, Win7.


Ma rääkisin sellest, kuidas see BIOS toimetab ja rohkem kirjutada ei viitsi. Täpselt nii ta toimibki, ei rohkemat, ei vähemat. ISE MA SEDA TEINUD EI OLE, ARVUTI TOIMETAB OMAVOLILISELT. Kui sellest lausest aru ei saa, loed ehk korra veel. Ja vajadusel veel. Kui HPSA küsib mingit uuendust, ei ole ma kordagi näinud seal, et kas võib teha BIOSI uuendust, nii et ei ole ise seda silmist mööda lasknud. Support teeb mingi uuenduse, nõuab restarti ja kui arvuti uuesti pildi ette võtab, on seal BIOS ees.

Ei leidnud ühtegi küsimärki ja HP Support näeb välja mul selline:
http://www.upload.ee/image/2876334/Untitled1.jpg

Enne nägi välja jah selline nagu sinu toodud pildil on.


Isetorkimise all pidasin silmas Tõnise soovitust termopastat sinna panna, kui ma seda ei oska siis ei hakka seda ka tegema, eksole? Ja kui tihti üks läpakas peaks puhastuses käima? Arvuti tuli hooldusest vähem kui pool aastat tagasi, iga 4-5 kuu tagant pean seda puhastama viima? Seleta siis kerglasele, paraku ei sündinud ma IT tarkusega.
Ja kuna mul pole asendusarvutit võtta, aga tööd on vaja teha siis iga asja peale ei olegi võimalust arvutit paariks nädalaks loovutada.

Arvuti kohta:

http://www.upload.ee/image/2876350/arvuti.jpg


Viimase postitaja variant on rohkem tõenäolisem, aga ta on teinud seda BIOS'i suht algusest peale. Kõik see aeg viirusega?
 
lammas wää - offline 03. detsember 2012, kl 11.31
arvuti.jpg pilti vaadates siis nagu mingi kevade bios on peal:)
nüüd juba F.65 novembri oma võimalik paigaldada:)
jah käib exe faili abil nüüd moodsal ajal - iga oinas saab masina pekki keerata:)

täpsemalt saad siit vaadata kui oma HP margi tähed vaatad:
(Pavilion g6-XXXXXX)

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/prodTopCategory?product=5046256&cc=us&dlc=en&lc=en&query=pavilion%20g6&tool=

muidugi võiksid teha nagu Tõnis kirjutas:)
 
Tônis. 03. detsember 2012, kl 12.17
No teate, teema on üleval juba 5 päeva ja tulemust ikka pole.
popu, kui Talnas oled siis võin su voki ise ära teha. Aega kulub u 2 tundi kui üllatusi eest ei leia. Sel ajal saad käia šoppamas.
Et masin on uus siis pastaaktsioon jääb ära, tolmutõrje muidugi on vajalik.
Kaua võib. Muig.
 
galita 03. detsember 2012, kl 13.39
Minu HP garantii tingimustes seisis, et arvutit võib ka ise garantii ajal remontida, ilma et garantii kaotaks kehtivuse. Kuid enne tuleb ühendust võtta HP esindusega või siis HP arvutitele garantiiremonti teostava arvutiteeindudega. Ja kui viga tuvastatud, siis toob kuller vajaliku jupi koju ning arvutiomanik peab katkise osa vastu andma. Kullerteenus on garantii ajal tasuta. Teema algataja võiks seda asja HP esindusest uurida ja kindlasti e-maili teel, et hiljem sekeldusi ei oleks. Siis saab Tõnis termopasta ära vahetada.


Ma ei tea täpselt, kelle programm OSAM on, kuid minu teada venelaste oma. OSAM ei eemalda ise mitte midagi arvutist, ainult skännib. Kui OSAMi kasutada ainult startupi haldamiseks, siis ei ole see väga keeruline, tuleb aiult autostartivate programmide eest linnuke ära võtta ja programm ei käivitu enam koos Windowsiga. Keerulisemaks läheb viiruste eemaldamisega. Kuid tuleb loota, et viiruseid ei olegi. Viirused on punast värvi, seega selgelt eristuvad.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!