Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Arvutiabi
Miks on google nii populaarne?
 
Tavaline inimene 26. mai 2013, kl 17.37
Täna lugesin Postimehe veebist, et inimesed on hädas, kuidas end goole otsingumootorist minema saada. Jäin kohe mõtlema.
Mina olen tavaline arvutikasutaja, itindust jagan täpselt nii palju kui tavaelus vaja läheb, igasugu uudislahendusi proovin ka alles siis kui ilma enam ei saa. Gmail on mul ka alles u pool aastat, sest mu eelmine meiliaadress oli hotis, aga tekkis vajadus suuri faile saata. Enne punnisin kaua vastu, sest mulle kohe pmst ei meeldi, et mingi automaatsüsteem teem minu eest kohtod kohe ka picasasse, youtube'i, orkutisse, kuskile bloggerisse ja krt teab kuhu veel.
Aga andsin siis lõpuks alla ja tegin endale ka imepärase paljukiidetud geeeeemaili. Järgmiseks avastasin, et kui ma nt postkastis sisselogitud olen, salvestab google ka kõik lehed mida külastan, videod mida youtube's vaatan jne. Sellest vabanemiseks pean spetsiaalselt tuhnima seadetes välja kohad, kus vastavaid linnukesi teha või nuppe klõpsida. Ja see on vbl minu personaalne kiiks, aga kogu seadete muutmine on üsna segaselt ja surimuri seal üles ehitatud. Aga OK, vbl on mul lihtsalt mingi juhm windowsi-loogika aju vallutanud.
Edasi - Google Chrome pidavat asjapulkade jutu järgi väga hea brauser olema. Ma ei ole süvenenud mille poolest, kiirem siis või? Mina seda igatahes rohkem ei kasuta, sest erinevalt nt Firefoxist puudub üldse võimalus loobuda ajaloo salvestamisest. On mingi incognito mode, või mis ta nimi on, mida kasutades ei tööta jälle muud asjad - otsingusõna äraarvamine nt. Aga tavalist lihtsat varianti ajaloo keelamiseks pole. Käi siis iga kord spetsiaalselt kustutamas. OK, oleneb inimesest, sellest vbl polegi nii väga vahet, aga asi on põhimõttes -- teised brauserid annavad kasutajale võimaluse mitte salvestada, google teeb selle nii keeruliseks kui vähegi saab.
Ja tagatipuks osutus gmail üsnagi ühildumatuts Thunderbirdiga - kui päeva jooksul tööl kirju saadan, vastan, kustutan, siis oma arvutisse tõmmates saabub inboxi kogu pahn korraga - saadetud kirjad, kustutatud kirjad, sissetulnud kirjad, kõik rõõmsalt segamini. See nagu meenutab juba Microsofti - kasutage ainult meie toodet ja jumala eest mitte midagi muud, teeme nii, et kohe ei saakski midagi muud kasutada! Nojah, loobusingi siis Thunderbirdist.
No ja veel - igal suunal välgub reklaami, otsinguga hüppavad ka esimeste linkidena üles just kinnimakstud reklaamid, samas kuvatakse allpool sageli linke, mis viivad ära kustutatud või kinni pandud leheni, googles virvendab, aga tegelikult ei eksisteeri, raiska siis aega tühja pahna klõpsimise peale kui endal on äkki vajaliku infoga kiire.
Ja selle kõige peale jäingi mõtlema - mille pagana pärast see google kogu oma krempliga siis nii populaarne ja edukas on? Jutu järgi nagu kellelegi ei meeldi, et nende nime googeldada saab, isegi google mapsis nt Saksamaa kaardil kollast mehikest tänavale seisma sikutada ei saa, sest see rikkuvat privaatsust, kõik muudkui salvestub ja talletub automaatselt ja no minu arust pole goolet sugugi nii mugav ega lihtne kasutada nagu arvata võiks. Aga ometi kõik gmailivad, guugeldavad, blogivad jne, hakkan juba arvama, et olen napakas ja oska õigesti kasutada, et ma imesupermegasuurepärasest googlest sillas ei ole...
 
Loll arvutikasutaja 26. mai 2013, kl 17.54
G-maili kasutan, kui on vaja mingeid mahukaid faile saata või vastu võtta, muidu mitte. Ma isegi ei tea, kas ja mida sel ajal salvestatakse ja ei huvita ka, sest mind pole see siiani seganud. G-maili postkastis käin alati üle interneti, seega mingit failide korraga saatmise/vastuvõtmise jama arvuti postkastis ei teki.
Googeldan, kui on infot vaja. Võrreldes neti.ee-ga on seal palju rohkem infot (neti millegipärast vahal ei avalda ka üldavalikku ja vajalikku infot?!).
Ühesõnaga mul ei ole selle googlega absull mingeid probleeme, mida mina teaksin või mis mind häiriksid. Selle salvestamise kohta niipalju, et seda teevad väga paljud kohad, kuhu netis satud, seega kui tahad seda välstida, siis on ainus võimalus internetti mitte kasutada.
 
AJU KEENIUS 26. mai 2013, kl 18.01
KUULE KEEGI EI VIITSI SU NOVELLI LUGEDA
 
rojbnrkjndbl 26. mai 2013, kl 18.55
ajukeenius, mina küll viitsisin. muide, maei teadnudki sellest et kui gmaili sisselogituna talletub kuhugi mu veebisurf. nüüd siis tean ja katsun samuti üles leida need seaded millest teema algataja kirjutas.
 
Shadow25 27. mai 2013, kl 00.16
Ei tohi unustada, et kõigel on omad plussid ja miinused ja igal inimesel omad eelistused ja prioriteedid. Ei saagi eeldada, et mingi toode, teenus, mis iganes meeldiks kõikidele. Sina imestad, miks Google nii populaarne, mina jälle imestan, kuidas sai Birgit see aasta Eurovisioonile - üliigav lugu.

Jah, Googlel on palju teenuseid. Kui sa neist ühte kasutad, see ei tähenda, et sa neid teisi kaustama peaksid või et nendesse kõikidesse sulle automaatselt konto luuakse. Nende teiste teenuste kasutamiseks pead ikkagi oma konto aktiveerima. Kõigiga ei pruugi nii olla, aga paljudega on.

Google Chrome on meelega disainitud lihtsaks. Mõeldud tavakasutajale, tähtsamad seaded rohkem välja toodud, tavakasutaja jaoks vähemtähtsamad jälle nö tahapoole pandud. Google Chrome töötab hästi ja tunnistab veebistandardeid ja sobib ideaalselt vähenõudlikule ja ka mõtlemisvõimetule - samamoodi nagu näiteks iPad ja iPhone. Minusugustele ja ilmselt ka sinusugustele jääb Google Chrome-i pakutav väheseks. Minule juba sellepärast, et Google Chrome-is on võimatu lahti hoida ja hallata näiteks 600 sakki(tab) - mul praegu Firefoxis üle selle.Firefoxi sakimajandus omab! Google Chrome-s olenevalt resolutsioonist isegi näiteks 50 sakki teeb kasutamise ebameeldivaks.
Ajaloo kustutamisest ma ei hooli, ei vaja seda. Kui vaja, siis vaid tehnilistel põhjustel, mitte paranoia pärast. Minu arvuti on minu isiklik privaatne masin, kuhu teistel asja pole.

Mailiklienti ma ei kasuta, nende probleemidest ei oska rääkida, aga Gmail ise on väga hea mailiteenus. Väga funktsionaalne ja mul pidevalt ühes sakis lahti. Reklaamid kah Adblock Plusiga eemaldatud.

Google otsingus need mainitud kinni makstud reklaamid sisaldavad reeglina(Märksõnadele suunatud reklaam) just seda, mida otsin ja ei karda ma sugugi neile klikata. Mul pole nende vastu midagi, kui annavad mulle vajalikku infot. Võimalik, et näiteks Bing sama hea, kui Google, aga olen harjunud Googlet kasutama ja ei tunne vajadust muule üle minna. Oli aeg, kui Google oli ainuke arvestatav otsingumootor, see aitas tema populaarsusele kõvasti kaasa.
Kustutatud/muudetud linkide kuvamine otsingutulemustes on ju loogiline - ei suuda keegi kõikidel linkidel maailmas pidevalt silma peal hoida. Kuni järgmise roboti/ämbliku külastamiseni on vana info üleval. Mina satun taolistele linkidele harva - või ma ei pane tähele, lähen kiirelt järgmisele edasi, seega pole ka mingi probleem.

Minule Google teenused meeldivad. Meeldib, et nad kõik nii mõnusalt üksteisega ühendatud. Androidiga nutitelefoni omanikule on Google teenuste kasutamine elementaarne. Näiteks kõik mu kontaktid on Gmailis. Telefoni kaotan ära, kontaktid Gmailis alles ja järgmise telefoni soetamisel kõik samad kontaktid uues telefonis automaatselt olemas. Muudan kontaktid telefonis, muutub ka Gmailis, muudan Gmailis, muutub ka telefonis. Lisan kontakti Gmaili, ilmub ka telefoni.
Gmaili teemal olen juba eelnevalt ka kirjutanud, ei viitsi seekord korrata. Annaks raamatu kirjutada. :D

------------------------------------------------------------------------
http://www.assolea.ee - Giid, tõlk ja soome keele õpetaja
 
R 27. mai 2013, kl 00.32
Internetti kasutavad miljardid inimesed. Kas te tõesti arvate, et kedagi huvitab just teie veebiskäimine ja et keegi seda hoolega jälgib?

Jah, ma kustutan Chrome'ist brauseri sulgemisel ajaloo küll enamasti ära, aga mitte paranoiast tingitult, vaid et mitte ummistada oma arvutit kasutu infoga. Minu odavas ja vähese võimsusega läpakas on Chrome oluliselt kiirem mistahes teisest brauserist, seepärast teda ka eelistan. Ka Google'i otsingumootorist saan paremaid tulemusi kui nt Bingist. Reklaami vastu on erinevad reklaamiblokeerijad ja ega reklaam pole ainult Google'i probleem.

Ja mingi jälitusteemaga ma üldse oma pead ei vaeva. Kui keegi kusagil kangesti tahab mind jälitada, lasku käia ja surgu igavusse. Oma isiklikku elu ma kusagil internetis ei lahka, delikaatset infot üles ei riputa ja pornosaite ei külasta. Netipiraatlust ei harrasta samuti. Miks ma peaksin siis oma pead valutama selle pärast, et äkki keegi kusagil näeb, mis veebilehtedel ma käinud olen?
 
mida keerulist? 27. mai 2013, kl 00.58
"R" pajatab siin õigust. Ei maksa paranoiline olla ja kõiki ja kõike karta! Tegelikult oleme me kõigi oma karvadega juba ammu maha müüdud ja kes soovib, saab vajaliku info ka ilma selle google'ta kätte.
Suurimad meie kohta käiva info mahaparseldajad on meie endi kallid Eesti firmad, riigiasutused ja pangad ise.
 
Shadow25 27. mai 2013, kl 10.26
Nagu tellitult kirjutatud ka artikkel:
How Google Wins Over Users By Giving Them Less
http://www.fastcodesign.com/1672594/how-google-w...

------------------------------------------------------------------------
http://www.assolea.ee - Giid, tõlk ja soome keele õpetaja
 
mida keerulist? 27. mai 2013, kl 10.38
See viimane lõik seal artiklis paneb kohe muigama:

"So what happens when that feature-laden product is brought home? Too often, people have no idea what to do with it. A recent study found that half the gadgets returned are actually in good working order, but customers can’t figure out how to operate them. The study found that on average, Americans are willing to spend about twenty minutes trying to figure out how to work a new toy, at which point they tend to give up and bring it back to the store. The cost of returned products in the United States is $100 billion (100$ miljardit!) a year." :)
teadmatu 27. mai 2013, kl 21.43
Kas mina olen ainuke kellele tundub, et Google otsing viimasel ajal on kehvaks läinud. Täpsemalt vast teatud lehekülgede otsingus esimeseks tõstmine on juba nii häiriv et kole. Seda mida sa otsingusse kirjutad Google nagu üldse ei arvesta, pakub aga oma valikuid. Otsingu teemaga aga ei mingit seost, kui mitte arvestada sõna sarnasust.
 
lammas wää - offline 27. mai 2013, kl 22.28
tööl on nett läbi mitme hinjaa ja võimatu googlet kasutada win7 masinatega:)
lihtsad vastused täiesti metsa
panen oma pingu tööliste netti ja kõik sama nagu kodus:)
tont seda teab mis kala filtrist läbi lastakse
kodus häirib et vaatab minu asukohta ja selle alusel annab info
tahaks nagu kord üht ja siis teist moodi küsida

lohutuseks:
mint 15 näpin ja sellel default yahoo
see täitsa pees sest esimesed vastused on müük-müük-müük
 
-Fucs 28. mai 2013, kl 10.12
Teadmatuga nõus.
Mind häirivad enim kolm asja:

1. Uus otsigusüsteemi ülesehitus ja uued alammenüüdega peamenüüd, mis aeglustavad kasutamist ja teevad selle märkimisväärselt ebamugavamaks kui enne (varem olid vasakul ilusasti kiirvalikud rivis, nüüd on üles menüüsse grupeeritud nt "Veel" ja "Otsingutööriistad" ja vasak serv on lihtsalt tühi). Pildiotsingul piisas vanasti kursori suunamisest pildile ja kuvati ka pildi nimetus (nt kamarajura.jpg), nüüd ainult pilti majutava veebilehe aadress. Kui ma otsin konkreetselt pilti 123456.jpg, siis nüüd selle leidmiseks ja tuvasatamiseks tuleb klikkida pildil, edasi külastada lehte ja vaadata sealt pildi atribuute või klikkida "Kuva originaalkujutis". Kusjuures viimane moodus ei anna alati soovitud tulemust ja pilt kuvatakse lingil kujul blablabla_GalleryImage=true.

2. "Google Instant", mida ma lausa vihkan, sest selle keelamine ei salvestu kuhugi ja igal uuel brauseri käivitusel peab hakkama jälle menüüdes surfama ja seda keelama. Default peaks olema see jura keelatud, mitte lubatud ja kes seda tahab kasutada, peaks siis ise surfama iga kord menüüdes ja seda lubama.

3. Igasuguste kasutajakontode automaagiline liitmine ilma minu nõusolekuta või vastu minu tahtmist. Nii ei saa ma näiteks enam soovi korral istuda ühel ja samal ajal ühe kontoga GMailis ja teise kasutajakontoga Youtubes. Igal sisselogimisel ühte või teise kohta tuleb esimesest kontost välja logida ja korraga neid kasutada ei saagi. Viimases kammaijaas ei saa muidugi süüdistada ainult Googlet, vaid olenevalt siis kontodest ka teisi teenusepakkujaid.



Samas on Googlel siiani üks paremaid otsingumootoreid ja GMail teenus on hea.
 
Shadow25 28. mai 2013, kl 11.06
Fucs, lülita Googles javascript välja ja ilmub menüü vasakule tagasi. :D Google Instant ka koheselt väljas. Kusjuures kui mina Google Instant seadeid muudan, siis mul küll salvestab. Ma küll ei proovinud nii, et login ka Google kontost välja ja kas siis ka salvestab, aga kui oled sisse loginud, siis salvestab. See seade seotud kontoga? Mul on ta muidu seadistatud, et kasutagu, kui arvuti suudab, mind ei sega. :)

Aga miks sa tahad ühe kontoga istuda Gmailis ja teisega Youtube-s? Kusjuures mul Youtubes kasutusel nö vana kasutajanimi, mida keegi ei tea. Jah, on seotud mu gmailiga, aga nime järgi ei saa keegi aru, et minu oma või seotud mu Gmailiga.
Minule pole probleem, aga eks jah igal kasutajal omad eelistused. :)


Teadmatu probleemist ei tea ma midagi. :D Pole tähele pannud või lihtsalt ei meenu.

------------------------------------------------------------------------
http://www.assolea.ee - Giid, tõlk ja soome keele õpetaja
 
-Fucs 28. mai 2013, kl 12.00
Nu kui ma panen FF javascripti kinni, siis ei saa ma teisi vajalikke lehti normaalselt kasutada.

Noscript lisaga saab vist midagi aretada, aga ma ei viitsi ja pole aega sellega jännata ("probleemi" ehk siis mulle asja mittemeeldimise tõsidus ei vääri ajaraisku ja juramist sellega).

SinuTuubiga see teema, et ühel ilusal päeval paar aastat tagasi seisin fakti ees, et oma vana kasutajanime ja parooliga sisenemine ei ole enam võimalik ja YT sisenemiseks peab tegema Google konto, ning YT konto sellega siduma. Kuna mul oli Googles konto, mida kasutan eranditult tööalaseks tegevuseks, siis iseenesestmõistetavalt ei sidunud ma oma YT hobikontot sellega ja tegin spetsiaalselt YT kasutamiseks eraldi Google konto. Kuna mul sellelt teiselt YT jaoks tehtud kontolt ja isiklikult vanalt HOT kontolt jooksevad kõik kirjad samuti Google tööalasesse postkasti kokku, siis mul on 24/7 see ametialane postkast laiali ees ja olen Google mõistes sinna sisse logitud. Kui nüüd on vaja minna korrals YT siis tuleb ennast tööpostist välja logida, Google teise kontosse sisse logida ja alles siis saan ma YT sisse. Minu jaoks täielik jura ja mõttetu sebimine.
vanasti sain YT sisse oma YT parooli ka kasutajanimega igal ajal vaatamatta sellele, kuhu ma veel sisse olen loginud.

Teadmatu probleem on mulle tuttav. Kasutan viimasel ajal üldiselt otsinguterminites jutumärke, et tulemusi kohe filtreerida. Muidu (aga see oleneb täiesti otsitavast) võib saada tõesti hoopis krt teab mis vastuseid ja õige asja välja selekteerimine on aeganõudev. Ilmselt on see teisest küljest paratamatu, sest mida laiahaardelisemaks ja võimekamaks Google oma otsingumootoreid ja roboteid tuunib, seda rohkem kõrvalist infot hakkab tulemustesse sisse tulema. Samas asja teine pool on see, et tänu sellele laiahaardelisusele leiab Google kordades rohkem vasteid kui teised otsingusüsteemid.

Igal asjal on kaks poolt.
 
Shadow25 28. mai 2013, kl 12.55
Muidugi kasuta NoScripti - juba turvalisemaks netis surfamiseks. :) Googles javascripti keelamiseks ära lihtsalt luba Googlet NoScriptis ja kõik. Vajadusel saad lubada ja taas mitte lubada. Kulub selleks vaid kaks klikki. Aitab tõhusalt ka paljusid reklaame blokkida.
Ajakulu on minimaalne ja kokkuvõttes tasub end ära - mitte vaid Google pärast. Sina, tark onu, saad sellega lihtsalt hakkama. :) Lihtsalt installi ja luba vajalikud aadressid - lehte külastades pakub ise välja, mida annab lubada ja mida blokkida.

Ega sul vist siis muud üle jää, kui Youtube teises veebilehitsejas kasutada. :D Samas Googles ja Youtubes võimalik lihtsamalt kontosid vahetada. Neil ju süsteem, et saad välja logimata valida, millist kontot kasutada. Lihtne ja kiire vahetada. Kui Youtubes vahetada, ma ei tea, kas mujal ka vahetab, aga ilmselt vahetab.

Nüüd saan aru, mida teadmatu probleem endast täpsemalt kujutab ja see pole probleem, see on taotuslik funktsioon. On ju erinevaid otsimisvõimalusi ja jutumärkide kasutamine on üks neist. Kui jutumärke ei kasuta, otsib kõike, mis sisaldab otsitavaid sõnu - loogiline. Täpse fraasi otsimiseks tuleb kasutada jutumärke ja neile veel võimalik otsimisvalikuid juurde lisada. Igaüks neid küll ei tea, aga nad on olemas.

http://blog.hubspot.com/blog/tabid/6307...

https://support.google.com/websearch/answer...

------------------------------------------------------------------------
http://www.assolea.ee - Giid, tõlk ja soome keele õpetaja



Toimetatud 1 kord(a). Viimati Shadow25 28.05.2013 12.59.
 
Fucs 28. mai 2013, kl 13.03
:) "tark onu" irw

no eks ma ükspäev uurin seda noscripti
pole lihtsalt siiani nagu vaja olnud teist
reklaamist hoiab pepu puhta ABP ja ma olen rahul :))

... vähenõudlik, nagu ma olen :D

______
►Tegelikult ei tea ma midagi.
Fucs™
 
-Fucs 28. mai 2013, kl 13.18
Noscript tehtud.

Nojaaaaa asi tõesti inimlikum näib nüüd :)))

Oleks võinud jah varem selle lisa juba panna.
Lihtne ja loogiline asi tõesti.

Aga kesse jõuab kõiki neid lisasid muudkui panna ja uurida alati eksole
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!