Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Arvutiabi
Väline kõvaketas jälle)
 
n2 31. mai 2013, kl 18.43
Olen siit ka eelnevaid kirjutisi uurinud, aga teema on minule keeruline ja seepärast küsin uuesti.

Paar aastat tagasi sai ostetud selline Samsung S2 320gb Portable Hard Drive
http://www.seagate.com/files/www-content/support-content/documentation/samsung/product-manuals/S2_Portable_Series-1_User_manual_EN_Rev07_110714.pdf
Mingi programm tuli arvutisse, tegi igasuguseid back up’e süsteemist ja hiljem ka tuli teateid, vist kord nädalas, et tee TÄIELIK koopia kogu arvutist.

Mingi pool aastat tagasi tegin koopiaid sinna oma piltidest ja videotest (arvutist ei kustutanud – õnneks). Kuigi seda ketast seal arvuti taga ei pidanud, tuli ikka neid värskendust pakkuvad teateid, panin need lihtsalt kinni.)
Nüüd mõtlesin, et lisan sinna veel juurde tulnud pildid jm. ning kustutan need arvutist üldse ära. Arvuti (läpakas) on 6 aastat vana, OS: VISTA Home Permium SP2.

Aga arvuti nagu ”ei võta omaks” seda. Uurisin internetist ja ka teistel paistab seda probleemi olevat. Minu arvuti on soomekeelne, seepärast panen selle kirja siia kellegi sama probleemi ingliskeelsena: "you need to format the disk in drive D: before you can use it. Do you want to format it?" then when I select to format disk, it show "Windows can't format J Check to see that the disk and drive are connected properly, make sure that the disk is not read-only, and then try again. For more information, search Help for read-only files and how to change them".

Ja formatis pakub välja kaks variant: NTFS (oletus) ja exFAT – ma proovisin ja valisn esimese. Ja siis tulebki see: ” "Windows can't format …”.

Proovisin ka teises arvutis (Windows 7 Professional 64-bit Service Pack 1) ja sama lugu.

Ma tahan küsida, kas olen midagi valesti teinud.
Mingi aeg oli see läpaka taga kinni, aga üldiselt seisis eraldi ja turvaliselt oma kotikese sees. Mingit ”traumat” pole saanud.

*
Ja teine küsimus – kui see ongi kutu, siis mingit suuremat stressi ega materiaalset kahju mul ka pole, sest arvutis on need failid ju alles …. aga endiselt tahaksin oma isiklikud fotod ja videod kusagile kindlasse kohta panna. Mingeid tiritud filme ja mussi ega mänge mul arvutis pole.
Ehk oleks õigem neid USB-mälupulki muretseda? Aga kas üldse need vidinad kindlad on? Nagu mainitd, on tegemist OMA asjadega, millel on teistmoodi väärtus ja kahju, kui arvutiga midagi juhtuks ja mälestused kadunud.
”Pilvevärgis” olen ka täielik võhik.
 
Fucs 31. mai 2013, kl 20.02
Kui ta sulle välise kõvaketta formaatimist pakub, siis on sellega midagi mäda. Võibolla kõvakettaga, vbl ühendusega (kaabel, USB pesa).

manuaali esimesel neljal lehel kõik jamad ilusasti kirjas. S.H. "Safely Remove Hardware
Always use the Safely Remove Hardware feature before shutting down the External Hard Drive or disconnecting the USB cable and power cable."

Ma kontrolliks kõigepealt ketta üle. Ma ei tea misasju kõik teeb kaasas olnud "Samsung Drive Manager" aga prooviks alustuseks näiteks sellega

http://www.softpedia.com/get/System/Hard-Disk-Ut...
____________________________________________________
Muidu, kui vaja andmeid veel kätte saada, siis seda tuleks teha enne formaatimist.
 
n2 31. mai 2013, kl 20.29
Fucs, aitäh!

Asi ongi selles, et mu riistvara on hästi hoitud, USB pesad pole ära rüsatud ja ketas ka mingit mahvi saanud ju pole.

Midagi ma sealt pealt enam kätte saada ka ei taha. Mõtlesin, et ehk on mingi väike nipp, mille peale ma ei tule.
Ainuke asi ehk tõesti, et olen ehk juhtme ära tirinud, ilma et sealt alt oleksin kinni pannud. Samas seal oli omadustes mingi koht, kuhu sai linnukese panna, et ei pea seda tegema.

Ja veel - viiruseid ka arvutites pole olnud.

Mul on üldse raske meenutada, mis seal kettal oli ja mida ma tegin, ma pole neid rohkemkunagi kasutanud, võrdlusmoment puudub ja nii palju on aega mööda läinud.

*
Aga mu küsimuse teine pool - kas vaatan endale nüüd uue ketta ja olen hästi viks kasutaja või on ikkagi see oht, et mingil ajal otsad annab ja siis olen ilma oma "eluloolistest failidest"?

Otsin mingi netipoe lingi - ehk oskad seal soovitada midagi. See võiks hästi tagaihoidlik olla, 500 Gb-gi ei tule mul elu lõpuni täis ja mingeid lisaprogramme (mõnel on mingid aastase kasutamisõigusega näiteks juurde pandud) pole vaja. Lihtsalt piltide, videote ja oma dokumentide säilitamiseks.
 
n2 31. mai 2013, kl 20.35
Fucs Kirjutas:
-------------------------------------------------------
Ma ei tea misasju kõik teeb kaasas olnud "Samsung Drive Manager" aga prooviks alustuseks näiteks sellega
>


Veel.
Seal eraldi midagi kaasas polnud - niikui juhtmega ühendasin, hakkas ise midagi tegema - bäkappe jm. - ei mäleta enam ...
Avutisse (kohale Arvuti (My Computer) tuli teiste ketaste juurde oma nimega "Samsung Xxx", pregu seda pole.
 
n2 31. mai 2013, kl 20.45
Näiteks siit võiksin uue tellida:
http://cdon.fi/kodin_elektroniikka/ulkoiset_kovalevyt_ja_tallennus/

.
Paluks soovitusi, kui aega ja viitsimist on.
 
natuke imelik 31. mai 2013, kl 21.22
Esimesele küsimusele ei oska vastata, sest pole kunagi probleeme olnud nii Buffalo MiniStation ja LaCie väliste ketastega.
Teisena küsisid, et kus hoida oma asju. Ise hoian dokumente Google Docsis ja pilte Flickris. Flickr just suurendas kardinaalselt oma mahtu. Enne sai 200 pilti tasuta laadida, edasi nõudis raha (tegelikult laadida sai rohkem, aga näitas ainult 200). Nüüd pakutakse tervelt 1TB. Sinna võib kasvõi oma filmikogugi sisse laadida. See tahab ainult yahoo konto loomist.
 
natuke imelik jah 31. mai 2013, kl 23.19
filmikogu, mis mahuks ühe terabaidi ruumidesse? paarsada 'ruudulist' divx-i, mis tõmmatud kazaaga eelmisel aastatuhandel? valged inimesed tõmbavad dvd või bluray...
 
natuke imelik 01. juuni 2013, kl 00.11
Olen jah natuke imelik. Välise ketta peal on ainult need filmid, mida olen pidanud tarvilikuks säilitada, ehk siis need, mida tean, et tahan neid ka teist korda vaadata. Kokku 186 GB, neist Eesti filme 34 GB. Ja Sa nimetad neid "ruudulisteks tuhat aastat vanadeks kazaa filmideks", eriti Eesti arhiivifilme? Põhjusmõtteliselt saaks neid kõiki Flickris säilitada.
Muidugi mõtlesid seda, et alla BR ei vaata, kuna hellakesed silmakesed ei seedi. Aga isegi siis mahub neid 1 TB sisse oikui palju.
 
külastaja 01. juuni 2013, kl 01.12
Kas sellega ei anna ära formaatida?

http://www.softpedia.com/progDownload/HP-USB-Disk-Storage-Format-Tool-Download-123786.html

Või mida disk management alt annab teha?

Või proovida sellega;

http://www.partition-tool.com/personal.htm
 
l33t h4x0r 01. juuni 2013, kl 08.31
Formati asemel käi ketas mingi hdd regeneratoriga vmt. üle, tõenäoliselt kõvasti bad'e täis.

Aga, et stuffi säilitada siis jah kas miski mälupulk või siis kribada mitme erineva arhiveerimiseks mõeldud plaadi peale ja sahtlisse ära panna. Pilveteenus muidugi kahh variant.
 
Fucs 01. juuni 2013, kl 08.38
No ei pea olema kõvaketas omadega läbi nüüd sellepärast, et formaatimist pakub. Piisab, kui failisüsteem on viga saanud. Mis kõvakettaga on, peaks vastuse andma kõvaketta diagnoosimine mõne spetsprogrammiga (soovitavalt siis Samsungi enda oma, mille ühe sellise tööriista lingi ma üleval ka välja pakkusin). Ja kui viga on lihtsalt failisüsteemis, siis saab seda ketast pärast formaatimist edukalt edasi kasutada.

Võid enne proovida muid nippe huvi pärast:

http://www.sevenforums.com/hardware-devices...

http://www.justanswer.com/computer/3zm00-externa...
 
V 01. juuni 2013, kl 09.50
https://wiki.itcollege.ee/index.php/Disk_Management
 
n2 01. juuni 2013, kl 10.34
Aga mida tähendab hoiatuses see "read-only"?
(make sure that the disk is not read-only)

ja mida see nüüd minu ketta juures tähendab? Kas see on kuidagi lukustatud või mis? Et only read ja seda muuta ei saa?

Eelmises kommis küsisin ja küsiksin uuesti:
- formatis pakub välja kaks variant: NTFS (oletus) ja exFAT – ma proovisin ja valisn esimese. Ja siis tulebki see: ” "Windows can't format …”. - kas peaksin valima selle exFAT -variandi?

Asi ongi selles, et mingit "füüsilist viga" olla ei saa, sest ketas on rahulikult seisnud, vähe kasutatud, nagu kirjutasin, esimene kord vaid arvuti taha pistetud, kui mingeid ajureid või teab mida laadis ja siis teine kord, kui pilte sinna kopeerisin.

to: ###33t h4x0r kl 08.31
Formati asemel käi ketas mingi hdd regeneratoriga vmt. üle, tõenäoliselt kõvasti bad'e täis.###

Ma olen tavaline kodukasutaja, mulle ei ütle midagi selline "hdd regenerator" ja mis on "bad'id". Kui ma hoobilt teaksin, mis on see HDD Regenerator, siis see eeldaks et olen seda juba kasutanud ja neid on ka nii erinevaid ju.

*
Ma just seda ajan taga, et mida ma valesti olen teinud.
*

Ikkagi muretsen ma uue ketta või midagi, sest kui see praktiliselt uus tembutab või on küps, ei saa seda usaldada.
Aitäh linkide panijatele - kui inspiratsioonohoog peale tuleb, proovin seda Samsungi ketast kontrollida ja kui vea üles leian, annan teada ka.
 
Fucs 01. juuni 2013, kl 11.14
Read only

http://www.petri.co.il/external-hard-drive-read-...

exFat on üldiselt fläsh draivide failisüsteem

sinu kõvaketas siiski ma arvan NTFS oli ja peaks ka uuesti NTFS formaatima.

Winni enda diskmanagemendiga saab alustuseks asju vaadata (link V postituses), kas tunneb ketta ära ja mida ta selle ketta kohta ütleb. Vista diskmanagementi saab nii:

http://www.windowsreference.com/windows-vista...

"Badid" on bad ehk halvad sektorid kõvakettal. Need on üksikud loetamatud kohad kõvakettal, mis võivad tekkida erinevatel põhjustel ja pole midagi haruldast. Kui kriitilise tähtsusega info satub Bad sektorisse, siis ei saa Win sealt enam infot kätte. Tulemuseks ERROR.

Bad sektorite parandamiseks (kui on võimalik) või isoleerimiseks (ei võeta enam kasutusse) kasutatakse erinevat kõvaketta diagnostika ja/või parandamise tarkvara.

http://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic...

Alates kodanik kein postitusest
http://www.elfafoorum.ee/archive/index...

Sa ei olegi vbl midagi valesti teinud. Kõvaketta ämbrid ei ole alati kasutaja tekitatud. Ja probleemid kõvaketastega on tavaline nähtus.

Ma endiselt soovitaksin kõvaketast testida spetsiaalse samsungi tarkvarajupiga (link üleval) või seda :

http://www.seagate.com/support/downloads...

Need ilmselt pakuvad ka testi lõpus välja võimalused ja variandid asju ära fixida (ei oska öelda, sest pole konkreetselt neid Samsungi ketastele mõeldud asju kunagi katsetanud).
 
n2 01. juuni 2013, kl 11.36
Suur tänu, Fucs!

Sa seletasisid nii arusaadavalt ära. Ma kindlasti proovin juba jonni pärast. Praegu ainult pole aega.

Nii palju veel küsiksin, et kas see on ükskõik, kas neid parandusi teen selle vanema Vista-arvutiga, kus algupäraselt selle kettaga olin või teise, eelpool mainitud Windows 7 Professional 64-bit -arvutiga (mõlemad on läpakad)?
 
Fucs 01. juuni 2013, kl 11.52
Vahet ei ole.
 
natuke imelik jah 01. juuni 2013, kl 19.43
iial ei hoiaks midagi pilves. kui pilvefirma tegevuse lõpetab, võid suudelda oma faile hüvastijätuks... :D
 
olavsu1 01. juuni 2013, kl 23.08
natuke imelik jah Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> iial ei hoiaks midagi pilves.

sama siin

> kui pilvefirma tegevuse lõpetab, võid suudelda oma faile
> hüvastijätuks... :D


need asjad on sellised, et need firmad pigem ostetakse suurte vabamüürlike firmade poolt ära, kui lastakse tegevust lõpetada või pankrotti minna.
 
Shadow25 02. juuni 2013, kl 13.10
Kõvaketas tuleks alati arvuti ja teleka ja muu seadme küljest turvaliselt lahti ühendada! Mitte et tõmbad lihtsalt välja. Kui niisama välja tõmmata, siis on tavaline, et failisüsteem saab kannatada. On ka tavaline, et kui teise seadme külge ühendad, siis ei tunne kõvaketast ära või ei suuda mountida jne. Näitks kui ma tõmban Windowsiga arvuti küljest niisama lahti, siis Linux ei suuda seda kõvaketast tavaliselt mountida.

Ka mälupulka ei tohiks niisama välja tõmmata. Enamus küll teevad seda, aga siiski see on mälupulgale ja sellel olevatele andmetele kahjulik.



Olavsu1, ära unusta, mis Megaupladiga juhtus. :)

------------------------------------------------------------------------
http://www.assolea.ee - Giid, tõlk ja soome keele õpetaja
 
suss 03. juuni 2013, kl 09.34
Shadow25 jutt on jummala õige! vähe sellest,et ma olen paar mälupulka õhtule lasknud,ilma et oleksin turvaliselt enne lahti ühendanud, vaid niisama välise atribuudi kaabli väljatõmbamisega ei lõpeta programmid turvaliselt oma tegevust. On juhtunud nii et see väline asi ei hakka enne toimima,kui olen uuesti kaabli tagasi ühendanud ja turvaliselt uuesti lahti ühendanud. Ma loeks seda vedamiseks,et veel tööle hakkas.
 
Kõvakas 04. veebruar 2018, kl 13.08
https://geenius.ee/rubriik/teadus-ja-tulevik/dna-ja-kristallid-viis-andmetalletusviisi-mis-tulevikus-sinu-infot-hoida-voivad/
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!