Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Arvutiabi
Geni
 
mina 11. oktoober 2013, kl 19.33
Üks lähisugulane tegi tervele ilmale nähtava Geni, kelleltki luba küsimata. Hetkel pole see kõige parem, et näit. tööandja näeb, kes kellest põlvneb.
Kuidas ja kus seadeid muuta, et seda teised ei näeks või üldse see jura kustutada?
Tänan.
 
Vana Tõde 11. oktoober 2013, kl 20.13
Geni on p o o h u i, aga lõustaraamat on h u l l u m a j a
 
mur 12. oktoober 2013, kl 06.55
Mine psühhiaatri vastuvõtule. Kurda, et sa ei saa piisavalt palju salastatust oma ellu, et sul on häbi olemas olla, et kõik vaatavad sind jne jne
 
... 12. oktoober 2013, kl 10.44
tuleb konto haldajaga rääkida, et ta profiilid ainult asjaosalistele nähatvaks teeks.
 
n2 14. oktoober 2013, kl 15.26
mur Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Mine psühhiaatri vastuvõtule. Kurda, et sa ei saa
> piisavalt palju salastatust oma ellu, et sul on hä
> bi olemas olla, et kõik vaatavad sind jne jne
*
*


Miks sa nii üleolev oled?
Igaüks saab ju oma GENI teha ja sinna isegi kaugelt sugulaste pildid üles panna.
Kui keegi ei soovi nähtav olla, peab tal ikka selleks õigus olema.

Ma tegin ka kunagi GENI alguspäevil oma väikese ”puu” – seal on mu pere, kes ei pea oma olemasolu häbenema. Kui kellelgi on tahtmist ennast MITTE eksponeerida kellegi teise poolt, siis peab tal see võimalus olema.. Mäletamist mööda seal on tegija andmed, pole pikka aega käinud sellel leheküljel.
 
mur 15. oktoober 2013, kl 09.19
Miks peaks keegi mitte tahtma näidata oma kuuluvust kuhugile suguvõsasse? Ükski normaalne ei teeks sellest skandaali. Geni puhul pole tegu ei facebooki sarnase saidi ega muu kommertsiga vaid igasugusest edevusest ja odavusest vaba teatmesaidiga kus piirdutakse sugulussuhete fikseerimisega.
Selline keelav käitumine on tüüpiline sovjeti "tädi Maali" hoiak. Me kõik oleme kuulnud ja näinud: "Oh, mis mina siin...ärge mind küll..." "Mis te mind vaatate, mina pole tähtis ju...", "Ärge mind küll pildistage, mina rikun pildi ära!" "Ei, mind ei tohi pildile panna, las noored teevad!" Jne. jne.
Tsiviliseeritud maailmas peetakse sellist inimest haigeks kes peaks läbima kontrolli või ravi psühhiaatri juures. Terve inimene nii end ei keela ega eita.
 
Fucs 15. oktoober 2013, kl 12.41
Loe ja mõtle ise

http://www.geni.com/discussions/73183?page=1

_____________________________________________________

http://uudised.err.ee/?06224186
 
galita 15. oktoober 2013, kl 17.05
to mur, selle teema postitajatest olen sina ainuke haige, kes vajab psühhiaatri abi kuna ei ole võimeline aduma reaalset elu.
1.Isikliku elu, ka sugulaste avalikustamine, mõjutab oluliselt kogu elu, kuna iga väiksemagi töö-, äri- või mis tahes lepingulise suhte korral otsitakse internetist üles inimese kohta käiv viimane kui üks infokild ja kui suguvõsas leidub mõni sugulane, kel võlad kaelas või mõni muu probleem, võibki kasulik leping sõlmimata jääda. Ja need kes arvavad, et Facebooki konto nähtamatuks tegemisest on abi, eksivad rängalt.
Ning lõppude lõpuks, igaüks otsustab ise, mida ta lubab enda kohta avalikustada ja mida mitte.
 
juss 15. oktoober 2013, kl 17.21
Kui elavad inimesed on privaatsed, nähtavad ainult sugulastele, siis on kõik korras. Ammu surnud esivanemad ei käi delikaatsete isikuandmete alla ja pole ka kellegi isiklik omand.
 
galita 15. oktoober 2013, kl 17.44
Mitte ükski inimene, ei elav ega surnu, ei ole kellegi isklik omand, aga kui potentsiaalne lepingupartner avastab näiteks, et inimese ammu surnud isa on pool oma elust vanglas istunud retsidivist, siis võib leping sõlmimata jääda, kuigi see issi ei ole perekonnaga koos olnud ja inimene ei pruugi oma isast midagi teada. Leping võidakse sõlmida igaks juhuks teise inimesega, kel on parem sugupuu ja ei ole karta halbasid geenisid.
 
juss 15. oktoober 2013, kl 18.27
Esiteks pole genis selliseid andmeid. Teiseks, keegi ei keela pojal oma isa andmeid salajaseks muuta.
See kas vanem on lapsega koos elanud ja elatist maksnud, ei oma aga põlvnemise mõttes kõige vähematki tähtsust.
 
AB 15. oktoober 2013, kl 19.18
Meil juhtus selline lugu, et juhuslikult avastasin, et keegi meile tundmatu isik oli oma sugupuu osana pannud kirja ka meie perekonna, kusjuures mõnedki andmed meie kohta olid tal valed. Kuna sellel isikul oli üsna unikaalne nimi, siis tuvastasin ta netis ära, leidsin meiliaadressi ja kirjutasin viisaka kirja, et miks nii on tehtud meilt küsimata ja palun siis vähemalt need vead ära parandada. Kirjale ta ei vastanud ja vigu ei parandanud, vaid tegi meie perekona osa mittesisenetavaks suvalisele isikule (siis ka meile, kuna meil pole geni kontot). See kirjale mittevastamine jättis nii halva mulje, et rohkem ei taha sellest isikust ega tema geni tegevusest midagi teada.
 
galita 15. oktoober 2013, kl 20.10
to juss, genis on nimed ja sellest piisab inimese eluloo välja selgitamiseks. Kui andmed on sisestanud keegi kolmas, siis ei ole pojal/tütrel võimalik midagi muuta, muutusi saab teha ainult andmeid sisestanud isik. Konkurentsi tingimustest omab tähtsust lapsevanema maine, vahel isegi rahvus, mitte see kas lapsevanem maksis elatusraha või mitte-kirjutasin sellest juba eelmise kommentaari viimases lauses.
Mul on üks tuttav kes töötab raamatupidajana, aga nii kui saadakse teada tema rahvus, püütakse temast kiiresti vabaneda või ei võeta üldse raamatupidajana tööle. Tuttav on rahvuselt mustlane.
 
mur 15. oktoober 2013, kl 22.03
Lisaks teemaalgatajale pean ka galitat ja fucs-i sellisteks kellega parem mitte kohtuda ega suhelda. Madalad tüübid nüristavad kui nendega suhelda.
Kõik nende argumendid ja näited on kantud, paistab, et paranoiast ja haiglaslikult üle liialdatud.
Nende reeglid ise sobivad briljantselt vaid kurjategijatele ja muidu patustele kes eelistavad varjatud eluviisi.
Elage oma ülejäänud elu sügaval metsa urus - seal ei saa teid keegi näha ega kuulda ja teid kurjalt ära kasutada!
 
juss 16. oktoober 2013, kl 08.13
galita Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> to juss, genis on nimed ja sellest piisab inimese
> eluloo välja selgitamiseks. Kui andmed on sisestan
> ud keegi kolmas, siis ei ole pojal/tütrel võimalik
> midagi muuta, muutusi saab teha ainult andmeid si
> sestanud isik.

Ära räägi rumalusi, kõik peregrupis olevad isikud saavad andmeid muuta. Peregrupis on aga kõik etteantud kaugusega suguluses olevad isikud.
Ainult nimedest aga ei piisa eluloo välja selgitamiseks.
 
galita 16. oktoober 2013, kl 10.23
juss loe AB postitust.
Eesti on nii väike, et nimest piisab kogu eluloo välja selgitamiseks.

to mur, kuidas Fucsiga on, ma ei tea, aga mina ei ole sinuga kohtumiseks soovi avaldanud. Ei julge oma nüri mõistusega nii targa inimese, kui mur, närvisüsteemi rikkuda-pärast hakkab südametunnistus piinama, et inimene jäi minu pärast veelgi haigemaks:)
 
Fucs 16. oktoober 2013, kl 10.52
OT

Minu vastus 15. oktoober 2013, kl 12.41 oli mõeldud teemategijale ja kuni kodanik mur 15. oktoober 2013, kl 22.03 postituseni oli mul sügavalt savi, kas ja kes kusagil genis kogu maailmale presenteeritud on, ning mida keegi sellest arvab. Linke avades ja seal kirja pandut lugedes saab mõtlev inimene teada, et Genis on võimalik isikuandmeid teha soovi korral privaatseks, ning kuidas see käib ja milles see seisneb.

Kui aga minu aadressil hakkavad teemaväliselt lambist solvavalt sõna võtma igasugused anonüümsed egomaniakkidest ajugeeniused, kes teavad täpselt, mida mina tegema peaks ja kes ma olen, siis tuleb nüüd teemat natukene risustada ja üht koma teist siia veel kodanik mur`ile kirja panna.

*

mur 15. oktoober 2013, kl 09.19 kirjutas:
---------------------------------------------------
> Miks peaks keegi mitte tahtma näidata oma
> kuuluvust kuhugile suguvõsasse?

- On see sinu asi? Või puudutab see sind isiklikult mingilgi moel?

> Ükski normaalne ei teeks sellest skandaali.

- Kui kodanik X ei taha, et teda maailmale internetis presenteeritakse, siis on see tema õigus. Millised on kodanik X argumendid ja põhjused, ei ole teiste asi mitte. Ja "skandaal" on siiski midagi muud, kui mõne tavakodaniku soov enda loata presenteerimist internetis piirata.


> Geni puhul pole tegu ei facebooki sarnase saidi
> ega muu kommertsiga vaid igasugusest edevusest
> ja odavusest vaba teatmesaidiga kus piirdutakse
> sugulussuhete fikseerimisega.

- Selles on sul õigus, et pole tegu just FB laadse asjaga. Kuid see ei välista kodanik X õigust otsustada, kas tema isikuandmeid seal avalikult presenteeritakse, või mitte. Samuti ei anna see õigust kellelegi teisele otsust langetada, mida kodanik X peaks tegema, millega leppima või kuidas käituma.

Mis puudutab aga kommertslikku külge, siis oled asjadest valesti aru saanud.


> Selline keelav käitumine on tüüpiline sovjeti
> "tädi Maali" hoiak.

- "Sovetid" ja "tädi Maali" ühte patta panna ja nende vahele võrdusmärk tõmmata on muidugi midagi uut minu silmadele. Selliste paralleelide tõmbamine viib mind paratamatult mõttele, et kodanik, kes sellise üübervõrdlusega hakkama saab, ei tea ei "sovettidest" ega "tädi Maalidest" mitte halligi, mistõttu oleks targem edaspidi püüda sellel teemal sõna võtmata jätta.

P.S. Muuseas, just kodanik mur seisukohad viitavad sovetiaegsetele tendentsidele paika panna kuni pisiasjadeni kodanike eraelu ja öelda, mida keegi tegema peab või ei pea. Nii palju siis "sovettidest".

> Me kõik oleme kuulnud ja näinud: "Oh, mis mina
> siin...ärge mind küll..." "Mis te mind vaatate,
> mina pole tähtis ju..." /............
> ......./ Tsiviliseeritud maailmas peetakse sellist
> inimest haigeks kes peaks läbima kontrolli või
> ravi psühhiaatri juures. Terve inimene nii end ei
> keela ega eita.

- No see on niivõrd debiilne jutt, et ei vääri isegi pikemat kommentaari.


mur 15. oktoober 2013, kl 22.03 kirjutas:
---------------------------------------------------
> Lisaks teemaalgatajale pean ka galitat ja fucs-i
> sellisteks kellega parem mitte kohtuda ega suhelda.

- Siin on meie seisukohad ja soovid absoluutselt vastastikused ja kattuvad 100%. Aga vahel ma pean siiski suhtlema ka sinusuguste kodanikega, mille tõestuseks on ka siinne mõttevahetus sinuga.


> Madalad tüübid nüristavad kui nendega suhelda.

- Jah, selles on sul õigus.


> Kõik nende argumendid ja näited on kantud,
> paistab, et paranoiast ja haiglaslikult üle
> liialdatud. Nende reeglid ise sobivad briljantselt
> vaid kurjategijatele ja muidu patustele kes
> eelistavad varjatud eluviisi. Elage oma ülejäänud
> elu sügaval metsa urus - seal ei saa teid keegi
> näha ega kuulda ja teid kurjalt ära kasutada!

- Noh, see on muidugi vaieldav, kes näiteks kasvõi selles teemas siin ennast "madala tüübina" teistele eksponeerib. Mina näiteks hindan vägagi kõrgelt privaatsust, eriti avalikus teise (B) ja veelgi madalama (C->) kategooria internetiruumis, mis ei tee minust, ega teistest samade eelistustega kodanikest, mingilgi moel kurjategijat, patust inimest (globaalses mõttes oleme me patused muidugi kõik), või varjatud eluviisiga mafioosot. Vastupidi.

Ja kui ma kedagi näiteks tööle võtan, või on teatud puhkudel vaja selgeks teha mõne kahtlase kliendi või partneriks pürgija taust, kellega lepinguid sõlmida, siis pean ennast igal võimalikul moel avalikus B ja C kategooria internetiruumis eksponeerivaid kodanikke kergemeelseteks ja edevateks, tihti ülisuure alteregoga ekshibitsionistideks, kelle kõrvade vahel võib vägagi suure tõenäosusega eksisteerida hulk tühja ruumi.

Tõe huvides tuleb viimasele repliigile täiendavalt lisada, et ALATI oleneb ka muidugi, KUIDAS keegi ennast B ja C kategooria internetis eksponeerib, ning kiusatustele vaatamata ma Geni leiutist just B või madalama kategooria internetiruumi alla ei paigutaks.

Ole terve.

_____________________________________________________

Täiendavat harivat lisalugemist:
http://www.eki.ee/dict/qs/index.cgi?Q=skandaal...

http://et.wikipedia.org/wiki/T%C3%A4di...

http://www.keelevara.ee/login/?d=qs2006...

http://www.upload.ee/image/3644083/Sovetid...

https://et-ee.facebook.com/EestlasteGeniKogukond...



Toimetatud 1 kord(a). Viimati Fucs 16.10.2013 10.59.
 
juss 16. oktoober 2013, kl 13.37
galita Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> juss loe AB postitust.
> Eesti on nii väike, et n
> imest piisab kogu eluloo välja selgitamiseks.

Kui keegi tahab kellegi elulugu teada, siis ju ta nime juba teab, muud infot peale suguluse ja võimaliku sünniaja genis aga pole. Seal on ka ajaloolised tähtsad inimesed ja nendele on küll elulugu juurde lisatud. Aga see on ikka see sama, mis netis vabalt saada ja/või me koolis õpime.
 
-Fucs 16. oktoober 2013, kl 15.24
juss

genist me saame (olenevalt koostaja usinusest) suvalise otsitava isiku avalehel ilma sisse logimata teada inimese:

*abikaasade arvu (kas on abielus, või ei ja mitu korda on olnud näiteks abielus)
*abikaasa(de) nimed
*elukaaslas(t)e nimed (vabaabielud jms)
*kas lapsed on abielust või mitte
*ema nime
*isa nime
*õe(õdede) nimed ja arvu
*venna(vendade) nimed ja arvu
*lapse(laste nimed) ja arvu
*sünniaja (ja sünnikoha)
*surmaaja (ja matmiskoha)
*surma põhjuse

*naiste puhul võime me teada saada ka nende neiupõlvenimed

*sugupuus olevate isikute nimel klikkides saame me aga juurde muudkui uut infot nende sugulussidemete kohta (mitte "avalike" ja "varjamist mittevajavate" esivanemate andmed dinosaurusteni välja, vaid reaalselt elavaid või mitte väga ammu surnud isikute kohta.

ma arvan, et naiste-meeste arv (abikaasad) ja see, kes kuidas ja miks suri (näiteks lasi ennast maha või poos üles) on vägagi delikaatsed isikuandmed. lisaks on inimesi, kes oma perenime on teatud põhjustel muutnud, või võtnud omale mõne lähema või kaugema esivanema nime. seda on tehtud alati mingi mõttega ja ei soovita järelikult oma eelmise nimega seotud olla.

natuke vähem delikaatsed on inimese vanus (ei pea võõrad teadma, kui isik ei taha), laste pärinemine abielust või mitte, laste arv ja õdede-vendade arv ning nende kõikide nimed. samuti neiupõlve nimed või näiteks isikutel, kes on olnud abielus, siis lahutanud ja võtnud tagasi abielueelse perenime, ning kes ei taha lahutatud abikaasa nimega enam kunagi midagi tegemist teha.


niisiis, mida me võime saada genis surfates teada näiteks võhivõõra inimese kohta ja mida vastavalt oma enda rikutuse tasemele järeldada?

*tal on 10 last.
heatahtlik inimene võib sellest järeldada, et tegemist on tubli emaga, pahatahtlik, et järjekordne "sarisünnitaja".

*tal on olnud 3 abikaasat.
noh, sellest võib nii mõnigi teha omast arust kaugeleulatuvaid järeldusi isiku loomuomaduste kohta ("kindlasti on joodik või siga mees, või loll ja halb naine järelikult")

*ta polegi olnud abielus ega suhetes.
selge pilt - midagi peab ju olema tal siis viga eksole.

*tema üks laps (või siis abikaasa, või siis õed-vennad jne) poos ennast üles ja teine lasi ennast maha.
siin on eksole kõigil kohe asi selge - midagi on peres totaalselt korrast ära.

*isik on vahetanud perenime (või ka eesnime).
no see on eksole ju igati kahtlane! tea, miks ta küll vahetas?

*rahvusliku pärinevuse.
mitte kõik ei ole uhked oma esivanemate rahvuse üle ja väga paljud annavad isikule hinnanguid tema esivanemate rahvusest lähtuvalt (see on fakt ning tõsiasi)

...ja üht-teist veel.


konkreetne juhtum.

üks klient (nimetame teda kodanik X) jättis arve maksmata. ikka juhtub. edasi kodanik X ei reageerinud pikalt kirjalikele meeldetuletustele. paaril korral, kui teda aasta jooksul telefonitsi tabada õnnestus, käis kodanik X välja uusi tähtaegu ja alati olid tal vabandused ning tõsised põhjused varnast võtta. üritasime mõistvalt siis suhtuda.

piisas aga tegelase "googeldamisest" ja sain teada, et tal on vend ning õde. sain teada ka nende nimed. edasi juba õde-venda "googeldades" ujusid pinnale maksuameti ja kohtutäiturite nõuded läbi aastate, ning üks kohtuasi. edasi uurides selgus, et terve sõbralik seltskond ongi kõikidel igalpool võlgu ja õde on olnud ka kohtu all süüdistatune kelmuses, ning vanuritelt raha ja asjade väljapetmise süüdistustega.

noh, millised järeldused ma õe ja venna kohta saadud andmete põhjal saan teha oma kliendi kohta? ei muud kui, et küllap ta samasugune suli on. seda enam, et FB-s säutsuvad nad rõõmsalt ninapidi koos pea iga päev hommikust õhtuni.

samas ma ei tunne ju konkreetselt kodanik X-i ja ei tea, kas sellise sildi külgekleepimine on õigustatud või mitte. võibolla tõesti põles tal maja maha ja jäi töötuks, nagu väidab, aga lahendab võimalikult kiiresti oma probleemid ja tasub kohusetundlikult talle esitatud arve eest ära?

seda ma paraku ei tea, aga minu silmis on ta nüüd tänu internetist pärinevale toredale infohulgale paratamatult üks sullerdaja ja valetaja. ja kui tema naabrimees, või kasvõi näiteks mõni KOV ametnik minult nüüd küsib, et mis värk selle kodanik X asjaga lood on, et dokumendid ja asjaajamised ei liigu, siis ma ilmselt ütlen ka neile oma ojektiivse või subjektiivse arvamuse kodanik X-ist välja. edasi on juba aja küsimus, millal terve küla ja KOV ametnikud kodanik X-i samuti üheks kelmiks pidama hakkavad.

samas võibolla tõesti täiesti alusetult.....
 
galita 16. oktoober 2013, kl 17.22
to juss, minu arvamus kattub Fucsi arvamusega-igaüks otsustab ise, kas ta tahab enda isiku olemasolust interneti vahendusel kogu ilmale teada anda või mitte. Kui inimene soovib privaatsust, siis on tal selleks täielik õigus. Teise inimese soovidega tuleb arvestada. Ka sellest, mida kõike on võimalik google abil inimese kohta teada saada, on Fucs juba kirjutanud ning üle korrata ei ole mõtet. Nii palju ainult veel, et lisaks otsingumootoritele, on olemas spetsiaalsed otsinguprogrammid, mis annavad veelgi rohkem infot.
 
juss 16. oktoober 2013, kl 18.27
Galita, ma ei vaielnud ju vastu selles õiguses, kui keegi tahab, et teda seal poleks.
Ma vaidlesin vastu sellele, et isik ise või tema lähedane kes pole sisestaja, seal muuta ei saa, samuti sellele, et nimest ei piisa elulooks, pealegi, kui keegi kedagi otsib, siis ta nime juba teab.
Küll aga, kui mister x soovib, et tema nimi sealt kustutataks, siis tal on selleks õigus, kuid oma isa nime kustutamist ta nõuda ei saa, eriti veel, kui selle sisestja on tema vend, ema või onu.

Siiski pole geni ainus koht, neid on rohkem ja nagu juba öeldud, siis kinnistest sugupuudest kustutamist nõuda ei saa. Küsimus on vaid avalikustamises.

Kui aga kellelgi on hirmus probleem, mitu meest tal on olnud, siis ärgu elagu nii, et peab häbenema.
 
galita 16. oktoober 2013, kl 21.58
juss, kui mälu kehva, siis lugenud oma eelmised postitused enne selle postituse kirjutamist uuesti läbi:))
Siin kirjutad, et isik ise või tema lähedane kes pole sisestaja, seal muuta ei saa....
16. oktoober 2013, kl 08.13 kirjutab juss:"Ära räägi rumalusi, kõik peregrupis olevad isikud saavad andmeid muuta"
 
mur 16. oktoober 2013, kl 22.50
Fucs
"...siis pean ennast igal võimalikul moel avalikus B ja C kategooria internetiruumis eksponeerivaid kodanikke kergemeelseteks ja edevateks, tihti ülisuure alteregoga ekshibitsionistideks, kelle kõrvade vahel võib vägagi suure tõenäosusega eksisteerida hulk tühja ruumi."
See sinu hoiak näitab kuivõrd sassis oled sa nii omadega kui terve tsivilisatsiooniga. Mida rohkem sinusuguseid, seda raskem on ühiskonnal elu!
 
galita 17. oktoober 2013, kl 10.26
to mur, loe oma postised uuesti läbi ja mõtle siis hoolega järele, kas selliste postituste autor saab ikka kedagi rumalaks sõimata.
Ja mis kasu on sinust tsivilisatsioonile või sinu kommentaaridest antud teema algatajale?
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!