Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Arvutiabi
Kas mu arvuti hakkab katki minema?
 
ML N770 26. oktoober 2013, kl 21.01
Keegi teab ehk, kas selliste sümptomite põhjal võib ennustada sülearvuti ML N770 (win7) peatset katkiminekut?

Ehk siis ükskord arvuti sisselülitamise järel jäi arvuti ekraan peale windowsi logo kuvamist pimedaks, ehk siis sellele järgnema pidanud kasutajakontode ekraani ei ilmunud. Klahvivajutused asja ei muutnud. Kõvaketta indikaatorlamp ei põlenud ega vilgatanud kordagi. Klaviatuuri alt, paremalt poolt oli kuulda justnagu voolupininat ja sealt piirkonnast hakkas järjest soojemaks minema. Ventikas ei töötanud sel ajal. Niimoodi ta oli tardunud olekus u 10min kuni katkes kannatus ja hoidsin sisselülitusnuppu all kuni lülitus välja.

Peale järgmist sisselülitust käivitus kohe see windowsi error recovery võimisseeongi.. Seal oli 2 valikut: Startup repair või siis Start win. normally. Valisin Startup repair ja peale seda tekkis ekraanile kuus täpselt ühesugust imeväikest Startup repair programmi, milles igaühes väike hiirekursor. Ehk siis arvutiekraan jaotati justnagu kuueks osaks. Kuidagi suutsin sealt imepisikesest tekstist siiski aru saada ja selle repair lõpuks pakuti arvuti taastamist mingisse varasemasse seisu (taastepunkte mulle ei pakutud, ta ise taastas maeiteamillisesse punkti) Siis läks restardile ja käivitus normaalselt.

Peale seda on olnud paaril korral BSOD, mille infost ma ei jõudnud pooltki läbi lugeda kuna läks restardile liiga kiirelt.

Praegu on nii, et mõnikord käivitub normaalses reziimis, kuid kõik ikoonid on suured justnagu SafeModes ja lisaks on ikoonide värvid valed ja ikoonidetagune tausta värv on selline, nagu oleks sinna paar värvitopsi maha pillatud- täiesti arusaamatud värvid ja vahest on ikoonidel ja ekraanil palju valgeid või musti täpikesi.

Ei saa aru, miks ta mõnikord nii teeb. Praegu näiteks on kõik täiesti ok olnud juba päevaläbi, lülitus sisse normaalselt.

Kas see võib tähendada et arvutil on mingi riistvaraline viga tekkimas? Olen kuulnud/näinud videokivide võimisseeongi kuumutamisest ahjus. Sellel arvutil on mingi nVidia Go8600. Kas see võib tähendada et see kivi hakkab ära kuluma? Või võib viga olla milleski muus?

Kahju kui seda asja kuidagi parandada ei saa ja arvuti lõpuks täiesti ära sureb. See arvuti on kenasti tööd teinud aastast 2008, kui sai ta poest soetatud.

Igaks juhuks küsin ka seda et kas keegi teab, kas kusagil veel müüakse sedasama marki arvutit uuena. Kui see hingusele läeb, siis tahaks samasugust uut.


Pikk jutt jah siin, ma tean. Tahtsin kõik välja laduda ennem kui mu arvuti end jälle välja lülitab.
 
lammas wää - offline 26. oktoober 2013, kl 22.18
nVidia Go8600 vigane jeh:)
eraldi vahetatav aga ei tasu ära
pane kindlasti nvidia kodukalt draiver
ära kasuta win7 video draiverit
ära käivita arvutit aku pealt

uue läpaka jaoks võiks 400€ taskus varuks olla
 
külastaja 26. oktoober 2013, kl 22.30
Nii vana arvuti puhul tasuks kõigepealt teha tolmust puhastamine. Tulevikku vaadates ei maksaks enam selliste tehniliste näitajatega arvuti poole vaadata. Netti lehitseda kõlbab küll.

Tolmueemaldusest siin;

http://www.raalimeistrid.ee/raaliblogi/2011/09/sulearvuti-hooldus-arvuti-puhastamine-tolmust/
 
ML N770 26. oktoober 2013, kl 23.39
Tänan soovituste eest.
Oma arvuti (win7) Nvidia System infost oli selle arvuti GeForce 8600M GS driveri versiooninumber 186.31 ja Nvidia kodulehelt http://www.geforce.co.uk/drivers leidsin mitmeid drivereid mis sobiksid mu enda arvutis olevaga. Neil seal versiooninumbriteks 320.18 kuni ülespoole 331.58 ja neid on seal päris mitu, 2013maist alates ülespoole. Kas sealt võiks valida ükskõik millise mis ei ole BETA? Kas peaks sealt valima kõige värskema või kusagilt keskelt?

---

Jah vist peaks jälle tagant kaane maha kruvima ja kontrollima tolmu olemasolu. Aasta tagasi sai kontrollitud, siis oli ta jahutuskanalite ja ventika ümbert puhas. Teda on hoitud üsna puhtas keskkonnas, kuid sisselülitatuna on ta olnud pikka aega ja mänge on mängitud/filme vaadatud temaga palju, niiet see video kivi on saanud kõvasti vatti.

Huvitav kas 600 euro eest võiks saada uue ML arvuti mis vastaks siis nendele praegustele tehnilistele nõuetele. Pole veel ise uurinud netist, eks jõuan veel.
 
-Fucs 27. oktoober 2013, kl 15.22
http://naistekas.delfi.ee/foorum/read.php?67,12633385

OK. Eks vastame siis neile viimastele küsimustele.

K: Kas sealt võiks valida ükskõik millise mis ei ole BETA? Kas peaks sealt valima kõige värskema või kusagilt keskelt?

V: Draiveritega on selline asi, et alati tuleb kasutada just sellele arvutile (mark, tüüp, mudel) ja operatsioonisüsteemile (Windows mingi, Linux jne) mõeldud draivereid. Soovitav on kasutada kõige uuemaid. AGA mitte alati ei tööta kõige uuemad draiverid kõige paremini ja siis jätkatakse eelmise versiooniga mis peal oli, või katsetatakse kõik ükshaaval läbi, kuniks õige ja sobiv on leitud.

Sinu puhul siis proovi viimast versiooni kõigepealt ja kui ei tööta, siis proovi vanemaid. Kuid ilmselt ei ole sul tegemist vigaste draiveritega, vaid hoopis mõni komponent hakkab arvuti sees üles ütlema. Kõige tõenäolisemalt videokaart/kivi (vaata lammas wää vastust).

K: Huvitav kas 600 euro eest võiks saada uue ML arvuti mis vastaks siis nendele praegustele tehnilistele nõuetele.

V: ML ei müü enam läpakaid. Saab uue ML lauaarvuti.
 
lammas wää 27. oktoober 2013, kl 15.56
"Saab uue ML lauaarvuti." irw LOL

töötab kaua töötab see pann ja siis poodi
siis kui poodi minema asud käid siit läbi ja saad uue uhke pilli soovituse mida isegi naabrieit kadestab

---------------------------------------
HOIATUS:
"Antud kasutaja ei oma IT alast haridust"
---------------------------------------
Tunne oma riistvara:
http://filehippo.com/download_speccy/
 
ML N770 27. oktoober 2013, kl 16.11
Jäin siin itfoorumit lugema..

Tänud Fucs selgituse eest draiveri valiku osas. Kahjuks ma pole veel piisavalt arvutiteadlik ja ei saanud aru lammas wää eilsest soovitusest mitte kasutada win7 universaalset ekraani draiverit. Ma arvan et see arvuti ei kasutagi seda win7 univ. ekraani draiverit, kuna Nvidia oma on ju olemas ja see peaks olema ju esmane mida kasutatakse.(?) Seda win7 univ.. draiverit ei saa ju sisse/välja lülitada? Ma ei tea hetkel kus see asubki (varsti võtan ette ja proovin selle üles leida)

"need NV8 seeria kiibid on poollahti ja tekitavad anomaaliaid" - sellest sain aru ja kahtlustasin ise ka et ehk on kivi ühendused halvad. Kui see on nii ja probleemid ei kao, siis võibolla palun mõnel teadjamal proovida seda kivi ahjus kuumutada ja ehk mikropraod jootekohtades kaovad.

Täna lülitus sisse normaalselt õnneks. Ehk läheb see anomaalia jälle iseenesest mööda. Kuskilt olen lugenud, et kui arvuti töötab siis pole ka tarvis teda näppida, seega ei hakka ma veel nende driveritega katsetama. Pealegi, nagu siit selgus, et kui kivi ise hakkab juba ära kuluma, siis pole driverite uuendamisest kasu niikuinii.
Aga hea on et sain siit nende driverite kohta rohkem teada ja selle kohta et seda kivi vahetada pole mõtet.

Kahju et ML enam läpakaid ei tooda. Olin selle läpakaga väga rahul.

Teema tegemine siia oli minuarvates õigustatud, kuna tean nüüd milles viga võiks olla.

Ahjaa veel selline küsimus et mis te arvate, kui ma koormaksin seda videokivi, näiteks avaksin mõne kõrge resolutsiooniga video täisekraanil, ja kui siis arvuti näiteks kokku jookseb, siis peaks vist olema kindel värk, et see videokivi on vigane?
 
lammas wää 27. oktoober 2013, kl 16.31
sellel läpakal on videokivi eraldi kaardil
olen neid ahjutanud
üks kaart töötas 1kuu ja teine on hetkel arvutis mida kasutan harva

maha põletamiseks jooksuta 3D testi FurMark
GPU Stress Test:
http://www.ozone3d.net/benchmarks/fur/

---------------------------------------
HOIATUS:
"Antud kasutaja ei oma IT alast haridust"
---------------------------------------
Tunne oma riistvara:
http://filehippo.com/download_speccy/
 
ML N770 27. jaanuar 2014, kl 18.30
Minu esimesest postitusest on nüüdseks 3 kuud möödunud.
Nüüdseks tean mida siinne kasutaja lammas wää mõtles "universaalne win7 video draiver" all.
Ma ei teadnud varem, et sellel arvutil on kaks ee.. ütleme siis "üksust", mis haldavad misiganes info arvutiekraanile kuvamist. Üks neist on see nVidia graafikakaart või siis kivi, mis on joodetud emaplaadile ja teine on siis ilmselt windowsi operatsioonisüsteemi sisse ehitatud mingisugune vidin.
Minul see nVidia kivi nüüdseks enam üldse ei reageeri. Kui tahan teda nVidia Control Panelis klõpsata, siis kuvatakse selline teade: "NVIDIA Display settings are not available. You are not currently using a display attached to an NVIDIA GPU". Vot nii. See tähendab, et nvidia graafikakivi ei tööta. Kuid arvutiekraanile kuvatakse sellegipoolest andmeid edasi. Saan netis käia ja Youtube videosid vaadata jms. Ilmselt siis läks graafika vms. ekraanile kuvamise töö selle windowsi sisseehitatud universaalse videodriveri kätte. Kas pole super? Saan arvutit kasutada ka ilma nVidia kiibita! Tõsi küll, ma ei saa enam mängida oma arvutimänge, kuna see praegune video driver vmisiganes asi see on, see jääb nende moodsate mängude jooksutamisel liiga nõrgaks, mängud ei lähe käima, neid ei kuvata arvutiekraanile.
Ja veel üks miinus on see, et nüüd on kõik mu töölaua ikoonid hägusemad kui varem ja programmiakende servadel ei ole enam seda poolläbipaistvat aero efekti ja veel mõned pisiasjad. Aga see peabki nii olema, kuna see video/graafika vmisiganes pulk seal on, see kuvabki kõike madalama resolutsiooniga. Ta ei ole nii võimekas kui nVidia kiip. Hea et üldse midagi näen, parem kui mittemidagi ju.
Ja nii ma kasutangi oma läpakat edasi ilma selle nVidiata.

Huvitav kui kaua läheb aega enne kui ka see praegune universaalne video driver vmisiganes läbi kärssab?

Kogun siin tasapisi raha uue arvuti ostuks. Mõttes on osta Dell inspiron või midagi sellist 1000euroses hinnaklassis. Peaaegu pool rahast on juba koos ja madratsi vahel. Kuna ma pole just väga rikas, siis läheb selle teise poolega veel aega, loodan maikuu lõpus tehingu ära teha. Loodan et see praegune läpakas siin ikka kestab sinnamaani.

Ma tean, et edasijõudnud arvutikasutajaid ajab kogu see eelnev jutt naerma. Sellepärast on see on mõeldud algajamatele kasutajatele informatsiooniks, et kui mingi videokivi hakkab arvutis otsi andma, ei tähenda see veel seda, et arvutiekraan jääb alatiseks pimedaks.

Kui keegi teab midagi, millega võiks seda teemat täiendada, siis postitagu siia otsa edasi.
 
ML N770 27. jaanuar 2014, kl 18.39
Ahjaa, muide vahetevahel harva kui arvuti sisse lülitan, siis siiski läheb vool sellesse nVidia kiipi sisse. Siis kuvatakse samasugune terava resoga ekraanipilt nagu sel ajal kui nVidia veel töökorras oli. Kuid seda ei ole kauaks. Mingil ajal hakkab ekraan vilkuma ja lõpeb see sinise surmaekraaniga. Peale seda teeb restardi ja käivitub juba selle teise, windowsi videohalduriga. See näitab, et see nVidia kiip siiski toimib, kuid tal on vist kusagil jootekohas mingisugune mikropragu, mis temperatuuri tõustes laieneb ja vooluahel katkeb. Jämedalt öeldes. Selle teema algatamise aegu ma isegi paigaldasin sellele nVidiale ka uued driverid ja need ka sobisid talle, nägin versiooninumbri järgi, et driverid olid uuendatud. Viga on siin jah, surmkindlalt riistvaras.
teadmatu 27. jaanuar 2014, kl 20.51
 
ML N770 27. jaanuar 2014, kl 21.33
ohohoo, tänan väga teadmatu! vaatan mis seal siis kirjutatakse, igatahes esimesed read seal olid juba väga huvitavad.
Tänan lingi eest.
 
Ultrraz 27. jaanuar 2014, kl 21.48
kui praegune masin su vajadusi rahuldab, siis 600st masinat on suht mõttetu investeering. 150-300 eest saad kasutatult juba arvestatava läpaka, hv-st vaata mida pakutakse...
 
ML N770 28. jaanuar 2014, kl 21.45
Aiai, vara hõiskasin. Tundub et ka see windowsi enda videohaldur hakkab otsi andma. Praegu, kus ma seda siin trükin, on mu arvutiekraan täis pisikesi erivärvi täpikesi. Kui hiirenoolt liigutan, siis jääb sellest järele täpikeste rada, nagu komeedil saba.

Kas siiski on siis see nVidia kiip töös praegult? Ainult et see töötab mingis miinimumreziimis? Ei saa ju olla selles läpakas kahte video kiipi, üks nVidia oma ja teine Windowsi oma?

Kuna elan maal, siis pole mul nüüd kuidagi netti võimalik minna kui siin mul ekraanilt pilt ära kaob.

Seepärast küsin siin ruttu et kas keegi teab, kui suur peab olema temperatuur, et selle videokivi all olevad tinaühendused muutuksid plastseks aga mitte liiga vedelaks? Ja kui kaua kuumutada? Mitu minutit?
Kas seda tehakse tunde järgi või on juba mingeid andmeid erinevatele kiipidele, mida isekatsetajad on jaganud?

Kahjuks pole mul ülitäpse temperatuurianduriga praeahju (ja võibolla polegi üldse võimalik ainult seda osa arvutist eemaldada). Saaksin proovida seda kuumutada tavalise ehitajate kuumaõhufööniga. Ma tean, et Youtubes on sellelaadseid videosid kiipide kuumutamisest lademes- vaata ja tee ise. Aga ei julge ilma ennem siit üle küsimata.
Kasutaja lammas wää, sul on see tehnika siis juba läbitud jah? kui juhtud seda lugema ja ehk viitsid vastata, siis kas on selle kiibi kuumutamise juures midagi sellist olulist, mida võiks eelnevalt teada?

Mõtlesin teha fooliumlehest kaitsemüüri ümber kiibi, et kuum õhk ei satuks kiibi naabruses olevatele komponentidele. Aga kui kuumaks võib seda kuumutada? Erineva koostisega jootetina sulamistemperatuur võib ju kõikuda 190-240*C vahel. Saaksin sinna kiibi peale panna ühe kõrgema näiduskaalaga termomeetri ja saaksin enamvähemgi temperatuuri näidu kätte.


Lugesin eile sealt HV foorumist kogu selle jutu nende poolpiduste nVidia 8nda seeria videokiipide kohta läbi ja seal ei räägitud midagi temperatuurist.

Eh, loodan et saan siin vähemalt nädalalõpunigi selle aeglaselt sureva kalli MLiga netist infot lugeda.
teadmatu 28. jaanuar 2014, kl 21.57
Sellel on ju nvidia kaart eraldi pesas, võta see välja siis vähemalt ei sega.
Võid proovida selle puhuriga kah.
 
lammas wää - offline 28. jaanuar 2014, kl 22.41
VIDEOKAART eraldi kohta käib see
selline:
http://www.youtube.com/watch?v=XYzKfec71g0
emaplaadi kiibi kohta ei kõlba


ahi ~ 180C(ei pea mingi jamaga seda eraldi täpselt mõõtma) peale soojaks lasta
ahi siis alt ja ülevalt režiimis kindlasti soojenema

paned kaardi eelnevalt plaadile valmis:
foolium alla ja kaardi asetad sellele nii et suur kiip skeemiplaadist ülesse poole jääks
pead jälgima et kaart oleks täpselt horisontaalis kui ahjus on

ahi saavutab õige temperatuuri siis paned plaadiga kaardi ahju
ahjuuks kinni
8min ootad ja siis teed ahjuukse lahti ja lülitad pliidi välja
AHJUPLAAT MILLEL KAART EI NÄPI
ootad kui kõik korralikult maha on jahtunud(2h)

omal vastutusel anna minna:)
midagi vägahääd sellest kindlasti ei tule aga saad harjutada masina kokku lahti lammutamist
 
ML N770 29. jaanuar 2014, kl 22.57
Suur aitäh vastuste eest.
Hetkel aeg liiga hiline, kindlasti vaatan seda Youtuubi linki homme ja sealt veel lisaks niipalju kui sellega seostub.
Jah, ilmselt sellest midagi head ei tule ja mu arvutiekraan jääb peale seda hoopis tummaks.
Hetkel on ekraan täis rohekaid täpikesi ja hiirenoole ja tekstikursori taha jäävad rohelised varjud kui neid liigutada, kuid siia sisestatud tähti veel näen. Vaene arvuti - ta teeb mis suudab, ta on mind teeninud truult juba 2008 aastast saadik. Ta on suremas. Kahju tast.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!