Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Arvutiabi
e-maili salasõna võõrale andmine
 
anna 18. mai 2016, kl 14.04
Tere.
Üleeile logisin sisse oma harva kasutatavasse g-maili postkasti ja avastasin et eelmise aasta lõpupoole olen saanud kirja kus keegi (kirja saatja) soovib kasutada minu g-maili aadressi, kuna see sobiks hästi tema ettevõttele.
Ma ei tahaks siin avaldada enda e-maili nime (see on üks inglise keelne sõna ja siis tuleb @gmail.com)
Kuna kasutan ise seda postkasti haruharva, siis lubasin tal kasutada minu e-maili nime. Saatsin talle selle kohta kirja üleeile. Küsisin temalt, et mida ma siis selleks peaksin tegema, kas kustutama/sulgema oma postkasti. Selle peale ta kirjutas eile (nii kiire vastus oli üllatav, kuna tema esimene kiri mulle tuli ju eelmise aasta novembris - ju siis kasutab ta oma e-maili igapäevaselt), et ma saadaksin talle oma salasõna millega ta siis mu postkasti sisse logiks ja salasõna ära vahetaks.

Kas sellise meetodiga võivad kaasneda mulle mingisugused ohud?
See e-mail oli mul ka mu pangakontoga seotud ning panga teated saabusid sinna. Netipanga seadetes muutsin ma alles mõned päevad tagasi ära oma e-maili aadressi, ning nüüd peaks panga teated saabuma mu uuele e-mailile. Kuid vanad kirjad panga poolt on ikka veel selles postkastis alles. Ja ka muud ettevõtted kes sinna kirju saadavad - peaksin siis kõiki teavitama, et nad ei saadaks enam mulle kirju sellele e-mailile või siis (kui võimalik) muudaksin ise ära nende ettevõtete kodulehtedel oma konto alt, et nende kirjad ei tuleks enam sellele e-mailile. Pluss veel igasugu regamised erinevates portaalides, mille konto aktiveerimiseks mõeldud kinnituslink on tulnud sellele e-mailile.

Üsna suur ettevõtmine ja ega ma isegi ei viitsiks seda kõike ette võtma hakata,kuid asi selles, et mulle ei meeldi enam see inglisekeelne sõna seal mu gmaili ees. Varem see sobis, aga enam mitte. Ja ma sulgeksin selle e-maili niikuinii varsti.

Et mis te siis arvate, kas see on mõistlik, kui ma teavitan kõiki ja seejärel kustutan kogu oma postkasti sisu ning annaksin talle oma postkasti salasõna? Kas on mingi oht, et ta saaks minu kustutatud e-maile taastada ja seeläbi saada minu kohta infot?
Või peaksin ma lihtsalt sulgema oma g-maili konto? Ilmselt ta jääb sel juhul ilma sellest postkasti nimest, kuna gmail vist ei lase luua uut samanimelist aadressi mõnda aega (kas polnud see aeg lausa 2 aastat?)

Tavaliselt olen ignoreerinud igasuguseid kahtlaseid kirju, kuid kui ma nüüd niikuinii enam seda postkast ei kasuta, siis miks mitte see kellegile ära anda?

Kirjutasin talle täna vastu et eks ma mõtlen selle üle ja küsisin, et mis ettevõtet ta siis haldab. Eks näis, mida ta vastab.
teadmatu 18. mai 2016, kl 14.34
Seejuures oli kurjategijate esmane eesmärk justnimelt identiteedivargus – saata usaldusväärse nime tagant sõpradele-tuttavatele rahasooviga kiri. Mõni nõrgema eesti keele oskusega ohver oleks vabalt võinudki õnge minna.


http://garf.juhe.ee/wp/2014/01/23/kaitse-oma-kon...



Toimetatud 1 kord(a). Viimati teadmatu 18.05.2016 14.36.
 
anna 18. mai 2016, kl 15.07
Lugesin teadmatu pandud lingi alt kogu loo läbi. No naerda sai. Ma arvan et enamik arvutikasutajatest pole nii lollid ja saavad aru kui nendega püütakse lollitada.

Ega ma polegi veel tollele kirja saatjale mitte midagi lubanud ega avaldanud. Mulle ei tundu ta skeemitajana. Mingeid manuseid ega linke pole ta mulle saatnud. Ta tundub täiesti normaalse inimesena. Kirjutab puhtas inglise keeles. See pole muidugi mingi näitaja, kuid kui ta oleks mulle kirjutanud mingis vigases eesti keeles, siis oleksin ma tema kirja ignoreerinud.

"Rakenda pigem elutervet paranoiat (umbusaldust) kui sinisilmset ignorantsi."
 
Eriskummaline soov 18. mai 2016, kl 15.48
Tegelikult ei peaks mingi kummalise võõra firma asi sind puudutama.
Temast saab ju sisuliselt sinu meilboxi kasutaja võõrana - registreeritud on see kunagi sinu poolt.

Vasta talle, et uurisid asja ja see pole võmalik.
Seda sõna võib ta ju teistmoodi ka kasutada, mingi punkti kuhugile panna või numbri.

Või küsi kõva summa :-)
 
milleks?! 18. mai 2016, kl 17.30
heategu ei jää karistamata.

mõtetu risk tulevikuks.

firmade emailid on üldiselt nii: isik@firmanimi.com
ükski normaalne fima ei taha "gmail.com" oma aadressi osana.

vargad ja petjad tunduvadki normaalsete inimestena - ega päriselu hollywoodi lastefilm pole kus paha tegelane teeb mõnuleva näo pähe ja ütleb kui paha ("evil, muhahahaaa") ta on. pooled kurjategijad üldse ise arvavad samuti, et on head inimesed ja täisesti normaalsed.
 
fi 18. mai 2016, kl 23.24
Firmadel on omad e-maili serverid, näiteks info@plasto.ee, optimera@optimera.ee. gmail meiliserverit firmad ei kasuta, ehk ainult mõni füüsiliselt isikust ettevõtja. See petukiri oli küll väga lapsik ja sellele ei tasu reageerida.
 
hmm 21. mai 2016, kl 10.25
kuule anna, ükski normaalne ettevõte ei kasuta ettevõte@gmail.com aadressi. Sellise aadressiga saab alati petuseid korraldada.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!