Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
50+ nurgake
pihlakamarjamoos
 
kiira 10. oktoober 2010, kl 11.28
kas olete teinud?
tegin koos õunte, pirnidega. nüüd ütleb tuttav, et pihlakamarja seemned on mürgised, et oleks pidanud marjadest mahla välja kurnama, aga mitte terveid marju sisse panema.
mida arvate? kas olete ise pihlakamarjakeedist söönud? kuidas mõjus? jäite ellu?
 
Winterwunter 10. oktoober 2010, kl 11.54
Tegin nöuk.ajal nii marineeritud, kui ka magusaid kompotimarju-kookide kaunistusteks. Köik elus mitukümmend aastat pärast tarbimist. Kompotimari jäi peale kuumutamist tumepruuni värvi , efekt tuli kobara ilust rohkem, kui maitsest.
Köige eksklusiivseim ja meeletult maitsev tuli nn. pihlakamesi. Selle saamiseks kulub tohutult marju, ühe pisikese nöuk.aegse majoneesipurgile kulus suur 11 liitrine ümbritäis pihlamarju, suhkrut vähem, sest sellest ämbritäiest sai vähe mahla aurutiga. Möni kuu seisnuna oli see töeline delikatess, mönikord lisasin ka sidrunit, nii riivitud koort, kui seda hapususust tuli "timmida".
Suur jändamine oli ja kahju hakkas lindudelt talvetoidu ära noppimine.
 
Anett 10. oktoober 2010, kl 13.31
Seda mürgisust ma küll ei usu. See ju lindude üks toit. Pihlakat olen pannud õunamahla tegemisel peoga purustajasse, ka arooniat. Tegin ka kibuvitsamarjadest ükskord moosi ja panin pihlakaid sisse. Parem on kultuurpihlakas. Ainult pihlakas liiga mõrkjas, nagu astelpajugi üksi väga vänge.
 
kiira 10. oktoober 2010, kl 14.22
on jah pihlakamarjad üsna ebameeldiva maitsega. lisaks õuntele ja pirnidele panin veel banaani ja retseptis oli, et keedisele lisada piparmündi lehti. mina pigistasin veel ka sidrunit lisaks - üldse, kõike mida kodus juhtus olema.
tulemuseks on nüüd natuke pohlamoosi meenutav segu.

aga seda, et nad mürgised on, luges mu tuttav välja inglisekeelsest googlest. seemned just. seepärast imestasingi, et ma pole iial midagi sellist kuulnud. mahlast saan aru, et pigistatakse ainult mahl välja, aga keedisele jäävad ju seemned sisse, mis pani väheke mõtlema.
ühestki eesti keelsest retseptist ma midagi mürgisuse kohta välja ei lugenud. vastupidi, rõhutati just nende kasulikkust.
 
valulla 10. oktoober 2010, kl 16.49
Pihlakat ei soovitada jah toorelt suures koguses süüa, sest sisaldab sorbiinhapet, mis võib ärritada magu. Kuumtöötlemisel hape kaob.
 
keedis 10. oktoober 2010, kl 17.55
tegin pihlakamarjadest moosi nii, et keetsin ja siis litsusin kapronsõelast läbi, kõik kestad ja seemned välja. suhkrut ka ja see oli mu laste lemmikmoos - väga hea pannkoogi peale ja ka lihatoitude kõrvale. Lapsed muide olid siis 2-5 aastased ja neile väga meeldis ja maitses. Hiljem pole olnud võimalustteha
 
õunasüda 10. oktoober 2010, kl 18.05
Tahaks kohe vaadata, kuidas valminud pihlakamarju kahe peoga sisse aetakse kui juba üks mari silmnäo krimpsu ajab:)) Vaat peale külmanäpistust lähevad magusamaks, marjad enne tarvitamist külmkappi:)
 
skiso 10. oktoober 2010, kl 18.30
siis kui taevas oli sinisem ja rohi veel sinisem, siis ma mäletan, et tehti igasugu vingeid kökimökisid. küll võililledest mett, küll ebaküdooniast mingit petekat. inimesed olid leidlikud.

niisamuti sai pihlakatest ja õuntest "pohlamoosi" vaaritatud. ja see oli päris ehtne pohlakas ikka. eks ta olenes sellest ka, kas kasutasid kultuurpihlakat või metsikut.
metsikud marjad pandi siis enne sügavkülma päevaks-kaheks ja nad läksid magusaks.

~5-6kg südamikest puhastatud ja kooritud õunu
1-2 liitrit arooniaid
0,2-0,3 liitrit pihlakaid
0,2-0,3 liitrit vett
ja muudkui vaarita. tulemuseks peaks olema siis "pohlamoos"

ja pihlakas vastupidi, viib organismist mürkaineid (ka radioaktiivseid) välja
http://www.loodusajakiri.ee/eesti_loodus...
http://nammy.pbworks.com/Pihlakas

_______________________________________
võttis aasta, nüüd on asi selge:
ei saa sapakale panna bemmi velge!
 
kiira 10. oktoober 2010, kl 20.10
valulla
seda jah, lugesin mina ka. elus esimest korda eksperimenteerisin pihlakatega. igal juhul suures koguses toorelt söömise oht jääb ära, sest minu arust on nad üsna vastikud.
nüüd tahaks midagi põnevat ebaküdooniatest teha. tavaliselt panin neid suhkruga purki ja kasutasin nö sidrunina. väga maitsvat mahla eritavad nad nii, aga hirmsalt läheb suhkrut muidugi.
äkki on teil mingeid muid huvitavaid ideid?
 
valulla 10. oktoober 2010, kl 21.29
http://nami-nami.ee/recipe.php?q=detail...

EBAKÜDONIA TOORMOOS

1 kg ebaküdooniaid, 1/2 kg suhkrut.

Lõika pestud ja kuivatatud ebaküdooniad neljaks ning puhasta seemnetset. Pane koos suhkruga köögikombaini ja peenesta. Tõsta kohe steriliseeritud purkidesse ja pane külmikusse, kus hoidis säilib vähemalt 3-4 kuud ( minul on 1 purk vastu pannud lausa järgmise saagini!)

NB! Turgutava joogi saamiseks piisab 1-2 tl hoidisest klaasile kuumale veele. Võid lisada ka teele, panna kookidele või tordi kihtide vahele jne
 
Rozza 11. oktoober 2010, kl 23.04
 
kiira 18. oktoober 2010, kl 21.32
aitäh, põnevad retseptid tõesti. eriti see brändiga.
minu pihlakamarjamoos on tõesti pohlamoosi maitsega. arvatavasti piparmündi lehtede tõttu.
valullale ka aitäh!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!