Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
50+ nurgake
masu aja retseptid
 
skiso 04. november 2010, kl 17.51
ok. püsin teemas.

üks asi on igatahes selge.
üldiselt, mida odavamaks toidulaud läheb, seda ebatervislikumaks toit muutub.
muidugi saaks toidulaua tervislikult odavamaks muuta, asendades lihatooted juurikate ja kapsalehtedega, aga uskuge mind, mitte üks meesterahvas seda silo väga pikalt nõus sööma ei ole. ja vahet pole, kui vana ta on. vanus mängib ainult niipalju rolli, et kas mehel on hambad suus või mitte :)))

ma jätan välja praegu põhimõttelised maitseerinevused
(mõni ei pane näiteks maksa suu sisse, mõni sealiha jne.)

koostisainetest tähtsam on valmistusviis (e. koka oskused) !

1. hernesupp
pakk herneid
1kg / 1,5kg pakk suitsuribi lõikeid või suitsukonte
natuke tangu
paar sibulat
paar porgandit
võib panna ka natuke kartulit kes tahab

2. hapukapsaborš lihata
neli keedetud ja riivitud peeti
paar porgandit
üks-kaks sibulat
pool kilo või veits rohkem hapukapsast
paar kolm kartulit
kaks liitrit vett
paar-kolm spl tomatipastat
natuke toiduõli
kontidest keedetud puljongit või paar puljongikuubikut
paar loorberilehte
sool, terapipar, suhkur
spl äädikat
(võib sisse praadida ka viinerit või sardelli)

3. hapukapsasupp lihata
700g hapukapsast
1 v 2 sibulat
1 v 2 porgandit
2 sl odratangu vōi kruupe
2 küünt küüslauku
300g kartulit
sool, pipar
1 loorberi leht
2 puljongikuubikut või puljongit
(võib teha ka kanalihaga või panna sisse viinerilõike - kuni ~300g)

4. rassolnik
pool kilo supikonte
väike purk marineeritud kurke koos marinaadiga
klaas tangu
paar porgandit
kuus-seitse kartulit
sool, must pipar, basiilik, till
kellel on, hapukoor

5. mulgipuder
kg kartuleid
100g odratangu
liiter vett
soola
üks suur sibul
edasi kas:
sada grammi läbikasvanud seapekki, või praetud vorsti või viineri kuubikuid vms
liha asemel võib panna ka praetud sibularattaid

6. kruubipuder
200 g odrakruupe
25 g võid
6 dl vett
(kui pappi on siis vee asemel kana- või liha- puljongit)
20g kuubikuteks lõigatud ja praetud peekonit või pekki
üks praetud sibul

7. maksakaste
kolm-nelisada g maksa (võib ka linnumaksa)
2 sibulat
3 sl võid
soola ja valget pipart
2 sl jahu
1 dl puljongit
3 sl hapukoort
0,5 l piima
kartulite, makaronide või keedetud riisiga

8. ühepajatoit
vorsti, viineri vms lihasaaduste jääke/lõike kuni 500g kui on
2 sl rasva
kuuma vett (rikkamad panevad puljongit ka)
6 porgandit
1 kaalikas
1 sibul
600-700 g värsket kapsast
1 kg kartulit
soola

ja nüüd tulevad skiso esspetsiaalid:

9. драники
6 kartulit
1 muna
2 spl jahu
1 sibul
päevalille vms õli
sool
pipar
* kartulid koorida ja pesta. kartulid ja sibul riivida peene riiviga ning segada.
* lisada muna, jahu, soola ja pipart ja korralikult ühtlaseks segada.
* õli pannile ja kuumaks
* edasi praadida nagu väikseid pannkooke.
* nb! tuleb teha õhukesed mitte paksud.

10. pelmeenid
taigen:
700 g nisujahu
1-2 muna
2,5 dl vett
soola
täidis:
500g hakkliha
1 sibul
1 dl vett
soola
musta pipart

11. pelmeenid 2
taigen:
300g jahu
1 klaas keedetud kuuma vett
1 tl soola
täidis:
200g sealiha (teha ise hakkliha)
200g loomaliha (teha ise hakkliha)
1sibul (ajada hakklihamasinast läbi koos lihaga)
musta pipart
soola
poolteist klaasi vett või piima

12. skiso ahjukad :)
kilo kartuleid (koorida ja suuremad tükeldada)
5-6 porgandit (lõigata õhukesteks ratasteks)
1 kaalikas (tükeldada väiksemaks ja lõigata õhukesed viilud)
4-5 sibulat (panna kooritult ja tervelt)
soola
natuke õli
kas tahab võib panna peale õhukesi peekoniviile (ca 30-50g) või seapeki lõike

13. magusad praesaiad
sai
muna
suhkur
muna ja suhkur segada (koogelmoogel)
(vana) saia viilud kasta munasse ja praadida pannil

*****
kotlettide, defteelide, frikadellide jms poolfabrikaatide kodus valmistamisel:
* liha asemel võib kasutada kanapugusid, subprodukte (maks, süda, keel, neerud, aju, kops)
* liha võib segada seentega
* liha võib segada kalaga
* panna palju sibulat
* panna täiteks riisi, saia jms.

ja siis veel sellised lihtsad ja odavad asjad nagu, seenekotletid, munas ja jahus praetud räimed, kapsahautis, praetud makaronid, räime-kartulivorm, kartuli-munavorm, praetud kartulid sibulaga (mitte keedetud kartulid!!), erinevad pudrud, verivorstid, jahujuku saiatükkidega, praetud räimed punases kastmes, erinevad ahjukalad, pelmeenisupp, kalasupp (uhhaa), piimasupid (klimbi, riisi, makaroni vms) jne.

_______________________________________
võttis aasta, nüüd on asi selge:
ei saa sapakale panna bemmi velge!
 
tegin ka 08. november 2010, kl 15.54
Külas pakuti head asja:

1 karp toorjuustu
2 tl mädarõigast
1-2 väikest keedupeeti riivitult

Segada kokku ja koos leiva või saiaga ära süüa.
 
kui 15. november 2010, kl 16.10
masu siis masu e see lihaga liialdamine head tee ,käisid meil pooolakad külas jaa imestavad et olete ikka raha peale vihased nii palju liha toidus meil ka tahetaks aina sealiha ja pärast sapp niiet ex vaheldus ikkagi ülekõige argem suppe unusta,
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!