Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
50+ nurgake
Otsin vanaemale hooldekodu
 
nôutu 20. august 2013, kl 17.30
Kas keegi oskab soovitada normaalset hooldekodu vanurile. Ehk on mônel kogemusi sugulaste hooldamisest heas vanadekodus.

Ja kuhu kohe kindlasti ei tohiks memme hooldada anda?
 
Nõu 20. august 2013, kl 17.43
Kus kandis otsid?
Inimesed on erinevad ja nõudmised ka. Minul on mitu sugulast hoodekodus ja olen neid vaatamas käinud. Ma ei usu, et kuskil ma julgeks öelda, et sinna ei tohi kedagi panna. Nad ongi ju vanade hooldamiseks. Ja palju oleneb, kui palju sa raha välja käia tahad.
 
googelda 20. august 2013, kl 18.04
VAATA: millised on kalleimad ja odavaimad hooldekodud Eestis (40)
 
Hea hooldekodu 22. august 2013, kl 05.29
Soovitan Parnus Supeluse 22 asuvat hooldekodu Fooniks (korval on ka Villa Mare).Ilus maja, vaga puhasja korras. Hind on Eesti keskmine.
 
teadja 22. august 2013, kl 09.59
Viimases pole küll keskmine hind. Hinna sees on ainult voodikoht. Kui lisavajadused on, siis ise pead Invarust renditud vahendilte eest maksma. Nä: voodilaua, voodi ohjade, ratastooli, käimisraami- rulaatori või mistahes invantari eest. Ka hügieenivahendid ja tualettpaber peavad endal olema. Ravimite eest maksad ise. Mitmetes hooldekodudes on need hinna sees.
 
tean 22. august 2013, kl 18.31
uderna hooldekodu ,elvast 5 kilomeetrit ja maksab 511 euri !
 
nõutule 22. august 2013, kl 18.49
Võta ühendust ise mõne hooldekoduga,mis asub sinu elukoha ligidal, mine vaatama ja saad ise otsustada. mis ühele sobib,ei pruugi teisele üldse meeldida.
Sellist hooldekodu kuhu kedagi ei soovitata, mis see küll olla võiks. Kõik nad on vanuritele mõeldud. Kõige kallim ei pruugi olla kõige parem.
 
Lee 22. august 2013, kl 23.00
Teemaalgataja, ma loodan, et sa ei solvu teema laiendamise pärast. Sulle ju soovitusi antud ja ka mina soovitaks...vaata ka nurgataguse üle. Sellised väiksemad ja mõnusamad.
Me oleme omakeskis seda asja arutanud ja tulevikuks sobiliku välja valinud:) Jätta seda noorte probleemiks, no milleks. Hea seltskond eelkõige.
Seega valigem ise ja võtkem sõbrad kah kaasa:)
 
peatselt vanur 23. august 2013, kl 22.34
Jumekam oleks vanuritel endil varakult ise organiseerida endale kodu, ühiskodu.
Padukapitalistid on selle ühistegemise nii maha tampinud ja rahvast hirmutanud, et kui midagi
koos teha, siis on kohe kolhoos ja punane võim.
Ei ole asi midagi nii hull, Paljudes riikides on ühistegevust ja keegi ei süüdista neid mingis patus.
Ise endale organiseerimise eelis on, et see tegevus ei pea kasumit omanikele tootma, kuna omanikud on vanurid ise.
Nii lihtne see ongi.
Ise tahaks küll midagi sellist teha, kui leiaks veel huvilisi siis võtaks asja käsile.
Oma vanuri ja abituse aega ei saa teiste mureks jätta, nõme on ka abituna kusagil nurgas hääbuda.
Mis sellest Tuuli algatusest on saanud, kas leidis vastukaja.
Lee soovitusel on ka väga jume juures, igati arendamist väärt.
 
Eha 25. august 2013, kl 13.56
Kuhu ei tohiks - Kadrina hooldekodu!
Väga hea on Viimsi Rannarahva pansionaat - ühe- ja kahekohalised toad omaette duširuumi ja wc-ga,ilus maja,puhas,hea toit,olemas ka nt juuksur.Võib võtta kaasa oma lemmikasju ja isegi mööblit.Hind muidugi tavapärasest kallim.
 
proua Peterman 26. august 2013, kl 19.30
Ma avan küll, et sellist hooldekodu ei ole olemas, kuhu ei saaks vanekest viia. Lihtsalt nõudmised ja ootused võivad olla erinevad.
Kuidagi visalt saadakse aru, et hooldekodu ongi elueelõhtuks vanakestele, et nad ei oleks üksi. Lastel on oma elu ja nende kaela kõike veeretada, nagu riik soovib, on sulaselge ebaõiglus.
Olen kuulnud, et Eestis on 300 vaba hooldekodu kohta üle, sest lapsed ei taha või ei saa oma vanemaid hooldekodusse panna.
 
ettepanek 28. august 2013, kl 19.14
Lee ja teised tegutsejad võiksid soovitusi ja arvamusi postitada, et kuidas sõpruskonnaga kõige parem oleks seda tulevast ühiskodu organiseerida: kogemused, mida silmas pidada, mida arvestada, jm.
Tuleks vist eraldi teema püstitada.
Mulle on ka selline mõte pähe tulnud, et kunagi võiks sellises kommuunis elada, kus omavanused üksteist toetavad. Reaalselt sellega tegelema hakata - tundub päris töömahukas olevat nii huvilistega kooskõlastamine kui ka seejärel elamispaiga organiseerimine. Inimesed ju kõhklevad. Parim variant on arvatavasti, kui saaks juba tegutseva nö ettevõtmisega liituda. Ja enda positiivne panus lisada. :)
Lugesin artiklit, et Missos üks aktiivne vanaproua organiseerib korrusmajja enda ja eakate tuttavate ühiselamist (artiklit saab otsida Misso-kandi kodulehe pealt).
Endal pensionini üle kümne aasta, nii et minu poolt siis lihtsalt teoreetiline targutamine.
 
peatselt vanur 28. august 2013, kl 22.34
proua Peterman, sul päris õigus – viia võib aga ise minna ei taha,
ei taha uskuda et ajakirjandus väljamõeldisi kirjutab sel teemal, neist õudustest vanadekodudes.
Aga kõik ei olegi soovi neisse omaalgatuslikesse kutsuda. Inimesed ju väga erinevad.
Ja need kuuldused --- , ju siis hinnad pole paljudele taskukohased, ja miks ma peaksin vanurina hotellis elama, iga liigutus maksa – vastik seda lunimist taluda, eriti pikalt ja abituna.

ettepanek, mis siin muud kui kokku saada ja arutama asuda.
Olen Tallinnast ja teemast huvitatud.
 
proua Peterman 28. august 2013, kl 23.21
Kahjuks kirjutab ajakirjandus muudki jama, kui see hooldekodude mustamine. Ajakirjandus on meil orienteeritud kõmule ja mida halvem, seda parem. Paljud asjad ei ole sugugi nii nagu paistab. Paljud inimesed ei kujuta ettegi, millised hooldekodud võivad olla pansionaadid. Kindlasti on ka neid, mis ei ole nii head ja eks meie riigis olegi see üsna uus teema. Siiani pidid lapsed oma vanurid kõik oma toanurgas hoidma, oskasid nad siis või mitte haigega toime tulla.
Minge ja uurige, käige mõnes pansionaadis ja rääkige siis. Paljalt ajakirjanduse mulli uskumine on liiast. Ütlete et kallis? See mida raha eest saab ei ole kallis.
Niikaua kui on mõistus peas, oleks vaja ise oma vanadusele mõelda ja endaga läbi rääkida. Kas on tõesti parem oma lapsi kurvastada, olles neil jalus, egoistlikult neilt nõudes täisteenust, ja raha eest seda endale osta, on häbi? Miks, ei saa ma aru.
Samas diletantlikult mingi pansionaat rajada, seda ma ka ei kujuta ette, kuigi võimatu see pole, aga tuleb kindlasti kordades kallim, kui juba olemasoleva pansionaadi kasuks otsustamine. Ja osta omale teenust ei tohiks häbi olla, arvan mina. Me kõik oleme müüdavad, ainult vahe on hinnas.
 
vanapagan 29. august 2013, kl 13.20
proua Peterman-i loogika on ehtne tõusiku oma, ja veel selle saamatu tüübi esndaja oma.
Ja kui sulle see teema ei sobi ja arvata võib, et ka sa ei sobi ühistegemistesse,
siis oleks tark inimene vait.
Lase need kellele sobib, tegelevad sellega.
Aga ei, on vaja esineda, näidata kui jne.
Oled lootusetu juhtum ja võin kihla vedada, et üpriski saamatu elus, arvata võib, et üle keskea madalama astme poliitiku hakatis.
Palun jäta need teemad rahule, mis ei ole sinusugustele mõeldud
 
vaaaal 29. august 2013, kl 14.06
läheb, kuidas läheb, kuidagi ikka läheb, sest pole veel olnud, et mittekuidagi pole läinud...
 
kaastunne vanapaganale 29. august 2013, kl 14.34
Proua Peterman ei ole saamatu poliitikuhakatis, teema oli, et otsitakse vanaemale hooldekodu.
Mida sa vanapagan selles teemas ka ütlesid, peale proua alavääristamise.
Kas sina ka tead, et tark inimene ei alaväärista teist isegi avalikus foorumis.
Räägi teemast või ole vait, tark nagu sa oled.
 
hmm 29. august 2013, kl 14.44
pr Petermann arutles täiesti teemakohaselt. vanapagan oli siin see, kes ei suutnud oma rumalust ja tigedust vaka all hoida.
 
pensionär 29. august 2013, kl 15.35
to peatselt vanur

et mis eluaastast siis vanuriks tuleb nimetada? ma seda teoreetilist poolt ei tunne nii hästi, aga mõte ise pole ju uus, lihtsalt ta on eestlasele suhteliselt sobimatu. Kui ikka iseenda egost väljapoole mõtlemisvõimet ei ole, siis nendel inimestel mingist ühisasjast asja ei saa saadagi. Vaat teiste rahvuste kohta ei oska öelda, aga eestlane kahjuks on selline. Räägin mida olen kogenud, otsisin aastaid suvilakaaslasi, et üksikul inimesel oleks turevalisem ja odavam suvilat pidada, kui see oleks mitme peale, aga keegi ei taha, nii ostetigi minu tutvusringkonnas igaühele oma suvila ja nüüd osad otsast müüvad, sest ei jõua üksinda suvilat pidada. Mis ühisest vanadekodust me siis räägime. Eestlane tahab, et keegi teine juhiks, olgu et halvasti, olgu et kallis, aga näed ise ma ei pea mõtlema ja võin oma toanaabrit alati ka halvustada, sest ma ei sõltu temast :)
 
tütar 29. august 2013, kl 17.15
Minu ema, kes veel iseendaga hakkama saab sooviks ühineda talvekuudeks kellegagi, et kütte ja elektrikulusid jagada. Emal vaid ühetoaline korter, seega endale seltsilist ei saa võtta.
 
to tütar 29. august 2013, kl 17.27
kuidas siis neid kulusid jagada, kui seltsilist võtta ei saa? Kui ise ära läheb kellegi juurde, siis kulud korterile ju jäävad :)
 
Arvamus 29. august 2013, kl 18.45
See ühiskodu jutt ajab naerma. Siin pole vist teemat kus naised nuiadega ei vehiks. Vaevalt see reaalis ka teisiti on igaüks tahab teisest targem olla. Tarvitseb teiste sekka sattuda paar targutavat juhmi proua Petermani ja ongi ilus unistus otsas.
 
Lee 29. august 2013, kl 19.36
Pr Peterman, ma nõustun kõigi su mõtetega. Aga esialgu tuleb veel aastaid töötada ja aastakümneid pensionipõlve nautida ja ehk ei saagi see meie probleemiks st nõtrus-saamatus jäävad kogemata:))
 
pensionär 29. august 2013, kl 19.41
Ühiskodu idee õnnestumine eeldab, et organiseerimist alustatakse juriidiliste küsimustega, mida vähem ühiseid kohustusi ja mida rohkem isikuvabadust, seda suurem lootus, et asi õnnestub. Vajaliku kinnisvara omanikuks või rentnikuks ja ka maja tehniliseks hooldajaks hakkab as või oü, kus igal osanikul võrdsed või võrdelised õigused ja kohustused, et ei läheks korteriomandiseaduse järgi, kus võib karta tüüpilist ühistujura. Vanurite omavahelisi kohustusi ei tohiks eeldadagi, küll aga tuleb leida kindlad töötajad, keda vajadusel kutsutakse. Kes vajab, see maksab.
Kõige tähtsam ongi ju turvaline elukoht, vanurile vajalik ümbrus ja teadmine, et majas on töötaja, kes vajadusel abilise kutsub, rohkem pole vajagi. Ega see ehk odav ei olegi, aga ikka parem kui vanadekodu.
 
pensionär 29. august 2013, kl 19.44
pr Petermanile

Hooldekodud on muutunud liiga heaks äriks ja nendes ei ole vanuril enam turvaline olla :)
 
proua Peterman 29. august 2013, kl 21.04
Ah et siin lahatakse nüüd abistamise asemel minu pesonaalküsimust.
Küsimus pensionärile. Mitmes hooldekodus sa oled reaalselt käinud ja mida seal näinud. Kindel see et igas hooldekodus ei saagi olla turvaline kuid mida siis eluõhtul inimene vajab?
Sooja kõhutäit, rahulikku olemist, sooja ja pehmet küljealust. Mida veel? Armastust? Loomulikult aga selleks ongi pikk elu elatud seda saadud ja jagatud, nüüd on puhkamise ja nautimise aeg. Ja ma mõtlen, et vanur võiks olla 80+, ja hooldusteenust siis, kui ise enda eest ei jõua hoolt kanda, endale raha eest osta. Kõike on võimalik osta, samuti müüa. Kes tahab seda kodus, kes on ka nõus oma kodu jätma nii nagu kunagi tuleb meil jätta ka oma maine keha, et minna...
Ei arvagi, et hooldekodu ei ole äri, aga ka hästitoimiv äri on ikka äri, ei muud.
 
vanapagan 29. august 2013, kl 21.25
Mulle pole põhjust kaasa tunda, vähemalt seni.
Aga et PP ei ole õelast vanurist saamatu poliitikuhakatis, selles sügavalt kahtlen,
vähemalt kombed on tal saamatu poliitiku omad, teisi materdada, et siis paistaks nagu targem...
Tema ju tuli siia teiste ettepanekuid mõnitama,
et mina ka, kahjuks jah,
sest muud keelt temasugused ju ei mõista.

Ta ju lausa diletantideks teisi tituleeris, ehtne nõme poliitik, kõik teised on lollid,
ainult mina ja minu partei on jne.

Teemast, ei ole neil Eestlastel viga midagi, said varem ühiselt tegutsetud, ühistuid tehtud,
isegi pangaühistu oli olemas. Õpivad ka nüüd koos tegutsema. Raskustega muidugi, see nõukogude
taak on paljudel küljes, ikka on vaja brigadir kamandama ja partorgilt luba:)))
Proua Peterman ja teised kaasatundjad, ajad on muutunud, sotsialism on läbi saanud,
aeg ise ka mõtlema hakata.
Kapitalism on ühistegutsemine, üksikute huntide aeg on väga minevik.
Kas teate mõnda vähegi tegusat firmat, mis oleks ainuomandis, seega ainujuhtimises?

Sotsialism on ehtne ainuvõim, ei mingit ühistegemist, mõtlemise tasandi, isakestele kulpi löömine käis jah ühistegevusena, paraadidel
seda igatseb PP.
 
Lee 29. august 2013, kl 21.33
Vanapagan(mul on küll tahtmine siia üks teine nimi kirjutada, aga olgu see) kas sa ei oska lugeda või on sul mõistmispuue. Mida iganes, aga kus on sinu mõtted teemast? Siin on teema, aga mitte partei koosolek ja me ei lahka kellegi personaalküsimust!
 
pensionär 29. august 2013, kl 21.51
Igas hooldekodus ei saagi olla turvaline..? No aga kuidas ma siis üldse julgen hooldekodusse minna, kes mulle tunnistab, et just neil polegi turvaline?

Vaat äri ei ole kunagi turvaline, sellepärast võiks olla mõned valdkonnad, mis ei oleks nii ärilised. Teha äri vananemise ja surmaga on küll praeguse aja trend, aga inimestel on alati mingi võimalus sellele ka vastu tegutseda, kasvõi tõesti niisuguste ühiskodudega, millest siin püütakse praegu rääkida. Tähtis on alustada, panna mõte liikuma selles suunas, panna inimesed mõtlema muudele võimalustele jne.
 
tibu 29. august 2013, kl 21.52
Noh, petermanni moor, mina sulle millalgi ütlesin, et oled nõmedik aga sa ajasid vastu ja ilkusid, nüüd saad vastu näppe ka teiste käest.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!