Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
50+ nurgake
Kes on elanud Kopli liinides
 
mina 07. september 2014, kl 17.49
Teema neile, kes on kunagi elanud Kopli liinides. Mida mäletate sellest ajast, kui vanad siis olite?

Käisin eile oma lapselapsega Kopli liinides ja mere ääres. Polnud seal käinud peale sealt ärakolimist, kui olin väike, koolis ei käinud.
Pole enam kelleltki küsida selle aja kohta. Siiski on mul meeles, et jooksin mere äärde ja seal vees oli tohutult palju roosasid meduuse.

Onu mäletas, et elasime perega 5.liin majas, aga numbrit ei mäletanud. Eile kõndides leidsin ainult ühe 5. liini maja ja see oli 11. Rohkem mitte ühtegi maja! Mujal liinides oli osaliselt põlenud maju ja maani maha põlenud varemeid. Internetist leidsin, et eelmisel aastal oli 5.liini maja 5 põlema pandud.

Piirkond on pandud müügile ja eks näis, kes selle lõpuks ostab.
 
lapsepõlv 07. september 2014, kl 18.17
Huvitav on mõnikord lapsepõlveradadel käia.

Aga sealse maa ostu-müügi osapooled tuleks lõpuks mõlemad vangi panna, ma leian. Alati tekivad "juhuslikud" põlengud, kui keegi on krundi müümisest või ostmisest huvitatud.
 
mina 07. september 2014, kl 19.04
Kopli liinide maa-ala 17ha on pandud terviklikuma müüki pandud hinnaga 1,5 miljonit eurot. Kes tahab osta, see ostab kogu kupatuse. Ei mingit üksikute maatükkide müümist. Keda huvitab, see leiab rohkem infot müügi tingimuste kohta.
 
nuu 07. september 2014, kl 20.43
517 ha võib ka olla maatükk, lihtsalt suurem maatükk.
 
Kopli kuratka 07. september 2014, kl 21.17
Elasin Koplis.Kogu lapsepõlv möödus seal.Sellest on nii palju meenutada.5 liin asus mere ääres koolimaja juures.Mina elasin mäe peal.
 
mina 09. september 2014, kl 17.57
Kopli kuratka Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Elasin Koplis.Kogu lapsepõlv möödus seal.Sellest o
> n nii palju meenutada.5 liin asus mere ääres kooli
> maja juures.Mina elasin mäe peal.

Mis koolimaja see oli ja kas käisid ka seal koolis?
moosimadu 09. september 2014, kl 18.15
Kirjuta mulle, kui päriselt ka huvi tunned.
 
tibu 09. september 2014, kl 21.27
Sinna liinidesse oled sa siiani kinni jäänud.
moosimadu 09. september 2014, kl 21.34
Tibu, kas see segab sind mingil moel?
Mis sa nüüd sellest ütlemisest said, hea olla ja puha..?
 
tibu 09. september 2014, kl 21.48
Mis sinule minu ütlemsies vastu hakkas? Et pead reageerima, kas sa näiteks Lollikluppi ei tahaks tagasi minna.Oledki sinna liinidesse kinni jäänud, mul oli õigus.
moosimadu 09. september 2014, kl 22.08
Muig... mul on sinust kahju, tibu.
Esimese soojaga tundusid terasem. Niimoodi endale vett peale tõmmata on kah omamoodi special talent.
Kui ma pole mäluta mankurt, siis peaksin minema Lollikluppi? Ja miks ''tagasi'', kui ma pole seal veel olnud? Siinne lolliklubi tundub olevat päris toreda seltskonna kogunemiskoht, miks mittesealt läbi astuda.
Mind liinide teema puudutab, sind ilmselt mitte, kuid ma häirin sind kuidagi nagu näha.
Veidrik.
 
mõrisev kurk 09. september 2014, kl 23.00
hakkab siin jah lõpuks täiesti arvestatav kommentaarium tekkima. mis tibulaadsele kohe kuidagi ei sobi ta sapist päeva paremaks muutma.
kahjuks ei oska liinide teemal kaasa rääkida, kuigi sünnijärgne tallinlane. mäletan lapsepõlvest, et mida lillekülast edasi kopli ja kalamaja kandi poole, seda vähem eestikeelset juttu kuulsid. nüüd on kuuldavasti vähemalt kalamaja eestlaste hulgas väga väärtustatud.
 
Kopli kuratka 10. september 2014, kl 14.16
Mere ääres oli kunagi sõja ajal Eesti kool.
Pärast sõda aga vene laste kool. Meri -see oli ja on ka
praegu hirmus räpane.Aga tol ajal oli Stroomi veel koledam ja veel räpasem.Praegu annab Pärnu rannale silmad ette.Veendusin selles ise eelmisel suvel.
Kui siia tõesti kirjutaksid inimesed ,kes teavad Kopli elust ja olust vanasti ,siis oleks tõesti tore pisut meenutada.Mis puutub teema algatajasse,siis kui elasid seal oma eriti mitte teadliku elu, ehk siis kuni kooliminekuni,siis palju mälestusi ei saa ju olla.
 
mina 10. september 2014, kl 16.52
Õppisin 24. Keskkoolis (praeguse nimega Kopli kunstikool) 8 klassi. Esimesse klassi läksin väikesesse koolimajja, mis asus suure koolimaja lähedal. Isa jutust on mulle meelde jäänud, et seda suurt koolimaja olid ehitanud saksa sõjavangid.
 
Kopli kuratka 10. september 2014, kl 19.08
Mängukaaslasteks olid vene lapsed.Kõikides majades elasid pered,joodikuid niipalju tol ajal Koplis ei olnud,et mul oleks sellest kuidagi halb mälestus olnud.Lōbus oli.Mänge oli palju,terved päevad õues.Väikest koolimaja mäletan hästi.Saalis oli Lenini pilt ja me laulsime :suurLenin ta oli üllas.
 
mina 10. september 2014, kl 21.07
Aga kuidas vanemad suhtusidsellesse, et meri siin majade vahetus läheduses? Kas nad ei kartnud, et lapsed vette ronivad ja äkki upuvad ära?

Ega sa ei tea, on see väike koolimaja praegu alles või on lammutatud? Sinna kooli läksin 1967 aastal esimesse klassi. Kaua ma seal käisin, seda ma ei mäleta.
 
Kopli kuratka 10. september 2014, kl 22.59
Mere äärde minek ilma vanemate oli rangelt keelatud .Ja ei mindudki.Meres oli tõesti palju milli mallikaid,roosad.Vesi oli pikalt madal,aga ega sinna sisse keegi ei kippunud ka,sest vesi oli tõesti nii must.Väike koolimaja on alles,mis seal praegu toimub,seda ei tea.Minu ajal käidi seal 3 esimest klassi ja siis mindi suurde koolimajja edasi.
 
mina 11. september 2014, kl 19.00
to Kopli kuratka:

Äkki oskad kirjeldada seda elu nendes Kopli liini majades. Kas venelasi elas seal palju rohkem kui eestlasi? Kuidas omavahel läbi saadi?
 
kunagine koplikas 11. september 2014, kl 21.56
18.oktoober ju koolil ju kokkutulek,ühine sinna
 
mina 12. september 2014, kl 08.54
kunagine koplikas Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> 18.oktoober ju koolil ju kokkutulek,ühine sinna

Pole kunagi seal käinud. Käisin kooli kodulehel, aga ei leidnud infot, et 18.okt. oleks vilistlaste õhtu. Kus kohast on sinu info pärit?
 
kunagine koplikas 12. september 2014, kl 11.01
Minu info on pärit Facebookist,oma koolikaaslastelt,kodulehel kahjuks seda pole,kuid googelda Kopli kooli vilistlaste kokkutulek.
 
tibu 12. september 2014, kl 11.10
Poluvernikutest kopli asukad, kohalik sovjetiaeg on ikka teile väga külge jäänud, sinna urkasse ei tahtnud mitte ükski norm inimene minna ja õhtuti kubises see kant kurjategijatest.
 
Kopli kuratka 12. september 2014, kl 11.55
Venelasi elas Koplis palju.Olid vene pered.Üldse oli just perekondi palju.Üksikuid vanainimesi elas vähe.
Ilmselt olid need elamised ajutised ja püüti sealt kiiremas korras minema kolida ,sest majad olid ju barakid.Seda mäletan,et olid küll väikesed toad ja elamistingimused kehvavõitu ,aga puhas oli.Elamised olid puhtad.Tolleaegsest elust tuli mulle kaasa see teadmine,et vaene võib olla aga see ei tähenda sugugi räpakust ja lohakust.
Velelased ja eestlased on alati enda vahel piiri hoidnud.Nii ka seal.Aga see ei tähendanud meie,laste seas eriti midagi.Kõige mahlasem sõimusõna vene lastel oli eesti laste kohta :kuratka ,mis tulenes sellest ,et eesti lapsed vandusid mõnikord.kurat.

Minu mälestustes on Kopli turvaline,lasterohke ,ilusa loodusega mängumaa.
Kooli vilistlaste kokkutuleku kohta uurin ja kes teab....
 
tibu 12. september 2014, kl 12.10
Minul on Kopli plikadest ainult ebameeldivad mälestused, nad olid enamasti joodikud ja suitsetasid ja varastasid. Kunagise abikaasa sõbra pruut elas Koplis, Kalinini tänavas,(tema oli korralik neiu) meie käisime tol ajal neljakesi koos igal pool ,kaks paari. Aga Koplis saime kere peale, meie tüdrukud ainult sakutada, aga meie mehed said kohalike poluvernikute ja venkude käest sellise koosa, et minu mees oli kaua haiguslehel. See oli hirmus kant, tulid õhtul peolt või kinost, Rahus käisime, läksime mehe sõbra pruudi juurde koju sööma, tal lahe ema alati kutsus enda poole sööma kasvõi südaöösel.Aga kes luusisid seal majade ümber olid banded pätte ja keda kätte said, kes tänaval liikus, läks kakluseks.Võtsid talvel ära karvamütse ja jalgrattaid suveti käest ning röövisid käekelli ja rahakotte otse tänaval.Keldritest varastati isegi moosipurke. Trammis liikus vargaid nagu murdu ja majade sisseekäikudes liikus igasugu liputataid ja taksojuhid ei tahtnud seal sõita, sest kunded tegid sageli külma.Kes sealkandis elasid. Isegi TPI tudengid, kes õhtul hilja loengust tulid, võisid kambakat saada. Väga vastik koht ja kui keegi mainis, et elab Koplis, siis oli juba teada, et on mingi pätt ,kraade või lipakas.Jutt jumala õige.
moosimadu 12. september 2014, kl 18.23
Kuna siin kehtib kirjutamata reegel, et Tibul On Alati Õigus, siis lubage tutvustada: kopli lipakas, aka moosimadu.

Mina mäletan, et eesti lapsed hoidsid venelastest eemale, selgesti on meeles hõige ''Venelased tulevad!'' ja järgnev soov kiiresti ohutu koht otsida. Irratsionaalne loomalik hirm.

Kooliminek läbi raudtee ja koolimaja vahel oleva pargi oli hea fantaasiaga lapsele päris kõhe, peale suurt augustitormi vedelevad juurtega ülespööratud puud olid hämaramal ajal nagu kurjad loomad :)
 
Eino Jaa 12. september 2014, kl 18.50
Moosimadu, isegi kui see nii oleks olnud (mõtlen seda lipaka-asja), siis tähtis pole mitte see, kes sa olid, vaid see, kes sinust sai. Näe, ühele andsid inimesed isegi süüa (Koplis!), aga inimest temast ometi ei kasvanud, kasvas hoopis lipakas. Sinust sai seevastu inimene :)
 
Kopli kuratka 12. september 2014, kl 21.40
Püüan meenutada pingsalt ka siis midagi halba liinide elust ,aga mul oli seal lapsepōlv ilma lipakate ja lapakate.Sügistorm oli sünge,mere tõi majadeni ja koolimaja õunaaeda räsis põhjalikult.Moosimadu ,minu mets,mida läbisin kooliteel ,oli ülaseid täis tikitud.Suurtel kividel oli igalühel oma nimi.Ja üle trammitee oli kalja vaat,väike kann 3 kopikat suur 5 .Need olid kuuekümnendad.
 
vaaaal 12. september 2014, kl 21.50
aga kuskohas on see mõtteline kriips, et vot üle selle on Kopli? no kui trammiga...
moosimadu 12. september 2014, kl 21.51
Kuuekümnendad/seitsmekümnendate algus. Ja ma olin liiga hea fantaasiaga ja tondijutte armastav laps.
Halvaga on nii, et ikka mäletad ju. Mäletamine ei tähenda meenutamist.
Mõnele meeldib ainult halba meenutada. Minu meenutused kipuvad olema kirjud, sinu omad heledad. Heledad on soojemad, olen kindel.
moosimadu 12. september 2014, kl 21.52
Äkki oli see kriips alates kinost?
Või kuidas?
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!