Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
50+ nurgake
Kes on elanud Kopli liinides
 
vaaaal 12. september 2014, kl 21.57
no siis olen ma Kopli surnuaias "ahvipuuris" karglemas käinud, mingit sitsivabrikut ehitanud...
 
tartukas 12. september 2014, kl 22.46
Minu kokkupuude Kopliga jääb 90-ndate algusesse, kui käisin pikkadel täienduskursustel ja oli sel ajal Koplis ühiselamus. Minu meelest oli see muust Tallinnast niivõrd erinev ja seetõttu põnev paik :) Keset kõnniteed istusid mammid-papid, kes pakkusid maha laotatud ajalehelt igasugust träni müüa (rauakobakatest igasuguse olmetränini). Mitte kunagi ei juhtunud midagi kriminaalset, ainult trammis oli tihtipeale veriste nägudega psühhopaate. Nende kohta õpetas kursusekaaslane, et ei tohi silmsidet luua, siis sind ei tülitata. Ja ei tülitatudki.
 
Kopli kuratka 13. september 2014, kl 08.04
Minu jaoks on Kopli alati olnud liinid ja tõesti kuni kinoni.Meenutused ja mälestused on helged isikliku traagika taustal.Park ,mis on kino lähedal oli varem surnuaed ja sõja ajal maeti sinna sakslasi.Nii mõnigi inimene sai oma esimese miljoni just sellest kohast.Sõja ajal lendasid pommid üle poolsaare,mõni pomm maandus enne merd ,rannal.Kopli trammipeatuse lähedal asus sõjaajal sakslaste staap,kõrge aiaga.Sealt visati lastele kommi ,koos pisargaasiga.Need olid juba minu ema mälestused.Kopli liinid on ehitatud laevaremondi tehase töölistele.Kui majad tühjenesid,asusid sinna elama maalt tulnud pered,kes otsisid linnas tööd ja elamist enne sõda.Kõik olid eestlased.Venelasi tuli hiljem juba pärast sõda.
 
tibu 13. september 2014, kl 09.27
ET millal lõppeb Pelgulinn ja algab Kopli? See on ju kenasti Tallinna kaardil näha kui otsida oskad.
 
alax 13. september 2014, kl 09.34
Kopli algab pärast kunagist Kopli surnuaeda. Pelgulinna ja Kopli vahele jäävad Sitsi ja Pelgurand.
 
vaaaal 13. september 2014, kl 09.47
ahahh, siis ma ei ole Koplis käinud ja ei lähe ka, sest Balti jaam on juba piisavalt Kopli minu jaoks ja kui vaja Salme tänava kultuurimajja teatrisse minna, loen enne minekut issameiet:DDD
 
logimata moosimadu 13. september 2014, kl 09.55
E tu brute..... vaaaal.....
 
vaaaal 13. september 2014, kl 10.19
leffa - leffa lõgismaod :D
 
tibu 13. september 2014, kl 10.50
Sina alax oma Põlvast ei tea küll Tallinna asju, nii et hoia eemale!Kah seletaja:(((((
 
tibu 13. september 2014, kl 10.55
ajaloost
http://www.tallinn.ee/est/g4106s43132
 
alax 13. september 2014, kl 11.18
Mis Sa tibu õiendad, ma vanasti elasin Sitsi kandis. S
moosimadu 13. september 2014, kl 21.25
Mu meelest oligi omapärane see, et aastakümneid tagasi olid Kopli venelased seal tegelikult võõrad, aga kui eestlased sealt lõpuks tasapisi lahkusid, siis levisid neis majades nii lutikad kui venelased. Üsna ühes tempos sealjuures....
 
Kopli kuratka 13. september 2014, kl 22.24
Jah muidugi,inimesed otsisid paremaid elamistingimusi ja kolisid mujale.Majades hakkas tekkima vabu tube ja sinna kolisid juba reeglina kas joodikud või k.teab kes.Aga see juhtus juba peale minu ajaarvamist.Praegu ,ausalt on seal väga kõhe.Ja sellest on kahju,et see kant on nii koledaks kohaks saanud.Aga teema oli ju mälestustest tollest ajast kui suhkur oli magusam ja rohi rohelisem ja väikestel lastel mängumaa ja kodu oli Kopli liinid.
moosimadu 13. september 2014, kl 22.29
Ma elasin seal nii enne seitsmekümnendaid kui teist ringi kusagil kaheksakümnendate keskel. Kõik oli muutunud, täiesti teine maailm. Aga mu lapsepõlves hakkasidki needsamad muutused tasahilju pihta.

Kunagi saab sellest ilmselt mingi eliitrajoon, liiga magus krunt, mis parata. See ei ole paha, parem ikkagi nii kui nagu praegu on.
 
mina 13. september 2014, kl 22.59
Kui ma seal liinides ringi jalutasin, siis ma ei tundnud mingit hirmu. Oli tunne, nagu jalutaksin mahajäetud linnas. Kui ma jõudsin 5liini 11 maja taha suure õunapuu juurde, siis kuulsin ühest avatud aknast inimeste jutukõminat. Korjasin oma kotti suuri magusaid õunu.

Ja teate, mis oli huvitav, kui ma seal jalutasin - igal pool oli rohtu niidetud, mis oli nüüdseks kuivanud. Tähendab, seal ikkagi keegi hoiab silma peal.
Ja siis nägin pikas mustas vaimulikurüüs üht jumalasulast, kes teenib Treiali tn vene õigeusukirikus.

Kommentaare lugedes mainiti, et lapsepõlves oli meri reostatud ja must. Mina nägin puhast selget vett. Isegi mitte adrut polnud näha.
moosimadu 13. september 2014, kl 23.06
Vanasti voolas reovesi merre päris kalda äärest, ka Stroomi rannas oli paar solgi-neevat ja terve rand lehkas. Nüüd on seda raske uskuda, nii muutunud on kõik.

Mind natuke häirib üks pisiasi: Koplis ei elatud ''liinides'' , vaid ''liinidel''.
Tont teab miks seda just nii öeldi :D
 
mina 14. september 2014, kl 00.14
Novot, mina ei tea, kuidas on õigesti. Elati liinide peal :D
Loogiliselt võttes sobiks, et elati liinides (sees). Olgu siis liinidel, kui nii õige on :)
moosimadu 14. september 2014, kl 06.35
Elatakse ju ka Mustamäel ja Nõmmel, mitte Mustamäes ja Nõmmes. Mingi loogika asjas on.
 
tibu 14. september 2014, kl 11.22
Just, mina paraku ei hakanud talle ütlema, et poluvernikud ei oska siiamaani eesti keelt aga see selleks, ikka on Kopli liinidel, Mustamäel, Õismäel ja üldse... aga kui võtta jälle nii, et lause oleks: Siim elas Kurni tänavas, majas nr. x. Joodik vedeles tänaval kohviku ees x. Ja siis :Kalamajas. See sõltub, kuid õige oleks siiski Kopli liinidel.

Stroomi rand on kaunis ja mõnus ja meeldib see, et ta on nii lai ja mitmekesine , võid päevitada kas siis muru peal või liiva peal ja kibuvitsapõõsad lõhnavad õitsemise aegu nii kaunilt, et pea hakkab õnnest valutama. Ja pikk sile tee rannaäärses kutsub jalutajaid, jooksjaid ja kõndijaid ning ka rattureid.Spordiplatsil on alati rahvast võrku mängimas ja mõnedel aegadel on seal ka veidi jalakeerutust võimalik õhtuti teha.Lastele on mänguväljakud. Stroomirand on ilus. Viimase 15 aasta jooksul olen seal palju käinud päikest nautimas.
 
Kopli kuratka 14. september 2014, kl 13.04
Merre voolas mitu solgitoru ja sõjaväe vaatetornid olid kahel pool ,sinna ei tohtinud lähedalegi minna.Aga talvel sai kelgumäe pealt kelguga või veel parem papi tüki peal, otse mere äärde sõita.Stroomi rand on nüüd tõeliselt hea koht kõigeks selleks ,mida saab võtta ühise nimetaja alla- puhkus.
Seda Koplit,mis oli 50 aastat tagasi ,ei ole enam ja ei peagi .Kahju on ainult sellest ,et praegu sinna minna on paha tunne ja kurgus kõditab ebameeldivalt.
moosimadu 14. september 2014, kl 16.58
Lapsepõlvemaa, eks seepärast.
Meie lastel on kindlasti oma kohad, mida meenutada.
 
mina 15. september 2014, kl 20.27
Täna rääkis mulle onu, et mu isa oli käinud meres angerjaid püüdmas põhjaõngedega ja mitte väga kaugel kaldast. Siis ei saanud ju vesi olla väga reostunud.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!