Gurmaanidele
Spagettide keetmine
Liina 18. juuli 2008, kl 13.53 |
tervist, sooviks teada mis ma valesti teen spagettide keetmisel ?
nimelt tean et tuleb vesi panna keema, lisada soola ning toiduõli ja seejärel spagettid ning keeta umbes seni kuni nad on pehmed.
Kuid minul tulevad nad alati sellised kleepuvad ja vastikud :S kas ma panen liiga palju õli või liiga vähe ? ehk oskate öelda mitu supilusikat seda panna tuleks ? või on veel miskit mida ma valesti teen ?
jutt siis spagettidest.
vabandan kui natuke totter teema, kuid siiski tahaks abi =(
nimelt tean et tuleb vesi panna keema, lisada soola ning toiduõli ja seejärel spagettid ning keeta umbes seni kuni nad on pehmed.
Kuid minul tulevad nad alati sellised kleepuvad ja vastikud :S kas ma panen liiga palju õli või liiga vähe ? ehk oskate öelda mitu supilusikat seda panna tuleks ? või on veel miskit mida ma valesti teen ?
jutt siis spagettidest.
vabandan kui natuke totter teema, kuid siiski tahaks abi =(
sedasi 18. juuli 2008, kl 14.24 |
Vett peab olema palju-palju. Võta kõige suurem pott, mis Sul on. Iga 100g spagettide jaoks umbes 1 liiter vett. Keedad terve 500g paki - peaks olema 5-liitrine pott. Õli pole tegelikult üldse oluline, saab ka ilma. Aga paki pealt vaata kindlasti (!) järgi kui kaua keeta - ja mitte minutitki üle!
donatella 18. juuli 2008, kl 15.00 |
Esiteks - osta kvaliteetseid spagette. Manni jms Poola makaron ei ole kvaliteetne. Teiseks - spagette ei keedeta kunagi täiesti pehmeks, vaid jäetakse kergelt hamba all "vetruvaks". Kolmandaks - õli ei lisata mitte keeduvette, vaid valatakse sorts kuumale potipõhjale, sinna peale spagetid pärast kurnamist ja raputad potti, et seguneks. Ja veel üks asi - spagette ei uhata üle külma veega.
autor 18. juuli 2008, kl 15.37 |
köögikata 18. juuli 2008, kl 15.40 |
sa paned need ikka keevasse vette? mul tulevad küll head, ostan üldiselt barilla omi. kindlasti järgi väga täpselt keeduaega. külma veega kohesöödavaid ei uhata, aga kui tahad mingit kastet spagettidele, siis peab uhama, kuni on täiesti külmad ja siis kuuma kastmesse, nii jääb kaste spagettidele külge, muidu jookseb kaste pealt maha, kui hakkad taldrikult suhu upitama.
v 18. juuli 2008, kl 17.33 |
usun 19. juuli 2008, kl 12.03 |
olen ka täiesti kindel, et viga on spageti kvaliteedis. mina kasutan ka tavaliselt barilla või muu kallima brändi spagette ja ei saa miskit kurta. sama kehtib ka muude pastatoodete kohta. ükskord pakuti mulle kuskil külas odavaid makarone ja kontrast kvaliteedi vahel oli ikka kolossaalne.
B 24. juuli 2008, kl 14.20 |
hmmm 29. juuli 2008, kl 10.29 |
buongiorno 04. august 2008, kl 12.07 |
Teadmiseks kõigile - spagette või üldse pastat ei keedeta kunagi õliga!
Ja ei panda ka hiljem niisama õli juurde kui tegemist ei ole just "spaghetti con aglio e olio' ga". Sel puhul keedetakse spagetid ära (sool panna keevasse vette); kuumale pannile õli, milles praetakse õrnalt küüslauk ja siis valatakse spagetid pannile (maitse järgi pannakse ka peperoncino't). Kohe lauale ja parmesani peale.
Aga üldiselt - pasta keetmise aeg on kvaliteetsetel toodetel pakendil kirjas alati ja selle järgi ka keeta. Õli ei lisata kunagi vette! Täiesti vale on meie pakenditel jutt õlist. Itaallastel on üks hea nipp, kuidas vältida pasta kokkukleepumist (tegemist on tegelikult pasta kuivamisega). Nimelt jäetakse nii umbes tassitäis kuuma keeduvett alles, et vajadusel pastat turgutada. Samuti ei uhuta pastat külma veega üle, vaid kogu pasta tegemise protsess peab käima kiiresti - ehk kaste valmis ja pasta juurde kohe valata ning läbi segada. Kõik peab olema kuum ja kohe lauale.
Ja ei panda ka hiljem niisama õli juurde kui tegemist ei ole just "spaghetti con aglio e olio' ga". Sel puhul keedetakse spagetid ära (sool panna keevasse vette); kuumale pannile õli, milles praetakse õrnalt küüslauk ja siis valatakse spagetid pannile (maitse järgi pannakse ka peperoncino't). Kohe lauale ja parmesani peale.
Aga üldiselt - pasta keetmise aeg on kvaliteetsetel toodetel pakendil kirjas alati ja selle järgi ka keeta. Õli ei lisata kunagi vette! Täiesti vale on meie pakenditel jutt õlist. Itaallastel on üks hea nipp, kuidas vältida pasta kokkukleepumist (tegemist on tegelikult pasta kuivamisega). Nimelt jäetakse nii umbes tassitäis kuuma keeduvett alles, et vajadusel pastat turgutada. Samuti ei uhuta pastat külma veega üle, vaid kogu pasta tegemise protsess peab käima kiiresti - ehk kaste valmis ja pasta juurde kohe valata ning läbi segada. Kõik peab olema kuum ja kohe lauale.
donporno 04. august 2008, kl 14.10 |
donatella 05. august 2008, kl 13.13 |
donporno´le: seda õli lisamise juttu olen näinud AINULT odavate "makarontshikute" pakkidel. Korralike pastatoodete pakkidel pole sellist lollust märganud kirjas olevat ei eesti ega muus keeles.
Sitast ikka saia ei tee, sepikut ainult...
buongiorno´le: pidasingi silmas kastmeta spagettide serveerimist.
Sitast ikka saia ei tee, sepikut ainult...
buongiorno´le: pidasingi silmas kastmeta spagettide serveerimist.
Andrus 20. veebruar 2010, kl 17.46 |
Tere!
Keetmise protsess Sul õige, kuid pärast, kui spagetid valmis, siis nõrutad nad sõelas ning loputad põhjalikult külmaveega üle. Seejärel lisad oliiviõli mõõdukalt (nii et päris ei uputa) ning segad spagetid kas siis kätega või abivahenditega läbi! Seal see nipp ongi.
Siis ei jää kokku, ega kleepuma.
Ps! Kasuta ikka kvaliteet spagette (mitte 3.80 eek jama)Liina
Keetmise protsess Sul õige, kuid pärast, kui spagetid valmis, siis nõrutad nad sõelas ning loputad põhjalikult külmaveega üle. Seejärel lisad oliiviõli mõõdukalt (nii et päris ei uputa) ning segad spagetid kas siis kätega või abivahenditega läbi! Seal see nipp ongi.
Siis ei jää kokku, ega kleepuma.
Ps! Kasuta ikka kvaliteet spagette (mitte 3.80 eek jama)Liina
maria 22. märts 2010, kl 12.24 |
pablo 22. märts 2010, kl 16.15 |
kris 23. märts 2010, kl 15.41 |
M. 23. märts 2010, kl 15.45 |
mis külma veega üleuhamine, wtf?!
pasta kuldreegel on, et kaste ootab pasta järele, mitte pasta kastme järele. ehk kastme teed kõigepealt valmis ja siis segad värskelt keedetud al dente pastaga. mitte ei lase pastal samal ajal maha jahtuda kui kastet valmistad.
mis oleks kõige selle mõte kui hoolega valmis keedetud al dente pasta külma veega täiesti maha jahutada. ja mis siis? pannile ja hakkad soojaks tagasi praadima? nii võib teha toredat nõukogude sööklarooga makaronid hakklihaga :P
pasta kuldreegel on, et kaste ootab pasta järele, mitte pasta kastme järele. ehk kastme teed kõigepealt valmis ja siis segad värskelt keedetud al dente pastaga. mitte ei lase pastal samal ajal maha jahtuda kui kastet valmistad.
mis oleks kõige selle mõte kui hoolega valmis keedetud al dente pasta külma veega täiesti maha jahutada. ja mis siis? pannile ja hakkad soojaks tagasi praadima? nii võib teha toredat nõukogude sööklarooga makaronid hakklihaga :P
täheke 09. aprill 2010, kl 11.49 |
liina 09. aprill 2010, kl 17.28 |
plääd 13. aprill 2010, kl 14.03 |
mamma mia 13. aprill 2010, kl 17.00 |
perekoolist, eestlane sööb pastat
-mulle meeldivad makaronid. Aga ära on tüütanud koguaeg keeta makarone ja siis praadida üle nt vorsti või hakklihaga. jagage mõtteid, kuidas teie veel makarone olete teinud.
-meil tehtud nii, et makarone ära ei kurna, vaid osa veest kallad ära, kui makaronid pehmed. siis segad sisse hakkliha või mis iganes muu, võib ka hapukoort, majoneesi sisse segada. jääb siis selline mögin
- polegi ise mõelnud et mingiseid suvalisi asju sisse panna mis maitseb
-mulle meeldivad makaronid. Aga ära on tüütanud koguaeg keeta makarone ja siis praadida üle nt vorsti või hakklihaga. jagage mõtteid, kuidas teie veel makarone olete teinud.
-meil tehtud nii, et makarone ära ei kurna, vaid osa veest kallad ära, kui makaronid pehmed. siis segad sisse hakkliha või mis iganes muu, võib ka hapukoort, majoneesi sisse segada. jääb siis selline mögin
- polegi ise mõelnud et mingiseid suvalisi asju sisse panna mis maitseb
mis pasta pesemine? 13. aprill 2010, kl 19.41 |
muzi 14. aprill 2010, kl 18.25 |
Ciiso 16. august 2011, kl 17.06 |
kuidas minul spagetid maitsvad jäävad:
500g pakk järelikult 5liitrit vett ka.ennem tuleb vesi keema ajada ja siis spagetid sisse panna,ja siis tuleb kohe ka veidikene õli panna mitte palju törts õli ja aitab,ja siis see keeta ümbes 7min,,,,siis kurnata ära ja panna võid umbes pool pakki võid.minul jäävad nad väga maitsvaks:)
500g pakk järelikult 5liitrit vett ka.ennem tuleb vesi keema ajada ja siis spagetid sisse panna,ja siis tuleb kohe ka veidikene õli panna mitte palju törts õli ja aitab,ja siis see keeta ümbes 7min,,,,siis kurnata ära ja panna võid umbes pool pakki võid.minul jäävad nad väga maitsvaks:)
*** 17. august 2011, kl 10.11 |
Näkk 22. august 2011, kl 18.02 |
marianne 06. oktoober 2011, kl 11.07 |
õli ei panda pasta keeduvette. samuti ei pesta läbi. ostke kvaliteetset pastat, mitte 30 senti maksvaid manne või muud jura. paned keevasse rohkesse vette, vahepeal tuleb ikka segada ka, muidu kleepub. ning pastat ei keedeta üle! natuke peab tunduma, et vist tahaks veel, sel momendil võtad ära, siis sööma hakates ongi paras. kui lased natuke veel ja siis sööd, siis juba on plöda.
no mida 05. detsember 2011, kl 23.10 |
ma võtan esiteks spagetid, panen kuiva potiga pliidi peale sooja. siis kui arvan et aitab kuumutamisest, kallan juurde vee ja pool liitrit õli, sest ma ei taha et need kokku kleepuvad.
lõpuks siis lasen nendel mingi 1-2h keeda suurel temperatuuril ja siis alles jahutan ja hakkan sööma.
lõpuks siis lasen nendel mingi 1-2h keeda suurel temperatuuril ja siis alles jahutan ja hakkan sööma.
anu 06. detsember 2011, kl 11.24 |
Lisa postitus