Gurmaanidele
Spagettide keetmine
 
Liina 18. juuli 2008, kl 13.53
tervist, sooviks teada mis ma valesti teen spagettide keetmisel ?

nimelt tean et tuleb vesi panna keema, lisada soola ning toiduõli ja seejärel spagettid ning keeta umbes seni kuni nad on pehmed.

Kuid minul tulevad nad alati sellised kleepuvad ja vastikud :S kas ma panen liiga palju õli või liiga vähe ? ehk oskate öelda mitu supilusikat seda panna tuleks ? või on veel miskit mida ma valesti teen ?

jutt siis spagettidest.

vabandan kui natuke totter teema, kuid siiski tahaks abi =(
 
sedasi 18. juuli 2008, kl 14.24
Vett peab olema palju-palju. Võta kõige suurem pott, mis Sul on. Iga 100g spagettide jaoks umbes 1 liiter vett. Keedad terve 500g paki - peaks olema 5-liitrine pott. Õli pole tegelikult üldse oluline, saab ka ilma. Aga paki pealt vaata kindlasti (!) järgi kui kaua keeta - ja mitte minutitki üle!
 
donatella 18. juuli 2008, kl 15.00
Esiteks - osta kvaliteetseid spagette. Manni jms Poola makaron ei ole kvaliteetne. Teiseks - spagette ei keedeta kunagi täiesti pehmeks, vaid jäetakse kergelt hamba all "vetruvaks". Kolmandaks - õli ei lisata mitte keeduvette, vaid valatakse sorts kuumale potipõhjale, sinna peale spagetid pärast kurnamist ja raputad potti, et seguneks. Ja veel üks asi - spagette ei uhata üle külma veega.
 
autor 18. juuli 2008, kl 15.37
huvitav, et pakenditel on igalpool öeldud, et õli tuleb lisada samal ajal kui spagettegi :S
 
köögikata 18. juuli 2008, kl 15.40
sa paned need ikka keevasse vette? mul tulevad küll head, ostan üldiselt barilla omi. kindlasti järgi väga täpselt keeduaega. külma veega kohesöödavaid ei uhata, aga kui tahad mingit kastet spagettidele, siis peab uhama, kuni on täiesti külmad ja siis kuuma kastmesse, nii jääb kaste spagettidele külge, muidu jookseb kaste pealt maha, kui hakkad taldrikult suhu upitama.
 
v 18. juuli 2008, kl 17.33
ilmselt ostad liiga odavaid spagette.neec, mis tehtud durumnisujahust, ei kleepu kokku
 
usun 19. juuli 2008, kl 12.03
olen ka täiesti kindel, et viga on spageti kvaliteedis. mina kasutan ka tavaliselt barilla või muu kallima brändi spagette ja ei saa miskit kurta. sama kehtib ka muude pastatoodete kohta. ükskord pakuti mulle kuskil külas odavaid makarone ja kontrast kvaliteedi vahel oli ikka kolossaalne.
 
B 24. juuli 2008, kl 14.20
Spagettide viga. Mina kasutan Galliano või Panzani omasid, pole eriti kallid, aga ikka etemad kui need eriti odavad.
 
hmmm 29. juuli 2008, kl 10.29
ma ka alles hiljuti avastasin et ikka 5 kroonistel ja näiteks 15 kroonistel ja kallimatel on peale keetmist vahe näha ja tunda...ma panen ka ikka õli keetmise ajaks...
 
buongiorno 04. august 2008, kl 12.07
Teadmiseks kõigile - spagette või üldse pastat ei keedeta kunagi õliga!
Ja ei panda ka hiljem niisama õli juurde kui tegemist ei ole just "spaghetti con aglio e olio' ga". Sel puhul keedetakse spagetid ära (sool panna keevasse vette); kuumale pannile õli, milles praetakse õrnalt küüslauk ja siis valatakse spagetid pannile (maitse järgi pannakse ka peperoncino't). Kohe lauale ja parmesani peale.

Aga üldiselt - pasta keetmise aeg on kvaliteetsetel toodetel pakendil kirjas alati ja selle järgi ka keeta. Õli ei lisata kunagi vette! Täiesti vale on meie pakenditel jutt õlist. Itaallastel on üks hea nipp, kuidas vältida pasta kokkukleepumist (tegemist on tegelikult pasta kuivamisega). Nimelt jäetakse nii umbes tassitäis kuuma keeduvett alles, et vajadusel pastat turgutada. Samuti ei uhuta pastat külma veega üle, vaid kogu pasta tegemise protsess peab käima kiiresti - ehk kaste valmis ja pasta juurde kohe valata ning läbi segada. Kõik peab olema kuum ja kohe lauale.
 
donporno 04. august 2008, kl 14.10
kas sa, buongiorno, tahad öelda, et eesti maaletoojad mõtlevad siltidele ise jutu välja ja lisavad nagu üks mees kõigile pastatoodetele, et lisake keetmisvette õli????
 
donatella 05. august 2008, kl 13.13
donporno´le: seda õli lisamise juttu olen näinud AINULT odavate "makarontshikute" pakkidel. Korralike pastatoodete pakkidel pole sellist lollust märganud kirjas olevat ei eesti ega muus keeles.
Sitast ikka saia ei tee, sepikut ainult...

buongiorno´le: pidasingi silmas kastmeta spagettide serveerimist.
 
Andrus 20. veebruar 2010, kl 17.46
Tere!

Keetmise protsess Sul õige, kuid pärast, kui spagetid valmis, siis nõrutad nad sõelas ning loputad põhjalikult külmaveega üle. Seejärel lisad oliiviõli mõõdukalt (nii et päris ei uputa) ning segad spagetid kas siis kätega või abivahenditega läbi! Seal see nipp ongi.

Siis ei jää kokku, ega kleepuma.
Ps! Kasuta ikka kvaliteet spagette (mitte 3.80 eek jama)Liina
 
maria 22. märts 2010, kl 12.24
minul ei jää kunagi kleepuma, peale keetmist panen tyki võid ka segan läbi, vääga maitsev ja hea..kasutan galliano omasid tavaliselt.
 
pablo 22. märts 2010, kl 16.15
Asi ikka spagettides-igasugu Mannidest ja Selveri spagettidest ei tule midagi head ,kuidas ka ei üritaks,ikka ligased.

Keetmise aega tuleb hoolikalt jälgida-ise keedan alati 2-3 minutit kauem kui pakendil,siis on nad just sellised nagu peavad olema.
 
kris 23. märts 2010, kl 15.41
Ostan ainult normaalseid durumjahust spagette, õli ei pane kunagi ja peale kurnamist lasen kiiresti kuuma vee alt läbi. Pole kordagi kleepuvaks jäänud.

Ikka kvaliteedis viga teemaalgatajal ma usun.
 
M. 23. märts 2010, kl 15.45
mis külma veega üleuhamine, wtf?!

pasta kuldreegel on, et kaste ootab pasta järele, mitte pasta kastme järele. ehk kastme teed kõigepealt valmis ja siis segad värskelt keedetud al dente pastaga. mitte ei lase pastal samal ajal maha jahtuda kui kastet valmistad.

mis oleks kõige selle mõte kui hoolega valmis keedetud al dente pasta külma veega täiesti maha jahutada. ja mis siis? pannile ja hakkad soojaks tagasi praadima? nii võib teha toredat nõukogude sööklarooga makaronid hakklihaga :P
 
preili 01. aprill 2010, kl 18.31
KINDLASTI TULEB HOOLEGA LÄBI PESTA ! : )
 
täheke 09. aprill 2010, kl 11.49
Preili, ärge karjuge!

Mina kuulen ka esimest korda spagettide külma veega üleloputamisest. Tundub suht naeruväärne ja mina seda küll kunagi tegema ei hakka.
 
liina 09. aprill 2010, kl 17.28
itaalia saadet vaatasin, kus itaalia kokk ütles, et õli keeduvette ei panda ning seda polegi vaja, sest tuleb liigutada vahepeal. ja tulelt ära võtta siis, kui tundub, et naaatukene tahab veel, sest pasta jätkab valmimist ka kurnatuna.
 
plääd 13. aprill 2010, kl 14.03
Pastat EI loputata ja vette õli ka EI lisata. Kaste ootab juba keedetud pastat ja valatakse see kohe peale või segatakse pasta kastmega (oleneb retseptist).
 
mamma mia 13. aprill 2010, kl 17.00
perekoolist, eestlane sööb pastat

-mulle meeldivad makaronid. Aga ära on tüütanud koguaeg keeta makarone ja siis praadida üle nt vorsti või hakklihaga. jagage mõtteid, kuidas teie veel makarone olete teinud.

-meil tehtud nii, et makarone ära ei kurna, vaid osa veest kallad ära, kui makaronid pehmed. siis segad sisse hakkliha või mis iganes muu, võib ka hapukoort, majoneesi sisse segada. jääb siis selline mögin

- polegi ise mõelnud et mingiseid suvalisi asju sisse panna mis maitseb
 
mis pasta pesemine? 13. aprill 2010, kl 19.41
Keemisvette õli ei lisata! Õli ei lase pärast kastml ja pastal korralikult segguneda (kaste ei hakka pastatoote külge kinni). Ka ei peata pastat peale keetmist läbi! Vesi kurnatakse ära ja pasta lisatakse kastmesse.
 
muzi 14. aprill 2010, kl 18.25
Põhjused:

1. vilets pasta (durum eelista)
2. vähe vett (pasta keetmiseks on vaja väga suurt potti)
3. keedad liiga kaua (pigem jäägu krõmpsum)
4. ei asu KOHE sööma (pool tundi vana pasta on juba vana ;))

Üle pestakse külma veega ainult pasta, mis läheb salati tegemiseks.
 
Ciiso 16. august 2011, kl 17.06
kuidas minul spagetid maitsvad jäävad:

500g pakk järelikult 5liitrit vett ka.ennem tuleb vesi keema ajada ja siis spagetid sisse panna,ja siis tuleb kohe ka veidikene õli panna mitte palju törts õli ja aitab,ja siis see keeta ümbes 7min,,,,siis kurnata ära ja panna võid umbes pool pakki võid.minul jäävad nad väga maitsvaks:)
 
*** 17. august 2011, kl 10.11
loen ja imestan - mis õli??? Pole ealeski mingit õli pastavette pannud, lihtsalt kasutanud head durumpastat, ja pole iialgi untsu läinud... Reeglina ei loputa pastat (kui, siis ainult salatiks minevat), vaid kurnan ja segan kohe kastmega.
 
Näkk 22. august 2011, kl 18.02
niisiis:
1) suur pott
2) keev vesi + sool
3) 7-8 min keetmist
4) kurnad
5) segad kastmega
6) sööd kohe!!

Minul pere lauas juba istub ja ootab, kui ma pastat veel kurnan. See näitab, et kohe, kohe!!!, tuleb pastat sööma hakata. 15 minutit ootamist ja itaallane enam sellist pastat ei söö.
 
marianne 06. oktoober 2011, kl 11.07
õli ei panda pasta keeduvette. samuti ei pesta läbi. ostke kvaliteetset pastat, mitte 30 senti maksvaid manne või muud jura. paned keevasse rohkesse vette, vahepeal tuleb ikka segada ka, muidu kleepub. ning pastat ei keedeta üle! natuke peab tunduma, et vist tahaks veel, sel momendil võtad ära, siis sööma hakates ongi paras. kui lased natuke veel ja siis sööd, siis juba on plöda.
 
no mida 05. detsember 2011, kl 23.10
ma võtan esiteks spagetid, panen kuiva potiga pliidi peale sooja. siis kui arvan et aitab kuumutamisest, kallan juurde vee ja pool liitrit õli, sest ma ei taha et need kokku kleepuvad.
lõpuks siis lasen nendel mingi 1-2h keeda suurel temperatuuril ja siis alles jahutan ja hakkan sööma.
 
anu 06. detsember 2011, kl 11.24
Itaallaste järgi peab spaghetti keeduvesi olema sama soolane kui vahemeri ja see "al dente" ajab mind alati rõõmsalt itsitama-just see hetk on õnnestumise ja kihvakeeramise koht!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!