Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
teadmata kadunud inimese korter
 
meeri 04. oktoober 2010, kl 14.02
kui on inimene teadmata kadunud, kuidas saab korteriga? kes maksab maksud, kui inimest ei leita pikemat aega?
 
skiso 04. oktoober 2010, kl 18.05
Kas inimene on Teie arvates "teadmata kadunud" või on ta ametlikult teadmata kadunuks tunnistatud? Kas Teil on seal mõni korteriühistu või seltsing vms?

Ametlikult saab inimese teadmata kadunuks tunnistada kohus. Selleks peab keegi tegema kohtule taotluse.

Kadunud või peidus "teadmata kadunutega" tegeleb politsei. Selleks peab keegi tegema politseile avalduse.

Kui kinnisasja omanik on ametlikult teadmata kadunud või surnud vms. siis lähevad omaniku kohustused üle pärijatele, nende puudumisel kohalikule omavalitsusele (KOV). Maksamata maksud peavad olema KÜ või Seltsingu vms. raamatupidamises kirjendatud ja fikseeritud. Selle alusel saab vajadusel hiljem pöörduda kohtu poole maksmata üürivõla sissenõudmiseks. Üürivõlg jääb seotuks kinnisasjaga (ehk korteriga) ja selle tasumise kohustus läheb üle uuele kinnisasja omanikule. Kui pärijaid ei ole, siis KOV-le.

Seepärast oleks mõistlik hakata asju ajama KOV kaudu, kus on (peaks olema) registrisekretär kes omab juurdepääsu isikuandmetele. Edasi politsei, kohus ja ametlik kadunuks tunnistamine (kui seda pole). Siis saab juhul, kui pärijaid pole teada, anda pärimistaotluse notarisse sisse (seda võib teha ka KÜ, aga aluseks on kas surmatunnistus või kohtumäärus teadmata kadunuks tunnistamise kohta). Edasi selgitab notar pärijad või nende puudumise ja määrab pärijatele pärimistoimingute tegemiseks aja. Või pärib KOV, nagu eespool sai juba öeldud. KOV pärimisele eelneb vara peremehetuks tunnistamine KOV poolt.

See võtab kõik päris kaua aega. Üldiselt ikka väga kaua. Hea oleks leida kohe kadunud isiku omaksed või lähedased ja nendega asju arutada.

On olemas ka võimalus määrata pärandvarale (inimene on kas surnud või ametlikult teadmata kadunuks tunniststud) kohtu kaudu haldur, kes peaks põhimõtteliselt tagama pärandvara heaperemeheliku haldamise, aga ma pole veel päris hästi aru saanud sellise teo mõttekusest ja mida see annab. Näiteks seda, kas haldur on kohustatud üüri maksma või üürivõlga likvideerima.
 
meeri 04. oktoober 2010, kl 21.14
aitäh vastuse eest. Aga kui kiiresti saab teadmata kadunuks tunnistada? Politsei ju otsib inimest kaua aega?
On KÜ ja on ka omaksed olemas, aga küsimus ongi juriidiliste nõuete taga kinni. Kaduma läinul jäi saada mitme kuu palk, aga millal saavad omaksed selle väljamaksu taotleda? Kas on mingeid erandeid, mis toimiksid kiiremini, sest töökoht on ju samas vallas, kus probleemne korter asub, ja praktiliselt võiks kohe teha tasaarvelduse saamata palga ulatuses. Kui omanik elusana leitakse, ta niikuinii peab kohe maksma, ja kui surnuna leitakse, siis pärija saab selle palga ja selle maksukohutuse, nii et tegelikult võiks seda tõesti ka enne inimese leidmist toimetada.
Omaksed on ka alaealised veel ja nende praegune hooldaja, pensionärist sugulane ise seal korteris ei ela, on ajutiselt seal laste pärast, kes käivad veel koolis, aga temali pole endal mingeid rahalisi võimalusi selle korteri eest maksta ja pole kohustust ka, sest pole ju tema korter.
 
noo 04. oktoober 2010, kl 22.07
kribati ju, et siis anda taotlus kohtule, et see kuulutaks ametlikult inimese teadmata kadunuks. omaksed teevad avalduse ja esitavad. avalduste vormid ja vorminõuded saab mõne juristi käest.
 
meeri 04. oktoober 2010, kl 23.19
praegu on staatus - politseis otsitav, ja enne kohus ei otsusta, kui on aasta otsitud, Sellepärast ma siin kriban, et ehk keegi teab mingeid erandeid või täpsustusi, ja kuidas sarnaseid olukordi on lahendatud.
 
n 43 06. oktoober 2010, kl 18.28
kindlasti läbi kohtu, siis on lastele võimalik toitjakaotuspension saada, kuna vanem on kadunud ja kohtuotsusega surnuks tunnistatud. toitjakaotuspensioni makstakse lastele 24 eluaastani, kui nad õpivad. käige oma vallas esialgu ja pange asjad käima, mida rutem, seda parem...meil oli tookord tuttav kohtus, saime ruttu asja käiku anda.
kahju, et inimesi kaob
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!