Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
Hääletamine ühistu üldkoosolekul
 
marta 09. oktoober 2010, kl 21.31
Palun abi. meie korteris elab kolm omanikku. Mees kinkelepinguga kinkis oma osa lastele. kas siis ühistu koosolekul ikka üks esindaja saab hääletada või me kõik kolmekesi saame seal oma arvamust avaldada ja hääletada? Ja kus on see kirjas, mismoodi see reguleeritud on?
 
Põnev küsimus 10. oktoober 2010, kl 09.38
Mina, kui kü juhatuse liige, arvan, et siiski 1 hääl on seaduslik 1 korteriomandi kohta. Meil on üldkoosolekul nimekiri korterinumbrite alusel.
 
skiso 10. oktoober 2010, kl 11.00
Korteriühistuseadus

§ 10¹. Osalemine üldkoosolekul

Üldkoosolekul võib osaleda ja hääletada korteriühistu liige või tema esindaja, kellele on antud lihtkirjalik volikiri. Põhikirjaga ei või piirata korteriühistu liikme õigust esindaja määramiseks. Põhikirjaga võib määrata sama isiku poolt esindatavate korteriühistu liikmete ülemmäära.

§ 11. Hääleõiguse piiramine

(1) Korteriühistu liikmete üldkoosolekul annab iga korteriomand ühe hääle, kui korteriühistu põhikirjas ei sätestata teisiti.

(2) Sõltumata talle kuuluvate korteriomandite arvust, ei ole korteriühistu liikmeks oleval juriidilisel isikul korteriühistu liikmete üldkoosolekul osalemisel rohkem kui pooli häältest, kui korteriühistu põhikirjas ei sätestata teisiti.
 
Roland KÜ esimees 10. oktoober 2010, kl 13.37
Kuna KÜ koosolekul võib hääletada KÜ liige, siis mitme omanikuga korteri puhul reguleerib käesolevas teemas tõstatatud probleemi KÜS § 5. Korteriühistu liikmed

(1) Korteriühistu liikmeks on kõik ühe või mitme korteriomanditeks jagatud kinnisasja korteriomanikud, kui korteriühistu moodustamise otsus on tehtud käesolevas seaduses sätestatud korras. Teised isikud ei saa olla korteriühistu liikmeks.

(5) Kui korteriomand kuulub mitmele omanikule, võetakse korteriühistu liikmeks üks omanikest vastavalt nendevahelisele kirjalikule kokkuleppele. Korteriomanike vaidlused liikmeks astumise üle lahendab kohus.

Seega peate sõlmima kokkuleppe, kellest saab KÜ liige. samas ei saa keegi keelata teistel korteriomanikel osa võtmast KÜ koosolekust, arvamuse avaldamisest, kuid hääletada saab ainult KÜ liige. teie juhtumi puhul see inimene, kes vastavalt kokkuleppele on KÜ liige. KÜ liige saab volitada esindajat osalemaks KÜ koosolekul, igal koosolekul saab hääletada näituseks üks korteri kaasomanikest, kui see on teile nii tähtis. Jõudu kokkuleppimiseks!
 
aga 10. oktoober 2010, kl 14.36
Kui seaduslik on asjalolu, et kui 51% häälte osalus koosolekul puudub, siis kü juhatuse esimees korjab hiljem korteriuste taga kõndides hääli?
 
Roland KÜ esimees 10. oktoober 2010, kl 15.24
See on ebasseaduslik. On ju nimigi koosolekust osavõtjate nimekiri ehk nimekiri nendest, kes koosolekul osalesid. Hilisem allkirjade kogumine on ebaseaduslik, kõik KÜ otused on selle vastuvõtmise hetkest tühised. Seaduse ja põhikirja järgi tuleb kokku kutsuda korduskoosolek, kus osavõtjate miinimumi kehtestatud ei ole v.a. põhikirja muutmine. Mõistlikum on võtta mitte tulejatelt volitused, et saaks koosoleku läbiviimiseks kvoorumi kokku ja kõik oleks seaduslik.
 
Mann 18. oktoober 2010, kl 14.27
Kas KÜ esimees võib olla väljastpoolt(ei ela samas majas?)
 
lucem 18. oktoober 2010, kl 14.31
Soovitan sul tutvuda selle portaaliga, seal on asjatundjad KÜ osas koos http://www.korteriyhistuabi.com/ky/
 
Roland KÜ esimees 18. oktoober 2010, kl 19.49
Võib küll, mingeid takistusi selleks ei ole. V.a. kui ei ole kohtuotsusega keealtud e. ärikeeld.
 
lucem 18. oktoober 2010, kl 19.58
.... Roland, kas sa unustasid, et piiranguid võib ette näha KÜ Põhikirjas.
Aga ikkagi soovitan viidet KÜ abi kodukale.
 
Roland KÜ esimees 18. oktoober 2010, kl 21.25
Ma ei ole kohanud oma praktikas sellist piirangut. Võimalus muidugi on, kuid vähe usutav.
 
lucem 19. oktoober 2010, kl 08.55
Mina olen, olen samuti olnud aastaid KÜ esimees ja samuti oman vastavat kutsetunnistust. Hetkel olen end taandanud konsultandi ametisse, sest minu närvid on mulle olulisemad, kui tegelemine pseoudoküsimustega, mis paksu verd tekitavad.
 
Uus seadus kehtib 20. november 2016, kl 13.20
Hääleõigusest ja häälte kokkulugemise võimalustest loe värskest käsiraamatus "Uus korteriomandi- ja korteriühistuseadus:
http://www.kinnisvarakool.ee/raamatud/uus-korteriomandi-ja-korteriuhistuseadus/
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!