Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
Mida kasulikku teha metsamaaga?
 
Andres 07. detsember 2010, kl 10.10
Oman metsamaad ja soovin sellega midagi kasulikku teha (metsa müüa) Andke palun nõu kuidas õigem alustada?
 
xx 07. detsember 2010, kl 10.55
http://www.eramets.ee/
 
Fucs 07. detsember 2010, kl 11.02
No millest alustatakse kui tahetakse midagi müüa??
Tuleb leida sobiv ostja. Pane aga Googlesse "metsamaade ost" ja kliente tuleb nagu raba.

Metsamaa ei = mets
Esimene on kõlviku liik ja teine on taimkatte liik.
Metsamaa võib olla ka (lage)raiesmik kus pole mitte ühtegi puud.
Puuliike on erinevaid, kasvava metsa küpsusastmeid on erinevaid, taimkatte tihedust on erinevalt, metsamaa pinnast on erinevat (soine/liivane/turbane vms) ja kasvava metsa kvaliteet (haigused ja kahjustused) on erinev, mis määrab ka kasvava metsa hinna.
Metsamaal peaks olema kinnitatud metsakava.
Selles kirjeldatakse puude liike, vanust, metsa üldist seisukorda, ning nähakse ette raiemahud ja metsa taastootmise tingimused.
Metsakava olemasolu näitab heaperemehelikkust ja võib teatud juhtudel tõsta ka müügihinda.
Läbi raiutud metsamaal peaks olema alustatud metsa taastootmist (metsa istutamist). Juhtudel, kui omanikul lasub kohustus metsa istutada kuid ta pole seda teinud, võib uus omanik kaela saada keskkonnaameti sanktsioonid.

Ostetakse nii metsa kui metsamaad.
Ostetakse nii metsa ilma maata kui metsamaad ilma metsata.

Kui soovitakse müüa metsamaad, millel kasvab ka puid (ei ole lageraie) siis võiks lasta metsa eelnevalt ära hinnata mõnel atesteeritud metsahindajal. Müügihinna määrab küll turg, kuid hindamisaktist selgub vähemalt metsa tegelik väärtus ja see, kas on mõtet pakutava hinnaga üldse metsa müüa. See välistab ka ostja poolse "kärbeste pähe ajamise" müüjale. Kuid tuleb meeles pidada, et tegelik hind ei võrdu alati turuhinnaga.

Lisaks oleneb, kus see metsamaa asub (ligipääsetavus; pinnase tüüp; võimalikud kaitsealade, piiranguvööndite jms kitsenduste olemasolu). Kaitsealadel ja piiranguvööndites on kasvava metsa puhul eriti oluline kinnitatud metsakava olemasolu (metsamajandamise põhimõtted) ja selle alusel saadud raieload.
Hoiumetsades näiteks ei lubata üldjuhul üldse metsa majandada.

Metsamajandamisele võivad kriipsu peale tõmmata ka mõne esimese kategooria kaitsealuse liigi olemasolu ja oluliselt kitsendada metsamajandamist mõne teise või kolmanada kategooria kaitsealuse liigi olemasolu. Sellist metsa(maad) ei taheta eriti osta või on selle hind madal.

Muuseas, esimese kategooria kaitsealuse liigi täpset kasvu- elu- või pesitsuskohta ei tohi avalikustada, mistõttu ei pruugi metsamajandamisel passiivne maaomanik selle olemasolust omada aimugi.

http://www.metsakava.ee/page.php?pgID=98f1370821...

https://www.riigiteataja.ee/akt/12888473?leiaKeh...

http://www.loodusajakiri.ee/eesti_mets...

______
►Tegelikult ei tea ma midagi.
Fucs™
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!