Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
Pühadeaegne töötasu
 
N45 24. juuni 2013, kl 18.30
Minu teada peaks olema 23. juuni topelt tasustatud? meie firma juhtkond eirab pühadeaegset topelttasustamist, seda kõigi töötajate puhul.
 
Vaata siit : 24. juuni 2013, kl 18.49
Riigipühad ja ühtlasi puhkepäevad on sel aastal 1. jaanuar – uusaasta (teisipäev), 24. veebruaar – iseseisvuspäev, Eesti Vabariigi aastapäev (pühapäev), 29. märts - suur reede (reede), 31. märts – ülestõusmispühade 1. püha (pühapäev), 1. mai – kevadpüha (kolmapäev), 19. mai – nelipühade 1. püha (pühapäev), 23. juuni – võidupüha (pühapäev), 24. juuni – jaanipäev (esmaspäev), 20. august – taasiseseisvumispäev (teisipäev), 24. detsember – jõululaupäev (teisipäev), 25. detsember – esimene jõulupüha (kolmapäev) ning 26. detsember – teine jõulupüha (neljapäev) . . . :)
 
.-.-.- 24. juuni 2013, kl 19.34
Tööandaja ja töötaja võivad leppida ka kokku riigipühal töötamise kompenseerimise vaba aja andmisega, siis ei tule topelttasu maksta (töölepingu seadus § 45 lg 3). Oleneb, mida ettevõtte sisekord ütleb.
 
WGASAI 25. juuni 2013, kl 20.04
Oeh. Mitte sisekord. Sisekord on teisese tähtsusega. Kõige tähtsam küsimus - mida sinu tööleping ütleb?
 
no 26. juuni 2013, kl 14.41
WGASAI Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Oeh. Mitte sisekord. Sisekord on teisese tähtsuseg
> a. Kõige tähtsam küsimus - mida sinu tööleping ütl
> eb?

no sellised küsimused reguleeritakse siiski eelkõige töökorralduse reeglites, mitte töölepingus.
 
Erik Päär Eriksson 02. juuli 2013, kl 13.27
Pärast uue töölepinguseaduse jõustumist on "no" post eksitav. Esmase tähtsusega on see, mis on töölepingus kirjas. Sisekorra eeskirjad ei laiene, kui need on töölepingus viitamata. Kui on vastuolu kehtib tööleping.
 
no 02. juuli 2013, kl 16.14
Erik Päär Eriksson Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Pärast uue töölepinguseaduse jõustumist on "no" po
> st eksitav. Esmase tähtsusega on see, mis on tööle
> pingus kirjas. Sisekorra eeskirjad ei laiene, kui
> need on töölepingus viitamata. Kui on vastuolu keh
> tib tööleping.

Erik Päär Eriksonil ilmselt pole teemast üldse lähemalt aimu.

Õige on tema jututst ainult see, et kui sisekorraeeskirjad ja TL on vastuolus, siis kehtib TL. Väidan endiselt, et selliseid küsimusi sätestatakse enamasti sisekorraeeskirjades, mitte TL-s. Võib muidugi ka TL-s kõik viimse punktini kirja panna, aga enamasti seda ei tehta, kuna TL-t saab muuta ainult vastastikusel kokkuleppel. Samas kui siseeeskirju võib tööandja muuta ka ühepoolselt.
 
Erik Päär Eriksson 04. juuli 2013, kl 13.15
See, kuidas asju enamasti tehakse, ei pruugi olla veel õige asjade tegemise viis.

Lühidalt. TLS §45 ütleb: (3) Tööandja ja töötaja võivad kokku leppida ööajal või riigipühal tehtava töö hüvitamise täiendava vaba aja andmisega erinevalt käesoleva paragrahvi lõigetes 1 ja 2 sätestatust.

Võtmesõnaks on kokkuleppimine. Kokku saab töösuhetes leppida kahe dokumendiga. Üheks nendest on tööleping ning teine on kollektiivleping. Kui dokument on ühepoolselt muudetav (sisekorra eeskirjad), siis seda ei saa mõista kokkuleppena. Võib-olla vanas TLS sai, aga uus keskendub esmalt lepingu kui selliste regulatsioonidele.
 
no 04. juuli 2013, kl 15.43
Vat see on küll huvitav seisukoht, et kokkulepet võimaldavad AINULT tööleping ja kollektiivleping.. Huvitaval kombel on tööinspektsioon aktsepteerinud nii sisekorra eeskirju (mis on töötajale allkirja vastu tutvustatud), kui ka igasuguseid muid dokumente, milles midagi on kokku lepitud. Aga no eks Erik Päär Eriksson on ju targem kui kõik muud ametkonnad jms. kokku. Mölakas võtab jälle õhku sisse vist....
 
Erik Päär Eriksson 05. juuli 2013, kl 16.23
Kui dokumente on allkirja vastu tutvustatud, siis ei saa ju neid tagantjärele muuta. Muudatused ei jõustu ju samuti enne, kui need on kahepoolselt allkirjastatud. Samas võib iga selline muudatus saada aluseks töölepingu lõpetamiseks. Ametkondade seisukoht on Eestis muidugi suhteline asi.
Ja tundub, et no hakkab pinda jalge alt ära kaotama. Meie kunagine ülemus oli samasugune. Kui mõtetest ja mõistusest puudu tuli, hakkasid roppused lendama.
 
no 05. juuli 2013, kl 19.30
tüüpiline, kui argumetidest puudu tuleb, siis hakkab Erik Päär Eriksson pori loopima. Mina ei kaota mingit pinda, olen selle teemaga aastaid kokku puutunud ja tean väga täpselt millest räägin.

Sisekorra eeskirju saab tööandja alati ühepoolselt muuta, nii ette kui taha, ja seejärel neid uuesti töötajale tutvustada. Jah, kui töötajale ei sobi muudatus, siis ta saab TL lõpetada. Aga see ei tähenda, et selline tegutsemine oleks keelatud või ebaseaduslik.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!