Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
elatis lastele
 
isa küsib 06. juuni 2014, kl 08.31
Lahutatud ema väikelastega tahab kolida maalt linna elama, tööle. Sellega kaasnevad suuremad kulud elamisele, laste koolitamisele, lasteaiatamisele. Elatise määramisel on jäänd kõlama põhimõte, et proportsionaalselt vastavalt vanemate võimalustele ja laste vajadustele, kuid mitte alla poole miinimumpalgast per laps.
Isa ainus reeglipärane sissetulek on osaline töövõimetuspension, lisaks juhuotsad, millega kokkuleppeliselt on emale tasutud 200eur kuus kahe lapse eest.
Teatavasti on laste kolimisel vaja ka isa nõusolekut, et muuta laste kool ja lasteaed.

Küsimus on, et kas seoses ilmselgete kulude kasvuga lastele linnas on oht, et isa päritud maja arestitakse, kui ta pole võimeline tasuma võimalikult talle määratavat suuremat elatiskohustust?
 
jah 06. juuni 2014, kl 11.29
kui isalon vara ja is ateeb ka mingeid töid, kui töövõimetuse protsent on väiksem kui 80% siis määrab kohus elatis vähemalt miinimumsummas kummalegi lapsele.
Kui laste elutingimused paranevad sesose linna kolimisega siis sellega arvestatakse.
Kui isa poolt antav abi on vaid 200eur ja laste emal on linnas võimalus saada suurem sissetilek ja ehk muudki hüved siis ei saa keelata lastel linna asumist
 
Pole jurist, aga 06. juuni 2014, kl 11.31
Elatise osas ei oska kahjuks vastata, aga mis puudutab väidet, et "Teatavasti on laste kolimisel vaja ka isa nõusolekut, et muuta laste kool ja lasteaed", siis nii see siiski pole. Mu mehe lahutatud abikaasa ja lapse ema on "mustlashing", kellel on olnud 5 aasta jooksul 5 elukoha ja lapsel 3 lasteaeda + kool. Ja võin kinnitada, et mitte ühelgi juhul pole vaja olnud isa nõusolekut elukoha või kooli/lasteaia vahetuseks. Isa nõusolekut (notariaalselt kinnitatud) oli vaja alles siis kui eksnaine koos lapsega välismaale kolis.
 
vastus 06. juuni 2014, kl 11.41
kui laste ema läheb elatise taotlemisel kohtusse, siis võib laste isa taotleda kohtult alla miinimumsumma elatise maksmist, kuna sul on osaline töövõimetus.

kuid arvestada tuleb siiski, et kohus määrab miinimumsumma (mis 2014 aastal on 355 eur ja 2015 aastal 390 eurot kahele lapsele) ja sa seda tasuda ei suuda, siis laste ema avalduse alusel kohtutäiturile arestitakse pangakonto ja loomulikult uuritakse ka, mis vara sul on.

kui elatise määramine kohtus käib, saad toetuda ainult oma töövõimetusele. kas sa püsivat töökohta kuidagi ei saa? pead mõtlema hakkama, sul läheb elu keeruliseks, sest 200 eurot kahele lapsele on liiga vähe. laste emal igati õigus taotleda suuremat elatist.

mis puutub teemasse isa nõusolek laste kolimiseks? kas sa kavatsed kuidagi laste ema elu takistada? elukoha määramiseks võib laste ema pöörduda kohtusse ja laste elukoht määratakse suure tõenäosusega ema juurde (kus nad seni on olnud).
 
Imelik olukord 06. juuni 2014, kl 12.15
Seaduses: "Ülalpidamise ulatus määratakse kindlaks ülalpidamist saama õigustatud isiku vajadustest ja tema tavalisest elulaadist lähtudes. Lapse puhul sätestab seadus, et igakuine elatis ühele lapsele ei või olla väiksem kui pool Vabariigi Valitsuse kehtestatud kuupalga alammäära. 2014. aastal on töötasu alammääraks 355 eurot (alus: Vabariigi Valitsuse 28.11.2013 määrus nr 166 „Töötasu alammäära kehtestamine”). Seega on ühele lapsele makstava igakuise elatise alammääraks 177,5 eurot."
*
Kui edasi mõelda, kust saavad selle raha need naised, kelle mehel midagi hinge taga pole ja kes ei tööta põhjusel, et tööd vaatamata otsinguile ja tööhõiveametis arvel olemisele ei leita, kellel mingi puue on või kes lihtsalt ei viitsi otsida ja tööl käia?

Praegu oleks imelik ka see, kui isa jäetakse päritud kodust ilma. Mis selle maja müügihind üldse oleks? Ja kust uus elamine leida?

Niimoodi on raske nõu anda ka, kui täpselt ei tea. Naine peab vist kohtusse asja andma ja kohus otsustab, võttes aresse asjaolusid.

Eesti piires mingeid elukoha piiranguid küll ei ole.

.
 
vastus 06. juuni 2014, kl 12.30
To imelik olukord 12:15- imelik oleks kui lapsed peavad kannatama igakuiselt kui isa majas laiutab. isa on kohustatud oma lapsi rahaliselt toetama. enne laste tegemist oleks pidanud siis mõtlema, mida tähendab kui asutakse eraldi elama ja tuleb igakuiselt lastele raha maksta. kui püsivat tööd otsida ei taha/viitsi, siis pole ka majas vaja elada. võib ju kuskil sotsiaaltoas ka elada. lapsed pole süüdi kui isa suutmatu on.
 
to vastus 12.30 06. juuni 2014, kl 13.19
Su meelest ilmselt isa tuleks üldse ukse taha visata või lasta tal ära kärvata, naisel on lapsed ja tagatis nüüd olemas, milleks mingi laste isa, eksole:DD. Haige lehm oled!
 
no tõepoolest 06. juuni 2014, kl 13.49
et miks mehed ei taha abielluda, naiseks paluda ega laste isad olla, onja..
 
vastus 06. juuni 2014, kl 13.53
seaduse järgi on kohustatud isa last ülal pidama. kui tal on vara, aga tööl ei käi, siis võetakse vara ära. võrrelda võib seda pangalaenuga- kui pangale võlgu jääb, võtab pank tagatiseks oleva korteri ära (paneb sundmüüki). miks peaks elatisevõlaga teistmoodi olema. kohustus on kohustus! või sina, kes sa kell 13:19 kirjutasid, arvad, et lapsed võivad viletsust kannatada? isa hakaku tööle ja keegi ei pea ukse taha minema. sai lapsed tehtud, nüüd tuleb vastutada. laste ema üksi ei pea koormat kandma. miskipärast on osadel isadel arusaam, et oma laste arvelt võib liugu lasta. ei- vastutada tuleb ja kui ei suuda sissetulekut hankida, siis läheb vara.
 
:(( 06. juuni 2014, kl 14.13
see teemaalgatajast isa on üldse ilmselt paras frukt, tema vist sooviks kangesti naisele-lastele käru keerata ja teha takistusi, et need mingil juhul kusagilt midagi paremat ei saaks. Millest muidu see elukohavahetuse keelamise jutt. Ise ei raatsi suurt midagi anda, aga kui naisel võimalus tööd (või vähe paremat tööd) leida, siis kohe võtaks ja takistaks. Peaasi, et teised ikka samamoodi edasi vireleks.
 
eelmisele 06. juuni 2014, kl 16.47
On sul mingi paranoia või oled ise keelaja-käskija? Ei loe autori tekstist mingit keelamist välja..
 
õeluse unistus 06. juuni 2014, kl 17.17
Ei minda naljalt eluaseme kallale, seda enam, et tegu on puudega inimesega. Nii võib juhtuda, et riik peab hakkama selle isa eest hoolitsema ja siis hoopis lastelt või ex-abikaasalt elatist nõudma.
 
töövõimetuspnsionärist ema 06. juuni 2014, kl 19.16
siinkohal on vist väike erinevus, kas töövõimetus on lastega koos elaval vanemal või sellel kes eemal.

mu laste isal küll töövõimetust pole, oma vara jms on ta osanud ära kantida, töötasu samuti kusagilt välja ei paista
olen töövõimetuspensionär ja teen tööd üle täiskoormuse, et lapsi elatad aja koolitada
 
töövõimetus 06. juuni 2014, kl 19.22
no sel juhul sulle ju see tõõvõimetus valesti määratud. Töö võimetus peaks ju tähendama, et ei ole võimalik tööd teha... kui sa nii tubli oled, oota nüüd amtnike külaskäiku ka, kes su töövõimeliseks arvavad, lisaks pead toetusrahad ka tagasi maksma valeinfo esitamise eest töövõimetuse määrajatele ametnikele.
 
:(( 06. juuni 2014, kl 20.54
eelmisele Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> On sul mingi paranoia või oled ise keelaja-käskija
> ? Ei loe autori tekstist mingit keelamist välja..

Kus sa mingit paranoiat näed? Sul mingi tõsisem häire või, lisaks lugemisoskuse puudumisele?

"Teatavasti on laste kolimisel vaja ka isa nõusolekut, et muuta laste kool ja lasteaed."

Huvitav, milleks küll sellist asja oli vaja kirja panna (mis pealegi ei vasta üldse tõele), kui küsimuse mõte polnud selles, et äkki saaks ikka takistada.
 
ehhh 06. juuni 2014, kl 21.34
sinul, isa, on isegi vedanud, et laste ema on olnud nii armulik (või rumal), et võtab sinult kokkuleppeliselt ainult 200 euri. andnuks ta asja kohtusse siis saaksid pool miinimumpalka kummalegi lapsele, et laksub. ole parem vait, ära vingu siin, nagu eit. sinu asi nagu ei olekski, millest su lihased lasped peaksid elama. täis imbetsill oled. ise võiksid hoopis muretseda oma laste elatustaseme ja käekäigu pärast, kui sa vähegi inimene oleksid. või mees ja isa.
 
ehhh'i taolistele mõrdadele 06. juuni 2014, kl 22.08
"täis imbetsill oled"

Kuidas sind ennast sellise suhtumise juures võiks nimetada, lihane naine? Sinusuguste uroodide ja meestevihkajate suhtumise peale ei saa nii mõnigi normaalne naine omale peret, sest mehed ei tea enam, keda ja mida usaldada..
 
mõrd või mitte 06. juuni 2014, kl 22.14
no eelmisele ütleks, et seadustes ettenähtud osa tasub alati välja nõuda. mõrd või mitte, lapsed peavad ju toidetud saama ja üles kasvataud ka. mehed saavad ja laste kasvatamise, ja hooldamise teenuse jumala tasuta naistelt ju nagunii. mõrlge ise, mis lapsehoidja, koduõpetja , haige põetaja, jne jne 24/7 maksma läheks..
aga nüüd ju mõnus, maksad selle näruse miinimumi ära ja ülejäänud aja võib ringi aeleda..
 
mõrd ikka mõrd 06. juuni 2014, kl 23.19
Tubli naine ja hea ema saab oma lapsed ise ka kasvatatud, igasugu minimumide nõudmine ja oma õiguse demonstreerimine on selliste lappnaiste teema, kes alguses armastusest lapsi sünnitavad ja siis end maailma parimateks emadeks peavad, igaltpoolt toetusi mangudes. Hale!
 
tõsi ka või? 07. juuni 2014, kl 04.09
miks peaks ametlikult ja riiklikult ettenähtud toetusraha hale olema? eks seda ju vähe on, aga siiski rohkem kui mittemidagi.
oma õiguste demosntreerimine? aga mida siis veel, pole ju enam orjaaeg, et lapse emal ja lastel nagu polekski mingeid õigusi?
järsku hakakkaks normaalseks, ega üksksi naine pole üksi lapsi saanud. Miks need naised hirmus tublid peavad olema, samas mehed võivad egomaniakkidest lontrused olla. ja lapsed sünnitavad alguses lapsi armastusest, kas hilisemad sünnitused on kuidagi tesitmoodi vä?
ja mis tundega see mees siis naise otsa nagu ronis? armastust siis polnudki või? irw.
Pealegi tekib laste isal vanaduses õigus lapsi oma kasuks ärakasutada, siis kui vanadekodu arved tasumist tahavad...
 
mõrdmehed 07. juuni 2014, kl 04.12
ah nüüd nimetatakse omaenada laste eest kabuhirmus põgenevaid mehi meesmõrdadeks või?
 
töövõimetuspnsionärist ema 07. juuni 2014, kl 04.40
töövõimetuse märabkomisjon ja ikka testide ja uuringute tulemuste alusel mis eelnevalt arstide poolt tehtud. inimesel emndal pole võimalik midagi valeandmeid esitada. Kui tarbin ravimeid siis võimalik ka enamvähem norm elada.
Ja töötamine ei ole keelatud töövõimetuspensioni saamise korral.
 
jah, kahju teist, emad! 07. juuni 2014, kl 06.23
tublid olete! kogu seda elu edasi vedades.
 
isa küsib 07. juuni 2014, kl 10.10
Vaadates siinseid vastuseid, siis on minul ilmselt tõesti veel vedanud oma laste tubli emaga ja sellega, et mul kommenteerinud naisõiguslastega pole olnud võimalust kokku saada. Nende kibestunud jutust jääb ka samas mulje, et nad ongi üksikuks loodud.
Mis puutub isa nõusolekusse laste elukoha vahetuse suhtes, siis jaa muidugi, mul oligi nad kõik plaanis kartulikeldrisse kinni panna ja takistada igal võimalikul moel nende maalt ärakolimist, õieti arvasite:D
 
:(( 07. juuni 2014, kl 11.47
isa küsib Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Vaadates siinseid vastuseid, siis on minul ilmselt
> tõesti veel vedanud oma laste tubli emaga ja sell
> ega, et mul kommenteerinud naisõiguslastega pole o
> lnud võimalust kokku saada. Nende kibestunud jutus
> t jääb ka samas mulje, et nad ongi üksikuks loodud
> .

Tore mees tõesti, kahju kohe naisest, kes ilmselt ka ise pole eriti suurte õigusalaste teadmistega ja kelle teemaalgataja on oma "teadmistega seadustest" murust madalamaks tampinud. Heh ja taset selle mehe mõistusest näitab juba see lause "..üksikuks loodud".
hahahaa... Minu abielu on kestnud 30 aastat ja jätkub edukalt, nii et lahe üksindus tõesti. Soovitan kõigile sellist "üksindust".

> Mis puutub isa nõusolekusse laste elukoha vah
> etuse suhtes, siis jaa muidugi, mul oligi nad kõik
> plaanis kartulikeldrisse kinni panna ja takistada
> igal võimalikul moel nende maalt ärakolimist, õie
> ti arvasite:D

Kindel see, et oli plaanis naisele-lastele oma käsud-keelud peale panna, milleks muidu selline loll-ähvardus kirja panna, kui sellist mõtetki polnud.
 
eelmisele 07. juuni 2014, kl 23.20
mine võta palun rohud ära!
 
rohud 08. juuni 2014, kl 00.13
no mees oleks tite mittesaamiseks pidanud rohtusid tarvitama.
 
:(( 08. juuni 2014, kl 09.42
eelmisele Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> mine võta palun rohud ära!

Kas sa ei suuda meeles pidada, mis rohtusid, mis järjekorras sul vaja võtta on? Siis peaksid kaaluma vastavasse haiglasse kolimist või hooldaja palkamist.
 
355 08. juuni 2014, kl 14.50
Eesti piires on laste emal koos lastega kolimine lubatud kuhu tahes.
Kahe lapse eest peaksid maksma lastele vähemalt ühe miinimumpalga elatisrahaks. Kui midagi jääb võlgu, on kohtutäituril õigus sinu elukoht arestida võla katteks.
Kui arvad, et maal on elamine soodsam ja saad seal vähemate kuludega hakkama, siis ainult naise armust, kes pole sulle ametlikult elatusraha peale pannud.
 
355 08. juuni 2014, kl 14.54
...ja kuna sul on töövõimetus ja ametlik palk puudub, siis ongi ainuke võimalus vara arestimine ja sotsiaalmajutus sulle (töövõimetusega mahud nõutud normide alla) Esmatähtsad on ikkagi alaealised lapsed!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!