Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
FIE ja maksud tehingult
 
võhik 04. september 2015, kl 23.07
Väga tänulik, kui keegi oskaks nõu anda antud teemal:
FIE alustas tegevust ca 15 a tagasi, kui abikaasaga sai koos ostetud maja. FIE deklareeris majaostuga kaasnenud kulud järgnevad 7a. Hiljuti sai maja müüdud, abikaasa tasus oma nimel tulumaksu. FIE soovib nüüd oma tegevuse lõpetada, sest sellega äri lõppes. Hetkel FIE tegevus peatatud aastaks, sest pole soovi sots.maksu maksta. Kas antud tegevus tundub korrektne või peab tehingult, st müügist saadud tulult veel maksma ka sots.maksu? Ja teine küsimus, et kui FIE jätkab tegevust hooajaliselt ca 2 kuud aastas, kas siis tuleb tasuda sots.maksu ainult nende kahe kuu pealt?
 
noh 04. september 2015, kl 23.20
sa saada see küsimus maksuametile ja saad väga täpse vastuse, milliseid makse ja millistelt summadelt pead maksma. Pakun, et päris palju, sest tegemist on FIE tuluga, kui kulud pidevalt FIE kuludeks kandsid.
 
arvan 05. september 2015, kl 10.30
maja müügilt tasusite tulumaksu, siis peaks ju ok olema.Müügi aastal oleksid tulemilt sots maksu ka maksma, kas maksid? Kui 2 kuud tegutsed siis tuludekl ikka aasta kohta ja sots maks tulemilt.Aga uuri kindlasti EMTA-st
 
Üldjoontes 05. september 2015, kl 10.38
Kui FIE mujal ei tööta, kus tema eest sots. maksu makstakse, siis tuleb maksta kehtestatud sots. maksu aastane miinimum igal juhul, hoolimata sellest, kas tegutsetakse vaid paar kuud aastas või kogu aeg.
Kui FIE töötab ka mujal ja maksab jooksvalt sots. maksu, siis tuleb FIE-na maksta vaid kasumi pealt sots. maksu.
Kui FIE on deklareerinud majaga seotud kulud ettevõtluskuludeks ehk et maja on ettevõtluse tarbeks soetatud, tuleb maja müügi korral ka tulumaks maksta. Kui kulud on arvestatud mingi proportsiooniga, rakendub sama ka tulumaksukohustusele. Lisaks tuleb kasumilt (õigemini FIE tulemist) maksta sots. maks.
See, et abikaasa tulumaksu maksis, ei puutu fiendusse, FIE on omaette füüsilisest isikust ettevõtja. Kui aga abikaasa oli FIE juures tööle vormistatud, siis saaks seda põhimõtteliselt näidata FIE arelt maksu maksmisena, kui käsitleda abikaasat aruandva isikuna. Muidugi tuleks siis abikaasa kontole see raha FiE arvelt tagasi kanda.
soni 05. september 2015, kl 11.46
Siit ei selgu, kas maja kui kinnisvara oli FIE või eraisiku arevel? Või kuidas oli maja üldse seotud FIE-ga? Korrektse vastuse saamiseks peaks nägema FIE raamatupidamise bilanssi.
 
?? 05. september 2015, kl 12.24
soni Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Siit ei selgu, kas maja kui kinnisvara oli FIE või
> eraisiku arevel? Või kuidas oli maja üldse seotud
> FIE-ga? Korrektse vastuse saamiseks peaks nägema
> FIE raamatupidamise bilanssi.

Loe nüüd uuesti: " FIE deklareeris majaostuga kaasnenud kulud järgnevad 7a". Kas ikka ei saa aru, kuidas maja FIE-ga seotud oli või? Bilanssi on sul mõttetu vaadata, kui isegi nii lihtne lause arusaamatu on.
soni 05. september 2015, kl 13.15
?? Kirjutas:
-------------------------------------------------------

> Loe nüüd uuesti:
> " FIE deklareeris majaostuga kaasnenud kulud järg
> nevad 7a". Kas ikka ei saa aru, kuidas maja FIE-ga
> seotud oli või? Bilanssi on sul mõttetu vaadata,
> kui isegi nii lihtne lause arusaamatu on.

See osa "majaostuga kaasnenud kulud" on mitmeti tõlgendatav. Mina lõpetasin FIE-na tegutsemise üle 10 aasta tagasi ja olen nende asjadega kursis.
 
?? 05. september 2015, kl 13.56
soni Kirjutas:
-------------------------------------------------------

>
> See osa "majaostuga kaasnenud
> kulud" on mitmeti tõlgendatav. Mina lõpetasin FIE
> -na tegutsemise üle 10 aasta tagasi ja olen nende
> asjadega kursis.

Jajah, kohe kindlasti kannab FIE kuludesse midagi, mis pole tema ettevõtlusega seotud. Tõepoolest oled sa hästi "kursis", kui räägid, et FIE võib rahulikult kulusse kanda summasid, millel tema ettevõtmisega vähimatki seost pole. Peale selle räägid sa bilansist. Millal ja kuhu esitab bilanssi FIE, kes peab kassapõhist raamatupidamist või milleks ta seda üldse koostab?

Pole mõtet targutada ja laduda ritta mingeid kusagilt kuuldud termineid, mille tähendust sa ei tea ja millel pole ka antud teemaga midagi pistmist.
 
Võhik 05. september 2015, kl 16.33
Täpsustan,abikaasa maksis tulumaksu oma kontolt, kuhu laekus maja müügist saadud raha, kuid ta polnud fie juures töötajana vormistatud. Maja ost toimus omal ajal samuti abikaasa kontolt ja oli ühisvara.Samas, ühe maja pealt ei saa ju 2 korda tulumaksu maksta, isegi kui fie eksis ja oleks oma nimel seda pidanud tegema?
Sots maksu pole maja müügist saadud tulult ehk fie tulemilt makstud.
Saan aru, et tegelikult poleks tohtinud maja ostusummat kuludesse kanda aga nii tegi fie raamatupidaja, kes nüüdseks siit ilmast lahkunud ja küsimusi hilja esitada.
Hetkel fie töötab välismaal ja on teise riigi resident, sest on 11 kuud eestist eemal, tööandja maksab ta eest sealset sots maksu jt. Kas see läheks eestis arvesse ja fie ei peaks maksma avansilist sots maksu, kui ei tegutse?
 
Võhik 05. september 2015, kl 16.43
Ja veel, maja oli ostetud ühiselt kuid abikaasa nimel,kes andis objekti mitteametlikult fie käsutusse. Maja osteti laenuga, mille eest olid võrdselt vastutavad mõlemad abikaasad ehk siis ka fie.
 
?? 05. september 2015, kl 23.04
kui ostusumma on kantud FIE kuludesse, siis on maja müügist saadud tulu FIE tulu ja sellelt tuleb maksta nii tulu, kui sotsmaks. Välismaal makstud sotsmaks küll eestis kuskilt otsast arvesse ei lähe.

Soovitan veelkord - saada täpsete andmetega küsimus maksuametile.
 
Pigi, Jürgen Pigi 06. september 2015, kl 09.47
Mina ei soovita selliste küsimustega maksuameti poole pöörduda, sest siis saad kindlasti kontrolli kaela.
Pane midagi tunde järgi ja proovi järgmised seitse aastat madalat profiili hoida, selle ajaga asi aegub.
Ei tohiks eriti keeruline olla kui nagunii välismaal tegutsed.
 
?? 06. september 2015, kl 10.05
Pigi, Jürgen Pigi Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Mina ei soovita selliste küsimustega maksuameti po
> ole pöörduda, sest siis saad kindlasti kontrolli k
> aela.
> Pane midagi tunde järgi ja proovi järgmi
> sed seitse aastat madalat profiili hoida, selle aj
> aga asi aegub.
> Ei tohiks eriti keeruline olla
> kui nagunii välismaal tegutsed.

Väga loll soovitus. Ei torma MA kunagi kohe kontrolli teostama, kui saab sellise küsimise, mis näitab pealegi, et inimene on huvitatud korrektsest asjaajamisest. Ja jutt mingist madalast profiilist on eriti rumal. FIE aruanded on MA-l olemas, samuti kontrollib MA kinnisvararegistrit ja kinnisvara ostud-müügid (ja võimalikud maksud neilt tehingutelt) on vägagi MA huviorbiidis. Nii et loota, et MA 7 aastat ei märka sellist tehingut on väga totter arvamus.
 
soni 07. september 2015, kl 12.37
Lugege läbi: http://www.emta.ee/index.php?id=30089
IX. ISIKLIK VARA JA ETTEVÕTLUSES KASUTATAV VARA

Sisukord:

1. Kuidas eristada isiklikku vara ja ettevõtluses kasutatavat vara
2. Ettevõtluses kasutatud vara võõrandamisest saadud tulu maksustamine
3. Ettevõtluses kasutatava vara isiklikku tarbimisse võtmise maksustamine ettevõtlusega tegelemise ajal
4. Elukohana ja osaliselt ettevõtluses kasutatava eluruumi võõrandamisel saadud kasu maksustamine


1. ISIKLIKU VARA JA ETTEVÕTLUSES KASUTATAVA VARA ERISTAMINE

Ettevõtlusega tegelemisel tuleb eraldada isiklikus tarbimises olev vara ettevõtluses kasutatavast varast.
Kui on tegemist abikaasade ühisvaraga, on oluline, kelle nimel vara soetati. FIE-l on õigus oma ettevõtlustulust maha arvata üksnes enda poolt tehtud dokumentaalselt tõendatud kulutusi, kuigi kulutus võib olla tehtud abikaasade ühisvara arvelt ja soetatud vara kuulub ühisvara hulka. Seetõttu peab ettevõtlusega seotud kulutust tõendavale kuludokumendile olema märgitud kulutuse tegijana abikaasa nimi, kes on FIE.
Väärtpaberi võõrandamisest saadud tulu ei maksustata ettevõtlustuluna, vaid kasuna füüsilise isiku vara võõrandamisest ja deklareeritakse füüsilise isiku tuludeklaratsiooni vormil A.

Tihti on vara ettevõtlusega seotud vaid osaliselt. Olenevalt varast võib seda suhteliselt lihtsalt kasutusotstarbe järgi mõttelisteks osadeks jagada ja leida just ettevõtluses kasutatava osa suurus.


Paljudel juhtudel kasutab FIE vara nii ettevõtluses kui isiklikul otstarbel ning vara ei ole võimalik mõttelisteks osadeks jagada. Siinkohal peab FIE ise määrama kindlaks iga üksiku vara ettevõtluses kasutatava osa.

Kõigepealt tuleb eristada kõik varad ja kaubad, mida kasutatakse eranditult ettevõtluses. Sellisteks varadeks ja kaupadeks võivad olla tööriistad, materjalid, pooltooted jms.
Seejärel tuleb eristada varad ja kaubad, mida FIE kasutab lisaks ettevõtlusele ka isiklikul otstarbel (nende puhul tuleb määrata ettevõtluse ja eratarbe proportsioonid).

Lõpuks tuleb määrata proportsioonid nendele varadele ja kaupadele, mida lisaks ettevõtlusele kasutavad isiklikul otstarbel nii FIE kui tema perekonnaliikmed.


2. ETTEVÕTLUSES KASUTATUD VARA VÕÕRANDAMISEST SAADUD TULU MAKSUSTAMINE

Kui FIE võõrandab ettevõtluses kasutatud vara, mille soetusmaksumuse on ta eelnevalt, kas osaliselt või täielikult kuludesse kandnud, loetakse selle vara müügihind (või vara vahetuse teel saadud muu vara turuhind) ettevõtlustuluks ning maksustatakse.

Kui vara soetusmaksumus kanti kuludesse osaliselt, siis tuleb FIE tuludes näidata vara võõrandamisest saadud tulu ehk müügitulu sama proportsiooniga kui kuludesse kantud soetusmaksumus.

Samuti on FIE-l lubatud suurendada tulumaksuseaduse §-de 48 ja 49 alusel maksustatud vara soetamismaksumust tulumaksuga maksustatud summa võrra sellel maksustamisperioodil, millal vara võõrandatakse või võetakse isiklikku tarbimisse.


3. VARA ISIKLIKKU TARBIMISSE VÕTMISE MAKSUSTAMINE ETTEVÕTLUSEGA TEGELEMISE AJAL

Kui FIE võtab isiklikku tarbimisse varem ettevõtluses kasutatud vara, mille soetamismaksumuse on ta kas osaliselt või täielikult ettevõtluse kuluna kajastanud, võrdsustatakse see vara võõrandamisega ja ettevõtluse tuluna deklareeritakse selle vara turuhind. Seejuures deklareeritakse ettevõtlustuluna igasugune isiklikku tarbimisse võetud vara, olenemata sellest, kas tegemist on põhi- või käibevaraga, kinnis- või vallasvaraga.

Vara isiklik tarbimine tähendab vara kasutamist ettevõtlusega mitteseotud eesmärgil. Vara isiklik tarbimine tekib, kui isik ise kasutab ettevõtluses kasutatud vara muul otstarbel või on vara antud kasutada kellelegi teisele.

Isiklikku tarbimisse võtmine võib toimuda nii ettevõtlusega tegelemise kui ka peatamise ajal või selle lõpetamisel.

Kui vara on võetud isiklikku tarbimisse, siis tuleb ettevõtlustulule lisada selle vara turuhind, mitte soetusmaksumus. Turuhind lisatakse ettevõtlustulule sellel maksustamisperioodil, millal vara isiklikku tarbimisse võeti e. millal vara kasutamine ettevõtluse tarbeks lõpetati.

Näide
Ettevõtluse kuludesse on kantud vara soetusmaksumusega 639 eurot. Isiklikku tarbimisse võtmise ajal on vara turuhind 479 eurot. Seega tuleb ettevõtlustulule lisada 479 eurot.

Isiklikku tarbimisse võtmisega ei ole tegu, kui:

asi antakse kasutada kolmandatele isikutele, saades selle eest rendi- või üüritasu ettevõtlustuluna. Sellisel juhul tuleb saadud tasu liita ettevõtlustulule.
vara ettevõtluses kasutamine lõpetatakse vara hävinemise, riknemise, varguse, kasutuskõlbmatuks muutumise vms tõttu ning selle kohta on olemas tõendid.
Sellisel juhul on vara mahakandmine vajalik ja tõendusmaterjalile tuleb lisada FIE koostatud mahakandmise akt või õiend.
FIE ettevõtte hulka kuulunud vara antakse üle või pärandatakse isikule, kes jätkab ettevõtte tegevust. See tähendab, et FIE võib oma vara (nii mitterahalise kui ka raha) üle anda ükskõik millisele isikule (teisele FIE-le, äriühingule) tingimusel, et see isik jätkab FIE ettevõtlust.



4. ELUKOHANA JA OSALISELT ETTEVÕTLUSES KASUTATAVA ELURUUMI VÕÕRANDAMISEL SAADUD KASU MAKSUSTAMINE

Residendist füüsilise isiku maksustatava tuluna ei käsitleta kinnisasja, ehitise või korteri kui vallasasja või elamuühistu osamaksu võõrandamisest saadud tulu, kui isik kasutas võõrandatavat eluruumi kuni võõrandamiseni oma elukohana.

Kui füüsiline isik on kasutanud oma eluruumi osaliselt ka ettevõtluses ja kandnud ettevõtluse kuludesse osa eluruumi soetusmaksumusest, siis maksustatakse see osa eluruumi võõrandamisest saadud tulust, mis vastab ettevõtluses kasutatavale osale.

Kui ettevõtja on lõpetanud eluruumi ettevõtluses kasutamise ja lisanud ettevõtluse kuludesse kantud osa turuhinna ettevõtlustulule või lõpetanud eluruumi ettevõtluses kasutamise pikemat aega tagasi ja kasutanud seda ainult oma peamise elukohana, siis on eluruumi võõrandamisest saadud kasu täies ulatuses maksuvaba.

Tulumaksuga maksustatakse ettevõtlusest saadud tulud, millest on tehtud seadusega lubatud mahaarvamised, olenemata selle tulu laekumise ajast. Ettevõtluse tulu võib laekuda ka pärast ettevõtluse lõpetamist.
 
?? 07. september 2015, kl 17.12
ja mida sa nüüd siis tõestada üritad? Et tuleb ikka bilanssi lugeda??
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!