Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
Õigused auto kingituseks saamisel
 
Küsin 27. august 2018, kl 13.50
Kas on seaduslikku õigust kingitud auto tagasi nõuda, kui on ostetud isiku A poolt kuid registris isik B nimel? Kinkeleping puudub, lihtsalt suusõnaline.
 
noo 27. august 2018, kl 15.31
kui see on registris B nimel, siis on see ametlikult B oma.
 
Küsin 28. august 2018, kl 06.22
Teoreetiliselt küll B oma, aga kui A kohtus vaidleb ja tõendab oma ostu, siis kuulub ju A-le! Kuskil pole ju kirjas, et see on kingitus B-le. Või kuidas?
 
lasteaed või mis? 28. august 2018, kl 10.29
Ei peagi midagi kirjas olema. Kui auto on registreeritud B nimele, siis pole siin midagi vaidlustada. Ja mis sellest, et A maksis? Ise ju A vabathtlikult maksis selle eest - või suudad tõestada, et nuga pandi kõrile ja sunniti tema nimele registreerima?
Maaks 28. august 2018, kl 12.11
Autoga on jah lihtne - omaniku nimi on tehnises passis kirjas. Laste isaga on keeruline, see vajab teinekord tõeatamist :-)
 
adv 28. august 2018, kl 22.23
Liiklusregistri kanded ei tekita, muuda ega lõpeta omandiõigust sõidukile. Tegemist on informatiivse andmekoguga. Sama kehtib tehnilise passi puhul. Sõiduki tegelikul omanikul on nõudeõigus igaühe vastu, kes sõidukit õigusliku aluseta valdab.
 
Küsin 29. august 2018, kl 12.09
Novot! Seda ma arvasingi, siiski on õigus nõuda tagasi kui tõendab ostu! Tänud!
 
Et siis 29. august 2018, kl 16.43
Põhimõtteliselt võib kirjutada ka kinnisvara kellegi nimele ja pärast tagasi nõuda:)
 
adv 29. august 2018, kl 23.28
Kinnistusraamat erineb liiklusregistrist, kuna kinnistusraamatusse kantud andmete õigsust eeldatakse ja kui kinnistusraamatusse kantud õigus kustutatakse, siis eeldatakse, et õigus on lõppenud. Ühtlasi on kinnisvara müümiseks/kingiks kehtestatud eraldi vorminõue ja tehingut saab sõlmida ainult notaris.
 
mhhh 31. august 2018, kl 07.53
adv Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Liiklusregistri kanded ei tekita, muuda ega lõpeta
> omandiõigust sõidukile. Tegemist on informatiivse
> andmekoguga. Sama kehtib tehnilise passi puhul. S
> õiduki tegelikul omanikul on nõudeõigus igaühe vas
> tu, kes sõidukit õigusliku aluseta valdab.

See on nüüd küll rumal jutt. Just liikusregistrist vaadataksegi sõiduki omanikku. Liiklusregister ei ole lihtsalt suvaline nimekiri, millel pole mingit tähendust. Kuidas üks ennast advokaadiks nimetav isik üldse sellist lollust saab rääkida. Mismoodi see tegelik omanik siis tõestab, et auto tema oma? Kui tema oma, siis miks ta seda enda nimele ei kirjutanud? Igaüks võib kellegi teise kulud kinni maksta, see ei tekita veel mingit õigust seda eset endale nõuda.
 
ah jätke! 31. august 2018, kl 13.21
Las see ostja siis läheb ja nõuab oma õigust taga. Ei tea küll, kustkohast.
Loomulikult on liiklusregsitris auto omanik. See, kelle raha eest auto osteti, ei puutu üldse asjasse.
 
adv 02. september 2018, kl 10.41
Vastuseks kasutajale mhhh:

Ma ei ole ennast ühegi ametinimega tituleerinud, vaid kommenteerin anonüümselt huvitavaid postitusi. Minu varasem vastus põhines alljärgneval.

1) Vabariigi Valitsuse 16.06.2011 määruse nr 75 "Liiklusregistri pidamise põhimäärus" § 9 kohaselt ei ole registriandmetel õiguslikku tähendust, kui seadusest ei tulene teisiti.

2) AÕS § 80 lg 1 kohaselt on omanikul nõudeõigus igaühe vastu, kes õigusliku aluseta tema asja valdab.

3) Riigikohtu 31.03.2014 määruses kohtuasja 3-1-1-79-13 punktis 12 on selgitatud, et nii tsiviil- kui kriminaalkohtu praktikas on valitsemas arusaam, et kuigi riik on kehtestanud kohustuse registreerida sõidukid liiklusregistris, ei ole selle registri kannete pinnalt võimalik teha eraõiguslikult lõplikku järeldust sõiduki omandiõiguse suhtes. Sõiduauto, nagu mistahes muugi vallasasja omandi üleandmine toimub AÕS §-de 92-94 järgi ning eelkõige on selleks vajalik valduse üleandmine omandajale ja kokkulepe omandi ülemineku kohta (käsutustehing). Samuti on tsiviilkolleegium märkinud, et kanne liiklusregistris ei ole ühegi õigusakti järgi sõiduki omandi ülemineku eelduseks, samuti ei saa ainuüksi kandele tuginedes sõidukit heauskselt omandada, nagu see on võimalik nt kinnistu puhul AÕS § 56'1 järgi. Seega on sõiduki nagu muudegi vallasasjade omandi üleminekuks vaja kokkulepet selle kohta ja valduse üleandmist, mitte liiklusregistri kannet.

Täiesti võimalik, et ülaltoodud info on vananenud. Sellisel juhul oleksin tänulik, kui uue praktika viiteid jagaksid.
 
mhhh 02. september 2018, kl 13.14
kui palju küll inimene võib rumalusi rääkida.

Konkreetsest situatsioonist - kui auto on ostetud, registreeritud ARK-s B nimele ja kogu valdus on B-le üle antud (auto on B kasutuses), siis millise õigusakti alusel on võimalik kellelgi hakata seda endale nõudma? See, et A selle eest maksnud on, ei ole mingi argument, kui ta just ei tõesta ära, et temalt võeti see raha vägisi käest ja sunniti relva ähvardusel autot B nimele kirjutama ja B-le kasutada andma.

Liiklusregister on kohe kindlasti aluseks sõiduki omaniku määramisel. Suvatse heita pilk tehnilisse passi, mille väljastab ARK. Kuidas saada siis aru seal olevast tekstist - OMANIK? Sellise kande vaidlustamiseks ei piisa kohe kindlasti kellegi "adv" väitest, et suvaline isik võib lihtsalt minna ja öelda, et tema tahab hoopis ise selle auto omanik olla. Ning hopsti kaotab eelnimetatud kanne ja selle alusel väljaantud dokument kehtivuse. Nii need asjad küll ei käi.
 
selle adv kohta 02. september 2018, kl 22.25
... kuulis heli, aga ei tea, kust see tuli.
Luges midagi kusagilt, aga aru ei saanud.AÕ S § 80 lg 1 kohaselt on omanikul nõudeõigus igaühe vastu, kes õigusliku aluseta tema asja valdab. No aga kes on siis omanik? Kas igaüks, kes arvab end seda olevat? Mitte kusagil ei ole isik registreeritud omanikuna, aga ikka on õigus nõuda....
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!