Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
ikka üürivõlgnikest
 
Karmen 16. november 2007, kl 20.26
Head inimesed!

Kuidas käituda üürilistega, kes on võlgu jäänud juba pea kaks kuud (maksmata on nii kortreri kommunaalkulud kui üüriraha). Tegin nendega korteri omanikuna ametliku pooltevahelise lepingu, mis on notariaalselt kinnitamata. Lepingu järgi on neil õigus üürida korterit augustikuuni.
Paraku on üüriliste näol tegu inimestega, kes teevad kõik selleks, et lihtsalt aega võita ja maksmisest kõrvale hiilida. Minu igasugune usaldus on täiesti kadunud, sest ükski kokkulepe enam ei kehti, telefonile nad ei vasta ja kui kui vahel harva mõne teise inimese numbrilt nad kätte saan, siis katkestavad kõne või lubavad "mõne aja pärast" uuesti tagasi helistada. Ühesõnaga ma olen üürlistega ämbrisee astunud ja tahan neist vabaneda (muuseas nad on intenetis üleval ka kui pangalaenuvõlglased...) Aga nagu öeldud, siis asjad on neil korteris sees, aga kätte on neid ülimalt rakse saada. Ja aeg läheb ja võlad kasvavad...
Mis sel puhul teha?
 
tp 16. november 2007, kl 20.33
Miks peakski üürileping notariaalselt kinnitatud olema - seadus sellist kohustust küll ei pane.
 
aitaja 16. november 2007, kl 20.52
korter on sinu. eks helista et tõstad asjad välja. sa ei ole kohustatud neid taluma kui nad lepingust kinni ei pea.
 
Karmen 16. november 2007, kl 21.00
kui ma asjad lihtsalt välja tõstan, siis võin veel ise süüdlaseks jääda. ma isegi ei ole seal korteris sees käinud, sest kuna pole nendega kontakti saanud, pole ka kokkusaamisaega võimalik kokku leppida. tegelikult ei tea üldse, mis toimub, äkki polegi enam ei asju sees...
jah, ma saan aru, et siin vist mingit "mõistlikku" lahendust ongi raske välja pakkuda.
 
mittekeegi 16. november 2007, kl 23.56
Saada ametlikke tähitud kirju ja kasuta mõnda muud moodust, kus sa saad hiljem tõestada, et proovisid ühendust saada. Hiljem ütle lepingu üles, viidates olulisele lepingu rikkumisele ja siis on sul ka õigus nad välja tõsta.
 
Lonni 16. november 2007, kl 23.58
Vaheta ukselukk ära. Kui tahavad oma asju kätte saada, küll võtavad sinuga ühendust. Soovitan ka kohtutäituri juures avaldus kirjutada. Võta leping kaasa, kirjuta avaldusse nõutud summa. Kui avaldus rahuldatakse, siis arestitakse nende pangaarved ning otsitakse ka politseiga taga. Mina sain niimoodi oma rahad kätte.
 
Karmen 17. november 2007, kl 00.51
Aitäh heade nõuannete eest!
 
to lonni 17. november 2007, kl 02.08
millised paberid sa kohtutäiturile esitasid? Lonni, ma küll ei usu su juttu mitte üks raas ka mitte! Kohtutäturid esindavad enamasti firmasid ja firmad maksavad neile ka vastavat tasu tehtud töö eest, mis pole sugugi väike!!!!!, asjaajamine kohtutäturi juures on AMETLIK ja nõuab ka ametlikke ja korrektseid dokustaate :)))))))))
Siit küsimus - kas nn.korteriomanikud, kes said elamispinnad erastades kollaste kaartidega munitsipaaleluruumi, omavad õigust seda korterit tulu saamise eesmärgil üldse üürile anda???????

Misasi om AMETLIK leping? Kui lepingu teevad omal käel mõlemad osapooled, kuidas leping siis AMETLIK olla saab?
 
pirts 17. november 2007, kl 08.28
Siinses õigusabi nurgas võib nõuannete järgi talitades küll sajaga vastu pükse saada.

Mis kuradi kohtutäitur? Mis firmade esindamine ja tasu maksmine?Kohtutäitur sõuab sisse jõustunud kohtuotsuse või notariaalse lepingu alusel, milles on punkt kohesele sundtäitmisele allumise kohta. Sinu üürileping pole neist kumbagi.
 
.. 17. november 2007, kl 09.39
ERi soovita ei välja tõsta ega ukselukku vahetada, kui ei taha omavolitsejaks jääda.Siiski on ju neil üürileping ja Sul tuleb nõuda kohustuste täitmist.
 
Karmen 17. november 2007, kl 09.58
ok, ma pole juriidikas nii kursis, ja mõlema osapoole vahel sõlmitud allkirjastatud leping ei pruugi olla AMETLIK, aga see on igaljuhul fikseeritud õiguste-kohustuste dokument. ka suusõmaline kokkulepe peaks ju kehtima, irw.

olen sel teemal foorumites üksjagu uurinud, ja tõtt öeldes ühtegi väga head lahendust polegi leidnud. jah tõepoolest, omavolitseda ei tohi, aga samas kui suhtlemine pole võimalik, ning aeg ja arved tiksuvad, siis saadaks küll igasugused "üürnike õigused" kuu peale...pealegi nagu mainisin, on tegu maksujõuetute isikutega (mida nad alguses ju sulle ütlema ei tule), mehel on pangaarved juba arestitud, naine sootuks eelseisva kohtuistungi eest kuskile pakku pugenud...võlgu ma nagunii kätte ei saa või on see nii piinarikkalt pikk protsess, et ei tasu neid halle juuksekarvu...mis õigusi saab sellistel petturitel olla?
 
Karmen 17. november 2007, kl 10.08
to: to lonni

ja vahemärkusena veel nii palju, et sa oled vist nii noor ega tea, kuidas nõukogude ajal kortereid "saadi". ainult nomenklatuur ja migrandid "said" korterid, minu isa teenis seda korterit välja viisteist aastat ehitusel rügades.
 
võta normaalset üüri 17. november 2007, kl 13.56
Karmen,

väga lihtne, ära võta üürnikuks seda, kes sulle ulmehinda on nõus maksma vaid korralik inimene, ja olen nõus normaalse üürirahaga. Tead ju küll, mis Eesti mediaanpalk on, arvesta üür nii, et üürnik ka maksta jõuab ja sa saadki korraliku üürniku, kes korralikult maksab.
 
pirts 17. november 2007, kl 14.31
Autor: võta normaalset üüri
Aeg: 11-17-07 13:56

Igaüks otsib odavamat. Ja kaugeltki mitte iga väiksema tasu otsija ei ole korralik inimene ja rahaasjades korrektne. Nii on. Mul endal ongi just see kogemus, kus üks meeldiv keskealine proua otsis oma õepojale üürikat. Üürisin korteri väja tuntavalt alla keskmise turuhinna. Tagajärg on ikkagi katastroof.
 
Karmen 17. november 2007, kl 16.34
to: eelmisele kahele kommenteerijale

Üürihind ikka kujuneb vastavalt turuhinnale ja korteri kvaliteedile. Antud juhul sai ka pigem alla kui üle küsitud. Kogemus on see, et mitte hind ei määra üürilise usaldusväärsust, vaid alati tuleb hoolikalt kontrollida tulevaste üüriliste taustu. Kui midagi tundub kahtlane, siis pigem loobuda ja edasi otsida...kiirustada ei maksa.
 
pirts 17. november 2007, kl 18.00
Autor: Karmen
Aeg: 11-17-07 16:34


jah, nüüd üürisin läbi kinnisvarafirma, kes teostas üürnike taustauuringud ja siiamaani olen rahul.
 
to:pirts 17. november 2007, kl 19.37
Äran'd pane segast - kinnisvarafirma teostab üürnike taustauuringut - Kapu Real estate??? Maga kaineks rumala jutuga!
 
targutaja 17. november 2007, kl 19.56
passi korteri ukse taga niikaua kui oled nad kätte saanud ja tõsta päeva pealt korterist välja.
Leping on kahepoolne tehing, kus on õigused ja kohustused mõlema osapoole jaoks.
Mul oli kunagi ka üks tuttav perekond, kes niimoodi pensionäri lüpsid. Jätsidki kõik tasumata.
Üürileping tee teinekord notariaalselt ja kõik punktid sinna sisse, siis saad selliste sulidega kergemini hakkama.
Indu !
 
to targutaja 17. november 2007, kl 21.02
saa ükskord aru, et üürileping ei pea olema notariaalses vormis!!
mida see antud hetkel annaks?? mitte midagi.
 
loe 17. november 2007, kl 21.48
keegi eespool väitis, et kohtutäitur tegutseb ka notariaalselt kinnitatud lepingu alusel, kus on sees vastav punkt võlgnevuse sissenõudmise kohta. Kui see on nii, siis oleks kasulik teha notariaalne üürileping?
 
pirts 18. november 2007, kl 08.54
to loe:

Palun, tutvuge - täitemenetluse seadustiku § 2 punkt 18.

https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=12794206

Sellise huvi korral võiks helistada ja küsida mõnest kohtutäituri büroost.
 
pirts 18. november 2007, kl 08.57
Autor: to:pirts
Aeg: 11-17-07 19:37

Maga ennast ise kaineks - muidugi tehakse uuringuid, töötamise, õppimise ja orienteeruva sissetuleku kohta. Mingid ankeedid on. Üürile võtta soovijatelt võetakse allkiri, et nad on sellega nõus.
 
to: karmen 18. november 2007, kl 09.56
To Karmen

Eks see üks risk on nagu iga teinegi äri. Sissenõudmine käib ikka kohtu kaudu, kui muidugi neilt üldse on midagi nõuda. Kohtutäitur võtab nõude vastu ikka kohtuotsuse alusel. Muus asjas, nagu väljaviskamine, luku vahetus jne. tuleb toimida täpselt nii nagu leping ette näeb.
Ja veel, ega see tausta uurimine ei anna küll mingit garantiid, inimesel võib elus kõike ette tulla, näiteks kaotab ootamatult töö jne. Piisab ikka kui lepingus kõik isikuandmed olemas ja töökoht ka oleks hea teada. Sellest on kasu palju rohkem, kui mingist notariaalsest lepingust. Notar ei mingi raha sissenõudja vaid, tõestab ainult allkirju.
 
pirts 18. november 2007, kl 10.39
to to:Karmen

Irw... just väljaviskamine, lukkude vahetus jms ei käi lepingu, vaid kohtuotsuse alusel.

Aga mina seda teemat siin ei jätka, lollid nõuanded ajavad hirmu peale ja kel on soovi, võib omal nahal proovida, mis on õige ja mis vale. Osaliselt sõltub õnnestumine muidugi ka sellest, kas teie üürnikud on ebaseadusliku käitmusega nõus ja lasevad lihtsalt varvast.

Mis üürnike vara puudutab, siis on üürileandjal võlgnevuse tasumise tagamiseks kinnipidamiseõigus.

Lõppkokkuvõttes - lugege oma õigustest ja kohustustest võlaõigusseadusest, seal on vastav peatükk olemas.
 
ja jah 18. november 2007, kl 11.35
pätt on pätt olenemata ametikohast. Minult üürisid augustis korteri 50-ndates aastates Lõuna-Eesti kooliõpetajad oma tütrele ja selle elukaaslasele. Sõnagi ei mainitud sellest, et tütar ja selle mehike puudega on (vaimne+füüsiline). Ja kus siis kukkusid nõudma, värsket remonti+uut san. tehnikat. Korterit üürides vahtisid kahekesi kõik läbi,aga mõne päeva pärast avastasid, et oi-oi nii paha....nõuame madala üüri eest lossi. Lolli peaga tulin nende mõnedele nõudmistele vastu, ostsin neile uue WC poti. Ja hea sai kurjaga tasutud..nad väitsid, et kuni WC poti vahetuseni oli korter elamiskõlbmatu ja nemad selle aja eest keelduvad maksmast. Vana WC pott oli kasutatav tavainimese poolt aga nende noored olid ju erivajadustega. Siis selgus, et lepingu koostanud kinnisvara firma maakler on lepingus 1. maksepäeva ekslikult kuu võrra hilisema pannud. Minu viga ka, et ei märganud alla kirjutamisel. Lisaks leping tehti mamma nimele ja telefon anti papi oma. Mammit ei õnnestunud enam kuskilt kätte saada, telefoni võttis vastu ainult räuskav papi. Ja maksepäeva parandamast nad muidugi keeldusid.
Mammi ja papi elasid maal, saatsin neile väärtkirja(postkontor tõestab ka kirja sisu), seda nad lihtsalt ei võtnud vastu.
Koos lepingu koostanud kinnisvarabürooga tegelesime selle jandiga 2 kuud!!! Lõpuks hakkasin terroriseerima kooli direktorit,lubasin ajakirjandusele loo tema õpetajatest anda. See õnneks mõjus.
Nad lahkusid kui ettemakstud üüri summa lõppes. Kom. kulud üle 1200 krooni jäidki maksmata.
Ääretult närvesööv ja jälk kogemus. Õpetajad!!!
 
üks teadja 18. november 2007, kl 16.41
üldiselt on nii, et selles nurgas annavad nõu inimesed, kel puudub vastav haridus, v.a mõned nt pirts, mittekeegi ja rohkem ei viitsi otsida:D
 
Kogemustega 21. november 2007, kl 10.49
Kuna hiljuti otsisin samale probleemile lahendust, siis olen asjaga kursis. Kui üürnik on võlgu juba 3 kuud, siis vastavalt kehtivale VÕS saad esitada kohtule hagi üürivõla sissenõudmiseks ja üürnike korterist väljatõstmiseks. Kõik muu ise tegutsemine on tegelikult sedausevastane.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!