Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Õigusabi
vanurite hoiukodu
 
kas 06. märts 2009, kl 00.34
...ma saan fiena hakata kodus pakkuma teenust vanurite hoidmisel,see siis oleks nii,et kui näiteks pere läheb puhkama või tahab lihtsalt puhata siis saab vanuri tuua minu juurde,oleks näiteks selline päevaraha summa ja siis omal valikul kui kaua ta tahab vanurit jätta minu hooldada.lamajaid ja raskelt haigeid ei hakka hoidma aga selliseid keda ei taheta üksi jätta pikemaks ja kes ise süüa saavad ja potil käivad.on siin eestis üldse sellist teenust ja ehk teab keegi,mis selleks vaja oleks.
 
hea mõte 06. märts 2009, kl 08.00
väga teretulnudmõte tegelikult.
soovitan sul pöörduda kov sotsiaaltöötaja poole saad temalt kindlasti häid näpunäiteid kuidas ajsu ajada ja mida selleks vajad
 
- 06. märts 2009, kl 08.12
Ma ka mõtlen, et äkki oleks soovijaid- mu oma vanaema (olgu muld talle kerge) elu ajal jäi nii mõnigi reis tegemata ja külla minemata, sest me ei julgenud teda pikemaks üksi koju jätta. Mitte nüüd nädalateks, aga paariks päevaks- sõbrad kutsusid näiteks kolmeks päevaks saaremaale ja kuigi memm oli igati tragi ja nii, ei julgenud me teda kolmeks päevaks üksi jätta, sest vanainimese pea (nagu ta ise ütles) unustas vahest näiteks pliidi sisse
 
kas 06. märts 2009, kl 09.12
aitäh,soovituste eest.proovin siis kov käia ja uurida!
 
eks 06. märts 2009, kl 09.54
vb peaksid omamamingit hooldustöötaja või esmaabi koolitust.
Või pakud lihtsalt pansioniteenust. see tasuks selgeks teha ja kindlasti on vaja mingeid lubasid tervisekaitsest, uuri neid asju
 
N 06. märts 2009, kl 12.38
No ei tea, võib-olla tõesti leidub mõni vanamemm, kes tahaks oma kodust nädalaks kellegi teise majja kolida...Kogu oma vajamineva kraamiga. Kui just sunniviisiliselt hooldekodusse (kui pääsu pole), ja siis juba ikka päris elu ümber korraldamine, aga et natukeseks siia, natukeseks sinna...Minu ema poleks ilmapeal nõus, aga talle meeldiks, kui keegi käiks tema juures abis. Teeks süüa, tooks puid, käiks poes või istuks niisama seltsiks. Kui inimene on harjunud pere keskel elama ja muidu selge mõistuse juures, pole eriti kerge teda sundida kodust välja kolima, kasvõi paariks päevaks.
 
kas 06. märts 2009, kl 12.59
to:N,jah on ka selliseid aga on ka selliseid kes elavad kusagil pärapõrgus ja on üksikud vanurid,kellel on probleem kodunt välja saada talvel,et poeski käia ja kes ei suuda puid endale sissegi tuua,siis arvan,et tal oleks küll hea elada seal kus soe söök laual ja tuba ka soe ja seltsilised ka kes juttu ajavad ja siis ka käsitöö tgemise võimalused jne.ja siis suvekuudel saab jälle oma kodus elada kuni külmadeni jne.ega siis on selliseid palju kes ei ela pere juures ja kellel pole üldse kedagi lähedast.ja kui ta ikka maksab selle eest 3000 kuus siis see ka kordades odavam kui vanadekodu v hooldekodu.pole vaja taotleda puuduolevat summast kohalikust kovist ja ei pea ka omaksed juurde maksma ja on siis ka selliseid kes elavad küll peredega koos aga keda koheldakse nagu koeri ja kes tahaks ise võibolla vahel rahu saada!on igasugustes tingimustes vanureid.
 
kraade 06. märts 2009, kl 19.47
Mõtlesin ka ise sellise teenuse pakkumisele, aga oma kurvastuseks avastasin sellise määruse: "Täiskasvanute hoolekandeasutuse tervisekaitsenõuded" Sotsiaalministri 3. aprilli 2002. a määrus nr 58

Kuigi mul oleks vanuritele pakkuda privaatsed kõigi mugavustega toad ja suur kena aed, ei saaks ma selle määruse kohaselt seal vanureid hoida, kuna määrus ütleb, et:

Ööpäevast hooldamisteenust osutavas hoolekandeasutuses peavad olema järgmised ruumid:

1 Magamistoad
2 Elutuba
3 Üleriiete hoiuruum
4 Tervishoiu- ja protseduuriruumid
5 Eraldusruum koos WC ja valamuruumiga
6 Tualettruumid
7 Söögituba kööginurga või toidu kuumutamise võimalusega
8 Saun
9 Pesemis- või duširuumid
10 Puhta pesu hoiuruum
11 Määrdunud pesu hoiuruum
12 Koristusinventari hoiuruum
13 Pesupesemis- ja kuivatusruum (kui pesu pestakse hoolekandeasutuses)
14 Triikimisruum
15 Abiruumid
16 Haldusruumid
17Töötajate riietus- ja tualettruumid
18 Töötajate söögituba/puhkeruum
19 Toitlustusruumid:
– ettevalmistusruum
– kuumköök
– külmköök
– juurviljaladu
– toiduainete laod, sh külmkambrid
– nõudepesemisruum
– koristusvahendite hoiuruum
– pakendihoiuruum
– toidunõude ja pabertarvikute hoiuruum
– jäätmeruum
20 Külalistetuba koos tualettruumiga
21 Saal/söögituba

Määruses kehtestatud nõuded laienevad ka päevast hooldamisteenust osutava hoolekandeasutuse kasutamisele.



Lisaks on seal hunnikus muid nõudeid, mis sellise teenuse osutamise võimatuks teevad :(

Eks nõukaaeg on muidugi õpetanud ka seda, et pole olemas seadust, millest mööda ei saaks hiilida, aga ei viitsi/taha lihtsalt nihverdamisega tegelda.
 
njah 06. märts 2009, kl 21.32
vaevalt et ükski omal jalal memm tahaks paariks päevaks võõraste inimeste juurde jääda.minu vanaema ei jäänud kunagi isegi sugulaste juurde ööseks, sest"oma voodis on ikka kõige parem magada".pigem oleks sellist teenust just neile vanuritele vaja, kes ise ei liigu või siis ei ole neil peas enam asjad korras.
 
liia 06. märts 2009, kl 23.29
aga huvitav,kas seda ei saaks majutusteenuse alla liigitada...Ja nagu ei usu ka,et siinsed loetletud tingimused on igas vanadekodus olemas.Pansionaatides kindlasti pole nii.Selles asutuses olen ka ise käinud vaatamas ühte sugulast ja no ei näinud mina selliseid tingimusi.Aga toiduga on nii,et ega seda ei peagi kohapeal valmistama,vaid saab kasutada sisseostetud toitu.Näiteks tõendad ära,et tood toidu termostega kusagilt päevakodust või supiköögist.Ja igasugused kodumajutused toimivad ju üle eesti kus pole küll nii rangeid nõudeid.Miks siis ei või vanur olla nagu puhkusel kusagil külaliskorteris või majutusasutuses.Ja paljudes pansionaatides ei olegi koha peal arsti ega med.töötajat.Kutsutakse vanurile perearst kui haigeks jääb või ostetakse teenus sisse kus siis õde käib ainult paar korda nädalas.Pange neti otsingusse pansionaadid ja vanadekodud siis seal tutvustustes ei ole paljudel sellist asja,et med.personal on koha peal.See on ikka ainult seal kus puudega ja ööpäevaringset med.järelvalvet vajavad patsiendid.Arvan,et nagu siin mainiti,et saaks mingil moel ikka sellise asja käima nii,et ei peaks meeletut euro nõuet taga ajama.Ja endal on selline seis,et ei saa isegi ühekski näd.vahetuseks kuhugi minna,sest vanaema toimekas ja tragi aga toimetab nii,et pärast ei tunne elamistki ära kui koju tuled ja ausaltöeldes puhkaks küll ühe nädala kui oleks kuhu panna teda norm.hinna eest.ja see kas ta tahab v ei,see on ka minu otsustada,sest kui ma viin ta ikka inimlikesse tingimustesse siis endal küll süda ei valutaks kui saaks nädala puhata.Aga olen käinud ka uurimas vanadekodusid siis see on ikka kohutav millised osad on!!!
 
tore 07. märts 2009, kl 07.42
Kui inimene käib ise potil ja sööb ise, siis ei vaja ta mingit hooldust, vaid hoopiski seltsi ja järelvalvet ja selle teenuse osutamiseks pole mingeid nõudeid ega määrusi kehtestatud ega ei kehtestatagi. Loomingulist lähenemist on vaja , kallid äriidee omanikud! Ehk tuleks panna oma bisnis paika siiski nii, et lähete ise teenuse vajaja juurde koju ja külla minekut ühele inimesele ei saa ju keegi keelata. Vanasti olid paljudel üksikutel seltsidaamid ja kellelgi ei tulnud pähe seda asja seadusega reguleerida. Sama ka tänapäeval. Puude tuppa toomiseks ja muude kodutööde abistamiseks ja lihtsalt seltsi pakkumiseks pole mingit eriharidust vaja. Tore ja hea idee iseenesest.
 
mõte 07. märts 2009, kl 08.10
sellise teenuse peaks kuidagi teisiti sõnastama lihtsalt. länemaal üks naine võttis linnalapsi suveks maale hoida, tema teenus oli - vanaema teenus.

vb peaks olema ka mingi seltsiteenus või oleneb, kus su elamine asub, mingis kaunis maakohas, saad koostada ehk väikese projekti või programmi ja pakud seda teenust siis paketidena, kuidagi selle pirkonnaga tutvumise sildi all. ja uurida võiks ka turisminduse alt, et mis nõuded on vaja.
 
erna 07. märts 2009, kl 11.26
Mina arvan, et turgu oleks rohkem koduskäimise teenusele kui vanuri hooldekodusse paigutamisele.
Koduskäimine on tunduvalt odavam ja vähem probleeme kui hooldekodu loomine ja ülevalpidamine.

Aga vanurite abistamise teenus on igal juhul vajalik. Ja selle järgi ona alati vajadus.
Praegu on ainult paha aeg, majanduslangusega on paljud töötud, palgad väiksemad ja ei suudeta seda teenust osta.
 
Noneh 07. märts 2009, kl 13.39
Vaat, hoolde- või hoiukoduteenuse osutamine toob ikka rohkem sisse, kui ruumi on, saab ju mitu vanakest korraga kostile võtta. Samal ajal oled ise omas paigas ja saad tegemisi korraldada vastavalt oma äranägemisele. Aga ametlikult asjade ajamine on kulukas ja suht-koht võimatu, kui tahad teenust osutada omas kodus, mis ei vasta enamasti ühelegi nõudele, kui just spets. ümberehitusi ei tee.
Kui memme-taati nende oma kodus teenindada, oled hõivatud ühe inimesega ja istud võõras majas (v-o ilma korrakski ärakäimise võimaluseta), mis pöörab ka su oma elukorralduse segi - ei saa valida pesemistingimusi ega söögivalmistamise moodust, või pole internetti või telekat jne. Meeletu kohanemine pidevalt võõraste tingimuste ja oludega. Kusjuures tihtilugu hullemat frukti nõudlikust vanainimesest (omas kodus) annab ikka otsida! Ja pole sel hooldajal võimalik hooldatava iseloomu valida, ära ka ei saa kõndida. Seepärast seda teenust turul polegi, kuigi oleks parim variant üldse - võimalus tellida usaldusväärsest firmast hooldaja koju ilma igasuguse mureta oma mammi ja koduse vara pärast! Mulle parasjagu aitaks ainult inimesest, kes tuleks ja hoiaks meie kodu ja toidaks loomi - ilma vanurita!
 
eks ta ole 07. märts 2009, kl 17.16
Uuri, kui vähe saavad need vanuritele puude sissetassijad ja poes käijad.

Tavaliselt ei saada oma emagagi hakkama, mis siis veel rääkida kui neid mitu kokku korjata.

Viimane, sa vajad ju sulast. See hoopis teine teema.
 
Noneh 07. märts 2009, kl 18.16
Mis sulast, koduhoidjat paariks nädalaks! Hoolitseda tuleks ainult toasooja ja lemmikloomade eest, keda reisile kaasa ei võta... Isegi sellist teenust ei leia, ametlikku. Rääkimata siis ema aitamisest, kes praegu lihtsalt helistab, kui miskit vaja teha või korraldada, ja me teeme. Aga kui meid parasjagu pole käepärast, pole kedagi telefonivalves.
 
kogenu 07. märts 2009, kl 18.18
Ok, teenusepakkujale võib ju olla parem pakkuda oma kodus vanurite hoidmise teenust, aga ega vanainimene ole loom või asi, kelle saaks juhugi lihtsalt mõneks ajaks ära sokutada. Nagu eespool on öeldud, nad ei ole nõus lahkuma oma kodust. Erksamad saavad endaga ise hakkama või lähevad siis mõnda pansionaati.
Mõtekam oleks tõesti aidata neid igapäeva toimetuste tegemisel.
 
to 18:16 07. märts 2009, kl 18.42
Ma pole nii hõivatud, kui elaksid mu lähedal, aitaksin see paar nädalat, et saaksid reisil ära käia. Kui ikka tõesti teisiti minna ei saa. Aga kuhugi kaugele küll ei tuleks.

Praegu võtsin ühe koerakese 10 päevaks, kahju hakkas noortest. Aga tegemist polegi temaga nii vähe kui arvasin.
 
z 08. märts 2009, kl 09.21
Vald maksab mingi 400.- kodusdes abistajatele vanuri eest. Miks sa loodad saada 3000?
 
teise nurga alt vaadates 08. märts 2009, kl 09.44
kui teemaalgatajal olemas ruumid ja võimalused ja soov just vanureid enda juurde hoiule võtta siis saaks sed aka teisiti serveerida nii ametnikele kui ka vanuritele endile.

pühimõtteliselt oleks koht kuhu saaks eaka inimese, kes ise toime tuleb kenasti ära paigutad akui selleks on vajadus. aga et vanake end nagu hoiule antuna ei tunneks siis võiks rõhudagi sellele, et on mingi laager või üritus eakatele, nagu puhkeodu või mida iganes.
tasub välja otsida igasugused juhendid mis on ürituset korraldamiseks ette nähtud eeskirjad olemas ja vaadat amis enda tingimustega sobiks ja peale läheks.
 
irw 08. märts 2009, kl 10.18
Sa Z,loe kõigepealt teemaalgataja tekst läbi siis küsi miks 3000!!!
 
z 11. märts 2009, kl 01.32
Õnn kaasa, küsi veel rohkem.
 
huvitav 18. märts 2009, kl 23.25
et ükski seadus ei keela vanainimesel üksi külmas, näljas oma kuse sisse suremast....aga aitamisele on seatud lugematud tõkked
 
jh 19. märts 2009, kl 08.34
eelmisega nõus..

nii on, oma kodus võib laps , vanur või kestahes inimene elada ja olla sellistes tingimustes mis kirjeldamsit ei aknnata, aga kui tahad teenudt pakkuda sisi peab kõik eeskirjade järgi käima.

Läänemaal kunagi proua mare ots pakkus vanaema teenust..
 
kr 19. märts 2009, kl 21.28
Enamik vanainimesi, kes küll igati hakkamasaajad, aga kelle pärast omaksed tõesti mures on ja neid üksi jätta ei taha - et äkki kukub või unustab toidu pliidile vmt - ei nõustu iial kuskile hoiule minema. Või kui on sunnitud minema, siis saavad sellest igal juhul hingelise trauma. Vanainimene tahab olla oma kodus, oma harjunud asjade keskel. Sellisele teenusele, et keegi tuleb ja vaatab vanuri kodus tema järele, kuni pererahvas ära, oleks turgu küll - kui oleks tagatud, et järelevaatajat saab usaldada ja pahanduste korral on keegi, kellelt õigust nõuda. Seepärast oleks mingi selline firma ikka kõige kindlam - on, kes vastutab. Ja muidugi kui vanainimese omaksed ikka maksujõulised on.
 
t 19. märts 2009, kl 22.44
lugege tänast pärnu postimeest ja vaadake-imestage kuidas üks tõstamaa valla sotsametnik endale 10 last "lapsendas" ja poole rahast koos "abistajaga" tasku panid.
ei hakka neid süüdistama, sest tagamaid ei tea, aga väidavad, et süsteem oli niisugune, et lapsi aidata.
 
siil 20. märts 2009, kl 09.48
alles lehes oli, et Tallinnas olemas uus vanurite päevahoiu paik. Kuhu nad tuuakse lihtsalt päevaks. aga pidi praegu töötama alakoormusega.
 
eid_152c57a16a78ee 21. juuli 2018, kl 10.44
See küll juba 9 aastat vana teema, aga ei usu, et see kunagi vananeb... ikka on olemas vanainimesi, kelle pärast pere ei saa pikemalt kodunt ära minna ja kellele oleks kasvõi mõneks päevaks hooldajat-järelevaatajat vaja. Lähikonnas praegu samasugune probleem 90+ üldiselt tragi ja terve mõistuse juures oleva memmega. Aga ikkagi ei usalda pere teda nende kuumade ilmadega üksi koju jätta. Siit küsimus: kas meie suuremates linnades on nüüdseks (viimase 9 aasta jooksul) tekkinud mõni teenus, kust saaks paariks päevaks hooldajat tellida?
 
kraade 01. august 2018, kl 14.17
Sellise nimekirja leidsin - mõnest ehk isegi saaks abi.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!