Enesetapp võib olla palju asju. Suurem osa enesetappe on tegelikult ju appikarjed - vaata, kui paha mul on, nii paha, et soovin end tappa; ma ei oska enam ise edasi minna.
Teine osa enesetappudest ja - katsetest on ajendatud ihast mõne inimesega manipuleerida. Need on enesetapud stiilis "kui sa mind maha jätad, siis tapan enda". Manipuleerija võib enda arvates olla täiesti kindel, et ta tapapki enese, kuid sügavaim ajend selliseks teoks on siiski manipuleerimine.
Ma ei suuda ette kujutada enesetappu kui kättemaksuvahendit. On taas võimalus, et tegelikult on tegemist manipuleerimisihaga, sooviga näidata "vaata, milleni sa mind viisid ja proovi, kas selle teadmisega on hea elada" - puhas manipuleerimine ju, soov teise inimese käitumist ja mõttemaailma muuta, tekitada talle süütunnet.
Kui inimesele on niiviisi liiga tehtud, et ainukese kättemaksuvahendina tundub olema vabasurma minek, siis tuleks enesele teadvustada, et haigettegijale ei lähe ohvri vabasurm vähimatki korda - ta oli ju võimeline niimoodi haiget tegema, et väärastas ohvri mõttemaailma ning minapildi. Miks peaks ta hoolima mingist enesetapust? Räägin omast kogemusest. On kõvasti haiget tehtud, olen enesetapule mõelnud, kuid seejärel leidnud, et sellise inimese jaoks on sobivaimaks karistuseks selle eluga edasiminek, mida ta igati hävitada püüdis. Andestada (läbi tehtud ja töötab, kuigi paljud ei suuda aru saada, kuidas see käib ja kas see mitte tühipaljas sõnakõlks pole), kuid mitte unustada...
Ja siis on muidugi nn filosoofilised enesetapud. Loogiliselt põhjendatud vähemalt selle inimese jaoks, kes enesetappu plaanib. Neid inimesi ümber veenda ei saa. Teraapia aitab appikarje- ja manipuleerimisenesetapjate puhul, kuid siinpuhul on ka see võimetu. Selliseid enesetappe on äärmiselt vähe.
See on vaid minu enesetaputeooria, mille olen kujundanud oma kogemustest lähtudes ning suheldes inimestega, kellel on enesetapuplaanid. Ei ole elukutseline aitaja, kuid elu lihtsalt söödab mulle selliseid olukordi ette, kus olen pidanud inimesel päev päeva haaval edasi aitama olla. Kõik pärast seda, kui ise enesetappu planeerisin. Mingid elu õppetunnid vist...