Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Müstika nurgake
vabasurm
 
sirel 08. november 2008, kl 19.44
Sooritage enesetappe, aga ainult siis, kui teil väikesed lapsed maha ei jää.
 
Piret 08. november 2008, kl 19.58
Mul oli kogemus tuttava naise enesetapukatsega. Tema võttis sisse karbitäie kangeid rahusteid ja vajus voodisse, kuna kiirabi jõudis kohale 10 minutiga, tehti sealsamas maoloputus ning viidi edasiseks kontrolliks haiglasse.Jäi ellu ja elab edasi. 10 kuine laps oleks vastasel juhul maha jäänud. Katsetuse põhjuseks- armukadedus ja tülid elukaaslasega. Praegu jätkub elu samas vaimus, st. tülid ja röökimine peres samadel teemadel. Ebastabiilsus ja agressiivsus. Siinkohal sai kõigil vist pea liiva alla peidetud,ei teinud sellest kunagi juttu naise perekond ja naise ema palus minulgi vaikida. On mulle väga kauaaegsed tuttavad.
See isik, kellele nö. Teie teooria läbi " kätte maksti " elab samamoodi edasi: peksab, karjub, laamendab. Midagi pole muutunud tema arusaamades ega käitumises. Ei tea, kas enesetapp või -katse on ikka kättemaks?
Ise olen absoluutselt selle poolt, et meie ei saa võtta vastutust teise elu eest ja teise valikud on tema enda teha.
 
to piret 09. november 2008, kl 15.35
loll oled
 
vihm 09. november 2008, kl 17.16
o
kullake, enesetapjad lähevad ristiusu järgi ikka põrgu, mitte taeva:))))
mind ei huvita sinusuguste harimine, sellega pead ikka ise tegelema.
jõulud on meie alade püha juba ammu enne ristiusu ja röövvallutajate tulekut. miks peaksin ma seda siis kirikus tähistama?
ja nimetad end veel harituks:))))
 
Pia 09. november 2008, kl 17.33
Enesetapp võib olla palju asju. Suurem osa enesetappe on tegelikult ju appikarjed - vaata, kui paha mul on, nii paha, et soovin end tappa; ma ei oska enam ise edasi minna.
Teine osa enesetappudest ja - katsetest on ajendatud ihast mõne inimesega manipuleerida. Need on enesetapud stiilis "kui sa mind maha jätad, siis tapan enda". Manipuleerija võib enda arvates olla täiesti kindel, et ta tapapki enese, kuid sügavaim ajend selliseks teoks on siiski manipuleerimine.
Ma ei suuda ette kujutada enesetappu kui kättemaksuvahendit. On taas võimalus, et tegelikult on tegemist manipuleerimisihaga, sooviga näidata "vaata, milleni sa mind viisid ja proovi, kas selle teadmisega on hea elada" - puhas manipuleerimine ju, soov teise inimese käitumist ja mõttemaailma muuta, tekitada talle süütunnet.
Kui inimesele on niiviisi liiga tehtud, et ainukese kättemaksuvahendina tundub olema vabasurma minek, siis tuleks enesele teadvustada, et haigettegijale ei lähe ohvri vabasurm vähimatki korda - ta oli ju võimeline niimoodi haiget tegema, et väärastas ohvri mõttemaailma ning minapildi. Miks peaks ta hoolima mingist enesetapust? Räägin omast kogemusest. On kõvasti haiget tehtud, olen enesetapule mõelnud, kuid seejärel leidnud, et sellise inimese jaoks on sobivaimaks karistuseks selle eluga edasiminek, mida ta igati hävitada püüdis. Andestada (läbi tehtud ja töötab, kuigi paljud ei suuda aru saada, kuidas see käib ja kas see mitte tühipaljas sõnakõlks pole), kuid mitte unustada...
Ja siis on muidugi nn filosoofilised enesetapud. Loogiliselt põhjendatud vähemalt selle inimese jaoks, kes enesetappu plaanib. Neid inimesi ümber veenda ei saa. Teraapia aitab appikarje- ja manipuleerimisenesetapjate puhul, kuid siinpuhul on ka see võimetu. Selliseid enesetappe on äärmiselt vähe.
See on vaid minu enesetaputeooria, mille olen kujundanud oma kogemustest lähtudes ning suheldes inimestega, kellel on enesetapuplaanid. Ei ole elukutseline aitaja, kuid elu lihtsalt söödab mulle selliseid olukordi ette, kus olen pidanud inimesel päev päeva haaval edasi aitama olla. Kõik pärast seda, kui ise enesetappu planeerisin. Mingid elu õppetunnid vist...
 
tuulele 09. november 2008, kl 21.07
Kogu inimese elu on ta enda teha ja kui elada ei taha, siis see on lahkuja vaba otsus.
manipuleerija kes aastaid järjest räägib, et ei jaksa elada ja samas alatuste ja sigaduste hulk suureneb, ei kutsu esile mingeid süümepiinu. elagu/surgu täielik eemalehoidmine ja vältimine. ainult, kes teeks sellisele selgeks, et hakaku oma elu elama.
 
eile 10. november 2008, kl 15.32
siiski on üks olukord veel, millest lähtuvalt elada ei taheta. Mida sa ei maininud. Ja see pole kuidagi kellegi teisega seotud, ei taheta midagi kellelegi näidata. See on olukord kui lihtsalt enam ei taha. KUi juba pikka aega on raske-kui elu on selline et enam ei jaksa ja ei taha. tahaks välja saada.
Paremini mõistmiseks võib tuua paralleele nt väga halva kooseluga, või väga halva töökohaga. Mingi piirini üritad teist poolt muuta, siis ennast, siis ükskõik mida muuta, lõpuks üritad leppida....aga kui aastaid on mingi jama kestnud, midagi ei aita-ja väljavaade selline et nii tuleb veel kaua-kaua vastu pidada-siis inimene väsib ja läheb kergema vastupanu teed -lahutatakse, vahetatakse töökoht...Teemasse minnes-kui su elu mingil põhjusel on nii halb, et iga päev on piin-ja aastatepikkune üritus seda muuta, või ennast muuta või asjaga leppida ei ole toonud tulemust-ehk sisi iga päev on endiselt piin..elada on piin...siis mingil hetkel inimene lihtsalt ei taha ja ei jaksa elada. Siin ei süüdista tavalsielt inimene ei ennast, ega kedagi lähedast-sest eluisu kadumine on siiski igasugu olukordade pikaajaline kokkulangevus..paratamatus. Aga inmene ei jaksa seda paratamatust kaua taluda...
Kui kauakestva kehalise valu puhul (näiteks pea valutab lakkamatult 2 nädalat) on inimene võimeline hulluma ja aknast alla hüppama, näiteks...Siis pikkka aega ei talu ta ka hingelist valu. Olgu see põhjus mis iganes-see pole enam oluline kes või mis selle põhjustab. Oluline on et see inimene ei suuda enam...
 
eile 10. november 2008, kl 15.33
see oli siis to Pia
 
vihm 10. november 2008, kl 20.29
Piret
appi, kui õudne lugu. see inimene vajaks just toetust ja probleemi selgeks rääkimist.
aga nagu sa ütlesid, et asja üritatakse maha vaikida. selge see, et üle küla ei lähe kuulutama, aga abi see inimene ju vajab.
kui vana on laps nüüd? ja vaene laps, kes sellises peres peab elama.

to piret 15.35
mis probleem sind painab? põhiline, et kui tahetakse kellelegi halvasti öelda, siis ei julgeta isegi anonüümses foorumis endale nime panna. tõsiselt haletsusväärne kuju oled.
 
noh 11. november 2008, kl 08.37
olen vihma meelt.
 
liiv 19. november 2008, kl 23.48
Olen selle läbi elanud...Endine kutt tegi enesetapu. Keegi ei teadnud tema muredest midagi ja kirja ta ka maha ei jätnud...
See piinab kõige rohkem et miks???
 
Kersti 24. november 2008, kl 00.37
Äkki oleks vaja oma mõttemaailma lihtsalt korrastada- mõistus on inimesele antud selle otstarbe pärast.Teeme endale enim haiget omaenese mõtetega,siis ka vastupidi -head mõtted ravivad ja võtavad halbade mõtete ruumi meis enda valdusse,seega jääb halbadele mõtetele vähem ruumi kuni seda üldse enam ei jää.
Meis igaühes on headus olemas,ükskõik kui sügavale oleme ta surunud endas - see tuleb taasleida ja töötama panna.Jõudu sulle selles mõtetega rindapistmises!
 
mafyo2000 12. mai 2022, kl 00.54
pigem on siiski viide enesetapule appikarje. on ka neid kes arvavda et oo üttelen teen esetapu kes pigem otsivad tähelepanu. aga siiski kunagi ei tasu seda märkamata jätta kui reegib juba pikemat aega enesetapust.sest eelkõige on see märk ühsikonnale et aidake mitte ärge mõistke hukka.jah võib nimetada et inime ei mõtle teistele jne aga tegelikus on see et inime on nii kokku jooksnud et temajaoks ongi see ainus võimalus
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!