Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Müstika nurgake
LOITSUD!!!
 
jama lugu 02. september 2010, kl 00.06
Minu kadunud isa kasutas pidevalt purjus peaga ühte asja: lõi rusikaga vastu lauda ja ütles - Kurat ja põrgu!, ju oli seegi siis loits ja mõjus talle endale, sest pärast surma tema rahu ei saanud mitte!
Tegime küll kirikliku matused, aga see änam ei lugenud, käis ikka nii minu kui venna unedes ja palus pidevalt, et teeksime midagi tema rahu leidmiseks! Tegime siis, aga vene kirikus, peale seda pole enam kordagi tulnud....aitas ikkagi ainult vene kirikumaagia!
 
:)))) 02. september 2010, kl 00.09
to ))
Sa vast tead, et Eesti vallutati 13 saj, kuid enne seda oli ka ikka "pisut" ajalugu:

Esimesed inimesed liikusid Eestisse kagu poolt. Arheoloogilistel andmetel jõudsid nad Eestisse pärast jääaja lõppu umbes 11 000 aasta eest, sellest ajast on teada Pulli asulakoht Pärnu lähedalt

Eestlased on Euroopa rahvaste seas üks kõige kauem oma praegusel asualal elanud rahvaid. Eestlaste esivanemaid seostatakse kammkeraamikakultuuriga, mille kandjad elasid Eesti alal juba üle 5000 aasta tagasi.

http://et.wikipedia.org/wiki/Eesti

to c
Sa tahad teada mis oli eestis 1000a tagasi? Nimelt siis oli rauaaeg, täpsemalt viikingiaeg
Sinu näol on, saan aru algkoolilapsega tegu?
Hea ja lihtne suures kirjas slaidi presentatsioon sulle
http://www.slideshare.net/madlimaria/muinasaeg-presentation

/Õppige vähemalt googlet kasutama, piinlik vaadata kui rumalad inimsed siin käivad, raamatupoode ja -kogusid võiks ka soovitada/

Vabandan põneva teema solkimise pärast, kuid mina ei alustanud :P
 
ok 02. september 2010, kl 08.12
Selles asi ongi, eestlasi SEOSTATAKSE, ja viikingi kultuur, viikingid olid mere tagant, seda teame muidugi. Vanad kultuurid olid nagu nad olid. Neid ei seostata nad lihtsalt olid.
 
peeter 02. september 2010, kl 13.09
to ok
see oli ajastu nimi idioot! su jutt on sama tark kui ütleks, et seostatakse rauaga. ja nimetatakse nii seda ajastut üle euroopa, kuna lääne-euroopat hoidsid hirmu all viikingsõdalased- põhjala mehed.
eesti ja viikingid ja vikingiaeg loe nt siit:
"http://www.kasmu.ee/kesolidviikingid%3F"

tsiteerin sealt paar rida:
Skandinaavia viikingiaeg ja sellele vastav periood Baltimaades – noorem rauaaeg – on olnud laiemale üldsusele küllaltki vähetuntud eeskätt Nõukogude ajal esiajaloo käsitlemisel kehtinud piirangute tõttu. ”.

Pole võimalik käsitleda skandinaavlaste idaretki, pööramata tähelepanu muistsetele saarlastele, kuralastele või ka muudele Läänemere idaranna elanikele. Kasutades terminit ‘viikingid’ selle laiemas tähenduses võib täie kindlusega rääkida ka Eesti viikingitest.
 
peetrile 02. september 2010, kl 13.19
Sul on õigus, eesti kultuur on vanim, meie ehitasime püramiidid ja leiutasime püssirohu.
 
peeter 02. september 2010, kl 13.21
to peetrile
ise sa vist aru ei saa kui napaka mulje sa jätad. teada ju kui lollil inimisel midagi öelda pole siis hakkab lahmima ja seniilselt oma lugu ketrama
 
peetrile 02. september 2010, kl 13.24
Eesti kultuuris ja kirjakeeles, kasutatakse juba ammu koma.
 
!!!! 02. september 2010, kl 13.25
to peetrile 13:19
Mis "meie" ja eesti kultuur? Ikka venelased ju ehitasid püramiidid, leiutasid püssirohu ja tõid ka lõpuks Eestisse kultuuri, Lasnamäe näol!

to e
Aitäh huvitava lingi eest!
 
nik 02. september 2010, kl 13.28
Lugesin, vaatasin, parem ei sega, nii konkreetne loitsude arutelu....
 
Loits 02. september 2010, kl 13.34
Läheks nüüd teema juurde tagasi. Teemaks oli LOITSUD, mitte ajalugu.
Sina "))", tee oma uus teema ajaloost. Nagu näha on ka inimesi, kes nõus Sind ja teisi sellel teemal harima. Aga paluks mitte siin teemas.
 
me 02. september 2010, kl 14.21
ju enam ei mäleta
mäletame veel seda et talismane tehti pihlapuust ja mitte rist vaid rõngasrist ja kui sellele õiged sõnad peale lugeda siis hakkas ta sahisema, aga millised sõnad...
 
tere 06. september 2010, kl 09.27
to e: see Räpina mehelesaamise loits on vist küll muigega suunurgas kokku kirjutatud :)
Et kas ka kakama pidi saunas?! Mina jälle olen lugenud, et saunas ei tohi isegi peeretada - pidavat paised ja punnid kehale tekkima.

Kunagi nooruses sai ise Tartu kirjandusmuuseumis loitse uurimas käidud. Igasugu sönu leidub seal, minge ja lugege, kel huvi. Kas ka tööle hakkavad...
 
p 17. august 2011, kl 21.29
täitsa loll jut see riigi ja kultuuri jut. et eestlaste kultuur pandi kirja hiljem ei tähenda et me kultuuritud oleme. ka puude ja muude asjade kummardamine on kultuur. ning meie taara kummardamine on samavana kui muude maailmade uskumused. kuigi jah tuleb ka seda meeles pidada et siin oli millalgi jääaeg siis kui egiptlased endale kultuuri sai lubada :)
 
r 18. august 2011, kl 13.12
seda loitsuteemat peaks ikka kas Keldri-Peetri või needuse-Endli käest küsima, kuigi ma arvan, et see viimane on rohkem pädev selles vallas ja ehk on ta nii lahke ja jagab oma teadmisi ka uskmatutele. sa mõtle, kui oled needuse-endlilt nii mõnegi privoroti ära õppinud ja juhtud näiteks englandiasse turismima, siis võib sellega ikka surmatoolile istudes nii mõndagi silmipööritavat korda saata ja ma ei mõtle siin ainult mingit väikest posimist vaid see võib lahvatada suure kulutulena, nagu seda oli tsernoboli krahh. ega seegi poleks siis välistatud, kui moslemid krabaks terve euroopa oma valdusesse ja me elaksime euraabias. baaba Vangat meil enam pole, kellelt ettekuulutusi ja hüva nõu saada, kui tema asemik ja parem käsi Needuse-Endel on veel alles. mõelge sellele.
 
:D 19. august 2011, kl 11.57
 
Tahira 19. august 2011, kl 12.58
Tehke ometi silmad lahti ja koguge infot, kui nii huvilised olete - Mare Kôiva on juba ammu tegelenud eesti rahvapärimusest loitsude ja muude nõiasõnade kogumise ja uurimisega. Võtke inimesega ühendust, saate targemaks. Isegi raamat on tänaseks ilmunud - "Eesti loitsud", autor Mare Kõiva.
 
LOL 19. juuni 2012, kl 05.22
Kuulge mida, Eesti loitse leiab ju igalt poolt. Uurige ise järgi. Nt. oli olemas siuke loits-lendva. See oli mõeldud tapmiseks, ja sellele oli omakorda vastuloitsud. Enne puude mahavõtmist loeti ka loitsu, et puu vaim ennem raiumist minema läheks.
 
kratt 19. juuni 2012, kl 09.07
Varanduse tooja ehk vidaja. Tehakse sell kombel, et inimene kolm nelja päeva õhtut (eha valgel) läheb ristteede peale ja võttab omaga ligi kolm sannas viheldud vihta. Kolmandamal õhtul tulla siis kange tuule keerd ja ta piab siis vihad tuule keeru sisse viskama käskides “Too mulle varandust!”
 
ugrimugri multikult 19. juuni 2012, kl 21.20
Raamatupoodides on saadaval Mare Kõiva raamat "Eesti loitsud". Ostsin kevadel sõbrannale sünnipäevakingiks. Päris paks raamat. Ja suur osa nendest on tõesti raviloitsud.

Mul endal on rootsi loitsude raamat. Sealt jäi mulle kõige eredamalt meelde kapsausside tõrjumise rituaal. Tuleb lausuda kapsaussiloitsu, joostes ihualasti ümber kapsapeenra, kaigas käes. Ja ilmtingimata just sel ajal, kui kirikukella lüüakse. Vaat siis ei tule ussid su kapsaste kallale. :)
 
Lilu21 20. juuni 2012, kl 00.00
to kratt
tõesti? 3 viheldud saunaviha eest toob kratt varanduse?

muide, nende kapsausside peletamisel on iva. Ukrainas kevadel vanamemmed kappavad hommikuti ahjurooi otsas, nii peletavad mutte eemale. Aga iga üks üritab teha vara hommikul, ni, et teised ei näeks, muidu hakatakse naerma. Aga uskuge või mitte, mutid kaevavad mujal, aiamaad ei puutu
 
kratt 20. juuni 2012, kl 03.49
Lilu21, proovi järgi, kratid selleks ju loodigi. Tundub aga, et vanadel loitsudel on rituaali täpsem läbiviimise kirjeldus tihti väga puudulikult üles kirjutatud või üldse välja jäetud. See tuleb omal ise lahti mõtestada. Minul on positiivsed kogemused aga Kuu-maagiaga, et näidata selgel täiskuu ööl Kuule oma haigust ja paluda tal see ära võtta. Ja muidugi kaduneljapäev - ideaalne aeg kahjurite tõrjeks.
 
# 20. juuni 2012, kl 16.05
Õiged ja toimivad loitsud , millega tehakse tugevaid rituaale, on ikka ladinakeelsed. Eriti musta maagia loitsud ning Voodoo. Ja mis ikka toimivad ka. Mitte pole mingid eestikeelsed ussisõnad.
 
sosssepp 20. juuni 2012, kl 17.07
Ladina- või lätikeelsed, pole vahet, kõik loitsud on inimeste endi poolt välja mõeldud
isemaag 20. juuni 2012, kl 18.53
Kõige kõvem loits on KURAT!, seda pruugitakse kogu maailmas. Igast mereäärse linna sadamakõrtsist võib leida vähemalt ühe eestlase.
 
Pikaro 21. juuni 2012, kl 11.09
Uhti- uhti. hull!
Vata, Elva mudakoon, mina olen hullem, kui kurat!
 
Tork 21. juuni 2012, kl 11.11
Kõige suurem loits küll, aga kõige debiilsem onkel on Elva imejamaag samuti, enne sitalkäiku eriti.
 
Pikaro 21. juuni 2012, kl 11.15
Ja üldse, kuhu ma hea teema on saanud?
Lõuna prefektuuris on nüüd kurjad onud ees, Pikaro mehed puha.
Nalja saab, kui Elva värd sinna oma järjekordse umbluu paberiga jookseb.
Palju nalja!
isemaag 21. juuni 2012, kl 12.50
Musta maagia armastuseloits on kah üldteada
http://www.hot.ee/olensuvari//armastuseloits01...
 
näkk 21. juuni 2012, kl 12.52
saagu, saagu, ma sajatan.....
isemaagile tulgu armastus, mis tapab!
 
Pikaro 21. juuni 2012, kl 12.53
On ikka, sul käib see lasteporri vahtides ja oma räpastele fantaasiatele andudes, Elva värdjas.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!