No aga kirjutame siis, minagi tahaks just vaatajate-kuulajate muljeid, et otsustada, kas ise ka minna või mitte.
(Ehkki ma küll ei oska nii ametlikult ja ilusti ja peenelt end väljendada kui päris kriirikud, neil on kohe sihuke eriline keel nende kriitikate jaoks)
Mida veel hiljuti vaatamas käisin - "Haldjakuninganna" selleltsamalt Vanemuiselt.
Mina läksin sinna Saša Pepeljajevi lavastust vaatama, muidu need ooperid mind eriti ei huvita. Ja selle lavastuse ka sain - huvitav ja ootamatu nagu suurem osa Pepeljajevi tehtust üldse.
Ooper ise on seesama tuntud-teatud Shakespeare "Suveöö unenägu", millest tehtud sõnalavastusi, ballette, filme, lasteraamatuid ja kõike muud, mis teha annab. Muusika polnud ka paha, ikka see kena vana Purcell paari sajandi tagant.
Asja tegi oluliselt ilusamaks balletitrupi neiukeste lisamine - need olid need haldjad, kes polnud mitte tänapäevaste muinasjuttude kerged-ilusad-õhulised feed, vaid vana inglise folkloori teravate kõrvaotstega naksakad-tigedad-käbedad olevused, ei mingit varvastantsu vaid suured valged saapad trampimiseks. Ja kui see balletitrupp eespool oma tükke teeb, siis ei lähe tüütuks, kui see tõsine meesterahvas tagapool niikaua oma aariat lõugab.
Lauljad olid täiesti kenal tasemel, tantsijad ja muud näitlejad ka, mind ei häirinud miski selle etenduse juures. Tuleb tunnistada, et "Vanemuisel" on väga tugev koosseis. Ja muidugi Pepeljajev on jälle osanud kõik selliseks teha, et vaatad seda kordi nähtud banaalse sisuga lugu ikka huviga edasi. Ei häiri üldse, et lõpp on ette teada - teatris ja eriti filmide puhul igatahes häirib mind see väga palju. (Sellepärast ma neid kivistunud Tammsaaresid-Tšehhoveid vaatamas ei käigi.)
Subtiitrid olid inglise ja soome keeles, ehkki laul oli ka inglise keeles niikuinii - Purcell oli ju inglise õukonna helilooja. Kui tekst kiireks ja ebatsensuurseks läks, tuli subtiitritesse tõlke asemel suurelt ERROR . . . aga see oli neil ilmselt meelega tehtud.
Nii et võib vaadata küll, seal oli igaühele midagi - kellele ooper, kellele balletitüdrukud, kellele Pepeljajevi lavastus.