Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Keelenurk
koopia või ärakiri?
 
küss 22. aprill 2008, kl 11.56
vanasti oli nii, et valguskoopia kinnitati pitseriga "koopia õige" ja mahakirjutet dokument "ärakiri õige".
aga nüüd koopia = ärakiri või?
 
väike myy 22. aprill 2008, kl 12.27
"koopia" ei võrdu mingil juhul "ärakirjaga". ärakiri võib küll olla koopia, sest kõik, mida kopeeritakse/paljundatakse, on koopiad, aga ärakiri on käsitsi kirjutatud dokument.

seega mahakirjutatud dokumendile võiks põhimõtteliselt kirjutada ka "koopia õige", kuigi "ärakiri õige" oleks täpsem, aga valguskoopiale küll ei tohiks panna märget "ärakiri õige", vaid ainult "koopia õige."
 
ärakirjutaja 22. aprill 2008, kl 12.37
asi hakkas huvitama, tuhnisin nac netis ja leidsin ntx selised definitsioonid:
Koopia on originaaliga täpselt ühtiv kirja, dokumendi või kirjutise ärakiri, foto- või valguskoopia.
Ärakiri on dokumendilt või muult kirjutiselt muudatusteta mahakirjutatud tekst.
st koopia on laiem mõiste, ärakiri üks koopia liike.
et ntx kui teed oma lõputunnistusest valguskoopia, siis see on lihtsalt koopia, aga kui toksid sealt kogu teksti arvutisse ja välja prindid, siis on ärakiri.
(kuigi praktikas on need mõisted tihtipeale vist üsna segamini...)
 
Norija 22. aprill 2008, kl 13.42
Kui koopia definitsioon on selline, et koopia on teatav ärakiri, siis on ikka ärakiri laiem mõiste, kui koopia. Nii et ikka sedapidi, et valguskoopiale võib kirjutada "ärakiri õige", aga ärakirjale ei tohi kirjutada, et "koopia õige".
 
väike myy 22. aprill 2008, kl 14.00
Norijale:

sa loe ärakirjutaja definitsiooni läbi veel mitu korda ja siis saad isegi aru, et koopia ei ole teatav ärakiri, kuid ärakiri on küll kindlasti üks koopia liike.
 
hm 22. aprill 2008, kl 14.06
kahtlane, kas ärakiri ikka saab olla koopia - see on ikka millestki ÜMBER kirjutatud, hoopis teist visuaalset pilti pakkuv asi...
 
Norija 22. aprill 2008, kl 14.31
Ümberkirjutatud, mahakirjutatud, milles vahe, kas seda teeb inimene või valguskiir.
Küll aga on vahe, kas tegu on muudatusteta mahakirjutatud tekstiga, või on miski täpselt ühtiv. Muudatusteta mahakirjutatud tekst on kasvõi teise käekirjaga, pole tuvastatav, ega allkiri pole võltsitud, täpselt ühtiva koopia korral on võimalused aga palju suuremad.
 
ärakirjutaja 22. aprill 2008, kl 15.22
dokumendi koopia (või ärakirja) puhul pole juriidilises plaanis oluline mitte visuaalne pilt, vaid see, et sisu on üksüheselt vastav, olgu ta siis helesinises või roosas kirjas...
ja kui kopeeritud dokument sisaldab ainult osa originaali teksti/andmeid, on tegu väljavõttega.
 
küss 22. aprill 2008, kl 15.39
no seepärast küsisingi, et kõik "koopia õige" pitsatid vahetati välja "ärakiri õige" vastu ja mul käsi tõrgub, kuigi pean, seda valguskoopiale löömast. aga käsk on käsk.
 
hm 22. aprill 2008, kl 16.32
noh, seega on "ärakiri õige" ju igal juhul õige!
 
jeah 22. aprill 2008, kl 16.47
nii paistab jah, et kui asi on täpselt maha kirjutatud, siis "ärakiri õige" peaks igal juhul sobima - ja kas ka "koopia õige" samal juhul sobib, see oleneb koopiamõiste defineerimisest, kui kitsalt või laialt seda teha: kas koopia peab olema igas mõttes täpne, ka visuaalselt küljelt, või mitte.
 
? 22. aprill 2008, kl 17.01
delfi uus huumorinurgake?
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!