Siia teemasse ka poetan väikese jutukese. Näib, et la femme on puhkusel, seega väike lugemine seni kuni ta teie juures jälle tagasi on oma tuntud headuses.:)
Elas kord kaupmees, kes saatis oma poja maailma kõige targema inimese käest Õnne Saladust õppima. Poiss kõndis nelikümmend päeva kõrbes, kuni jõudis ilusa lossini, mis asus kõrge mäe otsas. Seal elaski Tark, keda poiss otsis.
Kuid selle asemel, et kohtuda püha mehega, sattus ta sisse astudes vilka tegevuse keerisesse; kaupmehed voorisid sisse ja välja, ruum oli täis inimeste juttu, pillimehed mängisid rahulikku muusikat ning laud oli lookas selle kandi kõige hõrgutavamatest delikatessidest. Tark vestles kõigiga ja poiss pidi ootama kaks tundi, enne kui tuli tema kord mehe tähelepanu osaliseks saada.
Tark kuulas hoolikalt poisi külaskäigu põhjuse ära ja ütles siis, et praegu pole tal võimalik poisile Õnne Saladust seletada. Ta soovitas poisil palees veidi ringi käia ja kahe tunni pärast tagasi tulla.
”Ma palun sul sel ajal midagi teha,” ütles Tark, ulatades poisile teelusika, millel oli kaks õlitilka.
”Senikaua kui sa jalutad, hoia lusikat nii, et õli maha ei tilguks.”
Poiss hakkas paleetreppidest üles ja alla ronima, jälgides hoolikalt lusikat. Kahe tunni pärast oli ta Targa juures tagasi.
”Noh,” küsis Tark, ”kas nägid söögisaalis neid pärsia seinavaipu? Kas nägid aeda, mille kallal Aednik-meister on juba kümme aastat mässanud? Kas märkasid imeilusaid pärgamente mu raamatukogus?”
Häbiga tunnistas poiss, et polnud midagi näinud. Tal oli silmi jagunud vaid kahele õlitilgale, mis Tark talle usaldas.
”Mine tagasi ja tutvu minu maailma imedega,” ütles Tark. ”Sa ei saa usaldada meest, kelle kodu sa ei tunne.”
Kergendustundega võttis poiss lusika ning suudus lossi uurima, silmitsedes seekord kõiki kunstitöid, mis katsid seinu ja lagesid. Ta nägi aedu, mägesid, mis teda ümbritsesid, lillede ilu ja maitset, mis oli iga viimse kui eseme asetanud täpselt oma kohale. Tagasi tulnud, jutustas ta Targale üksikasjalikult kõigest, mida oli näiud.
”Aga kus on kaks õlitilka, mis ma sulle usaldasin?” küsis Tark.
Lusikat vaadates nägi Tark, et see oli tühi.
”Nii, mul on sulle üksainus nõuanne,” ütles Targim Tarkade seas. ”Õnne saladus on märgata kõiki imesid maailmas ja mitte kunagi unustada kahte õlitilka lusikal.”