Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Ökonurk
kuidas teha?
 
hapupiim 20. aprill 2015, kl 16.50
Tuli tahtmine ise hapupiima teha. Mäletan, et maal ikka tehti ja väga hea oli. Ostsin nüüd poest toorpiima ja segasin natuke petti juurde, aga tuli selline veniv.. Kes oskab öelda, mis valesti läks?
 
naljand 20. aprill 2015, kl 17.22
Mis sa sest petist sinna segad? Lase see piim hapuks minna ja ongi valmis.:)
 
et 20. aprill 2015, kl 17.28
kus poes müüakse toorpiima? Poepiim on nii töödeldud, et see ei lähe hapuks kõige parema tahtmise juures. Kui otse ,,lehma,, käest ostad, siis ehk läheb hapuks.
 
naljand 20. aprill 2015, kl 17.43
No ma olen näiteks Tondi Selveris sellist suurt kappi näinud, kus siis paned pudeli alla ja saad täitsa tavalist, ilma töötlemata piima. Vähemalt ma arvan nii, et sellest kapist seda peaks saama.
 
naljand 20. aprill 2015, kl 17.44
Ja muidugi koort tuleb enne pealt ikka vähemaks riisuda.:)
 
galita 20. aprill 2015, kl 18.56
Koor ei mängi hapnemisel rolli, kuid kindlasti peab piim töötlemata olema, muidu saad ainult mingi mõrkja veniva olluse, aga mitte hapupiima.
 
lihtsameelsetele 20. aprill 2015, kl 19.13
Nendes automaatides on täpselt sama piim, mis kiles
 
poepiim 20. aprill 2015, kl 19.19
ei ole lehmast.....
 
Olen samuti kuulnud 20. aprill 2015, kl 19.21
Sinna automaati valatakse kokku müügi tähtaja ületanud kile ja paki piim, mis on veel täiesti kõlblik, aga seadus enam müüa ei luba.
 
vist ongi 20. aprill 2015, kl 19.45
ilmselt nii ongi, et automaadist päris õiget piima ei saa alati. tahtsin kord sellest teha hapupiima, aga sunnik läks kibedaks ja venivaks kätte hoopis.
siis ostsin ühelt piimamüüjalt, kes käib paar korda linnaturul auto pealt piima müümas ja uskumatu, aga piim läks heaks hapupiimaks. lihtsalt panin pudeliga köögikappi seisma ja nii ta läks.
 
hapupiim 20. aprill 2015, kl 21.02
pudelites müüakse ka toorpiima (vähemalt suuremates poodides) See kord ostsin Nopri piima.Pudeli peale on kirjutatud et töötlemata toorpiim. Kibedaks ei läinud ja täitsa hapupiima lõhn on ka, aga see venimine on kuidagi imelik ja eriti isuäratav ei ole. Vanasti tuli hapupiim ikka selline tükiline ja hoopis teise konsistentsiga. Ju siis algmaterjalis ikka asi
 
hapupiimataja 23. aprill 2015, kl 21.35
ma teen ise hapupiima (küll kitsepiimast, aga vahet pole) ja sellest hapupiimast kohupiima jne.

selleks, et head hapupiima saada, peab kvaliteetne piim olema ja protsess peaks ka suht kiirelt käima. muidugi läheb köögiriiulil piim hapuks, aga mõnikord mitte nii kiiresti ja mõnikord läheb maitse nats hukka jne... ei oska kirjeldada..
peti panemine juuretiseks on hea mõte, aga asi selles, et need petid-keefirid on tööstustel suht ** ma ei tea, mis krdi juuretisi tööstused kasutavad, et nende saaduste piimale lisamine piima tatina venima paneb???

olen oma katsetustega välja raalinud, et parimaks juuretiseks poeriiulil on tere 10 % hapukoor, mis peab olema tehtud põlvas! (kuupäeva templi lõpus on tähed PO )
paned seda hapukoort natuke piima sisse ja normaalses, soojas köögis kulub umbes ööpäev ja hea mahedamaitseline hapupiim on valmis. kes hapumat tahab, siis hoiab nats kauem. järgmise hapupiimateo teen juba enda tehtud hapupiimatilga lisamisega, kuna teen üpris tihti. külmikus seisab värskest piimast tehtud hapupiim pea nädala (no enne saab otsa muidugi)
uue piima panen sageli hapnema sellesse purki, milles hapupiim oli (ei pese purki puhtaks, purgis on piisavalt head juuretist, et järgmine hea hapupiim teha)

ps! ärge piima jumalapärast koorige! piim, kui seda üldse tarbida, peab olema oma koostiselt täiuslik!!
 
hapupiim 27. aprill 2015, kl 09.23
tänud hapupiimataja! Kindlasti proovin :)
 
puru 04. mai 2015, kl 10.30
Jogurtit tehes ma olen toorpiima korraks keema lasknud, siis jahutanud ihusoojuseks ja seganud natuke maitsestamata jogurtit hulka. Selline isetehtud jogurt on hästi magus ja hea paks.
 
hapupiimataja 04. mai 2015, kl 21.58
milleks piima keeta?
parima jogurti saab õiget kreeka jogurtit juuretiseks kasutades.(stockmannist sai varem) jogurt tahab 12 tundi ühtlast soojust ja ilma spets masinata on seda raske saavutada.

ehh.. kruudaonul on tarneaaugud 10% koorega. pole poes näinud ja mul juuretis otsa saand. äkki keegi on saanud ka mõne teise tootega rahuldava tulemuse. ma millalgi proovisin farmi asju, aga kõik läks venima.

juuretist ja laapi saab muidugi tellida ka, aga kogused olid suht suured varem. praegu pole uurinud, ehk on ka väiksemaid pakendeid ilmunud ...
mul praegu värsket piima napib, aga eks hiljem tuleb uurida.
 
eat 14. juuni 2015, kl 10.05
Ma olen nii aru saanud, et kuna tänapäeval läheb piim lüpsmisel kohe torusid pidi jahutamisele, siis selle pärast ei jõua bakterid arenema hakata.
See võib olla vale ,ka ma spetsialistidega pole rääkinud. aga tundub tõenäoline. Vanasti (ka nõukaajal)läks isegi poepiim hapuks ja tegime sellega pannkooke.
Nüüd ei taha toorpiim hapuks minna just selle kiire jahutamise tõttu. Vanasti pani talupidaja oma piima piimapütiga (või kuidas neid nimetati) piimapukile,sealt korjasid autod peale ja siis viidi vabrikusse. Nüüd torud lehmale külge ja otse jahutisse. SEe on minu arusaam, linnalapse arusaam,kuidas ja miks need asjad nii käivad.
 
njahh 12. juuli 2015, kl 20.57
jogurti tegemisel näeb metoodika tõesti ette poepiima kuumutamist, et hävitada võimalikud ebasoovitavad bakterid, kes ehk tsüstidest juba välja roninud on. Kui nüüd lisame naturaalset kreeka jogurtit, siis sellest saabki piim hapnemiseks õigeid baktereid.

Kui meil on oma naturaalne töötlemata lehmapiim, siis kuumutada vaja pole.
 
Nopri Nopri talust 08. veebruar 2023, kl 13.32
Tere,
tegelikult et teha hapupiima kodustes tingimustes on vaja sul hapupiima lehma. Neid kasvatatakse Prantsusmaa lõunaosas.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!