No sorry, aga neil ON JU MUUD SÜÜA (koerakausist (mina oma koera söödan toa, aga paljud mitte!), kompostihunnikutest jne) kui väikelindude mune ja poegi.
Ega nad muidu Nõmmel ohjeldamatult ei paljuneks.
Ja kas siit ei teki seesama sündroom, et miks luiged ja pardid nälga surevad - seepärast, et inimesed neid nuumavad ja nad EI ela oma looduslikku elu, ega oska ise enda eest hoolitseda?
Või siis paljunevad kontroollimatult seal, kus nad tavaolukorras ei sigineks.
Kui sul ikka 7-8 varest iga jumala päev õuel ülbitsevad, siis räägiksid vast teist juttu?
Ja mis arvaksid, kui esialgu leiad oma aiast näiteks sellise pildi http://y.delfi.ee/norm/118822/6159747_WXuSnv.jpeg ja mõned päevad hiljem peotäie surnuks nokitud ja pooleldi söödud linnupoegi või jäänused linnupesast, katkised munakoored jne.
Kahjuks pole ise fotograaf, et neid jäänuseid jäädvustada.
Söötke jah rohkem vareseid ja imestage, miks õunad ussitavad jne.
Ja minu poolest võivad väiksed linnud ka marju süüa, neid jagub nii mulle kui neile.
Ja kas olete näinud, kuidas vares lennu pealt puu otsast kirsse kaksab või kõigi suveõunte päiksepoolsesd küljed puruks täksib ja need maha kukutab enne kui nad söögikõlbulikuks sirguvad.
Mul ei ole midagi vareste vastu, kui neid on looduse jaoks proportsionaalselt teiste liikidega (üks varesepaar elurajooni kvartali kohta), aga kui iga päev algab "varese kauni hõiskamisega" ja ühtki muud linnuhäält enam ei kuule, siis ma ennast küll süüdi ei tunne kui püüan nende populatsiooni normi piires hoida.
Ümbruskonnas on niigi piisavalt hooletusse jäänud krunte, kus need prügimäemenüült heakorra tõttu "maha võetud" varesed teevad metsistunud puuvõradesse pesi - mõnes aias neid 3-4 tükki.
Kas võtame koos varestega ka rotid ja prussakad kaitse alla?