tänud, sain teada, et olen totakas teismeline.
vastan, ma ei ole enam teismeline, olen ikka täiesti täisealine juba mõnigi aastake juba.
ja kui see, et laps ei usalda oma vanemaid, sest märgid viitavad pettusele, varjamisele, on lapse viga, siis minul on piinlik teada, milline ebaaus ja jultunud on inimhing tegelikkuses.
mida siin veel loota ja tahta, kui su kõige kallimad ja lähedasemad sind lollitavad juba sünnist alates. mida siis laiemalt ringilt veel oodata.
kas tõesti see, kui mina, pisike inimene, üritan leida tõde, on justkui vale ja mõttetu enda elu tuksi keeramine? eks ta ongi haiget tegev, ainult, et minu enda jaoks siiski kõigepealt.
tegelikult olen ju mina ikkagi see, kes otseselt on lükatud sellesse olukorda ja see, et ma tõde otsin, pole küll mingigi süü või valetegu.
aga samas terve see lai üldsus, alates, kust otsast tahes, krutib ja keerutab nii, et silm ka ei pilgu, ja eeldab seejuures veel, et inimesed peaksid olema õnnelikud, siis no minu pisike probleem selle mastaapse kõrval on tolmukübemeke.
ja otseselt nüüd minu teemast veel.
miks need vanaema kirjutatud kirjad, mida ta enne surma haiglas mulle kirjutas, kadusid? kui poleks olnud räpast saladust, siis oleksid need kirjad minuni jõudnud.
kas pole nii?
kust ma seda tean?.
vanaema siis veel elus õde küsis vanaema matustel, kas sain kõik vanaema kirjad ikka kätte, mis vanaema minu ema kätte hoiule andis ja palus need mulle edasi anda peale tema surma.
ma pole neid kirju isegi näinud mitte ja ema käest küsides sain vastuseks, et mida, mis kirjad?! tema ei tea midagi.
olgu ma tänamatu või kes tahes, aga samas, kas valetamine ja varjamine on armastus? armastus, mille eest peaks tänulik olema? ei.