Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Halb kogemus
üleskutse !
 
iks 18. oktoober 2010, kl 14.08
Muidugi võib igaüks teha nii nagu mugavam (emale).
Last lasteaeda pannes ( kolmeselt) ei saa siis kindel olla, et tema söömise, joomise, potil käimise, magamise ja muu elu-oluga hakkama saab.
Kõik asjad pidid natuke olema omavahel seotud. Käeline tegevus edasise kirjutamise, lugema õppimise jms.
Kui laps on koolini kodus, siis pole ju tegelikult üldse oluline, kas ta käib mähkmetes või trimpab lutipudelist, kui ikka vanemad arvavad, et see on lapsele parim. Koolis muidugi läheb keerulisemaks.
 
inimene 18. oktoober 2010, kl 14.12
Mina tean jällegi selliseid moodsaid ja noori titeemasid, kelledel on eluküsimuseks, et nende tibukesed võimalikult varakult potil käima hakkaksid....kuna selg veel istumist ei kannata, siis pissitakse pikaliolles supitaldrikule.....
Ja loomulikult on lapse arengule ja tulevasele elule ülioluline kanda lapsi neegrinaiste kombel kandelinas.....justnimelt kandelinas, mitte midagi muud.
Tahaks näha võrdlevat uuringut, kas 3 a-lt mähkmetes ja kaanega tassist joov laps on 20 a pärast oluliselt kehvem :D
 
iks 18. oktoober 2010, kl 14.22
Kandelina kohta ei oska ma midagi vastata, minu arust ei peaks üldse last seljas või küljes tarima
Aga lapse arengust, psüühilisest, füüsilisest ja kõne arengust on targad inimesed kirjutanud
http://www.kliinikum.ee/attachments/114_lapse-areng.pdf

Lingina ei tööta
 
k 18. oktoober 2010, kl 14.41
to *

no siis ongi need 4-5aastased lutiga ja jalutamiskärus, nuga-kahvlit kätte ei juleta anda, emme pudistab kahvliga söögi katki ja laps sööb teelusikaga, ujuma, jagrattaga sõitma, suusatama jne. ei lubata alla 18 jne.
paraku ON selliseid vanemaid ja selliseid lapsi. ja kahjuks ON neil töesti vanemad seda meelt, et see viimane kaapekakuke vajab kuidagi erilisemat kohtlemist.
üldsegi mitte õelusest, puhtalt tähelepanekud elust enesest,
 
k 18. oktoober 2010, kl 14.44
kool....
ultramoodne on ju koduõpe!

ainult ma ei saa aru, kust siis laps peaks sotsialiseerumist õppima.
 
iks 18. oktoober 2010, kl 14.48
Tänapäeva /tuleviku laps elab ja suhtleb arvutis, mis sotsialiseerumist seal vaja ;)

Aga koduõpe seostub minul siiski karistusega (no selliste tarbeks, keda koolis ei suudeta kuidagi ohjes hoida, et normaalsed lapsed saaks õppida). Või siis kuskil ummamuudu laante keskel elav perekond, kellel koolini on kilomeetrit sada, aga palju neid on.
 
Lastetu mõrd 18. oktoober 2010, kl 15.11
Mm.. Neid laste arengvõimet ala/ülehindavaid vanemaid on ju igas vanuses.
Nt mu sõbranna ei õpetanud last potile, sest laps ei tahtnud potil istuda ja last ei tohi traumeerida asjadega, mida ta teha ei taha (minu reaktsioon on sellele, et wtf). Päris kummaline oli vaadata, kuidas 4-aastane poisslaps käis mähkmetes ringi. Ma käisin sama vanalt üksinda lasteaias. Sõbranna oli lapse sündimise hetkel 22-aastane, seega üsna noor. Samas üks sugulane, 30ndates esmasünnitaja, hoidis juba 2-nädalast beebit poti kohal, et piss ikka õigesse kohta saaks. Kumbki teguviis ei ole mu meelest päris normaalne.
Kuna ma töötan kohas, kus käib palju lapsi, näen ikka igasuguseid imelikke ja äärmustesse langevaid vanemaid absoluutselt igas vanuses..
 
k 18. oktoober 2010, kl 15.12
no siis ongi nii, et saamatu laps ei saa need kilomeetrid kooli mingud (jala, rattaga ka bussiga - tean ka selliseid lapsi, kes KEELDUVAD ühistranspordiga liikumast). uksest-ukseni peab tibu autoga kohale vedama. ikka sest suurest vanemaarmastusest.
 
iks 18. oktoober 2010, kl 15.21
No aga kui me teemat silmas peame, siis 20-selt emaks saanu puhul võib paljusid asju vabandada teadmatusega, aga 40-selt sünnitanu on ju eenevalt aina arenenud (vaimselt siis, kui karjääritegemist mitte kopatööga seostada) ja kõigi nende arendavate aastakümnete jooksul ikka palju asju näinud-kuulnud (kas või oma tuttavate lastekasvatuse, meedia jne vahendusel kokku puutunud) ning peaks suutma juba eristada, mida pidada lapse arengus normaalseks, mida mitte.

Sel juhul on ju areng paremaks lapsevanemaks olnud küsitav
 
Lastetu mõrd 18. oktoober 2010, kl 16.23
Samas lapse seisukohast pole ju kuigi oluline, kas tema ema on loll suurest noorusest või loomulikust intelligentsist. Nt kui kuu vanusel imikul läheb seedimine korrast ära, sest emme söötis talle pudrustatud maksakastet sisse, siis vaevalt kõhuvalu kannatavat last emme sünniaasta huvitab.
No ja kui selline noore ja rumalana laste kasvatamisel vigu teinud mamma tahab 40ndates pesamuna soetada, ei ole ime kui ta vahepeal "targaks" saanuna hoopis teise äärmusesse langeb. Ja seda, et ka täiesti normaalsel inimesel võib last saades katus ära sõita, on vist paljud oma silmaga näinud.
 
iisi 18. oktoober 2010, kl 20.48
kuna postituse teema oli, kas saada lapsed noorelt või pigem vanemas eas, siis head ja vead on mõlemal nagu siin juba palju räägitud.

igal võib oma seisukoht olla ja seetõttu ei maksa teisi kohe materdama hakata nagu siin kahjuks jälle juhtus.

k, miks ma enda noort väljanägemist esile tõin, siis just seetõttu, et lastetu mõrd leidis, et 40 on kole ja kortsus, no isklik näide, et ei ole. mulle tõesti ei anna siin selle väljanägemise ütlemine midagi, ausalt öelda enam mitte reaalis ka, see on lihtsalt nii tavaline. sams ei näe põhjust, et miks ma seda öelda ei või. ma muideks ei varja oma vanust kunagi ja ei eputa, et daamidelt ei küsita vms, olen nagu olen.

lastetu mõrd, väikeste laste kasvatamine on odavam, kui elu nautimine, seda saan küll täie kindlusega öelda. lapse vajadused kasvavad vanusega. kuni koolini ei kulu liiga palju raha. näen hoopis seda, et mu keskoolis ja kõrgkoolis olevale lapsele kulub oi kui palju, sest tegu on täiskasvanud inimestega. aga nagu juba ütlesin, siis nüüdseks on sissetulekud paremad ja jagub nii endale kui lastele anda.
 
jahh 18. oktoober 2010, kl 21.43
ma olen koguaeg öelnud, et emapalk sellisel kujul on selge raiskamine. raha, mis jagatakse nö toetusena (ka emapalk on mõnesmõttes toetus) peaks minema ikkagi lapse heaoluks, mitte noore ema geelküünte hooldusele titepuhkuse ajal ( see oli näide, aga hea näide)
 
imestaja 20. oktoober 2010, kl 11.33
ma sünnitasin ka 30-selt ja teise 36-selt ja mis siis .Sarved korralikult maha joostud ning kui lapsed puberteedid on ka endal võimalus veel reisida ja mida iganes.Kõik sõltub inimesest mina küll end vanana ei tunne ka 48a-selt
 
K 20. oktoober 2010, kl 11.50
ggg kirjutas:
-------------------------------------------------------
> lihtsalt vahemärkuseks - noorelt emaks saamine on
> pigem nõukaaja teema. kahekümnenda sajandi algul
> ja eesti vabariigi algusaastatel saadi lapsed
> pigem kahekümnendate keskel, kui mitte hiljem. ja
> kuna tihti oli lapsi päris palju, siis viimased
> sündisid ikka päris "vanadele emadele" -
> neljakümnendate lõpus.
>
> nii et see "vanasti" on ka tõlgendamise küsimus
---------------------

Ma ise mõtlesin sama, et mis "vanasti" ajast see teemaalgataja jahub?
Praegu imestatakse, et oi-oi, 40aastane sünnitab, aga õige vanasti saadigi lapsi niikaua kui neid tuli, näiteks lugesin üht Statistikaameti artiklit, mille järgi üle 40sed sünnitajad ei olnud vanasti mingi ime, sest naised olid terved ja viljakad. Ka üle 50seid sünnitajaid jagus.

Samuti arvan, et vanemate vanuse kartuse programmmeerivad oma lstesse need samad põlglikud postitajad siin. Ei osanud mina küll lapsena vaadata, et kelle ema vanem või noorem välja näeb. Emad olid kõik ühtemoodi emad. Ja ei olnud ka sugugi nii, et mida noorem ema, seda vabam ja lahendam kodukord. Minu ema sai minu 19aastaselt ja meil oli küllaltki range kord ja silma hoiti väga peal, samas kui mõne teise pere nooremad võsukesed võisid vabalt ringi käia, sõprade poole ööseks jääda jne, sest nende emad olid juba kogenud lapsevanemad ja võtsid asja rahulikult.

Ise kavatsen laste peale mõtlema hakata 30ndates, sest minu meelest ei ole väga varajases nooruses lapsesaamisel küll mingeid eeliseid.
 
k 20. oktoober 2010, kl 12.30
mind nähes sa ilmselt mind 40-seks ei pea(seda ei tee muidugi ka paljud teised), sest kuna näen hea välja ja sinu mõttes on nad kõik krimpsus mutid.
------------------------------

kui see pole kiitlemine, siis mis see on?
juurde on lisamata, et "loomulikult olen ka hästi hoolitsetud, hobidega, aktiivne..." ja veel kõik muud kohustuslikud omadused, mida siin naised endast arvama panevad.
ma ei väidagi, et niisuguseid inimesi ei ole olemas ja suur rõõm on tõdeda, et nad on kõik siin, Delfis. ikka üks hoolitsetum kui teine, ikka üks 25 aastat noorem kui teine....

vabanda, teemaalgataja, et muust räägin.
 
skiso 22. oktoober 2010, kl 09.12
http://forte.delfi.ee/news/teadus/emadus-paneb-n...

_______________________________________
võttis aasta, nüüd on asi selge:
ei saa sapakale panna bemmi velge!
 
40-aastane naine 22. oktoober 2010, kl 20.36
elage elu täie rinnal, kui olete noored - reisige, õppige, seigelge, ärge abielluge esimese ettejuhtuva mehega! Teate -40 aastane on fantast olla - mul on 2 last (10, 2), tore mees (suurepärane abielu), hea ja tasuv töö, laene ei ole - elangi nüüd pereelu. Reisin koos perega ja naudin seda!
Kes arvavad - et 40 aastaselt on elu lill ja siis hakkan elama - tegelikult ikka ei ole nii - siis juba tahad mugavust, kodusoojust ja siis on õige aeg lastele pühenduda. mitte 20-aastaselt - kui kõik on veel ees.
Kindlasti on ka erandeid- aga enamik tuttavaid 20-aastaselt pere loonud sõbranndest on lahus, nüüd on ka lapsed suured - ja ongi nii - et ei olegi midagi eriti teha - peavad "tüdrukutega" kohvivõhtuid ja veenavad ennast, et ei olegi mehi ja peret vaja.
 
veel yks arvamus 24. oktoober 2010, kl 10.26
mina arvan, et see kui noorelt keegi sünnitab, sõltub vägagi sellest kui noorelt tema ema sünnitas. Kas te pole täheldanud, et need, kes kohe pärast keskat hakkasid lapsi tootma, siis nende tütred ka varakult pere looma. Ise veel on uhked oma lapsemade üle, vaat kui tubli tütreke, jõuab nii palju! Tihti nagu keegi eespool ka ütles, on tegelikud kasvatajad-kantseldajad hoopis vanaemad.
Need, kes enne 25.a. hakkavad lapsi tootma on minu arvates natuke peast põrunud, minu isiklik arvamus. Eriti võikad on need sarisünnitajad, uus mees, uus laps, uus mees, uus laps jne ja samas noor kena "emme" peab ju saama väljas pidudel käia, maani täis end juua jne. Mis tähendab et tegelikult on ta täiesti "unfit mother", aga on ju vaja end kuidagimoodi tõestada, mõne ainus väljund on selleks laste arv.
 
iisi 24. oktoober 2010, kl 15.07
40a naine, täiel rinnal tasub elada igas eas. olen sinust mõni aasta vanem ja võin küll öelda, et mu elu on lill ja on seda kogu aeg olnud, sest olen nautinud iga perioodi oma elus. nii siis, kui mul väikesed lapsed olid, kui nüüd ja usutavasti teen seda ka pensionieas. pole sugugi nii, et tahan nüüd vaid kodus istuda ja sõbrannadega kohvitada.
sinu kogemus on, et paljud su noorelt abiellunud sõbrannad on lahus, minul samas on jälle palju tuttavaid peresid, kus on vastupidine näide. kahjuks ei ole kokku või lahku garantiid üheski eas abiellumisel.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!