Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Halb kogemus
käraja?
 
rumaluke 17. oktoober 2010, kl 21.08
Tere. Kuulasin Kuku raadio saadet Kukul külas, külas oli Imbi Paju. Ja korduvalt kasutati sõna "käraja" nii saate külalise kui ka saatejuhi poolt peo/vastuvõtu kohta. Polnud enne kuulnud sellist sõna. Esialgu arvasin, et see laen soome keelest (ise soome keelt ei oska). Või on see uus populaarne eestikeelne uudissõna või juba vana sõna? Täitsa huvitama hakkas kohe...
 
Styg 17. oktoober 2010, kl 22.34
kas ajalugu siis enam koolis ei õpetata?

kärajad olid muistetel eestlastel sellised nõupidamised, arutelud - rahvas tuli kokku ja asjad arutati läbi.

kui ajalugu ei õpetata, siis Maleva filmi võiks ikka vaadata.
 
rumaluke 17. oktoober 2010, kl 23.02
Tänan, Styg! Maleva film on vaadatud, aga ju siis ei korjanud sealt kõiki tarkuseteri omale kõrvade vahele. Aga nüüd siis tean :-)
 
soovitaja 18. oktoober 2010, kl 09.25
Loe Hindrey "Urmast ja Merikest", seal on mh natuke juttu kärajatest. Muidu on ka huvitav raamat mu arust.
 
p 18. oktoober 2010, kl 12.06
Ikka soome keelest :)
Kopeerin vanast õigekirja-teemast:
Läti Henriku kroonikas on lause: "Õndsa Neitsi taevaminemise päeval aga tungisid nad Harju maakonda, mis on keset Eestimaad, kus ka kõik ümbruses asuvad hõimud tavatsesid iga aasta Raikkülas nõupidamiseks kokku tulla" (Richard Kleisi tõlge 1982). "Nõupidamise" asemel sai 1920. aastatel tavaks kasutada tõlkes sõna "kärajad", sest arvati, et see võis muinasajal kasutusel olla. Nt. "Kuna Soomes katoliku ajal kihelkonnad pidasid rahva-koosolekuid (“käräjät”) ja kuna see seal oli muistne rahvakomme, oli see seda tõenäoliselt meilgi" (Harri Moora 1926).

Eestikeelse käraga pole siin midagi pistmist, sõna "kära~kera" tähendab siin kogumit vmt. Ja see on mitmuslik sõna, vormi "käraja" ei ole olemas.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!