Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Halb kogemus
Laiutajad bussis.
 
Siiber juba 20. veebruar 2011, kl 16.51
Ausalt, mul on nii siiber juba nendest inimestest, kes puupüsti täis bussis istuvad nii, et kõrvalistmele istuda ei saa. Ehk siis istuvad vahekäigu poole ja teise istme jätavad vabaks või panevad sinna oma väikese käekoti. Vahel on selline tunne, et pean pöörduma selle inimese poole lausega, et "kas ostsite oma käekotile ka koha, või on see koht vaba?" või "kelle poole ma nüüd pöörduma pean, kas teie või teie käekoti poole, et sellele istmele saada." No ausalt, si*a ajab keema küll, on mõni jobu siin, kes üles tunnistab, mis põhjusel ta blokeerib kõrvalistuja koha nii? Eriti on märgata seda teguviisi vanemate naisterahvaste poolt, kes ise on esimesed vinguma, kui "teda kui vanemat prouat istuma ei lasta."
 
psh 20. veebruar 2011, kl 17.03
Käi jala! ammu enam, ei sõida bussiga sest kui jätad enda kõrvale vaba koha siis istub keegi eriliselt laia pepuga mulle pooleldi sülle,litsub mu muidu laiaks või hõõrub ennast minu vastu muul moel! rõve!
piletiraha hoian kokku et tervislikum amps lõunaks osta ja liigun jala.
 
n 20. veebruar 2011, kl 17.13
Sõidan linnaliinibussiga väga harva (vähem kui kord kuus) ja ei ole veel tekkinud tahtmist istuda - jumal teab, kes seal enne mind istus ja mida tegi. Püüan üldse kõike nii vähe puutuda kui võimalik. Minu poolest istugu ja hoidku oma käekotte, mul suva.
 
. 20. veebruar 2011, kl 17.15
A on raske suu lahti teha ja öelda, et vabandust, sooviksin istuda?

Või osta endale auto. Mina ostsin kohe, kui vanuse poolest juhiloa omandada sain ja enam ei ole probleeme ei haisvate või laiutavate kaasreisijatega, räpaste bussidega, õues külmetamisega, hilineva bussi pärast ise hilinemisega jne. Elu on lill :)
 
K 20. veebruar 2011, kl 17.17
Hea soovitus on käia jala, aga kui ei ole võimalik pikkade vahemaade tõttu ainult jalgsi liikuda ja oma autot ei ole, mis siis teha? Viisakas inimene siiski arvestab ühistranspordis ka teiste kaassõitjatega ja enam kui ühte kohta ei hõiva enda alla, kui vabu kohti napib.
 
:/ 20. veebruar 2011, kl 17.20
Ära vingu.

Ja on siis küsida raske?
 
on 20. veebruar 2011, kl 17.21
auto, aga ei ole tahtmist juhtida....
see ei puutu asjasse.
aga miks see sulle muret teeb? kas sul siis suud peas ei ole, et küsida, et soovid siia istuda. mina hoian samuti oma kotti kõrvalistmel, sest nii on mugavam. kui inimene tahab, tuleb ja küsib, et soovib siin istuda. kui ei küsi, järelikult soovib seista. lihtne ju.
eestis vähemalt küsitakse, aga välismaal, kus mina palju viibin, on nii, et hea, kui jõuad oma koti alt ära tõmmata, muidu prantsatatakse lausa koti otsa.
 
n 20. veebruar 2011, kl 17.26
Lisaks veel, et linnaliinibussis see koti pileti küsimine tundub küll totter - seal ei müüda sulle ju piletiga istekohta, vaid lihtsalt õigus bussiga sõita. Sama hästi võiksin ju täis bussis muidu istujatelt küsida, et kas nende pilet oli ikka kallim kui minu oma, et nemad saavad istuda, aga mina ei mahu ja pean seisma.
 
Olin 20. veebruar 2011, kl 17.44
...kord tunnistajaks ühele seigale, pea tühjas hommikuses trollis ja siis tekkis küll tunne, et mine anna ise selle mammile vastu pead.Kuigi ise olen ka juba aastates.
Esimesel istmel istus üks neiu , vast 17-18, trolli kohe esimesel istmel.Ja see tädi läks ja seisis just selle tüdruku körvale.Natuke ta seisis, tüdruk töusis püsti, et arvatavasti talle istet pakkuda, seesmisele kohale.Looda sa seda!Tädi istus just sellele kohale, kus tüdruk istus, toonitan, pea tühjas trollis.Piiga seisis ja vaatas küll imelikult , aga ei öelnud midagi, ning istus mujale.
Ei jöudnud ära imestada.Kas töesti, kui mul on veel 10 aastat juures lähen nii nahhalseks.Siis luban küll endale kasvöi vöhivööral käekotiga lajatada.
 
on 20. veebruar 2011, kl 17.50
Olin
see ei olene vanusest. enne olid need tädid vastikud noored, nüüd on nad vastikud vanainimesed. ise olen ida-virust. meil on selline "vennasrahvus" seal, kes sulle iga hinna eest selga trügib, küll poes, küll bussis. vähemalt 80% nendest.
kõige naljakam, et mina sain üheslt ühelt vast paar aastat endast vanemalt naiselt sõimata, et ma talle istet ei paku. et tema, kui vana ja mina kui noor. võtsin seda, kui komplimenti:))
 
Siiber juba 20. veebruar 2011, kl 18.11
Käi jala - on tõesti hea soovitus, kas hakkan siis nt Pärnust Tartu jala käima ja tagasi? Osta auto? Kui mul on samasugune õigus sõita bussiga, kui teistelgi, miks peaks mina teiste inimeste ebaviisakuse pärast autot ostma hakkama? Ja kas tõesti inimestel endal silmi peas ei ole? On küll, aga ma näen, kuidas inimesed pööravad pilke, teesklevad magamist ja mida kõike veel, ainult et saaks üksi istuda. :)

Ja jutt käib siiski pikamaa bussidest, linnaliinist hoian ammu juba eemale.

To :/
Sinu point oli.. ??
 
. 20. veebruar 2011, kl 18.18
Kui veel bussi kasutasin, siis panin ka koti kõrvalistmele ja istusin alguses vahekäigu pool (kui buss juba liikus, nihkusin akna poole) justnimelt selle pärast, et keegi mulle kõrvale ei istuks. Üksi on ju mugavam, pealegi ei meeldinud võõraste kõrval istuda, iial ei tea, kes su kõrvale sattuda võib. Aga kui keegi suu lahti tegi ja küsis, siis muidugi liigutasin ennast. Sina, teemaalgataja, võiksid ka tigeda näoga põrnitsemise ja probleemide välja mõtlemise asemel lihtsalt viisakalt küsida ja ei oleks kellelgi häda.
Aga kui sulle lihtsalt vinguda meeldib, eks lase edasi.
 
on 20. veebruar 2011, kl 18.25
Siiber juba
nii rumalast inimesest mul tõesti kahju ei ole:))
arvasin, et pahandad linnaliini busside üle. aga et nüüd paar tundi püsti seista, selle asemel, et viisakalt küsida ja vabale kohale istuda on ikka liig, mis liig.
aga kui mõni suhtlemispuude all kannatab, siis....eks siis tuleb edasi kannatada, kui sa midagi muuta ei taha. aga arvesta, et muuta saab ainult ennast, mitte teisi.
 
Siiber juba 20. veebruar 2011, kl 18.33
Loll on arvata, et ma seisan terve reisi vältel püsti. Loomulikult on mul suu peas ja ma kasutan ka seda, aga nagu näha, siis paar laiutajat on siin teemas olemas ja õigustamas ennast ja enda ebaviisakust. Soovitus siis teile, et ostke kohe kaks piletit, võitegi istuda üksi uhkes üksinduses edasi! Aga pole teil mingit õigust hõivata ühe koha asemel kaks. Aga noh, eks kõik algab ju kodusest kasvatusest, kellel elementaarset viisakust õpetatud varakult pole, miks peaks see täiskasvanu eas tulema..
 
. 20. veebruar 2011, kl 18.56
Aga mitte keegi ei hõiva ühe koha asemel kahte, sind ju ei aeta ära! Lihtsalt inimesed kasutavad võimalust, kuni kedagi veel nende kõrval ei istu, kui keegi aga avaldab soovi istuda, vabastatakse ka koht. Või peaksid need, kes istuvad üksi seetõttu, et buss pooltühi, solidaarsusest kellegi kõrvale minema, sest vaata tõpraid, laiutavad muidu kahel kohal?

Sul, teemaalgataja, on vist väga nukker elu, kui selline asi sind nii endast välja ajab.
 
Siiber juba 20. veebruar 2011, kl 19.13
Pole mu elul häda midagi, tänan muretsemast. Ja eks selle fooruminurga nimi ongi "lase aur välja."
Keegi ei pea pooltühjas bussis hakkama teise kõrvale ennast suruma, jutt käib siiski inimesi täis bussist. Aga pole vist mõtet seletada, sest nagu näha, sulle, ., nagunii kohale ei jõua.
Viisakusest kaasreisija vastu võiks ju end varakult koomale tõmmata rahvast täis bussis, miks peab alati kõigile midagi ütlema, kas inimesed ise ei oska ette mõelda?
 
a 20. veebruar 2011, kl 19.30
kas sul siis kohanumbrit pileti peal ei ole? Surud pileti istujale nina alla ja palud oma koht vabaks teha. Milles probleem?
 
on 20. veebruar 2011, kl 19.34
Siiber juba
näed siis. nüüd sõimad sina meid siin kõiki. mitte kohe ei usu, et me kõik nii pahad, ilma koduse kasvatuseta ja ebaviisakad oleme.
sina teed probleemi ja antud juhul ei millestki.
kordan veelkord - kõik algab endast, kulla Siiber.
 
K 20. veebruar 2011, kl 19.41
Minu arvates ei ole teemaalgataja postitusel küll midagi viga, mõned elementaarsed viisakusreeglid võiks inimestel tõesti ka ilma pidevalt meelde tuletamata meeles püsida. Aga eks kõik algab tõesti kodusest kasvatusest. Kuna tegemist halva kogemuse rubriigiga, siis teemaalgataja kirjutas siia oma halvast kogemusest ühistranspordis, ma ei näe põhjust küll teda milleski süüdistada:)
 
Siiber juba 20. veebruar 2011, kl 19.49
Eelmine kommenteerija, palun väga täpselt välja tuua lõik teie sõimamisest, sest ma kaldun arvama, et meil erinevad arusaamad sõnast "sõimama."

To a

Alati tõesti pole aega piletit eelmüügist osta, sõidan enamus ajast nii, et ühelt bussilt teisele minekuks jääb 10 min. ja siis ei vaevu eraldi piletit ostma minema. Ning koha pealt äraajamist olen ma kasutanud vist 1-2 korda elus ja ainult siis, kui tõesti ühtegi teist kohta vaba ei ole ja ma oleks sunnitud püsti seisma.


Üldiselt nagu ma aru olen saanud, siis enamused pooldavadki sellist käitumist.. Eks siis tuleb tõesti autoga käima hakata, nagu seda saastet veel vähe oleks. :)

Igatahes head õhtupoolikut teile, pole viitsimist vaielda seinaga ;))
 
Siiber juba 20. veebruar 2011, kl 19.51
Kuna keegi jõudis juba vahepeal postitada, siis parandus *üle eelmine kommenteerija.
 
Yeeahhh 20. veebruar 2011, kl 19.53
Viisaka käitumise alla muide kuulub ka mitte laiutamine ehk siis teistega arvestamine.
Ma olen absoluutselt nõus teemaalgatajaga - leidub igasuguseid "viisakaid" bussis: kes arvab, et sõidab üksi ja limuga - need kotitädid, kes möliseb valjult nii, et isegi järgmisse bussi on kenasti kuulda keda ta eile õhtul peldikus pani, kes kuulab oma "änksat" muusikat nii, et istmed vappuvad... Jeejee.

Teemasse ka:
Ma ei tea, ennast tundes - ma vist lihtsalt viskaks selle koti sealt istmelt kus kurat ja istuks kui tahaks... Savi nendest kotitädikestest ja nende pambukestest.

Ja kägisejatele veel - kui ei meeldi, et keegi su kõrvale istub - osta auto. Või käi jala.

ps loengut viisakusest, olge nii kenad, pidage peeglisse iseendale, vajate seda sama palju kui mina
 
X 20. veebruar 2011, kl 20.09
Kui buss on tühi ning minul on ainult paar peatust sõita, siis istun küll vahekäigupoolsele istmele. Kui ma akna poole istuksin ning minu kõrvale istuks mõni teine inimene, siis oleks natuke nõme pärast paari minuti pärast sealt mööda trügima hakata.
 
on 20. veebruar 2011, kl 20.19
hea küll. sõna "sõimama" on antud juhul tõesti liiga krõbe. vabandan.
 
Jeffy 20. veebruar 2011, kl 20.24
Rääkides ühistrantspordist ja laiutajatest siis nagu eelpool üks kommenteeria ütles, siis tõesti vanamutid(räägin nii nagu asjad on) jooksevad tormi sellele esikohale ja mitte ainult. Korra nägin kuidas üks vanem venemees tõmbas koolikotist väikse päga pingipealt maha(selleasemel, et kürvale istuda) ja istus ise sinna. Päga oma suure kotiga pidi ise vaatama kuidas suure ja raske kotiga ülejäänud tee sõita. Korra on ka mind vanamuti poolt sõnaotsese mõttes vigaseks istutud. Istusin akna pool ja suur-suur vanamutt tuli ja istus sellise matsakaga kõrvale, et üks kann oli poolenisti süles. Kahjuks sai küünarliiges viga. Nüüd üritan vältida vanu ja suuri mutte. Nad ei vaata ju kuhu istuvad peaasi, et saab istuda...
 
ehee 20. veebruar 2011, kl 20.28
No aga miks ma pean manguma, et mõni turakas oma koti sülle tõstaks?

Minu jaoks on see elementaarne, et ma ei hõiva kahte kohta.


Vahel ajavad ebaviisakad ja "omapärase" lastetoaga inimesed hämmingusse ja vihaseks, ma ei räägi siin loomulikult mitte ainult seoses kogemustega bussides :)
Aga sellest tuleb üle olla ja mitte oma tuju rikkuda lasta.
Ja (NB!) oma alstest normaalsed viisakad inimesed kasvatada.


Ps!
Olen korra näinud kuidas ühe naisterahva kompsuke trolli uksest välja lennutati.
Võttis muigama küll aga üldiselt pooldan siiski oma eelpoolseid soovitusi.
 
saaresinine 20. veebruar 2011, kl 22.19
asi ei ole ju küsimus - mina näiteks lähen alati ekstra selliste inimeste juurde. asi on põhimõttes - miks keegi arvab, et tal on õigus niimoodi teha? ja siis veel häirivad mind inimesed, kes seisavad täpselt uste juures, nii et kui on peatus, siis pead neist üle või ümber ronima. tavaliselt on tegemist mingite noorukitega (soost olenemata). halb kodune kasvatus, mis muud.

jajah - ma küsin alati. isegi siis, kui ma tahan püsti tõusta ja maha minna, mitte ei roni nagu tummahammas üle varvaste ja kompsude.

asi on põhimõttes - ehk siis teistega ei arvestata. ja see jutt, et osta auto - ega autojuhid ka teistega arvesta. matslikkus ja toorutsemine on kuidagi äkitselt levinud.
 
miia 20. veebruar 2011, kl 22.41
See juhtus küll kaugliinibussis aga siiski...
Olin veel üsna laps, nii 12 aastane väike tirts, istusin kenasti akna poolel kui minu kõrvale istutas end üks VÄGA ülekaaluline vanadaam, kes vaatas hoolega et kogu oma pekimeetrid istmele paigutatud saaks. Mina peenike laps siis olin pressitud tädikese ja bussi akna vahele nagu kilu karpi, ei saanud liigutada ega midagi. Sellises eas ei tule ka kahjuks julgust et paluda veidi viisakust inimeselt kes sõna otseses mõttes kaelas elas. Pärast seda juhtumist on mul alateadvuslik kartus akna juures istuda, sõidan küll ühistranspordiga harva, aga vajadusel valin ka vahekäigu poolse istme. Nii et on igasugu juhtumeid. Ja ma ei arva et lapsed peaksid sellepärast kannatama et nad noored ja väidetavalt elujõulised on.
 
h 21. veebruar 2011, kl 00.55
Mäletan, et kui veel ise ühistransporti kasutasin, tavatsesin seni vahekäigupoolsel istmel laiutada, kuni bussi sisenes mõni minu jaoks aksepteeritav inimene (puhas, korralik, eelistatult noorem mees või vanem naisterahvas), keda enda kõrvale istuma nõus laskma olin. Ülekaaluliste või räpaste inimeste puhul vajusin ka maksimaalselt kahele istmele ja põrnitsesin aknast välja ning teesklesin kurtust lootuses, et ehk ta läheb minust mööda ja vajub kellegi teise kõrvale. Enamasti töötas.
 
kummaline loogika 21. veebruar 2011, kl 08.39
Jah, nendel daamidel oleks nagu hirm seespoolsele istmele istuda,e t äkki ei saa õigel ajal bussist välja. Selle asemel laiutatakse välimisel istmel. Kas see on parem, kui ta peab korduvalt tõusma, et inimesi sisemisele istmele istuma/välja lasta? Selle asemel, et istuda viisakalt sisemisele istmele, kuid lihtsalt hakata 2 minutit varem oma p-d liigutama, et õigel ajal bussist väljuda.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!