Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Halb kogemus
Kirjavigade parandajate kohta
 
Pohmell 21. september 2012, kl 13.07
Esitan oma ettepaneku, mille tahan viia nüüd massideni, kuna tegu ikkagi millegi nii suurega, mis PEAKS riiklikule tasandile jõudma. Otsustasin oma teema teha siia rubriiki, sest siin on alati kõige rohkem teemasid ja kõige põnevamad arutelud. Meie elu on ju paha. Ja milles meie, lihtsald inimesed, selles süüdi küll olla saame, eksole?

Aga teemast endast. Mulle on silma jäänud, kuidas kõikjal kommentaariumites ning foorumite teemades hakkavad järjest enam tekkima vabathatlikud eesti keele õpetajad, kes on otsustanud oma rahvast niiviisi virtuaalselt harida! Väga hea! Ma ei leia sellest miskit tänuväärsemat. Küll on mul aga suur kivi selles osas südamel:

Keegi peaks neile vabatahtlikele kirjatehnikaõpsidele varsti hakkama palka maksma. Mis nad ikka siin kogu aeg oma vabast ajast käivad vigu parandamas.
Või siis võiksid nad vähemalt saada presidendilt ordeni. Sest esiteks - nad on kõige targemad. Teiseks - nad ikkagi PARANDAVAD TEISTE VIGU täiesti omaalgatuslikult. Eks ole neil kullast südamed!
Nii tarkadele ning headele inimestele, kes oma täiesti mõttekate kommentaaridega ja hästi sisustatud ajaga ehivad pea iga uudist, teemat foorumis jne. peaks ju midagi toredat korraldama! Nende tegevus on tõesti maailmaparandav. Oh, miks keegi küll seda ei näe? Aga ükskord tuleb aeg, kui nad saavad oma maailmamuutmise eest vastava tasu. Jah, seda ma usun. Ma loodan, et minu vead parandatakse siin ka. Siis on vähemalt üks inimene, kes tõesti on õnnelik, et talle on selline mõistlik aeg pühendatud - MINA! Ja ehkki ma tunneksin end alamana nende kõige kõige targemate eest, sest mul on ju ikkagi kirjavead ning ma mingil juhul ei saaks kunagi mitte kellegiks, oleks mul siiski julgust neile otsa vaadata ja öelda - AITÄH! AITÄH! AITÄH!

Ps! See, et näiteks Einstein ei olnud õigekirjas hea ja ometigi avastas midagi ,milleta oleks täna näiteks laserid, lennusõidud jms. võimatud, ei tee temast mingit tegijat! Lihtsalt ülehinnatud mees, kes ISEGI KIRJUTADA EI OSANUD!!!!!
 
Pohmell 21. september 2012, kl 13.08
Vabandust - juba ühe rämeda vea leidsin
*tunneksin end alamana nende ees, mitte eest!

Ma suutsin ka vea parandada! Mu elul on tekkimas mõte!
 
mitte 21. september 2012, kl 13.25
Mitte kirjavead ei käi närvidele, vaid massiliselt vohav lollus ja rumalus, mille üheks väljendiks kirjavead ja väärakas lauseehitus!
 
ml2 kirja autorile 21. september 2012, kl 13.26
Tänan!
Oli hea lugemismaterjal ning pani mind üle hulga aja naerma.
Ei kritiseeriks ka kedagi kirjatehnika pärast. Muidugi oleks hea kui see oleks perfektne, kuid tähtis on ikkagi mõte, mida edasi anda tahetakse.
Küllap leiaks keegi keelespetsialist minugi kirjutisest mõned vead. Aga palun, ma ei takista teil seda teha.
 
Ka arvamus 21. september 2012, kl 13.46
Mina selles iroonias siin midagi muhedat ei näinud ja naerma see jutt mind ei ajanud.
Ma ei ole kunagi kirjavigu parandanud, aga ausalt öeldes olen seda küll kogenud, et kirjavigadega teksti lugemine on häiriv.
Minu meelest ei peaks need, kes õigekirja ei valda, ennast kirjalikult väljendama, kui just väga vaja ei ole. Ja foorumites kommenteerimine ei ole vältimatu vajadus.
 
Tangid 21. september 2012, kl 13.46
Mina olen käsi!
Teeks äkki suvepäevad? Või kui kohe, siis sügispäevad?
Telhvifoorumite_kirjavigadeparandajate_hilissügispäevad?

Ega oleks tõesti viimane aeg Telhvispellerite tänuväärne töö kuidagi ajaloo anaalides jäädvustada
(ja ärge te lugupeetud Telhvispellerid seda tulge praegu annaalideks parandama eksole, sest ma mõtlesin siinkohal anaale mitte annaale).

___________________
võidlen õigekirja eest !
 
oh õudust! 21. september 2012, kl 14.05
Mina olen tangiga päri! Aga kõige pealt peaks kuhugile kuulutuse ülesse panema "ja määrama asu koha sest et, kloo"buse pealt on üsna rasske leida sobivat paikka! Muidugist on see kokku leppe küsimus. Ma vihhkan neid kes valesti, kirjutavad ültse kõige rohkem! Mull on asjad juba pakitud üelge vaid, kuhu tulla? Hoitke ästi üks teise lähetale siis ei juhtu suuga midagist!
 
. 21. september 2012, kl 14.15
to ka arvamus-
samamoodi ei ole kohustuslik foorumis lugemas käia, kui on häiriv.

olen tähele pannud, et vigade parandajad oskavadki vaid keelt ja muus osas on küündimatud, sest ühtki teemasse repliiki nad tavaliselt ei lisa.
ma siiski eeldaks, et kõigepealt kommentaar teemasse ja alles siis väike nupuke vigade parandusega. muidu on lihtsalt teema risustamine.
 
tropp 21. september 2012, kl 14.17
Andke palka ka ja hakkan kohe parandajaks.

Parim "viga" mis olen telhvist leidnud oli rönken (röntgen)
 
Tangid ohvlain 21. september 2012, kl 14.20
oh õudust sa meeldid mulle

aga sa tegid ühe suure kirjavea ja see tuleb igatahes ära parandada

õh õudust kribas: "Mina olen tangiga päri!"
peab olema: "Mina olen tangidega päri!" !!

kui mul oleks üks tang millega sõidan siis küll, aga mul on tangid. mitu tükki noh. see tähendab tervet ikka.

tang>tangi>tangid>tangisid

lihtmineviku alaltalaleütlev jaatav kõnekäänd
 
. 21. september 2012, kl 14.22
Kõik oleneb ju ikkagi sellest, kui räiged vead on.Kas me hakkaksime parandama näiteks mõnda väikest täheviga, koma või punkti kohta, kui mõte on lauses arusaadav.
 
to 13:26 21. september 2012, kl 14.29
Kirjatehnika!? Mis on õigekirjal kirjatehnikaga ühist. Olen nõus tollega, kes väitis, et puudulik õigekiri räägib ka puudulikust mõtteteravusest.
 
krooniline parandaja 21. september 2012, kl 14.38
mina ka ei näinud selles postituses midagi asjalikku. küll aga nägin ma, et inimene ei suuda isegi vahet teha, mis on kirjatehnika ja mis on grammatika, seda on kurb näha. huvitav oleks teada, kuidas foorumis kirjatehnika kohta märkust teha? või ei oska mina, muus osas ju küündimatu, leida siit seda kohta, kus ma saan tutvuda postitaja käekirjanäidistega? äkki peaks enne inimene siiski endale selgeks tegema, millest rääkida kavatseb? piinlik tegelikult, et teemaalgataja ei saa kunagi kelleGIks. kui end pisut harida, võib muidugi saada kelleksKI.

aga hea meel on mul, et on inimesi, kes tähelepanu juhivad kirjavigadele. kui vähemalt ühele vigaselt kirjutajale märkus meelde jääb ja ta enam seda viga ei tee, siis on eesmärk saavutatud. ja sellest võidab meie emakeel. mina esitaks hoopis kõsimuse sel moel: mis peab inimesel viga olema, et ta ei soovi oma kaunist emakeelt hoida?
 
krooniline parandaja 21. september 2012, kl 14.40
parandaks näpuka ka ära: kõsimuse = küsimuse.
 
* 21. september 2012, kl 14.44
Komadega eksimine mind väga ei häiri. Kui aga peale punkti ei ole tühikut ja uus lause algab veel ka väikse tähega, siis see häirib küll (sest selliselt kirjutatud teksti on raske lugeda)
 
Norija, kes ei viitsi sisse logida 21. september 2012, kl 14.50
Kirjavigade, või õigemini keelevigade parandamiseks on üks viisakas viis. Tuleb lihtsalt sisuliselt vastata vigasele kirjutisele ja teha seda nii, et kasutatakse õiget vormi, sõnastust või väljendust seal, kus eksinu vea tegi. Üldiselt võikski sellega piirduda. Kui muidugi hing kohe üldse rahu ei anna, siis võib sisulise vastuse järel ka mainida, et tegelikult on õigem öelda nii, nagu mina seda tegin, mitte nii, nagu sina seda tegid.

Kui sisuliselt vastata ei oska, siis pole mõtet ka vigadele tähelepanu juhtima hakata. Ega ilma soojaks kütta ei jõua nagunii.
 
Pohmell 21. september 2012, kl 14.53
Ma tänan teid vigade paranduse eest. Ma olen nii tühine, nii nii tühine... Ning nüri. Teravust minus tõepoolest ei ole. Kuidas saabki olla, kui ma enese emakeeltki ei valda.
Aga tänan teid veelkord. Jätkake oma missiooni!
 
ingrid 21. september 2012, kl 14.53
Mulle meeldivad elusad tekstid. Olgu nad kuitahes vigased. Peaasi, et sõnum jõuab ladusalt kohale.
Veaparandajad mind ei sega. Mind ennastki parandatakse usinalt. No, mis teha. Mõnikord mõtlevad, et ma üleüldse ei oska ega suuda õigesti kirjutada. Sellised suured prohmakad, nagu "nigu", "pold", ja muu taoline, häirivad ju intelligentseid inimesi ja parim viis näidata oma kõrget taset on - teisi parandada. Jõudu tööle! ; )
 
tõsi ta on! 21. september 2012, kl 14.55
Kel ikka kirjaoskus lonkab kahe jalaga korraga, ei sellest kirjaoskajat saa. Seda enam, et ega oma vigu ei tunnistata ega tahetagi õppida - pigem vihastatakse ja sõimatakse seda, kes julges tähelepanu vigadele juhtida.
 
üks, kes parandab 21. september 2012, kl 15.06
Milleks selline iroonia? Tark inimene paneb kõrva taha ja püüab seda viga mitte korrata, rumal püüab alavääristada abistajat. Tihti ei parandata selleks, et veategijale kohta kätte näidata, suurem osa parandustest on heatahtlikud, sest vead hakkavad lihtsalt silma nagu poriplekk valgel riidel. Mõni reageerib valulisemalt, nähvates, et see on tema eriline õigus kirjutada just nii vigaselt, kui heaks arvab, et ega see klassituba pole või siin etteütlust tehta. Loomulikult mitte, aga ma ei tahaks uskuda, et inimene, kes teab, et pole mingeid KILESID ega KEDAGI EI MAETA, teeks selliseid vigu nimme kellegi õrritamiseks, demonstreerides oma harimatust.
 
. 21. september 2012, kl 15.07
.....................nii jätkakski. Sest pole keelevaldaja ning võibolla mind ei mõisteta.
 
oh õudust! 21. september 2012, kl 15.10
let's analyze this? yeah!
Et siis mille pärast kirjaoskamatud hirmsasti solvuvad ja karjuma kukuvad, kui nende vigadele tähelepanu juhtida?
No aga kujutage ise ette, inimesel on hirmus südamevalu ja mure mingi idiootsuse pärast, millele ta oma rumala peaga lahendust ei leia. Siis ta lähebki kusagi foorumisse nutma ja halama, paljastab nii-öelda oma hinge. Aga selle asemel, et loodetud lohutust ja nutupatja leida, satub ta hoopis sõimu ja pilgete alla, kirjaoskuse pärast. Kodanik, kes on niigi rusutud, satub sellest veel rohkem masendusse ja kukub talle omaselt labaselt karjuma ja sõimama. Lihtne ju? Mh? Ah?
 
oh geez 21. september 2012, kl 15.40
Küll see virtuaalne elu on ikka inimestele tähtis. Mis vahet siin on, kas keegi parandab kirjavigu või ei.

Teemaalgatajal on vist väga igav, et sellest lausa teema tegema pidi.
 
Miki 21. september 2012, kl 15.45
Ma pilkaks pigem ikka neid, kes kunagi ei paku lahendusti ega anna teemakohaseid kommentaare, vaid parandavad hirmsasti teiste vigu. Jääb mulje, et see on koht, kus nad üritavad teistele näidata, kui intelligentsed nad on, sest pärismaailmas pole see kunagi õnnestunud.

Kusjuures jah, varem neid nokkijaid tõesti nii palju ei olnud. Samas on hulganisti arukamaid foorumeid, kus on koos väga arukaid inimesi, kes tõesõna räägivad teemast endast, mitte sellest, kus ja millise vea teemaalgataja ikka tegi. Sellised inimesed jätavad (vähemalt mulle) tegelikult meeletult rumala mulje.

Kusjuures teema autori point oli päris hea: Einstein tõepoolest oli olnud grammatikas üsna halb. Päris mitmed teadlased on tegelikult düsgraafikud, kelle kirjutisi enne avaldamist kõvasti parandada tuleb. Keegi ei arvaks, et nemad on piiratud maailmapildiga, lootusetud, rumalad ja ma ei tea mida kõike veel. No välja arvatud delfi foorumite "grammatikakunnid" muidugi.
 
ml2 või 13.26 21. september 2012, kl 15.50
Mina ei vihastagi, vaid olen tänulik, kui mind parandatakse. Sest, kui keegi mind ei parandaks, siis ei saakski ma teada, et eksinud olen ning kordaks tulevikus sama viga. Alati on keegi mingis valdkonnas kellestki parem ning siis on hea, kui valdkonnas ebapädevamad saavad õppida pädevamatelt.
 
Julk 21. september 2012, kl 15.50
Kirjavigadele TULEB tähelepanu juhtida - järsku ikkagi leidub siis mõni tohlakas, kes veidigi õpib. Emakeele risustamine puuduliku kirjaoskusega on kuritegu!
 
Viimasele 21. september 2012, kl 15.55
Vabandust, aga ma hakkasin nüüd praegu tõesti naerma. Tõsiselt kohe.
Kusjuures, kohe aru saada, millal MUTID sõna võtavad :) Või siis mutistunud noored. Vahet pole. Mutid on mutid.
 
üldiselt 21. september 2012, kl 16.20
Käivad närvidele ja risustavad teemasid :
1) irisevad kirjatsurad
2) nilbete vanameeste kommentaarid
3) teisi idiootideks sõimavad isikud
4) teemasse mittekirjutavad isikud
 
Piff 21. september 2012, kl 16.36
Aga kas sa sarkastiliste humoristide klubisse ei tahaks astuda?
 
to üldiselt 21. september 2012, kl 17.48
üldiselt Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Käivad närvidele ja risustavad teemasid :
> 1)
> irisevad kirjatsurad
> 2) nilbete vanameeste ko
> mmentaarid
> 3) teisi idiootideks sõimavad isik
> ud
> 4) teemasse mittekirjutavad isikud

üldiselt oled Sa idioot. ning näib, et käid iseendalegi närvidele, sest tõesti-tõesti, teemasse Sa ju ei kirjutanud :D
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!