Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Halb kogemus
kuidas korraldada matuseid, kui raha ei ole
 
rsj 02. mai 2013, kl 12.02
Varsti ilmselt selline kurb sündmus ees ja veel kurvemaks teeb meele see, et puudub igasugune materiaalne võimalus matta oma ema. Ääretult kurb tunne on juba praegu. Õnnetuseks olen ainus laps, mu venda pole enam mõnda aega ja ka isa mitte. Emal kinnisvara, mida müüa pole, kuna elasime kunagi tagastatavas majas ja hiljem siis sotsiaalkorteris, kus ema siis nüüd elab. Ma ei teagi, mida teevad inimeed, kes nii karmi situatsiooniga kokku puutuvad.
 
kaasatundja 02. mai 2013, kl 12.12
Isegi kui su emast jääks kinnisvara, siis selle müümine võib isegi mitu aastat aega võtta, kui sa just matuseraha eest müüa ei kavatse. Kuhu ema seniks panna - külmkappi?

Kurvaks teeb selline asi, aga nõu ka anda ei oska. Ainus variant - proovi kas laenu võtta (kinnisvara tagatisel oleks see muidugi lihtsam) või sugulastelt laenata.
 
pole ju üllatus 02. mai 2013, kl 12.16
Kirjutad, et VARSTI, seega sul on ju aega, et asju planeerida, raha kõrvale panna, mõelda, kust kuidas kellelt natuke laenuks küsida ja kuidas seda hiljem tagastada.

Ega siis nüüd ema ju matmata jää või mis?
Kohalik omavalitsus toetab ka tavaliselt mingi summaga. Teedki tagasihoidliku matuse, sööke jooke ei paku ja asi ants.
 
rsj 02. mai 2013, kl 12.20
Kinnisvara tagatisel ma ei saa laenu, kuna mul on eluaemelaen. Õnneks pole küll väga suur(140 eur), aga ka korter on väike äärelinnas. Poeg on üliõpilane ja ka ise olen aastaid lesk. Mu õnnetuseks ongi see, et pole ka väga selliseid sugulasi, kellelt laenata. Matustele tulijate arvgi oleks vast 20 või isegi vähem.
 
rsj 02. mai 2013, kl 12.23
pole ju üllatus Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Kirjutad, et VARSTI, seega sul on ju aega, et asju
> planeerida, raha kõrvale panna, mõelda, kust kuid
> as kellelt natuke laenuks küsida ja kuidas seda hi
> ljem tagastada.
>
> Ega siis nüüd ema ju matmat
> a jää või mis?
> Kohalik omavalitsus toetab ka ta
> valiselt mingi summaga. Teedki tagasihoidliku matu
> se, sööke jooke ei paku ja asi ants.


See varsti on paari nädala jooksul, kõige rohkem ehk kuu.
 
:(( 02. mai 2013, kl 12.29
Tean nii palju inimesi, kes sama murega ja ega polegi lahendust. Enamus töökohti ei taha ka toetada. Kohalik omavalitsus toetab ehk jah, aga selle summaga ei tee veel midagi ära. Soovitatakse siin laenu võtta. Hmm, aga olete kindlad, et inimesel on, millest see hiljem maksta? Kui jääbki palgast vaid minimaalne elamisraha, siis mille arvelt maksad mitmeid kuid laenu tagasi?
 
aadu  02. mai 2013, kl 12.32
Kui omaksed surnukuuri kadunukesele järgi ei tule, siis ei jää omavalitsusel muud üle kui oma vahenditega surnu auku ajada.
 
oehh 02. mai 2013, kl 12.36
jaajaa, aadu, eks ta nii ole. aga, millised haavad jätab see inimese hinge? päris jubedad olukorrad siin riigis, ma ütleks.
 
kaasatundja 02. mai 2013, kl 12.45
vastuseks :(( -le: ei ma ei ole selles kindel, et küsija laenu tagasi suudab maksta, aga see on ainus, mida oskan soovitada. muid võimalusi ma lihtsalt ei näe. isiklikult arvan kahjuks, et sellest õnnetust sotsabi toetuse eest ei saa kirstugi, muust hädapärasest rääkimata.
 
teoreetik 02. mai 2013, kl 12.58
Ei tea kas kalmistu lubaks inimese matta näiteks kartulikotis kui kirsturaha pole?

Siis on ju veel teoreetiline võimalus, et kolid surija sotsiaalkorterist välja enda juurde ja kui see otsad annab, siis pistad ta sügavkülmikusse ning võtad paar aastat rahulikult tema pensioni välja kuni vajalik matuseraha on koos. Siis leiad usaldusväärse inimese, kellele annad selle kogutud matuseraha, mille eest siis tema korraldab uhked matused. Ise tuleb sul sellise "nalja" eest muidugi vangi minna mõneks aastaks, aga seal toidetakse sind korralikult 3 korda päevas ja mõne aasta pärast oled vaba ja saad minna ema hauale küünald viima.
 
kaasatundja 02. mai 2013, kl 13.06
jõhkrad "naljad", aga teoreetikul tegelikult ju hea idee ja lisaks sellele lood pretsedendi - järsku meie sotsiaalministeerium hakkab ka selle peale probleemi nägema. kuigi vaevalt, aga proovida ju võib.

üks hea asi lisaks tasuta söögile on paariks aastaks vangi minekus veel - saad lasta seal hambad tasuta ära parandada:D
 
???? 02. mai 2013, kl 14.09
Sageli vanadel inimestel matuseraha korjatud.Oled kindel, et emal seda pole?
 
pensionär 02. mai 2013, kl 14.24
no aga praegu saab ema ju pensioni, ega seda ta haigena ära kuluta. pane sealt nüüd nobedasti kõrvale.
on võimalik teha ka odavaid matuseid, kui raha ikka ei ole ( huvitav kuhu see ema pension läks iga kuu ) odava matuse all mõtlen seda, et kui läheb tuhastamisele, siis kirstu ei ostagi, vaid võtad renti jne. kui matuseraha korjatud pole, siis mis kahekümnest inimesest üldse jutt käib? kas omavalitsus peab matuselaua kinni maksma või?
 
Küsimärkidele 02. mai 2013, kl 14.33
See ei pruugi sugugi nii olla. Paljud inimesed elavad olude sunnil peost suhu, tulevad vaevu ots otsaga kokku. Ei jagu neil midagi enam sukasäärde korjata. Vanainimestel oli vanasti kombeks öelda "Küll hais matab!" No eks praegugi juhtub vahel nii, kui mõni üksik vanur otsad annab, et naabrid teatavad ja siis maetakse omavalitsuse kulul.

Aga tegelikult võiks ikka minna elukohajärgse sotsiaaltötöaja juurde, ehk oskab nõu anda.
 
rsj 02. mai 2013, kl 14.50
Nii minu, kui ka ema säästud läksid jah kahjuks mu isa ja venna matustele, mis toimusid vaid mõnekuuliste vahedega. Uute säästude tekkimine pole tänapäeval enam nii lihtne. Kahjuks pole ka haigla ja ravimid tasuta olnud ja sotsiaalkorteris on ka lisaks kommunaalidele üür, mitte küll vöga palju, aga summa seegi.
 
no kuule 02. mai 2013, kl 14.52
mul on sust väga kahju, et kaotad ema ja suur mure igatahes. lisaks siis see matusemure. aga vot sellest ma aru ei saa, mismoodi sa julged veel mõelda, et 20 inimest tuleks? mis 20 inimest? kui raha ei ole, siis tehakse KÕIGE odavam variant ehk tuhastamine nii odavalt kui saab. ja ei mingit 20 inimest. kui ikka üldse ei ole raha, siis ise nendelt 20-lt küsiksin, kas nad võiksid ema mälestuseks annetada 10-20 või rohkem eur ja saad siis vähemalt tuhastada, matta võid uhu iganes ja tasuta siis. endal ei tuleks pähegi, et siis veel mingi 20 ei mõista sind.inimest tahab ju tulla - no ei taha, kui ikka raha pole. tundub, et sulle on väga oluline, et mis sust ikka siis mõeldakse, kui ei kutsu.
 
no kuule parandab 02. mai 2013, kl 14.55
mingi viperus tuli teksti sisestades, siin siis tekst nagu plaanisin:

mul on sust väga kahju, et kaotad ema ja suur mure igatahes. lisaks siis see matusemure. aga vot sellest ma aru ei saa, mismoodi sa julged veel mõelda, et 20 inimest tuleks? mis 20 inimest? kui raha ei ole, siis tehakse KÕIGE odavam variant ehk tuhastamine nii odavalt kui saab. ja ei mingit 20 inimest. kui ikka üldse ei ole raha, siis ise nendelt 20-lt küsiksin, kas nad võiksid ema mälestuseks annetada 10-20 või rohkem eur ja saad siis vähemalt tuhastada, matta võid kuhu iganes ja tasuta siis. endal ei tuleks pähegi, et siis veel mingi 20 inimest tahab ju tulla - no ei taha, kui ikka raha pole. tundub, et sulle on väga oluline, et mis sust ikka siis mõeldakse, kui ei kutsu. ei mõista sind.
 
tavaliselt ju 02. mai 2013, kl 15.03
ega ei kutsutagi, tihti inimesed tulevad lihtsalt ärasaatmisele. vaevalt kirjutaja siin peielauda mõtles.
 
mõtlik 02. mai 2013, kl 15.03
Olen paaril korral kokku puutunud selliste olukordadega, kus antakse teada inimese surmast ja samas teatatkse, et toimub tuhastamine ilma ärasaatmiseta. Urni matmine toimub alles mitme kuu pärast ja siis korraldatakse väga lähedastele väike koosistumine. Igati mõistlik- aeg annab leinajatele toibumisvõimaluse ja arusaamise, et ka nii saab ja võib. Ja see ei tähenda sugugi lugupidamatust lahkunu suhtes.
 
muide 02. mai 2013, kl 15.07
no kuule Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> mul on sust väga kahju, et kaotad ema ja suur mure
> igatahes. lisaks siis see matusemure. aga vot sel
> lest ma aru ei saa, mismoodi sa julged veel mõelda
> , et 20 inimest tuleks? mis 20 inimest? kui raha e
> i ole, siis tehakse KÕIGE odavam variant ehk tuhas
> tamine nii odavalt kui saab. ja ei mingit 20 inime
> st. kui ikka üldse ei ole raha, siis ise nendelt 2
> 0-lt küsiksin, kas nad võiksid ema mälestuseks ann
> etada 10-20 või rohkem eur ja saad siis vähemalt t
> uhastada, matta võid uhu iganes ja tasuta siis. en
> dal ei tuleks pähegi, et siis veel mingi 20 ei mõi
> sta sind.inimest tahab ju tulla - no ei taha, kui
> ikka raha pole. tundub, et sulle on väga oluline,
> et mis sust ikka siis mõeldakse, kui ei kutsu.


ei ole ainult tuhastamine, oma osa, küll mitte ehk väga suure, aga siiski, võtavad laenutuspuusärk, külmkamber, transport. need on asjad, mida vältida ei saa.
 
.... 02. mai 2013, kl 15.09
Tuhastamine, urnimatus ilma peielauata, ilmselt vist kõige odavam. Hindu saab vaadata näiteks siit: http://www.krematoorium.ee/tallinn/ee/prices
Mõni linn/vald annab mingit toetust avalduse peale küll, summa sõltub. See summa on aga tihti nii väike, et kasu sellest pole. Haapsalu näiteks maksab 100 eurot, Kärdlas oli mingid aastad tagasi kas vist 64 vms.
 
ikkagi 02. mai 2013, kl 15.11
väiksem kulu, väiksem mure, suurem kulu, suurem mure.
 
kogemus 02. mai 2013, kl 15.12
Mälestused mu ema minekust jälitavad mind siiani. Krematooriumis olin vaid oma kahe pojaga. Olimegi vaid kolmekesi. Ma ei tea, miks, aga ma oleks tahtnud, et oleks olnud keegi veel, oli kuidagi väga kurb üksildane tunne.
 
arvan 02. mai 2013, kl 15.30
et tee kasvõi ise pirukad ja puljong vms. peielaud on ilus komme ja vajalik sulle endale, kui leinajale. on olemas tänapäeval selline asi, mida nimetatakse leinamata leinaks, lõpuni leinamata leinaks. tavaliselt tekib see siis, kui mingi osa kogu sellest asjast jääb vahele. see pole küll kõigil nii, aga suurel osal siiski.
 
kurb kogemus 02. mai 2013, kl 17.30
Minu ema rääkis väga täpselt, millist matust ta tahab.Väga tagasihoidlikku muide.Tegin täpselt tema soovi järgi, kuigi majanduslikult oleksin võinud ka rohkem kulutada.Aga kuna ema nii tahtis, siis minu hing on rahul, et tema soovi järgi talitasin.Ei ütleks, et see lõpuni leinamata lein oleks, kuigi móni osa jäi vahele.
 
meie 02. mai 2013, kl 20.43
Ära tee tavapärast matust. Minu emaga leppisime juba tema eluajal kokku, et peale surma kohe kremeerimine ilma ärasaatmistseremooniata ja urni matame pereringis hauaplatsile. Kuna ema oli koguduse liige, siis kirikuõpetaja kutsusime ka muldasängitamisele. Urnihaua tohib surnuaiale ise kaevata, vähemasti meie kandis on nii. Muidugi, kulutusi tuleb ikka: kremeerimine maksab 300€ ringis, urn umbes poolsada, surnu transport krematooriumisse, kirikuõpetajatel on ka oma taks, pärg, küünlad... Aga odavam igatahes kui külmikus säilitamine, peielaud, kirst ja hauakaevajad. Ja niimoodi oma ema matta oli kuidagi väga isiklik ja privaatne ning südamlik.
 
vana 02. mai 2013, kl 20.55
minu ema soov on, et teda metsa kuuse alla maetaks, lihtsalt ja loomulikult, et oleks vähemalt see viimnegi hetk, see elust äramineku hetk, vaba rahast ja ärist ja murest selle pärast.
Igatahes on see minu ema soov ja lubasime talle, et ta saab selle.
did_270612 02. mai 2013, kl 21.18
Aga kas tohib inimest lihtsalt kuuse alla matta, vot minu isa ka räägib, et tahaks muudkui oma aeda, aga küll siis ametnikelaviin midagi vastukaaluks leiab, seadused jms.
 
vana 02. mai 2013, kl 22.03
kes peab seda teadma üldse, kuhu see inimene maetud on.

Varem mõtlesime, et teeks oma koduaeda mälestusaltari kallitele lahkunutele. Kuskil maal /lugesin/ on niimoodi ja see tundub kena.
Ainult, et kui maja müüa tahaks, siis mis??

Seepärast sobibki mets hästi.
Paar suve tagasi käisime mööda metsi ringi rändamas ja ühes päris metsikus metsas meie enda Eestimaal, sattusimegi paarile sama pere hauale, kus olid tillukesed mälestustahvlid kenasti olemas, aga kellegi käsi polnud seda looduse loomingut seal peale matmist enam sonkinud.
Kunagi ehk keegi leiab, et midagi polnud nagu õige, aga selleks ajaks on aega palju merre voolanud.

Lisan, et see polnud sõjaajast, oli rohkem praegusajast isegi.

Meie seadused panevad kõik tegemised kenasti ritta ja sa pead neid järgima, ei saa isegi mõnd sammu vahele jätta, iga sammu eest aina maksa...
Aga, kui pole võimalik maksta...

Jääbki üle vaid kuuse alla.
Kui elus inimesi võib järjest oma kodudest "kuuse alla" välja tõsta, siis miks surnuid ei peaks tohtima kuuse alla matta?!
 
HM 03. mai 2013, kl 06.37
LOE lause lõpuni.
seal oli kirjas - SEE POLE KÕIGIL NII
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!