Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Halb kogemus
e-hääletamine
 
:(( 24. veebruar 2015, kl 16.15
Nüüd siis on leitud uus moodus, kuidas hunnik valijaid valimistest kõrvale jätta. Üritasin nimelt täna kohusetundliku kodanikuna ka oma häält anda, aga selgus, et ma ei kvalifitseerugi hääletamiskõlblikuks kodanikuks. Nimelt teatas valimiste leht mulle, et minu arvuti ei kõlba hääletamiseks, polevat turvaline.
Et siis mida? Ma peaks jooksma uut arvutit muretsema hääletamise jaoks ve?? Pistku siis p....e oma valimised. Võtan seda isikliku solvanguna. Jaoskonda ma sellise solvangu peale kohe päris kindlasti kõndima ei hakka, mine tea, mis nipp seal leiutatakse, et minusugused mittekõlblikuks tunnistada. Pole kunagi kesikuid ja reformi valinud, järelikult ei kõlba. Säh sulle e-riiki.
Karl Kindermacher 24. veebruar 2015, kl 16.48
E-riik pole süüdi, kui Su arvuti on ajast ja arust. Aga kui ta Su vajadused muus osas rahuldab, siis ei pea ju tormama uut ostma. e-valimised on siiski võimalus, mitte kohustus. Keegi ei takista Sul minemast valimisjaoskonda (nagu me kõik mõned aastad tagasi tegime) ja traditsioonilisel moel hääletamast. Pirtsutamiseks pole põhjust.
 
jessas 24. veebruar 2015, kl 17.26
Sa oled küll naljakas hüsteerik :) Sebi siis korralik kaitse oma arvutile.
 
Piff 24. veebruar 2015, kl 17.48
No aga kes selles siis süüdi on, et su arvuti pole piisavalt turvaline?
 
njh 24. veebruar 2015, kl 18.20
selle e-riigiga nii ongi, kodanik oled alles siis kui sul on see teine ja kolmas, mis kõik nõuab raha, ette näidata.
E-riik, aga isegi toimetulekutoetust ei saa sa kohale minemata taotleda, kas see on normaalne? Eelhääletuse ajal saad lähimas valimisponktis valida vähemalt. Võta ennast kokku ja mine pane neile üks tutakas riigikoguväliste erakondade poolt hääletades, siin piiksumine ei anna üldse midagi.
 
Tiina 24. veebruar 2015, kl 18.47
Ma küll ei tunne valimistest puudust. Minu häält ei saa ükski poliit-parasiit.
 
valija 24. veebruar 2015, kl 18.49
Operatsioonsüsteemi XP tugi lõppes juba möödunud aasta aprillis.
Tean seda ja seetõttu ei tulnud mulle kuigi suure üllatusena, et seda kasutades ma elektrooniliselt hääletada ei saanud.

Ma ei arva, et peaksin nüüd ennast solvatuna tundma või hirmsasti vihastama. Võtsin vihmavarju pea kohale ja tegin kena väikese jalutuskäigu valimisjaoskonda ning mu kodanikukohus on täidetud.

Pealegi ei teatatud, et arvuti ei kõlba hääletamiseks, vaid vananenud XP operatsioonisüsteem. Seda on ka võimalik kaasaegsema vastu välja vahetada, ei pea uut arvutit ostma.

Peabki olema turvaline. Niigi Keskerakond kardab kangesti, et e-hääli võltsitakse. Iga väikese asja peale vihastades rikute ainult oma tervist.
 
Väga veider teemapüstitus 24. veebruar 2015, kl 19.01
Üks tola siunab jälle riiki, et see asju korrektselt ajab. Ise tõesti aru ei saa, et pehmelt öeldes ullike oled?
 
galita 24. veebruar 2015, kl 19.07
Ei ole vaja valimisjaoskonda minna ja ei jää ka hääletamata selle pärast, et kasutate XP'd. Estobuntu tuleb salvestada USB pulgale või plaadile ning sellelt arvuti üles bootida ja saabki turvaliselt e-valimistel osaleda. Estobuntul on nimelt ID-kaardi tarkvara kaasas ja e-hääletamisega probleeme ei olnud.
 
:(( 24. veebruar 2015, kl 19.27
Piff Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> No aga kes selles siis süüdi on, et su arvuti pole
> piisavalt turvaline?

Minu arvuti on täiesti turvaline ja pole kaugetki ajast ja arust. Kuna teen sellega tööd, on mul olemas nii korralikud viirusekaitsed, kui muu vajalik. Ja kui mu arvuti on piisavalt turvaline, et sellega saaks asju ajada pangas, maksuametis, eesti.ee-s ja mujal, siis väita, et hääletamiseks ei ole mu arvuti turvaline, see ON labane solvang.

> Keegi ei takista Sul minemast valimisjaoskonda > (nagu me kõik mõned aastad tagasi tegime) ja > traditsioonilisel moel hääletamast. Pirtsutamiseks pole põhjust.

Tegemist ei ole pirtsutamisega, vaid jõhkra solvanguga. Kui mulle lajatatakse näkku, et ma pole riigile kõlblik hääletama, siis ei hakka ma kuhugi jaoskonda kohale ronima nagu vallasant, ÄKKI seal ikka lubatakse oma häälekene (ilmselt riigile täiesti ülearune) kuhugi kirja panna. Teen sellisest suhtumisest lihtsalt järelduse, et eesti riigile olen ma ülearune. Siiani ma isegi ei mõelnud, et tahaks eestist kuhugi mujale minna, aga nüüd on küll tunne, et kui riik mind kõlblike kodanike hulgast on välja praakinud, siis milleks mul vaja siin pingutada ja eesti riigile makse maksta.
 
.. 24. veebruar 2015, kl 19.38
Nende kasutusjuhendis selgitatakse ilusasti ära, mis sobib ja mis mitte. Hullem kui poleks mingit selgitust.
E-hääletamine pole sund, aga on mugav alternatiiv. Hullem oleks kui öeldaks, et on ainult e-hääletamine. Seda ei juhtu vähemalt niipea, sest paljudel pole üldse arvutit.
 
võeh 24. veebruar 2015, kl 20.08
Kuule, ongi parem, kui sa ei hääleta, nii lolli inimese hääl ei tohiks tõesti lugeda.
 
njahh 24. veebruar 2015, kl 21.05
mismõttes? Kas inimesed, kes käivad jaoskonnas on vallasandid? No tead, selle väljaütlemisega näitad sa vaid seda, kui vähe oled sa ise väärt. Mine vaata peeglisse ja häbene.
 
võeh 24. veebruar 2015, kl 22.37
Kle sa tont vaata ise peeglisse ja siis tule siin teisi õpetama!
 
njahh to võeh 24. veebruar 2015, kl 23.38
keda sa sõimad? Kui aru ei saa, et kommentaar teemaalgatajale mõeldud oli, no siis tõepoolest...
 
originaal-võeh :) 24. veebruar 2015, kl 23.49
See oli keegi teine, käib siin üks hull aeg-ajalt lambijuttu ajamas. Aga võib-olla oli see hoopis mulle mõeldud, ei tea.
 
:(( 25. veebruar 2015, kl 00.10
njahh Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> mismõttes? Kas inimesed, kes käivad jaoskonnas on
> vallasandid? No tead, selle väljaütlemisega näitad
> sa vaid seda, kui vähe oled sa ise väärt. Mine va
> ata peeglisse ja häbene.

Kus ma ütlesin, et jaoskonnas käivad valimas vallasandid? Kui sa lugeda ei oska, siis mine kooli. Mina rääkisin sellest, et riik peab mind nii vaeseks nagu vallasant, kuna ma nagu ei jaksaks omale uut kallist op-süsteemi osta. Aga nagu ikka, teksti läbi lugeda ei viitsita, tõmmatakse kogu jutust välja üks sõna, pööratakse sellega kogu jutu mõte pea peale ja kukutakse selle kallal tatistama.
 
:(( 25. veebruar 2015, kl 00.21
.. Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Nende kasutusjuhendis selgitatakse ilusasti ära, m
> is sobib ja mis mitte. Hullem kui poleks mingit se
> lgitust.
> E-hääletamine pole sund, aga on mugav
> alternatiiv. Hullem oleks kui öeldaks, et on ainu
> lt e-hääletamine. Seda ei juhtu vähemalt niipea, s
> est paljudel pole üldse arvutit.

Mis see kasutusjuhend siia puutub.
E-hääletamine ega üldse hääletamine pole sund. Lihtsalt, kuna mina seaduskuuleka kodanikuna üritasin oma kohust riigi ees täita ja oma häält anda ning sain selle asemel riigilt süljeläraka näkku, siis minu kohusetunne siinkohal lõpeb. Ma ei ole ükski kord valimistel jätnud hääletamata, varem jaoskonnas ja viimastel aastatel e-hääletades. Aga nagu näha, nüüd on minu hääl ja järelikult ka mina ise muutunud eesti riigile mittevajalikuks et mitte öelda ülearuseks. Jaoskonda ei lähe ma põhimõtteliselt, mine tea, sülitatakse seal ka näkku, kui mittesoovitavale elemendile. Kui minu e-hääl eesti riigile ei kõlba, mille alusel siis arvata, et füüsiliselt kirjutatud hääl kõlblik on. Ei-ei, ennast avalikult mõnitada ma ei lase.

Eriti imelikuks teeb asja see, et maksuametisse sisenemiseks ja maksude deklareerimiseks ning pangast raha maksmiseks on minu arvuti piisavalt turvaline, ehk siis kui tegemist on riigile raha andmisega, siis pole mitteturvalisest arvutist juttugi. Aga vat kui nüüd tahad hakata hääletama, siis käi kukele, siis on arvuti mitteturvaline. Väga bääd
 
täitsa peet 25. veebruar 2015, kl 01.04
ma ei saa aru, mida siin solvuda on.
need e-valimised ongi jama kaks nagunii ja kogu see valimise asi samamoodi täies mahus.
juba need eelhääletamised ja siis 3 päeva vahitakse ja sätitakse hääli kuhu vaja ja siis hoplaa tuleb PÄRIS õige päev valimiseks.
no kes ei suuda mõista, et siin on jõnks sees, kohe teadlik ja sihilik jõnks, siis aitäh, mina nt ei solvu, aga ei anna neile ainsalegi oma häält. mille eest ja milleks. kas valede eest õige või?
tean inimest, kes jooksis erinevad eelhääletuse jaoskonnad läbi ja andis aga hääli. igal pool võeti ta vastu ja lasti valida ka.
samas kelkis mu töökaaslane, et ta e-hääletab ka mitu korda.

no ma ei tea, kas see on tõsi, mina seda ei tea, aga kui räägitakse, siis ega ikka tühjalt kohalt sellist asja vist nagu ei räägitaks. ju siis midagi ikka on võimalik "korraldada" ja kes oskab, eks see teebki.
mind solvab see süüdimatu valetamine ja pettus selle kamba poolt, kes peale vale ja pettuse muud nagu ei suudaks ega tahagi teha.
 
Eestile parimat soovides 25. veebruar 2015, kl 01.06
Parem ongi, et inimene, kes nii irratsionaalselt ellu suhtub nagu teemaalgataja :((, jätab hääletamata. (Kui see nüüd ei ole libateema ...)
 
Ülla-ülla 25. veebruar 2015, kl 10.41
Sama siin.
Vanaema on meil vana ja valimisjaoskonnani minek on talle raske, arvasin, et saame seekord kenasti kodus ära hääletada - tutkit! Käi sinna kohta oma XP-ga, igavene vaene rott! Ja uuem windows maksab raha, mida mul selleks kuuks planeeritud pole. Sest siis tuleks selle vana risu asemele miski uuem arvuti osta, kuhu see uuem windows ka ära mahuks.

Eks me teised jalutame jaoskonda kohale, aga vanaemal jääb küll seekord hääletamata. Kasti koju tellima ta ei hakka, selle keelas meil ära, sest ega ta tegelikult üldse eriti hääletada taha. Oleks mul arvutis ots talle ette anda olnud, oleks ta ehk hääletama saanud, no kasvõi puhtalt põnevusest uue asja üle . . .
 
njahh 25. veebruar 2015, kl 11.40
Vat siin nimetasid jaoskondades käivaid inimesi vallasantideks:

<Kui mulle lajatatakse näkku, et ma pole riigile kõlblik hääletama, siis ei hakka ma kuhugi jaoskonda kohale ronima nagu vallasant, ÄKKI seal ikka lubatakse oma häälekene (ilmselt riigile täiesti ülearune) kuhugi kirja panna.>

Kas vajad semantilist tõlgendust? Äkki pöördud keelenõuandlasse ja lased neil oma väljaütlemist tõlgendada.
 
ni palju siis ausast hääletamisest 25. veebruar 2015, kl 11.45
Meie küla e-hääletus

arnold 78 25. veebruar 2015, kl 08.31
Andsime kõik meie küla pensionäride ID-kaardid ja PIN-koodid arvutipoisi kätte.

Igaüks ütles talle, et kelle poolt hääletada. Poisil noor pea ja ega ta unusta.
Poiss läks enda tuppa e-hääletama. Meie jõime vahepeal kohvi ja rääkisime vanu lugusid.

Tunni aja pärast tuli poiss toast välja ning ütles, et hääletas meie kõigi eest ära ja mingeid probleeme ei tekkinud. Siis andis meile ID-kaardid ja PIN-koodid tagasi.
 
no 25. veebruar 2015, kl 12.28
Eelmisele, mis seal siis ebaausat on, kui kodanikud on ausalt ja vabatahtlikult otsustanud, et neil on suva?

Ja see arnold 78 kohe kindlasti kirjutab sellest foorumis, ilma vigadeta ja puha :)
 
brik 25. veebruar 2015, kl 12.54
Valimised on väga isiklik asi. Seda ei toimetata külakorda.
Karl Kindermacher 25. veebruar 2015, kl 14.54
ni palju siis ausast hääletamisest,

palun ära kopeeri siia seda keskerakondliku jampsi.
 
sa reformvoodi kinderimuna 25. veebruar 2015, kl 15.06
ära õpeta, mida keegi teha tohib.
 
Valla Sant 25. veebruar 2015, kl 15.18
Andsime oma hääled keskerakonnale.
 
müller 26. veebruar 2015, kl 02.35
Teemaalgataja, kas kuskil taskunurgas natuke häbi ka leidub? Müüdav mölakas. Oma koduriigi sünnipäeval tulla välja sellise provokatsioonilise üllitisega ja sobival hetkel veel paar sõpra skeemile usutavamat värvi juurde maalimas. Riigile sülitasid sina praegu näkku mitte riik sinule. Mis puutub e-hääletamise ebaõnnestumisse siis Tallinna Keskraamatukogu avalikult kasutatavates internetipunktides oli e-hääletamise võimalus sel korral ära solgitud, siiani pole olnud probleemi ühegi ID-kaardi toiminguga kaasa arvatud valmistel e-hääletada, aga täpselt sellest päevast kui valimine hakkas siis süsteem hakkas streikima. Mukikesed kes siin foorumit sõeluvad - kas isake ostis idast tuleva verise rahaga häkkerid või piisas ainult käsu andmisest?
 
siil 26. veebruar 2015, kl 08.39
isegi minule on selge, et e-valimine on puhas võltsing
juba selle mitu korda valimise võimaluse tõttu
nii lolliks ei maksa ka rahvast pidada, et sellest aru ei saa
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!