Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Halb kogemus
Helistamise etikett
 
Mismõttes 09. juuli 2015, kl 23.11
Kuidas arvate: kas on normaalne helistada kellegile õhtul peale 20.00 või 21.00? Jättes välja erakorralised kõned: lähedase tervis, sünnid, surmad ja reede/laupäevased kõned: mis teed ja läheks välja?
Minu meelest ei ole viisakas tühja-tähja pärast teiste kodust olemist rikkuda- sellised asjad peaksid päevasele ajale jääma. Mida arvate?
Karl Kindermacher 09. juuli 2015, kl 23.32
Oleneb kui lähedalt tuttavad, millised on mõlema inimese harjumused ja kui hästi me neid teame jne. On inimesi, kellega pole võimalik kontakti saada enne keskpäeva ja kes on kättesaadavad kaugelt üle kesköö. On päris palju inimesi, kellel puudub vähimgi võimalus tööajal telefonile vastata.
Ei saa päris ühe mütsiga lüüa.
 
Ma 09. juuli 2015, kl 23.59
22ni on täiesti normaalne helistada.
 
Ma 10. juuli 2015, kl 00.01
Aga ülemused ja tööjutud ainult tööajal.
 
xy 10. juuli 2015, kl 01.08
ok olen nõus ei ole viisakas. helistan sulle siis hommikupoole näiteks 6.30.
 
parim 10. juuli 2015, kl 01.18
on helistada kell 3-4 öösel ja suure imestusega küsida: "Kuule, kell on pool neli öösel! Miks sa ei maga?"
 
Mismõttes 10. juuli 2015, kl 07.04
Hmm... Tundub, et olen teistsuguse lastetoa saanud....Minul tuttavad, pere jne ei helista teineteisele peale 21.00, sest siis tegeldakse lastega, on magamaminekuaeg ja lihtsalt ka seepärast, et austame teiste aega privaatsusele ja hindame perekesksust. Sama kehtib ka hommiku kohta. Enne kella 10- t ei ole viisakas. But maybe it's just me.....
 
seda et 10. juuli 2015, kl 07.35
Mismõttes Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Sama kehtib ka hommiku kohta. Enne kella 10- t
> ei ole viisakas. But maybe it's just me.....


Euronics arvab heaks saata oma mobiilisõnumi hommikul juba enne kella 8.00 , et kliente äratada. Huvitaval kombel muutus selle sõnumi saatmise kellaaeg hiljem kella 10.00-ks. Nii et ei saanudki aru, kas tegi mobiil vigureid, operaator muutis või omab see firma ise müstilisi võimeid.
 
Sesmõttes 10. juuli 2015, kl 08.00
> Minul tuttavad, pere jne ei helista teineteisele
> peale 21.00, sest siis tegeldakse lastega ...


Sinul-sinul-sinul - selle peale ei tule, et äkki teiste elukesed on natukene teismoodi? Ma ei pane kedagi magama, just on hea rahulik aeg sõpradega suhelda.

Viisakas on arvestada selle inimese päevakavaga, kellele helistad. Kui ei ole nii sõber-tuttav, siis helistad päevasel ajal. Kes see sulle üldse helistab sinu perekesksuse ajal? Kui sinu oma tuttavad, siis pead ise neile ütlema, mis sulle sobib, siit delfist ei loe nad iialgi.
 
oh jah 10. juuli 2015, kl 09.00
Ajad ja kombed on teised ja mingit etiketti siin taga ajada pole küll mõtet. Praegu pole enam lauatelefoni aeg. Helistatakse riigist, kus meiega ajavahe. Noored hakkavad elama alates peale kümmet jne. jne.. Iga inimene paneb oma peres ise etiketi paika ja pole ju raske öelda, et aeg suhtlemiseks hiline ja järgmine kord teab.
 
Mismõttes 10. juuli 2015, kl 10.13
No, sellest olen ma juba ammu aru saanud, et kombed, viisakus, austus jne on tolmu koguv nähtus, mis vist suri koos Maaja Kallast-ga Eestis. See kinnitab minu arvamust, et nähakse ainult enda mugavust oluliseks- arvestamata teisi. Sama on ka etiketiga, mida me võiks järgida selleks, et püsiks austus enda ja meid ümbritsevate inimeste vastu. Etiketi alla käib ka see, kuidas me riietume, räägime, sööme, pidutseme ja ka HELISTAME. Kui paljud üldse vaevuvad telefonis "Tere" või oma nime ütlema? Vabadus, demokraatia jne on kõik tore, kuid oskamata seda õigesti kasutada ongi tulemuseks kõrge amoraalsus ja kasvatamatus. Nagu viin on jook tarkadele, siis käesoleval sajandil elamine on ka ainult tarkadele- sest loll lööb rinna kummi ja ütleb- ma võin teha,mis ma tahan.
 
njahh 10. juuli 2015, kl 10.49
mis selle heietuse mõte nüüd oli? Mismõttes on omaarust lillekene pa*ameres ja teised kõik on kasvatamata amoraalsed egoistid?

Selge on see, et tööasjus ei helista väljaspool tööaega. Sõprade-sugulaste puhul teame ju, kellele millal on sobilik helistada.
 
ohoh 10. juuli 2015, kl 11.22
no mis viisakust või etiketti näitab see, kui lüüakse rind kummi ja kaagatatakse, et ainult nii on õige, kuidas mina teen. Igal inimesel ja perel omad kombed ja tavad. Jah, tööasju on tõesti viisakas ajada tööajal, aga sugulaste-tuttavatega suheldakse ikka nii, kuidas keegi. Tõesti, paljud magavad lõunani ja ongi hiljem aktiivsed poole ööni, samas teised on kella 6-st üleval ja õhtul kell 10 vaatavad juba unenägusid. Eks iga pere teab oma kombeid ise kõige paremini ja tulla siia oma arvamust kõigile peale suruma on ikka väga haige ja nahaalne.
 
Lahendus 11. juuli 2015, kl 00.30
Jätke oma mobiil teise tuppa või lülitage välja kui magama lähete. Siis pole muret, et keegi ülemus või euronics und häirib.
 
cyre 11. juuli 2015, kl 10.02
Et etikett on ettekirjutus, mis peaks sundima kõiki maailma inimesi kommenteerija nimega Mismõttes graafiku ümber tantsu lööma?! :D
 
to mismõttes 13. juuli 2015, kl 02.20
etikett etiketiks, aga intelligentne inimene ei tee elementaarseid kirjavigu. nagu sina teed kirjavigu, teevad teised etiketivigu, miks sa arvad, et kirjavigade tegemine parem on?

mis mõttes on kaks sõna

kellegile ja kellegile, õige on kellelegi

mõned komad puudu ehk lause liigendamata
 
Justnimelt,jah 13. juuli 2015, kl 03.16
To to mismõttes 13. juuli 2015, kl 02.20 "mis mõttes on kaks sõna"

Kui mu nimi on "Olentähenärija", siis mu nimi on "Olentähenärija".
 
Sõnn 13. juuli 2015, kl 11.15
Oleneb, kes helistab ja miks helistab. Kui on tööalane jutt, siis sobib helisada ainult tööajal. Kui on sõbrad või tuttavad, siis vastavalt sellele, kuidas keegi ise harjunud või kokkuleppinud on.
 
appikene 13. juuli 2015, kl 11.51
kui ei taha või ei saa rääkida, ära siis vasta telefonile! selline funktsioon on ka täitsa olemas
 
tä hen ärija 13. juuli 2015, kl 12.43
inimesed on erinevad, nii ka nende päevakava, nii et sellist ühist, mis kellani tohib helistada lihtsalt ei ole.
mina näiteks töö ajal erakõnedele ei vasta ja töötan vahel hommikul, vahel hoopis pealelõunast õhtul hiljani ja magan järgmisel päeval vähemalt 12-ni. aga on ka perioode, kus töötan 9-17, eks proovi siis leida sellisele helistamiseks sobivat aega, mis vastaks veel ka etiketile :D

* suurem osa inimesi on minu veidrate tööaegadega harjunud, kui ma kõnele ei vasta, siis jätavad teate või saadavad sõnumi, helistan ise tagasi. aga on juhtunud ka, et peale tööpäeva leian 10-15 vastamata kõnet ja umbes sama palju teateid FB-s, et miks sa ei vasta...

* tuttavatele helistades püüan ise ka nii palju kui võimalik arvestades nende eluga. me niisama, tühja-tähja pärast eriti ei helista :)
kusjuures lastega tuttavatega helistamised (nii neile, kui nemad mulle) on sageli 20:30 kuni 22 ja seda just sellepärast, et teiste perega olemist mitte segada. peale tööd tegeletakse lastega, siis on õhtusöök jne. tööl käivad vanemad saavad niigi liiga vähe lastega koos aega veeta, nii et pigem ootan kuni nad on lapsed magama pannud ja lobisen siis.

kommenteeriks natuke seda lauset:
"...erakorralised kõned: lähedase tervis, sünnid, surmad ja reede/laupäevased kõned: mis teed ja läheks välja?"

lähedase tervis - ükskõik mis kell helistada on oluline ainult juhul, kui inimene on suremas ja tahab lähedasi veel enne näha.

surm - kui on minu abi (ka moraalset tuge) vaja, siis loomulikult, või kuna tänapäeval reisitakse palju, elatakse eri riikides, siis juhul kui on vaja kiirelt reisiplaanid ümber teha, siis ükskõik mis kell. aga üldiselt ei juhtu midagi hullu, kui kohe teada ei saa.

sünd - loomulikult ma ei pahanda, kui nt. äsja isaks saanud tuttav kasvõi kell 3 öösel helistab :) aga üldiselt kui ma pole sündmusega otseselt seotud, siis võib teatamisega rahulikult mõistliku ajani oodata või hoopis sots. meedias rõõmsast sündmusest teada anda.

mis teed, läheks välja - eelistan, et mind kutsutakse kaasa ikka varem, mitte viimasel minutil, kui selgub et keegi teine ei saa tulla...
see tuleks kõne alla juhul, kui vanad sõbrad, keda pole ammu näinud, on ootamatult kuskil kokku saanud ja kutsuvad endaga ühinema.
 
Dame Ali 13. juuli 2015, kl 23.35
rusikareegel on, et teisi inimesi mitte tülitada enne 10.00 ja mitte pärast 21.00

ja kui peres väikseid lapsi, siis on targem ka 12-14 vahel mitte torkida.
 
xy 13. juuli 2015, kl 23.58
Ikka päris haige mure. pane oma telefon vaikse peale ja pärast piduliku tundi helistad nendele tagasi kellele vajalikuks pead. Telefoni menüüs oled ikka vaikse helina nupu üles leidnud?
 
enter 18. juuli 2015, kl 21.50
Mind just häiriks kui sõbrannad keset päeva helistaksid kui ma tööl olen. Mulle sobibki niisama jutuajamiseks kõige paremini õhtune aeg alates kella kuuest-seitsmest.

Kui on midagi sellist küsida / öelda, mis pikalt ei võta (näiteks: "Lähme koos lõunale" või "Läheks õhtul kinno"), siis pole väga vahet, mis kell seda tehakse (st, et ka päevane aeg on täiesti OK).

Ja mulle helistajad üldiselt teavad, et nädavahetusel enne kella 11 ei tasu ka helistada.
 
ei ole 19. juuli 2015, kl 22.08
Dame Ali Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> rusikareegel on, et teisi inimesi mitte tülitada e
> nne 10.00 ja mitte pärast 21.00
>
> ja kui pere
> s väikseid lapsi, siis on targem ka 12-14 vahel mi
> tte torkida.

Ei ole sellist rusikareeglit. Väga haige on kõigile oma isiklikku reeglit nagu ainuõiget ja ainuvõimalikku peale sundida. Niipalju kui on inimesi on ka erinevad variante.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!