Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Halb kogemus
Õppigem mittesalliva pagulase reaktsioonist
 
õpetlik lugu 09. september 2015, kl 10.43
Copy-paste

https://www.facebook.com/anu.hint/posts/10206257865304307

Mõned vihjed neile, kes soovivad moslemi põgenikke majutada.
Võtsin oma kodus vastu moslemi Iraanist. Haritud noormehe, õppis Cambridgis matemaatikat.
Noormees lubas tulla otse lennujaamast minu poole (elan Nõmmel)- see võttis aega 4 tundi.
Leppisime kokku, et teeme järgmisel õhtul ühise jalutuskäigu Nõmmel, kiirustasin kokkulepitud ajal koju, tema saabus hilisõhtul ega mäletanud kokkuleppest midagi.
Öömaja ja kostitamise eest lubas noormees jagada lugusid oma reisidest. Poole tunniga said fotod näidatud ja külaline lahkus talle pakutud tuppa internetti kasutama.
Minu pool elades ei esitanud ta ühtegi küsimust Eesti ega eestlaste kohta. Loomulikult ka mitte minu kohta.
Igal varahommikul poole kuue ajal tirises valjuhäälselt ta äratuskell, mis kostis läbi mitme toa minuni, ise ta seda miskipärast ei kuulnud. Pidin mõlemal hommikul noormehe äratama, et ta saaks palvetama hakata.
Lahkudes võtsin julguse kokku ja ütlesin talle, et mul jäi ebameeldiv mälestus tema pidevast ootamisest ja ka lubatud lood jäid kuulmata. Noormees oli väga üllatunud, temaarust oli kõik ideaalne ja ma hoolitsesin tema eest sama hästi kui ta ema.
Lõpetuseks kirjutas ta mulle tänutäheks negatiivse CS iseloomustuse, süüdistades mind selles, et sõimasin teda lahkumisel ja ta jäi minupärast bussist maha (linnaliini bussist :)). Lisas veel, et oma diskreetsuses ei maini ta kõiki ebameeldivusi, mida ta pidi minu pool üle elama... (Huvitav küll, milliseid:))
Selline oli siis ühe haritud moslemi tänu tema võõrustamise eest. Õppisin sellest mõndagi: moslemid näivad mulle kahepalgelised ja valelikud. Ka paljureisinuna ja harituna ei austa nad teisi inimesi ning kultuure. Korrutades aina, kui ausad nad on, ei saa nad isegi aru, et ka see on vale.
P.S. Lähis Ida iseloomustab hästi tsitaat: "Kus veel omavahel põimuvad nii tihedasti püha ja patune". Usk, mis on seotud karmide käskude ja keeldudega tekitab tahes-tahtmatult silmakirjalikkust.
 
lumene 09. september 2015, kl 10.48
Hh,vererõhk tõusis 200_ni ;(
 
ja nii ta hääbus süütuna 09. september 2015, kl 10.59
kuival oleva vaala viimased read
 
maivõi 09. september 2015, kl 11.10
http://www.unilad.co.uk/video/shocking-video-shows-hungarian-camerawoman-kicking-and-tripping-fleeing-refugees/

Jah, eurooplased on alati head. Ei laima, ei valeta, ei löö.
 
njahh 09. september 2015, kl 12.15
ja miks oli vaja külalisele koormisi peale panna?

Olen ka külalisi mujalt vastu võtnud, aga ei ole tulnud selle pealegi, et kohustada neid tegema kohustuslikke jalutuskäike või veelgi enam - kohustada neid mingeid isiklikke jutte rääkima. Pilte ju näidati, mida imet siis veel oodati?

Minu arust käituti igati viisakalt, võõrustaja ise oli pealetükkiv ja nõudlik. Ja kõige tipuks sai maha ka toreda üldistusega, et moslemid on kõik silmakirjalikud ja pahad.

Miks mul on tunne, et autori puhul oli tegemist üksiku mutiga, kes kogemata kombel võõrustas noort meest. Tahtis teda oma pilli järgi tantsima panna, aga sai vastu näppe.
 
Aga 09. september 2015, kl 12.21
ta ju ei löönudki, kukutas lihtsalt pehme heina peale räuskava põgeniku kes korrakaitsjate eest põgenes.
 
Aga 09. september 2015, kl 12.27
ai kurrjam, tagumise video peal pani jah jalaga ühele lapsele suisa.
did_235934 09. september 2015, kl 12.33
Artikkel ise pani mind küll kergelt muigama, aga ühes olen autoriga nõus - moslemid on tõepoolest väga silmakirjalikud. Minu tutvusringkonnas Inglismaal on neid üsnagi mitmeid, ja nende seas ka täiesti kenasid inimesi. AGA: islam lähtub eeldusest, et inimene on üks kiimane ja patune olend, keda aina pead keelama ja piirama - mitte mõistusele lootma. Sealt siis need kaetud naised jne. Tean moslemimehi, kellel omal kodus ootas kombeline, vanemate poolt valitud moslemi naine, kes aga ise veetsid õhtuid stripibaarides, ei öelnud ära ka alkoholist - kuigi salgasid. Ramadani aeg - paast ja kasinus kõiges on küll täielik mõttetus: päeva ajal ei tohi süüa, aga kui päike loojus, siis tõsteti rikkalikud toidupotid lauale - paast, heh? Kui see pole silmakirjalikkus, siis mis see on?
 
kinnisvaraturg elavneb...? 09. september 2015, kl 12.52
"Sotsiaalministeeriumi omavalitsuste teenuste juht Triin Raag ütles, et lähiaastatel lisanduvate pagulaste majutusvajadusega suudetakse toime tulla ka omavalitsuste elamispindadeta.
Abi saadakse nii Riigi Kinnisvara AS-ilt, EELK-lt kui ka eraettevõtjatelt.

Raagi hinnangul tuleb ilmselt minna ka vabaturule, et leida juurde paarkümmend sobilikku korterit."

http://epl.delfi.ee/news/eesti/pagulaste-eluruumid-tuleb-leida-vabaturu-abiga?id=72401423
 
äratuskell 09. september 2015, kl 13.01
Jah loomulikult oli tasuta peavarju pakkumise eest liiga palju paluda jalutuskäiku ning vestlust maailma asjadest.

OLEKS PIDANUD SELLISELE PEALE MAKSMA?
 
Victimized by Muslims? You Deserve It 09. september 2015, kl 13.08
http://www.frontpagemag.com/fpm/209751/victimized-muslims-you-deserve-it-bruce-bawer

I look forward to their commentary on the country's latest atrocity. On Monday evening, a rejected asylum seeker from South Sudan hijacked a bus in western Norway and murdered three people. He was living in a nearby asylum center that had been in operation for just three months ago. If the Progress Party had had its way, the center would have been locked – but of course that would've been inhuman. If the locals had had their way, according to news reports, the center would never have been there in the first place: it was forced upon them by county officials, who considered their opposition xenophobic.

The murder victims were the bus driver, a Swedish passenger in his fifties, and a 19-year-old girl who was identified as Margaret Molland Sanden, a chemistry and biotechnology student at the College of Oslo and Akershus whose Facebook page shows that she was a fan of Bob Dylan and of 24. Three unfortunate deaths, undoubtedly. But, after all, they got what they deserved. Right?
 
salliv 09. september 2015, kl 13.10
Olen nõus nende jaoks oma korteri müüma ja ka ketsupipudeli lauale jätma.:D
 
elementaarne 09. september 2015, kl 13.13
Norra pagulaskeskuse pagulane mõrvas norrakaid, kuna pagulase nõudmistele ei allutud. Miks ei ole kahtlustatud pagulasi Vao süütamise asjus?
 
aru ma ei saa 09. september 2015, kl 14.01
Kui nad tõesti tulevad siia sõja eest pakku mitte parema elu peale, siis peaks nad panema (Tallinnas mitu kooli tühjalt)Kooli võimlasse mattidele magama. Kolm korda päevas antakse süüa ja kes tahab saab teha lihtsamaid töid. Nad lähevad ju koju tagasi, pole ju vaja siis keelt õppida ega lõimuda ja siis ei vaja nad ka mingeid toetusi.
 
äratuskellale 09. september 2015, kl 14.47
aga kas keegi kohustas teda seda moslemit enda uluall majutama? Ta ikka ise võttis ja arvatavasti polnud ka tegemist pagulasega vaid moslemiga, kes oli siinkandis muil põhjustel.

Olen ise olnud külaline teiste rahvuste juures ja on ka minu juures mujalt külalised olnud, kuid mitte keegi pole nõudnud isiklike reisilugude jutustamist. Kui ma ei taha neid rääkida, siis ma seda ka ei tee. Ja pealegi, talle ju räägiti ja näidati piltegi. Just niipalju, kui rääkija vajalikuks pidas.

Ja miks on vaja kedagi vedada kohustuslikult kuhugi jalutama. No kui mind ei huvita kohalik külaarhitektuur, siis ma ei pea ka mingi mutiga mööda tänavaid jalutama.

Olgu need moslemid silmakirjalikud või vägivaldsed, kuid antud juhtum jätab lollaka mulje pigem eestlasest.
 
ei saa pealkirjast aru 09. september 2015, kl 14.59
"Õppigem mittesalliva pagulase reaktsioonist"

Milline on teema seos pagulastega?
 
see soov siis 09. september 2015, kl 15.19
Milleks norida teemaalgataja kallal. Tema tegi nii nagu meile praegu õpetatakse: tutvusta ümbrust,räägi meie kultuurist, õpeta keelt, tunne tema enda vastu huvi, et nad ikka lõimuksid (oh mis sõna). Ega nad seda vist soovigi. Tahtmine on liikuda edasi ikka parematele marjamaadele.
 
muide tõesti 09. september 2015, kl 15.40
Teemaalgataja ajas midagi totaalselt segi, tema toodud kolejutus pole tegelaseks ühtegi pagulast...?
 
no mis siis sellest 09. september 2015, kl 15.53
Nimetatagu teda kuidas tahes, võõramaalane on ta ometigi.
 
just 09. september 2015, kl 16.08
Ja kõik eesti naised skandinaavias on prostid ja mehed juveelivargad, nimetatagu teda kuidas tahes. Sama loogika.
 
Norra uudised kohalike vastu 09. september 2015, kl 16.59
Ärge kiitke midagi multikultit, terav nuga leiab uskmatu varem või hiljem ülesse.
 
okei 09. september 2015, kl 20.58
Vähemalt prostid ja juveelivargad ei lõika süütute inimeste päid otsast ega loobi noori tüdrukuid kividega surnuks.
 
jep 09. september 2015, kl 21.25
Teemaalgataja poolt toodud näites seesama ebaviisakas turist just seda tegigi. Lõikas päid ja loopis kive.
 
to njahh 10. september 2015, kl 11.54
Oled oma jutuga täiesti puusse pannud ei ole sa teemaalgataja tekstist aru saanud. Muudad teise inimese juttu vastupidiseks nii kuidas sulle sobilik on et tumedaid ülistada.
Mitte miskit ei olnud seal kohustuslik ega peale surutud ei olnud ka see jalutus käik kohustuslik. Loomulik, et inimene natuke suhtleb teise inimesega ennem kui võõra oma kodu uksest sisse laseb või õpib tundma inimest, kes temaga katusealust jagama hakkab. Paljudel hakkab olema tumedatega selliseid kogemusi, et silme all naeratavad ja siis tuleb olla kohe valmis, selleks et valvata oma seljatagust.
 
njahh 10. september 2015, kl 17.32
kas tõesti? Päris naljakas, kui inimene, kes kirjutab vigadega, hakkab teist lugemisoskuse puudumises süüdistama.

Kui reisidest jutustamine ja jalutuskäik Nõmme uulitsatel polnud kohustuslik, siis mis põhjusel tekkis FB-sse selline postitus?

Ja mina ei kaitse kedagi. Antud näites võib külalise all mõelda ka venelast, iirlast hiinlast või keda iganes, nahavärv ning usk ei puutu antud juhul üldse asjasse.

Kui ma olen kellegi oma koju külla lubanud, siis ma ei esita külalise topakaid nõudmisi ega kohusta teda enda meelelahutajaks olema. Mina võin teha ettepanekuid ja külalise asi on kas neist kinni haarata või keelduda.

Mina näen küll praegu, et mutt tahtis promeneerida noore väljamaa mehega ja kui see kogemata kombel tema ootustele ei vastanud, leidis põhjenduse halvustamiseks ja viha kütmiseks.
 
Pagulane pettis? 10. september 2015, kl 19.03
Väga südamlik oli naisterahva poolt pakkuda pinda, tingimused olid kokku lepitud. Iraanlane murdis kokkuleppeid.

Tasuta pinna eest isegi lubatud jalutuskäigust viilimine, see on jätislik maneer.
 
njahh 10. september 2015, kl 20.35
tõesti väga südamlik eestlane. Tegelikult tahaks ma teada, kuidas sel südamlikul tädil üldse avanes võimalus ulualust pakkuda. Ilmselt on tegemist millegagi, mis toimub õpilasvahetuse või ülikooli baasil. Igal juhul ei olnud tegemist pagulasega ja sel juhul oleks iraanlane võinud ka kuskil majutusasutuses ööbida. Selle oleks pidanud organiseerima asutus, kes ta siia kutsus.

Kui aga inimene võtab endale võõra inimese majutada, siis pole just väga viisakas hakata külalisele mingeid tingimusi seadma.
 
pähh 10. september 2015, kl 21.52
Napakas oled natuke (või rohkem) peast või? Külalisena sa peadki nõustuma tingimustega, mis külas olles kehtivad. Njahhi suguste idiootide pärast ei söödagi enam Lääne-Euroopa lasteaedades ja koolides sealiha ega peeta jõule, sest "külalistele" ju ei tohi tingimusi seada. Solvuvad veel viimaks, mis siis saab??? :-o
 
njahh 10. september 2015, kl 22.50
ja kes käskis mutil külalist majutada?

Mina ei suuda aru saada inimestest, kes võtavad kellegi omale elamisse ja siis hakkavad vinguma, et see ei tantsinud tema pilli järgi.
Reeglid on ikka need, et x kell on uneaeg, y kell söögiaeg, vetsus peetakse puhtust ja muud taolised. Mingi korraldus jalutada või rääkida üksikasjalikult oma isiklikest reisikogemustest võõrale - no need nüüd küll reeglid pole, mida keegi järgima peaks.

Ja vbl oligi noormees esialgu sellega nõus, kuid mingil ajahetkel käitus võõrustaja nii, et soov kõike seda teha kadus.
Proovige ise käsukorras võõrale inimesele millestki rääkida. Vaadake, kui ladusalt teil välja tuleb. Kui mutt ise ei suutnud külalisega kontakti leida, siis vaadaku peeglisse.

Ja kommentaariumis vahkvihas teist inimest sõimav persoon on nii madalal arengutasemel, et hakkab päris hale. Masendav, kuidas eestlaste soov olla haritud rahvus on viimase paarikümne aastaga kloaagist alla lastud. Mida madalam intelligents, seda kõvemini lõugab.
 
njahhile 11. september 2015, kl 00.08
Milles sinu probleem on? Tõsiselt küsin.
Selline põlgus oma inimeste vastu.

Võta parem eeskuju sellestsamast iraanlasest või mõnest mustast ja sa näed, kuidas omi inimesi hoitakse, milline ühtekuuluvus ja omade toetamine.
Sul on palju nendelt õppida.

Kui isiklikult mulle ulualust poakutakse, eriti veel tasuta, siis tänutundest või elementaarsest viisakusest käituksin hoopis teisiti.
Lihtsalt mu südametunnistus ei lubaks nii ülbelt käituda.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!