Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Halb kogemus
ettekandjaneiu ristiisa pubis tartus
 
mõtlik 23. veebruar 2002, kl 12.24
juhtus selline lugu, et läksin oma shotlasest kavaleriga antud pubisse sööma, seni nagu suhteliselt head kogemused olnud vastavast kohast (sest siiani olen ainult eksamiteks õppimas käinud seal teeklaasi taga :P)...

tellisin mina oma söögi (eesti keeles, loomulikult), tellis mu mees oma söögi (inglise keeles). mõlemad vaatasime ettekandjatädile otsa ja rääkisime selgelt ja valjult, nagu see tellimine ikka käib.

poole tunni möödudes toodi meile MINU söögid. kõik. kuivõrd ma olin tellinud ainult salati ja joogi, siis mõtlesime, et ehk mehe söökide tegemine võtab pisut kauem aega (kuigi pool tundi mingit salatit ja jooki oodata on ka nagu üleliia kaua).

lõpuks läksin ma leti äärde ja küsisin ettekandjaneiu käest, et, vabandage, aga kas meesterahvas ka oma söögid äkki saaks. mispeale neiu teatas, et vabandagu mina, aga tema ei saanud mehest aru.

okei, ma mõistan küll, et shoti dialekt on harjumatule kõrvale arusaamatu, endalgi võttis kolm päeva pidevat suhtlemist, enne kui mehe jutust hakkasin 99% aru saama (kõigest ei saa siiani aru :P), aga kas ettekandjaneiu ei oleks võinud siis paluda MUL TÕLKIDA??? sest jätta üks inimene lihtsalt teenindamata...
 
elxis 23. veebruar 2002, kl 13.32
sa ka ikka ylbe..su kavaler arvab et uleb kuskilt kolkast ja saab kohe mis tahab?eestimaal raagitaxe eesti keelt!!!
 
vip 23. veebruar 2002, kl 14.38
nu tõlkinud siis ise kohe tellimisekäigus, oleks säästnud ennast ja ettekandjat. kui ma ka newyorki läheks ja ettekandjale paneks sula eestikeelt ja siis tormaks siia kohe kribama et näe kui halb kogemus, prrr. Mida siis üldse arvata?

Väga elxisega nõus.
 
leena 23. veebruar 2002, kl 14.48
mis jutt , siin ple ju jutt keeleprobleemist! Asi hoopis nii et ettekandjaneiu oli ylbe ja jättis asja unarusse kui aru ei saand .Umbes selline hoiak et "ah ma ei saa aru , järelikult polndki tal nikuinii midagi tähtsat öelda" . Neiu tuleb vallandada! Täielik kliendi ignoreerimine .Kindlasti ta noogutas ka veel jutupeale kui tellimus anti ja nii kui laua äärest sai, nii meelest heitis kohe .No mull vajus kyll suu ammuli .Se ei ole ju keeleprobleem , siin ikka probleem tugevalt neius!!!
 
mari 23. veebruar 2002, kl 14.50
kui sul endal on kogemus, et dialektist on raske aru saada, miks sa siis arvasid, et ettekandja peaks aru saama?? oleksid võinud kogu tellimuse ise anda ja asi mutt. sellest nüüd mingeid järeldusi ristiisa pubist teha oleks küll ennatlik- isegi inglise filoloog ei pruugi shoti murrakust aru saada, kui ta seda varem kuulnud pole.
 
leena 23. veebruar 2002, kl 14.55
maisaa aru miks te keeleprobleemile surute??? Kui ei saa aru , on endal suu peas et ei saa aru .Järelikult oli ettekandja suu seinapragu , seega täielikult oma viga!
 
Minuke 23. veebruar 2002, kl 16.55
Nõs,et šotlastest vahel lausa raske aru saada endalgi tuttav kellega esimest korda suheldes mõhkagi aru ei saanud ;)

aga teenindaja oleks siiski pidanud kohe teatama,et vabandust aga ma ei saa aru mitte ootama kuni küsima tullakse
 
emmeliine 23. veebruar 2002, kl 17.45
Muidugi oleks ettekandja pidanud ütlema, et aru ei saa! Naljatilgad, kes teisiti arvavad!
 
vip 24. veebruar 2002, kl 11.26
leena, mis kisendad. neurootik oled vä? krt, kus on ikka õel mutt:(
 
leena 24. veebruar 2002, kl 11.44
vip jajah :) ma ammustan säärest ka kui vaja:P
 
mõtlik 24. veebruar 2002, kl 21.40
ech, mees nagu ei ela eestis, oli vaid külas mul, aga eesti keelt räägib kyll mingil määral (numbrid ühest kümneni, viisakusväljendid ja muu säärane krabu), fakt aga see, et TEMA EESTI KEELEST poleks kohe mitte keegi aru saanud :P

tegelikult oligi point selles, et ettekandja jättis LIHTSAT teenindamata mehe. tegelikult ma enne konkreetset juhtumit tõlkisingi alati käigupealt mehe tellimused, aga siis tuli välja, et muud kelnerid-ettekandjad said alati suurepäraselt aru, mistõttu loobusin sellest (kuni vastava juhtumini, edaspidi tõlgin ükskõik millisel juhul).

mis aga puutub väitesse, et eesti keeles new yorgis näiteks tellida ei saaks, on muidugi õige, asi aga selles, et sellisel juhul jääks igasugune reisimine ära ju, ei ole võimalik osata kõiki maailma keeli, seepärast ongi välja kujunenud teatud keeled, mida maailmas rohkem räägitakse (inglise, hispaania, prantsuse, saksa näiteks). ja minu teada suuremates ja paremates pubides (ja minu arusaamist mööda pretendeerib sellisele tiitlile ka ristiisa) peavad teenindajad võõrkeeli ikka teatud määral oskama. k.a. inglise keelt :)

aga vahet pole, see neiu oli uus, võib-olla isegi esimest päeva ja ju ei tahtnud ennast lollina näidata (et ei mõika inglise keelt) ja reageeris nii, et lõpptulemus oli veel jaburam. eks me kõik tee vigu...

ristiisa on tegelikult tore koht, lihtsalt üks neid suutis tuju ära ajada... seepärast paningi pealkirjast ETTEKANDJANEIU ristiisa pubis tartus...
 
Maimu 25. veebruar 2002, kl 03.51
minagi arvan et ettekandja viga, tavaliselt on ju isegi menüüd ingliskeelse tekstiga varustatud. kui aru ei saa siis tuleb küsida üle, pole ju hullu kui aru ei saanud, aga niimoodi klienti eirata ja mõelda et ta niisama sulle midagi näkku rääkis mitte tellimust ei esitanud siis ettekandja peab küll loll olema. ja seda sõnaotseses mõttes. eriti kui oled veel esimesel päeval tööl siis siukest jama teha - kui aru ei saa, siis ka ei teeninda.
 
eneL 25. veebruar 2002, kl 09.33
Ettekandja võis olla noor ja kogenematu ja paanikasse sattuda.

Mari:
jah, loomulikult ei pruugi inglise filoloog shoti murrakust aru saada. Samas mõni ettekandja võib sellest aru saada, kellel on hea kõrv ja kogemusi välismaalaste teenindamisel. Kas peaks vaatama KÕIKI ettekandjaid kohe selle pilguga, et nagunii ei saa keelest aru ja tõlgime talle? Kas see pole ettekandjale solvav, juhul, kui tal on näiteks keeled hästi käes?
 
k_ _ _ n 25. veebruar 2002, kl 11.09
olin kooliajal ise ka ettekandja ja nõus kõigiga kes arvavad, et selline teenindaja on lihtsalt loll või ülbe.
 
mark 25. veebruar 2002, kl 15.40
Loomulikult ettekandja viga.
Ja seal Ristiisas on üldse jama. Oodata tuleb jube kaua, ka salatit ja arvet veel kauem. Me ükskord läksime ilma maksmata ära, sest esmalt ei tehtud meie otsiva pilgu ja viibete peale väljagi, siis haarasime sõna otseses mõttes ettekandjal varrukast ja küsisime arve, see toodi meile poole tunnni pärast ja siis ei tuldud raha võtma, ootasime üle poole tunni, leti taga ka kedagi polnud. Kuna arve oli natuke üle 100 krooni, aga meil vaid 500ne, siis lihtsalt kõndisime minema.
 
väikeMy 26. veebruar 2002, kl 13.39
mulle Ristiisas meeldib. Ja kui arvet liiga kaua oodata tuleb, siis on kõige lihtsam minna letti ja öelda, millisest lauast. kutsutakse sinu ettekandaja ja saadki arve ära maksta.
 
Lill 28. veebruar 2002, kl 00.25
Olgem ausad. See naisterafas seal Ristiisas oli lihtsalt tropp. Okei on palju oodata, et mingi madalapalgaline hale ettekandja saaks aru Šoti dialektiga inglise keelest, aga see, et ta nagu seda tellimust sellega ignoreeris. IRW!!!
Lolle inimesi tehakse ikka!!!
 
alba 01. märts 2002, kl 19.30
Shoti dialektidest ei saa ka kõrgesti haritud inimesed aru, isegi inglastel on sellega raskusi, nii et ei maksa õnnetut ettekandjaneiut solvata! Võibolla arvas, et highlander peab monoloogi.
 
Kats 10. märts 2002, kl 17.59
Mina olen Ristiisas ka alati halba teenindust kogenud. Kui kellegi tähelepanu lõpuks võidad et tellida läheb kogu su noorus mööda seda oodates.
 
Lill 15. märts 2002, kl 11.26
Kõrgesti haritud inimene ja veel enam vähemharitud inimene, kes midagi aru ei saand oleks võind äkki mainida? Aga ka seda on palju palutud ...
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!