Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Varia
sõjavägi
 
m. 06. oktoober 2011, kl 16.42
See võib olla kohatu küsimus,siin naistekas,aga ei tea ühtegi teist foorumi,kus küsida et kes teab kui kaua peab olema alguses sõjaväes,enne kui linnaloa saab? Kas terve noorsõduri aeg ei saa välja? Kas kellegil on äkki kogemusi,teab äkki keegi midagi sõjaväest? Pereliikmestest keegi äkki käinud?
 
sõduri ema 06. oktoober 2011, kl 17.37
linnaluba sai sel suvel küll ka noorsõdur, kuid praegu ei oska öelda, vist ei anta enam, selel kohta oli suur teema üleval paar kuud taagsi, et nii vara linnaluba antakse

Kuid eks see oleneb ka väeosast ja selest kuidas sõdurid end üleval peavad.
Vaatamas võib aga käia küll
 
ehh 06. oktoober 2011, kl 17.51
mis linnaluba? kas maailmas mehi vähe on? jäta see sõjard maha.
 
-Fucs 06. oktoober 2011, kl 19.35
Juulis võetud ajateenijad said ekperimentaalkorras enne vande andmist korra nädalavahetuseks koju, kuid kuna selle fakti ümber suudeti tekitada ajakirjanduses ja netis suur kära (a`la "riigil pole raha ja poisid lasti koju, et toidu raha kokku hoida") siis peastaap muutis oma otsuse tagasi. Seega kui uut puhkuste ja linnalubade korda ei kehtestata, siis põhimõtteliselt EI SAA noorsõdurid linnaluba ega puhkust enne vande andmist. Väeosa ülemal on õigus neid anda kuid seda tehakse üldiselt erijuhtudel ja kindla põhjusega. Erisusi linnalubade ning puhkustega on ka väeositi, seega mitte igal pool ei ole ühte moodi.

Pärast vande andmist, samal päeval, saavad puhkusele + paar päeva lisaks linnaloga üldjuhul kõik vande andnud sõdurid. Hiljem on võimalik hästi teenides võimaluse korral (kui ei ole laagreid, õppuseid vms) saada linnaluba nädalavahetusteks.
Linnalubade ja puhkuste saamine oleneb muuhulgas erinevate eksmaite tulemustest, kogunenud plusside ja miinuste suhtest ja sellest, kuidas sõdurid ennast üleval on pidanud. Ülemus võib linnaloa tühistada ka vahetult enne selle saamist, seega mitte midagi 100% kindlat selles kunagi ei ole ja sellega tuleb arvestada.

Noorsõduri ajal määrab väeosa juhtkond külastuspäevad mis on tavaliselt kas laupäeval ja/või pühapäeval. Sõdurit, rühma, jagu, kompaniid, pataljoni jne võidakse külastusele mitte lasta kui on mingid jamad ja ülemus seda soovib. Seepärast pole ka külastustega alati kõik 100% kindel.

Väeositi on ka külastusaegade ja tingimustega erisusi.

Kuhu noormees aega teenima läks?
Küsi aga julgesti lisa kui huvitab veel midagi.
 
m. 07. oktoober 2011, kl 08.16
Tapale läks. Ega koju ei saa ka siis enne kui noorsõduriaeg läbi on jah? See oli vist 2 kuud.
 
m. 07. oktoober 2011, kl 08.20
Kas seal sõjaväes on siis tõesti nii hull,kui räägitakse? Osad räägivad et saivad hullult vatti,teised aga et pidi olema kerge. Paljud räägivad et TApal pidi olema,just kergem. Kes käinud Tapal,äkki oskate öelda!
 
-Fucs 07. oktoober 2011, kl 11.29
Noorsõduri aeg on 10-11 nädalat.

"Hullult vatti" saavad nad kõik. See ongi kaitseväe teenistuse eesmärk, voolida paadunud tsivilistist 10 nädalaga tubli sõdur.

Kõik oleneb sellest, milline on isiku ettevalmistustase kaitseväkke teenima minnes. Füüsiline vorm, vaimne vorm, isiksuse omadused. Mõne jaoks on 6km joosta maailma lõpp, teisele käkitegu.

Kerge pole üheski väeosas. Tapal on koos erinevad väeliigid, pioneerid, suurtükiväelased ja õhutõrjujad, ning sõduri baaskursus läbitakse neis kõigis ühtemoodi. Edasi juba võib olla ühtedel n.ö. "kergem" ja teistel "raskem" olenevalt väeliigi spetsiifikast.
Autojuhil on kindlasti füüsiliselt kergem kui jalaväelasest kuulipilduril näiteks.

Oleneb ka otsestest ülemustest, kui palju kedagi "nöögitakse". Nöögitakse pole tegelikult õige sõna. Selle asemel peaks ütlema kasvatatakse ja koormatakse.

Ühesõnaga, ära põe. Ei juhtu sinu noormehega seal midagi hirmsat. Masendus ja villis jalad on tavaline kaasnähe alguses. Kõige raskem ongi neil esimene nädal või kaks. Rutiiniga harjudes tulevad ka lõbusamad meeleolud. Omaste tugi külastuste ja suhtluse näol ei ole siin mitte teisejärguline, vaid eriti alguses väga tähtis just sõdurpoisile.

Tapal saab külastada tavaliselt kas laupäeviti või pühapäeviti nagu ikka. Kas poissi külastusele lastakse tuleb tema enda käest uurida. Esimestel nädalavahetustel on külastajate tung märkimisväärne ja rahvast väga palju. Istuda saab sõdurikodus aga ka väljas kuhu on pandud suur külastustelk. Paraku ei mahu tavaliselt kõik külastajad sõdurikodusse ja telki, seepärast tuleks arvestada, et veeta tuleb võibolla vihmas või lumes tunde lageda taeva all (soojalt riidesse).
 
m. 07. oktoober 2011, kl 14.11
Suured tänud sulle informatsiooni eest!
 
Sõdur 05. juuli 2022, kl 01.18
https://www.militaar.net
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!