Jah, Euroopa koige lounapoolseimas tipus. See suvi on masendav - pool aastat pole vihma ja koik on kuivanud k.s oliivisaak nullilahedane.
Mul jalle pelargoonide lehed kipuvad punaseks ja kollaseks minema. Suvel kuumaga ma korjasin osa oisi ara, et puhmas saaks joudu rohkem kasvada ja rohelust oleks.
Olen ka katsetanud igasugu taimi nii kitchen-garden's kui pleasure garden's. Moned taimed ei pea toesti vastu.
Lopuks otsustasin panustada lohnataimedele, roosidele, pealrgoonidele, speramunt'le ja rosmariinile.
Puudest jatsin alles paar viigipuud, moned mulberry'd, moned suuri ehk soogioliive kandvad puud, sidruni (viimane peab kreeka koogis alati kaeparats olema), pirnipuu, avakaadopuu, muzmulapuu, kudooniapuu, uhe ploomi ja apelsini. Onneks on umber kiviaia palju granaatounapuid st oigemini poosaid. Ma olen taitsa haige nende jargi, ilmselt organism vajab. Juurde istutasin lotose ehk hurma. Teine mu suur norkus. Eks nais kuidas kasvab.
Viinamarjadega on nii, et maja paevapoolne fasaad oli enne nendega kaetud. Suveks tirisin osa vaate katuse alla ja magamistoa akna taha, et paikesekaitset ja varju saada. Viinamari aga annab septembris parast saaki kohe otsad. Nuud vaid raod akna taga:-(.
Soovita palun mond ronitaime, mis vahemere kliimas kogu aasta traksis.
Millega pelargoone vaetad?
Kui hakkad roose vlamia, siis kindlasti poora tahelepanu nendele sortidele, mis kuuma kliimasse aretatud. Moned poosasroosid oitsevad ka +40C'ga paikese alla kogu suve.
Sama siin, et koogivili ja eriti salat valmib korraga ja ei jaksa suua. Mul peamiselt lettaca. istutasin nadalaste vahedega.
Tervitusi ja lugemiseni!