Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Eestlased välismaal
Ûksikemad Soomes, kuidas hakkama saate?
 
selline 02. märts 2013, kl 21.54
Küsimus ongi..kui kõik maksud peate üksi maksma, kuidas ots otsaga kokku tulete? Palju üüri ise maksate ja palju palgast üle jääb?Endal juba stress väga suur, ei näe mingit mõtet enam Soomes elada ja motivatsioon on 0.
 
,,, 02. märts 2013, kl 22.07
Kullake elu ongi selline mõnikord, et maksad maksud, yyri ja saad söögi lauale, riided selga nii endale ja lapsele.
Palgast ei peagi midagi yle jääma.
 
ekspert 02. märts 2013, kl 23.30
Motiveerib 0, meenutab vulvat.
 
Jukka 03. märts 2013, kl 09.23
Saanko autta?
 
yksikema ka 03. märts 2013, kl 09.59
olen töötu yksikema, pärast yyri ja el.maksmist jääb kätte 450e,(riik ju maksab köik rohud ja arstikuludki) sellest maksan neti, tel toidu, hobid ja muu isiklikud asjad.
kui eestis inimene saab 300 ja alles hakkab sellest summast maksma yyri ja köike muud,
ei peaks kyll Soomes ohkima, et asjad halvasti
 
viimasele üksikemale 03. märts 2013, kl 10.20
ehk lähed kirbuturule ja ostad neegri käest 1 euri eest uue klaviatuuri ja õpetab ning näitab sulle, kuidas täppe kasutada..........yyyyyyyyyyyyyyyy
 
kah üksikema Soomes 03. märts 2013, kl 12.25
Olen täpselt sama mõelnud, et mitte mingit mõtet pole Soomes elada. Palk on küll suurem kui Eestis oleks aga siin on elu ka kallim ju.

Üüri maksan 780euri (riik maksab 49eur :D ). Lasteaiamaks 125e/kuu + veel umbes 200e igakuiseid oma arveid.
Elab ära aga laiata küll ei saa. Nüüd tööl käies saan u 200e rohkem kätte kui kotihoidototuel eldades, seega pole eriti motivatsiooni tööl ka käia kuna raha ikka rohkem ei ole.
 
ewekas 03. märts 2013, kl 13.14
Kas siis lapse isa ei aita?Ikka kahekesi panite asja kehtima.Käi issile pinna peale ja las aitab last.
 
kaloss 03. märts 2013, kl 15.39
:( lapse isa maksab läbi inkasso jah 142€ kuus kuni lapse 17 a saamiseni,ja lasterahad on kuus 152€, aga omad sissetulekud on vähe peale 900€ ja üüri maksan viis eurot vähem kui 600€ ise(asumistoe) järel..nii kuust kuusse ja aastast aastasse.Müüjana töötades netto oli 1100€ ja sellest sedasama korterit üksi maksin 740€, aga on ju muud maksed, nett, kaks mobiili, elekter, hambaarst, kuukaart bussile, et üldse tööle jõuda, lapse trenn(mis lõppes ka rahapuuduse tõttu) nii et peost suhu ja pikavippidega mängides, töö, kodu, näha neid masendavaid inimesi tänaval, süüa, magama, järgmine päev täpselt sama, ei käi ei teatris ,ei kinos, ei kuskil, kontserditel ammugi mitte, raha tuleb ja kohe ka läheb, pole teda lihtsalt , siis mõtledki, mis on selle eksisteerimise mõte üldse, mida ma elult saan ja sõbrannad käsevad positiivne olla..nad ei tea, mis tähendab kogu vastutust enda õlul kanda.Pole just sobilik teiste rahakotis sorida, aga kui nende endi omad sissetulekud on 2000€ ja mees teenib 3000-3500€ ja kahe lapse lapsilisad nats üle 300€, siis pole nad küll mingid nõuandjad, kuidas ma oma elu peaksin elama..sissetulek 900 ja sellest üür 600:(
 
Angela 03. märts 2013, kl 18.05
Sul on rikkad söbrannad ja rikkamad mehed,aga neil on ka jubedad eluaseme laen kukil ja paar BMW ka liisingus.Sama nigel seis ja neil ei ole ka midagi positiivset.
 
ka soomes üksikema 03. märts 2013, kl 21.04
Ma ei virise küll. Mulle siin meeldib ja kuhugi kolida ei kavatse. Minu palk on küll suurem kui sul aga ma olen koristaja. Mis töö on 900 euri? :0
kolisin siia siis juba olin üksi lapsega. Minu üüri maksab kela pea 100 euri kinni. Nüüd kolin suuremasse kus üür natuke suurem aga ikka taskukohane. Ei ela Helsinkis, vastik suur linn. Mul on mõnus väike asula, 37km Hk. Üksi lapsega pole ju vaja 3 toalist. Me olime 1ses ja kolime 2sesse. Ma ei hakka oma kulusid ega tulusid välja tooma aga arved on 80e 3k elekter, 50 euri nett ja tel kokku, hambaarst on 50 euri 2k jooksul korra. lastekas on tasuta. tööle kõnnin. raha jääb ilusti alles, saan ka lubada väljas söömist ja kallimaid asju. lapseisa ei maksa meil üldse.
 
juhhei 04. märts 2013, kl 06.50
to kaloss
aga mine eestisse siis müüjaks, kes saad kuus 400e ja samad probleemid kuda makse maksta ja edasi hingitseda!!!
Mida sa virised tee selle heaks midagi, mine öppima kasvöi, et edaspidi kergemaks läheks, soomes on selleks vöimalusi küll.
Samuti on lastele tasuta trenne ja harrastusi vöi siis vägä väikse raha eest a`la 40e/6kk, tuleb vaid need leida.
 
kaloss 04. märts 2013, kl 17.34
Ok.Miks peab ALATI ja Kõikjal Soomet kohe Eestiga võrdlema, miks ei saaks hoopis Indiaga vôrrelda, asi oleks siis ju veelgi kontrastsemm või siis kasvõi Portugali või Argentiinaga näituseks.Püsides teemas ikkagi, paistab ,et kedagi ärritab jälle see ,et kõigil EI lähe hästi ja viskab oma Eesti palkasid siia.Tean väga hästi, palju Eestis teenitakse, kõik on oma naha peal ära proovitud.Tahtsin pigem pöörata tähelepanu sellele, et kaalukauss on ühiskonnas kõvasti paigast ära kui üksi elav peab kohati rohkemgi (ja maksabki) kôige eest maksma kui perekonnas elav ja abielus inimene.
Oli siiani Soomes väike palk ja läksingi õppima, seda pole vaja enam soovitada, tulevase ameti palk hakkab jällegi olema 1300-1400€ vahel ja kuhugi Pôhja Soome ega Karjalasse ma enam ei koli, seepärast, et seal üürid on väiksemad.Selgelt on meeles veel kui kaks esimest last väikesed olid ja rongis kuus tundi sõitsime et "koju" jõuda.Pealegi tulevad varsti lapselapsed ja oleksin neist siis liiga kaugel.Ega polegi variante.Tundsin huvi, kuidas teistel läheb, ei soovinud kedagi solvata ega riivata oma jutuga, pealegi ei solvu ma ise ka, sest olen siin Soomes juba kõik põrgud ära näinud, eks kogemus teeb immuunseks.Tänud kõigile, kes kirjutasid, teema on lõpetatud.
 
aga 04. märts 2013, kl 19.02
mine mehele,koos ju lihtsam
 
Angela 04. märts 2013, kl 20.23
Ei see mehele minek ei aita ja juhul kui ka leiaks kellegi,siis saab veel ühe lapse juurde.
 
kalossile 05. märts 2013, kl 13.27
sorri- teema löpetatud
aga siiski
oled Soomes juba köik pörgud ära nänud!!
mida see tähendab-valgusta
 
Misasja 05. märts 2013, kl 23.53
Okey soome ja eesti võrdlemisel pole mõtet aga soomes üksikema olla on ju imeline :D Ise mul küll lapsi pole ja toetuste peal ei ela aga nimelt nii mõnigi sõbranna üksikema.Soome riik ju maksab pea poole korteri kinni ehk siis kela ja sots toetavad ,laps käib tasuta koolis ja lasteaias!Plus kui kolid uude korterisse siis sots ostab ka sinna mööbli...vajalikud asjad voodi,diivan ,laud jne.
Nii ,et ma ei saa aru vingumisest.Ja kui nt mees käib tööl ja pere ja kõik ja järsku jääb töötuks...siis ka saab toimetuleku raha ,plus makstakse kasvõi terve korteri üür ära ja sellised asju on siin tehtud...toetused algavad ka 1000eur kuust..nii ,et jhm.Ma ei tea ,kus te elate või miks te siis pole sotsi või kela peale elama läinud ja vingute siin aga nag mina näen ,kui sul on laps siis elad siin riigis hästi :)
 
teadja 28. mai 2013, kl 20.21
Nagu juba eelmine kommenteeria mainis siis toimetulekutoetus on soomes olemas.igal inimesel kes elab ja on soome haigekassas siis on määratud alampiir mis peab jääma kätte inimesele peale elamiskulusid,lasteaiakulusid,ravimeid,elektrit,vett ja vajalikul juhul soojust siis yksiku täiskasvanu kohta on see 417 eurot ja lapsi täpselt ei mäleta aga umbes vist 270 eurot yhe lapse kohta.selle maksab sostiaal mitte kela.toimetulekutoetus eeldab seda et sul on olemas k6ik 6igusega sinule kuuluvad toetused ja muud sissetulekud ja kui perusturva ehk siis just see mis on määratud et peab kätte jääma siis maksab selle toimetulekutoetus.kui oled näiteks yksikema yhele lapsele siis sulle peab kätte jääma peale eelnimetatuid kulusid umbes 750-800 eurot.eeldatud on see et näiteks asumistuki on taotletud.ka lasteaia eest ei pea maksma kui sisseltulekud on miinimum vaid sotsiaalkontorile ka need on vaja saata ja nemad maksavad.tean neid systeeme läbil6hki sest olen ns yksikema mitme lapsega ja minu perusturva on sellev6rra k6rge et tööle pole mitte mingit m6tet enam minna.korter makstud,lasteaiad,k6ik voimalik ja kätte jääb rohkem kui keskmine lihttöölise palk on.voin ka täpsemat n6u anda siinsetest systeemides kui keegi huvitatud on ja ka keelelises m6ttes sest ka kelad ja sotsiaalkontorid proovivad igalt poolt kokku hoida ja panevad inimesi läbi meeletude byrokraatiliste suppide ennem kui midagi annavad.ka mainin et ei ole muidusööja ja ei ole soomes tugede pärast aga peala laste syndi loobusin töötamisest ja nyyd keskendun nendele.
 
yksikema 33 28. mai 2013, kl 21.50
Mina toimetuleku toetust nt ei saa, kuna mul jääb kätte nende arvestuste kohaselt 850 euri peale üüri, elektri ja lasteaiamaksu. Aga seda nad ju ei arvesta, et inimesel on peale üüri, elektri , tel+nett ja lasteaiamaksu ka muid makse. Ei,seda nad ei arvesta. Nt. kui ma krediitkaardilt kannan oma arvele 100 euri siis selle loevad nad tuluks aga selle raha tagasimaksmine "meno" ei ole. Arvavad, et saan lasteriideid 2 euriga? No ei ole võimalik ju kõike kirpparilt osta, kasutatud kobed on ka alates 6o eurot nt.
Idiootsus ikka. Ma vihkan Soomet. Nii tahaks Eestisse tagasi...aga töökoht on hea siin, kuigi suht madalapalgaline nagu meditsiini valdkonnas ikka. Aga oma eriala ma armastan. Kui selle töökoha Eestisse kaasa saaks võtta oleks ammu siit läind. 8a olen siin elanud - nüüd on tõeliselt villand sellest riigist.
 
to teadja 28. mai 2013, kl 22.31
Muidusööja pole ja toetuste peale kah mitte väljas, aga siiski köik toetused saad? Irw....

Noh, aga sa oled ennem lapsi kymneid/sadu tuhandeid riigile makse maksnud ja niimoodi oma toetused välja teeninud, onju? Siis saame aru kyll, et muidusölja pole.

Ja koduse inimesena sul kindlasti aega lehte lugeda ja kyllap oled kursis Soomr majandusliku olukorraga.... Mus siis teha mötlesid, kui yks kena päev enam sots. toetus arvele ei tiksu? Poleks muide esimene kord, kui heaoluriik Soome oma sotsiaaltoetuste poliitikat veits kärbib....
 
teadja 28. mai 2013, kl 22.47
aga loomulikult on se nii et koik laekumised su arvele arvestatakse su sissetuleksuks olgu se siis mingi pikavipp v6i 50 eurot emalt et syya saaksid.suurim osa toimetulekutoe peal elajatest on maksehäiretega ja selle t6ttu ei v6i sotsiaal iialgi kindel olla et kas see inimene need ka tagasi maksab.peab olema ääretult ettevaatlik oma arvetel raha liigutamistega.ja ka peab oskama kasutama omi rahasid.näiteks mina nelja lapsega ostan kyll kombekad 12 eurot tykk kasutatuna.kas peab siis t6esti lapsel olema mingi firmakas?luhta v6i icepack? neid saab ka tegelikult kevade alguses prismast juba 30 euroga kui uueks talveks valmis osta.eestis maksavad riided sama palju kui soomes,toit hakkab ka samas suunas liikuma.ainukene asi mis on tunduvalt odavam veel on alkohol ja see ei ole nyyd kyll asi millepärast eesti tagasi tahta.meie juurde tööle tulnud eestis 20 velskrina töötanud meesterahvas sai palka 400 eurot kuus,mis sa arvad et kui palju hoiu alal inimene seal saab?mu ema tööstaaziga 25 aastat saab 6petajana palka 900 eurot kuus.eestis peab olema ma ei tea kes et ära elada.soomes se on v6imalik majanduslikult aga igas muus m6ttes on see väga julm maa kus elada.
 
teadja 28. mai 2013, kl 23.03
jah,kui ikka 10 a jooksul riigile mitmekymneid tuhandeid eurosid makse oled maksnud siis miskitpidi tahaks selle ju tagasi saada.nagu juba varem mainisin kunagi kuskil siis need maksud mida mina maksnud olen siis elatasin sellega vähemalt paari kolme neegriperekonda kuus ja kyll tunnen nyyt et on aeg ise elust nautida mitte nagu orav rattas muude inimeste jaoks tööd teha.oli aegu kui mu vero oli 50 % palgast mida enda firmast v6tsin ja sai t6esti k6rini sellest astmelilsest tulumaksust.ei olenud 8 h tööl vaid ikka m6nikord isegi 20H ööpäevas.arvan et olen nyyd ära teeninud selle et v6in rahulikult olla sest riik on minu pealt oma juba saanud isegi kui oleksin elu l6puni tugede peal.ja yldse,väike kalkulatsioon:lähen tööle,ytleme palk 2300 eurot neto,maksan yyri 1700 eurot,jääb muudeks kuludeks ja elamiseks 600.mis sellega peale hakkan kui on väikseid lapsi trobikond?aga nyyd olukord järgmine: 4600 eurot tulevase lapse t6ttu emapalk järgmised 9 kuud ,950 eurot lastetoetus+ yksikhooldajatoetus,ja alimendid otsa.peale emapalka siis jällegi asumistoed ja toimetulek.perusturva peale makse ikkagi pea 2000 eurot.miks isegi peaksin t6mblema sellega et lähen tööle v6i avan uuesti firma.olen lopuks ometi eluga rahul.tegelikult ajab minul ka karva turri soome riik aga mitte eelmise kommenteeria aspektid vaid hoopis muu.eestis majanduslikult oleks k6ik metsa poole aga jällegi mind vaevavad asjad on seal paremad.
 
sama n 28. mai 2013, kl 23.09
10a kövasti tööd teinud ja makse maksnud, aga kätte pole jäänud kui yyrikas ja ttt?
 
teadja 28. mai 2013, kl 23.57
jah ega t6si ta on,tee soomes tööd aga mitte midagi ei jää kätte v6i ela tugede peal ja elad just täpselt sama hästi.minu probleem on olnud see et ei ole tahtnud hakata mingi panga orjaks terveks eluks et näiteks eluasemet soetada.laene,krediitkaarte,vippe...mitte midagi ei ole ja ei taha ka.aga kui hakkaks koguma siis äkki kui olen 80 saan endale osta elamis sularaha eest ja pärandada selle lastele...v6i ostan hoopis vahemere äärest maja ja veedan pensi kunagi seal?ei,elan normaalset elu ja kyl m6ned väikesed investeeringud on ka soetatud aga mitte midagi märkimisväärset.
 
kuri 29. mai 2013, kl 11.50
Teate mis. Igal pool on praegu rasked ajad ja kui tundub, et naabrinaine elab paremini ja saab paremini hakkama , siis egas ei saa ikka kull. Mina olen uks neist kes lahebki tagasi eesti kasvoi 400 eurise kuu palga peale. Ma ei nae mingit pohjust miks ma peaksin edasi kuskil tootama mingi 1000 euri eest ja samamoodi ots otsaga vaevu kokku tulles. Oppida, mida oppida. Lapsed on mul suured ja kas arvaet, et muudkui votad katte ja opid aga. Need kes tootavad, peavad seda ikka enda raha eest tegema. Mul ei jaa kuidagi ule mingit 1000 euri lisaks, et veel oppida. Ma ei tahagi, sest ei nae end kelleginga, kui taiesti tavalise inimesena. Ma ei taha olla ei juuksur, florist ega ka mingi maaler.
Eelmisele veel niiplaju...kas sul peab olema siis midagi. Ma olen sada korda pead murdnud, kuna parinen eestimaaly, kel koigil on OMAD majad korterid jne. Mujal elades motlesin nii 7 aastat tagasi, et ehk osta siin ka maja endale. Milleks , milleks joudis ikka mu pahe....kuidas nuud seda oleksin maksnud. Parem olla nagu olen...;) Ja annaks ometi aeg ikka niipalju, et muuja tooga voiks inimene ara elada, mitte rikkaks saada.
 
To kuri 29. mai 2013, kl 16.36
Ma ei saa aru mis tööd te teete selle 1000 euri eest.Mul pole siin mitte ainsatki sõpra-tuttavat,kes nii vähe teeniks.Netopalgad jäävad 1500(koristajad ja mõne lihtsama töö tegijad)kuni 3200(mõni spetsiifiline oskustöö).Ise käin tööl esmaspäevast reedeni(8h päevas ja saan kätte 2400-2550.950 on uue suure kahetoalise üür(ka garaažikoht ja elekter ja nett,norm asukoht),auto ja söögi peale läheb ehk 500-600(ostan enam-vähem seda,mida tahan).Tegelen hobidega,spordin.Mul on suht palju häid sõpru ka soomlaste seas.Üldiselt arvan,et kes väga tahavad,saavad igal pool hakkama.Muidugi elaksin hea meelega Eestis aga minu vanuse ja ametiga oleksin seal peaaegu mitte keegi(proovitud järgi kordi)
 
kuri 29. mai 2013, kl 19.03
Ma kahjuks ei saa kuidagi rohkem. Tunnihinne on mul 10.20 aga kuna ma pole taiskohaga ja meie riigis ei voetagi taiskohaga kedagi toole. Enam. Pane tahele enam. Siis saad tunde , kuidas kompani annab. Eelmine nadal olin tool 25 tundi, kuna muugitulemused on kehvad. 25 tundi 39st ja olen onnelik, et uldse midagi saan. Ma ei raagi soomest. Peale selle on olemas uk ja iiri . Rootsi ja Norra tuduvat olema ka kuninglikud maad. Elame tapselt nii , et abikaasa saab 2000 katte ja maja uur on sellest juba 800 euri. Minu arvutused kokku viisid sinnani, et leida eestis mehel 1500 eurine sissetulek ja ei ole probleemi enam. Just nimelt enam sama moodi hakkama saada. Kui saangi 400 euri ja hetkel 100 rohkem, ei ole ma kaugeltki onnelikum. Teatrid, sobrad jne on koik eestis. Mida ma seal ei kannata on kulm ilm. ( teil pole vahet soomes elajad) Moned karmimad suhtlemised ametnike poolt ei naeratust ei head sona. Need ehk asjad mida igatsema jaan. Jah ja allahindlused. Mis kull sellest, kui ei kipu enam nuudki shoppama.;)
 
soomen 29. mai 2013, kl 21.01
Sa iiri wms vale teema all. loe ikka pealkirja ka. jutt on soomest siin.
 
kuri 29. mai 2013, kl 23.54
vale teema...vale maa all ikka. ;) ;) see et ma pole soomes keelab kirjutamise...ma vordlen...;)
 
Maali2 08. juuni 2013, kl 19.54
Püsime Eestis ja elame ka ära. Keegi peab ka oma kodumaad hoidma, et see vähemalt alles püsiks ja ära ei ärastataks. Oleks hulgustel vähemalt kuhugi tulla, kui võõrsilt minema lüüakse.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!