Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Eestlased välismaal
soome pension?..
 
kui kaua 30. juuli 2014, kl 13.35
küsimus selline ongi... et kui kaua peab inimene olema elanud ja töötanud, Soomes et , tal tekiks mingigi õigus kas või osalisele pensionile? Hetkel alaline elukoht Soomes.
 
Soome hädas 30. juuli 2014, kl 14.38
Uue seaduse alusel, mis kohe vastu võetakse 15 aastat
 
Kõige õigem 30. juuli 2014, kl 17.11
on seda uurida Kela lehelt. Pension oleneb nii paljudest asjadest. Elad üksi või abikaasaga, kui palju oled teeninud tööpensioni, kui vanalt ja mis tingimustel jääd pensionile jne. Üks kindel asi on, et kõige selle saamiseks pead elama alaliselt Soomes. Kui pensionile jääd ja kolid teise riiki, siis jääb ainult tööpension. Ja kui nt oled üksi elavana teeninud tööpensioni 1310.30, siis mingit muud pensioni ei saa. Koos abikaasaga elades on see summa 1166.96. Igasugu tingimused ja tabelid on www.kela.fi lehel olemas. Näiteks kui oled teeninud tööpensioni 400€. Oletame, et jäädki Soome elama, siis sellele 400 le liidetakse sinu Eestis väljateenitud pension. Kui see summa kokku jääb alla 630€ (Soome miinimum pension)saad selle puuduoleva summakese lisaks. Kui ei, siis Soomest lisa ei saa.
 
Lisan veel 30. juuli 2014, kl 17.16
Soomes elab väga suur protsent põlissoomlasi, kes saavadki seda miinimumpensioni. Seda paljuräägitud suurt pensioni, mille poole ka eestlased ekslikult püüdlevad, saavad ikka need, kellel pikk tööstaaz ja kelle palk on olnud normaalne. Meile võib tunduda nt 2500€ töötasu hiigelsummana, soomlasele see nii ei tundu. Tean seda, kuna puutun tööl kokku nende pensionäridega ja neile tugede hankimisega.
 
Soome elanik 31. juuli 2014, kl 09.40
kui kaua Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> küsimus selline ongi... et kui kaua peab inimene
> olema elanud ja töötanud, Soomes et , tal teki
> ks mingigi õigus kas või osalisele pensionile? H
> etkel alaline elukoht Soomes.

*
Võiksid ära märkida, kui kaua sa oled siin elanud, KUS ja kellena töötanud ja kui vana oled, kui soovid nõuannet. Need kõik on määravad, see pole mingi uudishimu.

Muidu võid lugeda siit:

http://www.keva.fi/fi/elakkeet/elakkeet_ian_perusteella/osa-aikaelake/Sivut/Default.aspx

.
 
Soome elanik 31. juuli 2014, kl 10.54
Lisan veel Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Soomes elab väga suur protsent põlissoomlasi, kes
> saavadki seda miinimumpensioni. Seda paljuräägitud
> suurt pensioni, mille poole ka eestlased ekslikul
> t püüdlevad, saavad ikka need, kellel pikk tööstaa
> z ja kelle palk on olnud normaalne. Meile võib tun
> duda nt 2500€ töötasu hiigelsummana, soomlasele se
> e nii ei tundu. Tean seda, kuna puutun tööl kokku
> nende pensionäridega ja neile tugede hankimisega.
*
Nii ongi.
Väga paljud "kotirouvat", kes kunagi tööl pole käinud, saavad oma rahhvapensioni. Kui nad ei raatsi loobuda oma kodust, ei saa nad mingeid elamistugesid - siis pension sulab sinna maksmisse - kätte jääb näljapajuki raha. Soomes on väga palju väga vaeseid pensionäre.

Päris tobe on lugeda neid eestlaste kilkeid "Soome rikastest penskaritest".

Garantiipensioni (takuueläke) seadus võeti Soomes vastu 1. märtsil 2011. Pensonär, kelle pension jääb alla 736,64 e/k, saab kirjutada avalduse selle aamiseks. LOOMULIKULT EELDAB SEE SOOMES ELAMIST.

Veel üks link neist asjust: http://www.kela.fi/documents/10180/1169692/Etuusmaaraliite_Elakkelle_Kela.pdf/8119f13a-e67b-4bcf-8be5-bebb81f6daef

.
 
soomlasele 31. juuli 2014, kl 11.51
küsija on töötanud otse soome firmas 6-7a lihtöölisena.Soomes elab alates 2006.aastast ja "tädi" ise saab kohe-kohe 60....Firma pankrotistumise tõttu pole uuesti tööle saanud,,
 
Viimasele 31. juuli 2014, kl 21.53
Oleneb, mis töö see lihtne töö on, ja mis on töötasu. Ka see ei ole uudishimutsemine. Lihtsalt vajalikud andmed.6-7 aastaga koguneb tööpensioni ehk u.250€ Kui inimene on nii kaua Soomes elanud, kas siis tõesti KEVA lt ei ole koju tulnud teatist, kus ülevaade sinu teenitud pensionist? Seda saab ka ise sealt tellida neti pangakoode omades näiteks. Nagu eespool selgitatud, liidad sellele tööpensionile Eestis väljateenitud pensioni ja kogu lugu. Kui elad edasi alaliselt Soomes, siis kui saad alla Soome miinimumi, makstakse see vahe sulle. Üldiselt, unustage ära mingi pensioni saamine Soome riigilt. Need eestlased, kes on mingi 20 a. Soomes elanud ja töötanud, on isejutt. Tean reaalselt kahte eestlast, kes kuulasid ainult neid jutte mis neile endile meeldisid. Väitsid et 5 aastat peab Soomes elama ja Soome keskmine (nende arust 1300€)pension käes.Nad olid päriselt ka arvestanud, et selline summa iga kuu tulema hakkab. Kui saabus esimene pensionipäev, olid silmad vees.
 
Soome elanik to: "tädi" ise saab kohe-kohe 60... 02. august 2014, kl 14.12
Pensioniiga algab 63-aastaselt. Sa ei saa pensionit enne! Lugemist: http://www.kela.fi/elakeika-lahestyy_varhennettu-vanhuuselake

Kui sul on tööaastaid Eestist ja elad Soomes, siis sa ei saa (vist) ennetähtaegset vanaduspensioni ka Eestist, sest selle saamise õigus on:
- Eesti alalisel elanikul;
- tähtajalise elamisloa ja elamisõiguse alusel Eestis elaval välismaalasel.

Oma andmeid saab vaadata https://www.varma.fi/login/dispatcher?TAM_OP=login&USERNAME=unauthenticated&ERROR_CODE=0x00000000&URL=%2Fportal%2Flink%3Fpage%3D2200%26langcode%3Dfi&HOSTNAME=www.varma.fi
Vaja pangatuunutega sisse logida.

Võid helistada ka KELAsse ja paluda eestikeelset teavet pesioniasjades.

to: 'Viimasele 31. juuli 2014, kl 21.53' ##Tean reaalselt kahte eestlast, kes kuulasid ainult neid jutte mis neile endile meeldisid. Väitsid et 5 aastat peab Soomes elama ja Soome keskmine (nende arust 1300€)pension käes.Nad olid päriselt ka arvestanud, et selline summa iga kuu tulema hakkab. Kui saabus esimene pensionipäev, olid silmad vees.##

Eks nad lugesid selle "targa" Tuuli Jõesaare artiklit 07. oktoober 2011 "VIIS AASTAT TÖÖD SOOMES TAGAB MAGUSA PENSIONI" +151 erineva IQ-ga kommenteerijat!
http://epl.delfi.ee/news/eesti/viis-aastat-tood-soomes-tagab-magusa-pensioni.d?id=59308288

Eesti Päevaleht võiks ikka lasta sellise jaburduse Eesti sotsiaalkindlustusameti töötajal üle kontrollida. Ajakirjanik ei tea isegi seda, et Soomes sellist asja kui MIINIMUMPALK pole olemas!
Muuseas, ka nimetatud ametkond oskab Soome kohta täpselt ja kenasti need asjad ära seleteda.

.
 
Mõni aasta tagasi 02. august 2014, kl 22.25
lubas üks kõrgesti haritud töötuks jäänud riigikogulane ka minna viieks aastaks Soome koristama ja seejärel olevat 1300€ pension teenitud. Mis siis rääkida neist lapsajakirjanikest. Väga paljud rumalad räägivad mingist Soome keskmisest pensionist (1400€). See on sama lugu, nagu Eestis keskmine palk. Ametlikult ja paberil üle 1000, aga palju neid on, kes sellisest palgast undki ei näe. Keskmise pensioniga sama lugu. Kõrgepalgalised venitavad selle summa suureks, aga tegelikult ka Soomes saab (kusagilt lugesin) u. 50% pensionäridest miinimumpensioni. Olen üsna veendunud, et leidub neidki, kes on oma 5 aastat Soomes ära töötanud ja nüüd ootavadki Eestis pensioniea kättejõudmist ja seda roosamannat, mis Soomest sadama hakkab.
 
NN 09. september 2014, kl 19.26
Head inimesed,
ka üks pensioniga seotud küsimus, võibolla oskab keegi vastata. Lugu on selline, et Eestis hakkab kätte kohe jõudma pensioni tähtaeg, sellega pole probleemi, mingi üle tublisti 30 aasta tuleb ikka staazi, kuid aastatel 1992-1994 sai töötatud klubitreenerina Soomes. Kaalumise all on mõte, kas selle eest oleks võimalik ka mingit pensionilisa taotleda Soomest? Ehk on keegi, kes oskab vastata või oskab öelda, kas see summa üldse oleks asjaajamist väärt?
 
to NN 09. september 2014, kl 19.55
Kui oled ametlikult tööl olnud, siis on asi lihtne. WWW.keva.fi lehelt saad ise kontrollida. Pangakoodidega oleks kõige lihtsam. Arvata võib, et kui oled nii kaua eemal olnud, siis koode ei ole? Seal lehel on koht, kust saad teha avalduse enda pensioni andmete kohta. Saadavad postiga koju. Iga sent on väärt asjaajamist:. Ei ole küll kindel, aga äkki on nii, et kui Eestis annad sisse pensioni taotlemise avalduse ja mainid, et olid ka Soomes tööl, siis pensioniamet hangib ise andmed. Vastupidine variant küll toimib. Siis nt. Soomes taodeldes Soome pool küll otsib.
 
juku 10. september 2014, kl 07.28
to toNN
Keva tegeleb julkisen sektorin asjadega!!! Klubitreener nüüd küll sinna ei kuulu....neil tavaliselt yksityinen tööandja ja neil omad lepingud, ilmarine, varma jms!!!
 
Täpselt ei tea 10. september 2014, kl 10.54
Praegu on Eesti ja Soome omavahel küll heas koostöös, võib-olla Eesti pensioniamet ise saab selle teabe kätte.
Aga teavet ehk saab siit https://www.varma.fi/fi/henkiloasiakkaat/pages/default.aspx

Ja eestikeelne voldik:
https://www.varma.fi/fi/PdfDocuments/Anonymous/Julkaisut/YrittajaYritys/YrittajansosiaaliturvaSuomessa_viro.pdf

Muidugi tasub uurida - oled ju töötanud, milleks sellest rahast loobuda, pensionäril on iga sent tähtis.
 
Pinss 01. september 2022, kl 12.39
Fondihalduritel õigus. Need röövsambad mis tehti oleks algusest peale pidanud teisiti tegema. Siis poleks olnud alla 3% aastatootlust. Mujal maailmas on normaalne, et pensionifondi pikaajaline tootlus on üle 10%. Mis siis oleks parem lahendus kui praegune reform?
1) Riik loob teise samba, mis pakub konkurentsi pankade omale ning ei lase neil ahnusest hulluks minna.
2) Seaduses tuleb kehtestada fondi ülalpidamiskulu mis on kulupõhine, põhjendatud ning minimaalne. Seal peab olema garanteeritud tootlus. Pensionifond toodab raha investorile mitte vahendajatele. See on täiesti ok, kui jääbki ainult riiklik teine sammas.
3) Kuna teise samba maht on üle viie miljardi, saab riik sõlmida lepinguid OTSE indeksite ostmiseks ning see lööb hinna väga suurelt alla. USA' s saab isegi tavainvestor oluliselt paremaid hindu kui meie siin saame. Seega riik saaks veel paremad tingimused. Me räägime tingimustest mis on 100 ja rohkem korda paremad kui praegused tingimused. Isegi tavainimesed saavad 80 korda paremad tingimused. 1,2% maksimumi asemel tohib aastane kulu olla 0,012% fondi mahust.
4) Riik peab lõpetama kõik PPP projektid kus mängitakse rahavood ärikate kätte. Kõik PPP projektid kus on riigi poolt garanteeritud rahavood peavad olema eelkõige rahastatud teisest pensionisambast. PPP projektid peavad teenima kasumit inimestele mitte ärikatele. PPP projektid on meeletu lüpsilehm kus on meeletud ülikasumid.
5) Kõik kasumlikud riigiasutused tuleb jällegi erastada teise pensionisambasse. Need kasumid peavad jällegi jooksma otse teise sambasse.
6) Kõiksugu abirahad mis jooksevad otse ärikatele (nagu näiteks tuulikuärikad) peavad ärikate asemel kuuluma jällegi pensionifondile, ehk siis meile kõigile.
7) Kõikide maavarade kaevandamine (mis on meie ühisvara) peab teenima jällegi meid kõiki, mitte paari oligarhi. Ehk siis jällegi mõistlik oleks nii vahendid investeerimiseks kui ka tagasitulevate kasumite haldamiseks kasutada seda riikliku teist pensionisammast.
8) See jõhker kindlustusfirmade skeem peab kaduma. Teine sammas ise peab seisma hea selle eest, et rahad ilusti ning odavalt välja makstud saaks. See kindlustufirmade osa teises sambas on vargus.
Kogumispensioni II sambal on kolm mõttetuste taset võrreldes I samba panusega:
1. INIMESE TASE HINNANGUNA: Keskmise palga puhul on II samba kogumispanus perele 60 EURi kuus ja kolme piisava lapse I samba pensionimaksjaks kasvatamise kuupanus 3x600=1800EURi. Ühe lapse kasvatamise kuupanus alimendiseaduse järgi 600EURi. II samba panus moodustab I samba omast 60/1800=3,3%
2. INIMESE TASE TEGELIKKUSES AUDITEERITUNA: Äsja selgus, et II samba keskmine ko-guja on 17 aastaga kogunud 6kEURi. Samal ajal on teada, et jooksva rahastatuse tõttu toimiva I samba käimas hoidmiseks on vaja perel kasvatada 3 last pensionimaksjaks 24 aasta jooksul ja teha kokku panus 200kEURi lapse kohta ja kolme piisava puhul 3x200k=600kEURi. Äsjase auditi tu-lemusel moodustab II samba tulemus I samba piisavast panusest 6k/600k=1%
3. RIIGI TASE: Kui võrrelda panuseid I ja II sambasse riigi tasemel, siis kui arvestada, et 11 mil-jardilisest riigieelarvest läheb iga aasta 2 miljardit I samba pensioniks ja pensionipõlve pikkuseks on 20 aastat, siis kulub ühele pensionipõlvele kokku 40 miljardit. II sambasse on suudetud koguda vaid 4 miljardit ehk 10% ja seda kõike ei maksta välja, vaid makstakse tootlus 5%. Kokku moo-dustab seega II samba välja makstav osa 10%×5%=0,5% I samba rahast ehk peaaegu ei midagi.
II samba kaitsjate kohta võib seega öelda, et tõelised mullimeistrid ja missugune kära?!
Kui üldse pensionisüsteemi reformida, siis tasuks parendada 100% pensionit tagavat I sammast, aga mitte asendustegevusena nokitseda 1% tulemusega või isegi 0,5% tulemusega II samba kallal.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!