Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
Suhkur
 
mürk? 02. veebruar 2017, kl 10.50
Eesti biokeemik selgitab: mis on suhkur ja miks inimene seda vajab

http://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/retseptid/biokeemik-selgitab-mis-on-suhkur-ja-miks-inimene-seda-vajab?id=77103796
.
 
olja 02. veebruar 2017, kl 13.45
Selles artiklis on kõik mõisted segamini. Kord räägitakse suhkrust, siis üldiselt süsivesikutest. Jah, süsivesikud on hädavajalikud. Aga need peaksid olema liitsüsivesikud, mitte lihtsüsivesikud, nagu lauasuhkur.
 
Kord 02. veebruar 2017, kl 14.26
Ise ajad segamini. See jaotus liit ja liht on veidi veider, aga suhkur ei saa olla kuidagi lihtsüsivesik, kuna koosneb fruktoosist ja glükoosist.
 
njahh 02. veebruar 2017, kl 16.41
biokeemiku jutt on täitsa adekvaatne. Tegelikult oleks ta pidanud märkima, et peab suhkrute all silmas süsivesikuid. Siis ehk ei oleks alkeemikud ja telegrammifännid nii keema läinud.
Paraku peab enamik inimesi suhkruks seda poes müüdavat valget rafineeritud roo- või peedisuhkrut ega saa aru, et tegelikult kvalifitseeruvad suhkrute alla ka glükoos, fruktoos, laktoos, töötlemata sahharoos jt ning ka varuaine tärklis.
 
olja 02. veebruar 2017, kl 17.10
Kord
02. veebruar 2017, kl 14.26
Ise ajad segamini. See jaotus liit ja liht on veidi veider, aga suhkur ei saa olla kuidagi lihtsüsivesik, kuna koosneb fruktoosist ja glükoosist.

Kahjuks on suhkur siiski lihtsüsivesik:) Kas koolis ei õpetatud?
Otsi internetist ja sa leiad selle kohta palju materjali

Üks näide http://toitumine.ee/energia-ja-toitainete-vajadused/pohitoitained/susivesikud-sh-kiudained
 
Kord 03. veebruar 2017, kl 10.12
Ma olen õppinud keemiat ja seal küll sellist veidrat jaotust pole. See mingi toitumisspetsialistide teema, ma vaatasin ja ikka aru ei saanud, mis see liitsüsivesinik on, et mis ta keemiliselt on. Räägitakse kiudainetest, kas mõeldakse ligniini, tselluloosi või mida täpsemalt?
 
oh sind! 03. veebruar 2017, kl 11.24
Mitte liitsüsivesinikud,vaid liitsüsivesikud:)

Liitsüsivesikud on sellised süsivesikud,mis imenduvad organismis aeglaselt, ka on seedeorganistes kauem ja toidavad aju ja lihaseid pikemaaegselt. Neid nimetatakse ka "kasulikeks süsivesikuteks". Neid saad näiteks teraviljadest, käägiviljadest.
Lihtsüsivesikud vastupidi imenduvad väga kiiresti,viskavad veresuhkru lakke ja toimivad lühikest aega. Ja annavad kohutaval hulgal kaloreid!

No muidugi on see ka toitumisspetsialiste teema,sest inimesed ju söövad neid:)
 
njahh 03. veebruar 2017, kl 15.00
vahet pole, mis süsivesikuid sa tarbid, kalorite hulk grammis jääb ikka samaks - 4kcal/grammi kohta.
 
Kord 04. veebruar 2017, kl 11.37
Teaduslik lähenemine asjale oleks, et kõigepealt öeldakse millega on tegu s.t. milliste keemiliste ühenditega. Siin on jutt ainult nende süsivesikute omadustest, mitte sõnagi sellest mis need on.

No kui see süsivesik ära ei seedu, siis ei tule ka neid kaloreid.
 
teaduslik lähenemine? 04. veebruar 2017, kl 17.44
No siin on tõepoolest tõelised teadlased koos. Teaduslik lähenemine - no pole lihtsalt sõnu.
 
nelli 05. veebruar 2017, kl 23.03
Toitu on ülekülluslikult, sellest ka nurisemine suhkru üle.Mäletan aega kui suhkur oli raskesti kättesaadav. Kasutati rohutarbeks. Jumal hoidku, et selline aeg ei korduks!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!