Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Tervisemure
madal hemoglobiini tase
 
mis? 06. juuni 2008, kl 17.34
kui hemoglobiini tase on v2ga madal, mis siis juhtuda voib ja millest see tuleb?
 
. 06. juuni 2008, kl 17.55
kui pole verevähk, siis see võib olla näljutamisest. või vererohketest päevadest.
juhtuda võib, et sa nõrked ja sured, kui korralikult sööma ei hakka või vererohke mensi põhjust (müoom) ei kõrvalda
 
no 06. juuni 2008, kl 18.48
oleneb, kui vana inimesega tegu.
 
kogenu 06. juuni 2008, kl 18.50
eeltoodu võib paika pidada, aga võib olla ka millestki muust, sinu organismi eripära (ehk terviserike).
minul on see kestnud 20 aastat, ma ei näljuta, ei sõltu sellest, mida ma söön või söömata jätan, päevad (rohked) mõjutavad seda muidugi ka pisut.. aga kuskil on point mida ei leita. Hg on (suhteliselt, minu kohta, mitte üldistes keskmistes näitajates) ok niikaua kui söön tablette (ja saan süste), niipea kui ei tee seda, langeb silmnähtavalt.
jõuetus, pidev külmatunne, energiapuudus, võimetus teha kiirendusi nagu spurtimine (ntx bussile jooksmine viimasel hetkel), üldse vähegi füüsilist pingutust nõudvad tegevused, aeroobne trenn, isegi jenka tantsimine rohkem kui pool lugu... jnejne võtavad silmsit mustaks.
Kui Hg on juba alla 10 (teises skaalas alla 100) langenud, ei jaksa trepist kõndida. Süda võib peksta verd ringi kui tornaado, aga kui veres ei ole hapnikku mida see raud kannab, siis on sellest väha kasu.
Kui ka leitaks põhjus (midagi vereloomega???), kas selle vastu ikkagi midagi oleks kui ainult see pidev rauasöömine.
ära tüüdanud, segab elamist:S olen kohanenud, aga ebameeldiv ikkagi
 
emakata aneemik 06. juuni 2008, kl 18.56
kogenule
vana sa oled? kas emakaoppi pole kaalunud?
rohked päevad teevad aneemikule ikka jubeda karuteene küll. parem oleks sellisel päevadeta olla.
 
kogenu 06. juuni 2008, kl 20.03
on see teema ka üleval olnud, aga eks sellega ole teised riskid, ei pruugi ju midagi juhtuda pärast, aga võibolla juhtub
 
sens. 07. juuni 2008, kl 10.05
kogenule .sul võiks arst määrata hapniku hingamise. see võib asja paremaks teha.soovitaks ka soolakamberit.aasristiku tee.
 
ka aneemik 07. juuni 2008, kl 10.09
kogenule
Milline on sinu hemoglobiini tase? Ma krõbistan ka rauatablette, kogu aeg ei viitsi ja siis on jälle hemoglobiin madal.
 
kogenu 07. juuni 2008, kl 12.27
peaaegu 40 (vanus)
hg tase: kõige madalam 86, kõige kõrgem 130 (pärast väga põhjalikku tableti-süstikuuri), tavaliselt suudan püsida 110 serval, aga see tähendab, et ei tohi suuri pause tabletikrõbistamisse jätta.
Aga eks ju ununeb ka aegajalt.. see ju hiilib pidevalt vaikselt salamahti ligi, muudkui kohaned, teed trepil jälle pause nii et ei märkagi, oeld ettevaatlik järskude liigutustega...
njahh muudkui kälgima peab ennast pidevaltg ja eks see ole aastatega omasemaks saanud, vanasti oli rohkem käegalöömist.


kuidas teiege seisud, aneemikud?
 
ka aneemik 07. juuni 2008, kl 12.52
Mul umbes samad näitajad. Hetkel 107. Kiiremaid liigutusi tehes hakkab jah süda peksma ja trepist üles minnes samuti.Eriti ei ole süvenetud ka põhjuste väljaselgitamisse. Päevad suhteliselt vererohked ja miski müoomisõlm on ka. Vanust juba 50+.
 
kogenu 07. juuni 2008, kl 13.33
jah, just, ei ole süvenetud põhjsutesse, ikka tavapärane jutt pidevalt - söö maasikaid ja liha ja spinatit ja peeti jnejne.. eks neeed päevad mõjuvad halvasti jah..
ahh pgn, kui see oleks nii lihtne, olen seda kõike iivelduseni söönud, misiganes asi peaks rauale hästi mõjuma, ekstra söönud, mitte tuhkagi..söö või ära söö, ikka käitub samamoodi hg tase, kui rohtudega kuuritan, siis tõuseb, kui ei, siis langeb. kusjuures ei tõuse kah sedasi nagu 'peaks'. mõni ajutine aneemik (rase vms) räägib et paar lehte ära sööb on vuhinal üleval 150 peal
ei tea jah, milles asi. vb on ming iasi organismis puudu ja lihtslt ei omasta, söö palju tahes...
ega ennast ka eriti ei huvita, käelöömine ja eluspüsimisepüüdmise tunne on, kahju lihtsalt et ei saa normaalselt elada, muudkui külm ja jõuetu olemine
 
emakata aneemik (37a) 07. juuni 2008, kl 17.51
kogenule
mul võeti emakas välja paar aastat tagasi, vahetult enne seda oli mul hmglb 50 ;) aga kuna see oli langenud mitme aasta vältel, siis ikka kõndisin ja tegin trennigi, käisin klubides tantsimas ning seisin jalgadel..
mul on lapsest saati jooksnud ninast verd, praktiliselt iga päev ja ohtralt. kui algasid päevad, siis kestsid oma 7-8 päeva ning vahe oli 19-23 päeva ;)
mingi 28 päevane tsükkel oli minu meelest ime ;)

lõpuks hakkas jubedalt verd tulema ikka kohe nii, et ma 2 päeva ei saanud kodust üldse välja astudagi. lahinal tuli.
nüüd emakas väljas ja elu ilus.
olen terve kui pull ;) kuigi üle 100 pole mul kunagi näitaja olnud, tunnen ennast esimest korda elus tugeva ja tervena.

ma muidugi ei soovita siin midagi, kuid julgen öelda, et mulle oli see emaka eemaldamine ainus õige otsus.
õnneks mingeid tüsistusi ega muid negatiivseid nähte pole. isegi munasarjad teevad hoolsasti tööd ning üritavad ikka must verd välja ajada, palju jaksavad - niiet mens käib ikka edasi (marginaalsel moel, õnneks)

vererohked päevad on meiesugustele ikka pea surmaotsus, sest elukvaliteet on seepärast jube nigel :( ma mäletan aegu, kus ma ei suutnud kõndida ka kolmandale korrusele trepist, ilma, et ma poleks pidanud seinast kinni hoidma ning hingeldama paar minutit - nüüd jooksen kasvõi kuuendale kui hirv ;)
 
lo 07. juuni 2008, kl 20.28
Ega pole kilpnäärme alatalitlusega tegu?
 
organismi eripära 07. juuni 2008, kl 21.27
Minu hgb kõigub vahemikus 80-100, üle ei taha kerkida ka tablettide abil. Kui on 80, võtab trepist käimine ja bussile jooksmine võhmale, kuid pilti sellest veel taskusse ei pane. Kui on ligi 100, võin vabalt kolm korda nädalas trenni teha ja tunnen end täiesti normaalselt.
 
krooniline aneemik 07. juuni 2008, kl 21.34
Mul praegu 106 ja tunnen ennast suurepäraselt,teen rasket füüsilist tööd ja elan hästi.
teist last oodates elasin kuid 59 hemoglobiiniga,vedasin oma suurt kõhtu ja teist last,kes tollal oli 1,5 aastane.Sain mingeid rauasüste,aga need ei aidanud.Günekoloog ähvardas küll,et laps võib kõhus lämbuda,aga mida mina teha sain.Vereülekannet ka ei tehtud.Laps sündis keisrilõikega( mitte minu aneemia tõttu ) ja kohe peale oppi tehti kaks vereülekannet.Laps õnneks elus ja terve!!

Nüüd peale mitmeid vereülekandeid ja ravi olen saanud hemoglobiini nii kõrgele.Ega rohkem ta ei tõuse ka,peaasi,et langema ei hakkaks.
 
ka hädas 08. juuni 2008, kl 19.56
ma ei teadnudki, et sellised sümptomid on just sellest tingitud.Mul samad hädad ja hemoglobiin alati nõrk olnud.Kui tihti saate teha analüüse, kas võimaldatakse peale ravikuuri jälle teha?Söön hea meelega neid toite, olemine ikka kehv.Olen tablette ka söönud, aga nüüd oli mingi vedelik(loodustoode), reklaamitakse lehes.Kas keegi tarvitab seda?
 
kogenu 08. juuni 2008, kl 21.17
eks see hg sisaldus ole individuaalne igal tasemel vist:) Jaak Mael liiga kõrge ja jälle häda.
meie hulgas tundub ka päris erinev olema. kui ühele siin sobib 100 ja on teovõimeline, siis mina ei tunne end nii kepsakana ka mitte 120 juures veel, 80-ga olen vist suht surnd juba:) nii madal ei ole küll olnudki, 86 pealt löödi haiguslehele ja kuuritati väga kõvasti.. aga siis ma ka ainult magasin igal võimalikult hetkel - enne ravi saamist viimased nädalad-kuud.
 
heia 09. juuni 2008, kl 18.47
Terve kevade olin rauapuuduses. Ostsin ise rauatablette ja siirupit. Korda sain, üsna ruttu. Ega ma veresuhkru taset teagi, aga oskan ise end jälgida, kas süda puperdab ja kuidas väsimusega on. Ja kõik värske- puuvili ja marjad on hakanud hirmsasti meeldima. Tomateid söön nagu õunu ja pole neil Hispaania omadel mingit plastmassimaitset. Pesen hoolega puhtaks ja pehmem peaks ka olema, siis on eriti hea. Melonid ja nektariinid, maasikad... Pole mulle see kraam kunagi tähtis olnud, aga nüüd organism nõuab. Nagu raseduste ajal õunu- nendeta polnud elu.
Aga muu magus ei sobi üldse- kommid ja koogid.
Oma keha peab kuulata oskama.
 
organismi eripära 09. juuni 2008, kl 21.26
Olen need apteegis müüdavad looduslikud rauasiirupid kõik järgi proovinud, mitte ükski ei mõjunud. Ka paljukiidetud tothema ei tõstnud hgb näitajat, aga noh, vähemalt allapoole ka ei kukkunud. Minu puhul mõjub ainult retafer, kui paki rahulikus tempos, st. üks tablett üle päeva, ära võtan, kerkib jälle sinna üles 100 juurde tagasi. Teist pakki kohe otsa süüa pole mõtet - kogemus näitab, et kõrgemale ei tõuse. Liigne raud on teatavasti kahjulikum, kui väike puudujääk ;-)
Perearstil ei viitsi selle pisikese häda pärast käia, lasen vahel kontrolliks tasulisi analüüse teha (ilma saatekirjata saab näiteks mustamäe polikliinikus või hiiul), aga oma enesetunne on ka täiesti usaldusväärne, ütleb kohe ära, kui olen tablettide võtmisega liiga pika vahe sisse jätnud.

to kogenu - mul oli ka varem häda nende vererohkete päevadega, aga võtsin ette korraliku pikaajalise organismi puhastuskuuri (eriti maks, soovitan soojalt võilille igal kujul) ning nüüd on asi varasemaga võrreldes suht kontrolli all, ainult ühel tsükli päeval tuleb käike planeerida sidemevahetuse võimalustega arvestades.
Lisaks krõbistasin vetikatablette, sest ega kilpnääre ilma joodita ikka hormoone ei tooda. Tundub, et tuli igati kasuks, ka külmetavad käed ja jalad on nüüdseks unustatud!
Ah jaa, vanus kah 40. Viimasel ajal mõtlen tõsiselt, kas ehk proovida gluteenivaba dieeti, äkki on põhjus ikkagi imendumishäiretes ...
 
Siki 28. veebruar 2012, kl 18.15
Olen 17 ja hemoglobiin on 60 kandis.
 
Fe 28. veebruar 2012, kl 20.24
sööge granaatõuna. raua ja C-vitamiini pomm.
 
kogenu 01. märts 2012, kl 09.30
hohoo, mis vanad teemad päevakorda tõusnud:)
Võin nüüd teada anda, mis vahepealse 3-4 aastaga toimunud. muudel näidustusel olen nüüd mirena-inimene ning suured verekaotused (loodetavasti) lõplikult minevik, poole aastaga on hgb pea iseenesest normaalne, viimati lausa 130. ilma lisarauata.
 
riina 01. märts 2012, kl 12.17
aga mina hädas kole kõrgega, mul vahest isegi 160.
ja ei söö midagi erilist - liha ja kartulit tihti, puuja köögivilja salatiks nagu ikka
ja kah ei ole hästi
veri pidavat paks olema, aga millest, joon korralikult vedelikku oma 2 liitrit päevas
ja ikka pole hästi
 
ka kõrge 30. august 2013, kl 21.25
Mul ka kogu aeg kõrge. Viimati oli juba 160. Ma ei oska midagi peale joomise ette võtta et alandada.
 
naine ligi 60 30. august 2013, kl 21.53
raud ilma c-vitamiinita ei imendu! olen ka eluaeg piiripealse hemoglobiiniga, aga nii kui liha söön, läheb kõht kinni ja rauapreparaate võttes käin vaid dünamiidiga nr 2-l, no pigem ei! püüan peedisöömisega asja parandada, aga ära tüütab ja head magusat peeti raske leida ka. kogu aeg ei mõõda, meelest läheb et hgb madal. nõrguke olen jah:-(
 
aga 31. august 2013, kl 07.23
mine verd andma, saad üleliigsest lahti.
 
njahh 02. september 2013, kl 20.37
Minu kogemus-
eluaeg olnud väike ja sale, alati kerge aneemia ja vahel ka raskem aneemia. Olen saanud näiduks ka 60 :)
Elasin pikalt rauatablettidega, Retafer oli parim. Väga hullult ei seganud, tablettide krõbistamine tekitas küll seedehäireid vahel. Kaks last sain soetatud, päevad on alati vererohked olnud ja on siiani.
Olen alati endateada korralikult toitunud, kuna kaalumuret ei ole, siis olen võinud endale lubada mida iganes. Ühel hetkel hakkasin tõsisemalt juurdevõtmisega tegelema, toitu arvutama ja arvestama. Avastasin ammpser.eed ja nutridatat jälgides, et kuigi ma igasugu head paremat ja rasvasemat kraami sisse ajan ja kaloreid on täiesti piisavalt, siis tõepoolest ei saa ma toiduga piisavalt rauda. Hakkasin jälgima, et igaõhtune tabel näitaks vähemalt soovitatavat rauakogust, reeglina proovisin rohkem tarbida. Igasugu maasikad jms on puhas jama, ei jõua neid keegi nii palju süüa, et rauda kätte saada. Väga hariv oli ja nüüd on näit 130- 150, päevad on endiselt vererohked, juurde pole eriti küll kahjuks võtnud ja vererõhk on ikka veel madal aga elukvaliteet on ikka hoopist teine.
 
ann 02. september 2013, kl 22.14
Viimasele kirjutajale küsimus, milliseid toite siis rohkem sööma hakkasid.
 
njahh 03. september 2013, kl 14.25
Rauda oleks vaja vähemalt 15mg päevas, kilost maasikatest saab 5mg rauda, iga päev 3kg maasikaid mina vähemalt süüa ei jaksa. Lisaks on taimsest toidust rauda raskem omastada. Kiidetud kaerahelbepudru peaks sööma 1kg, et saada 14.1mg rauda. 5st klaasist piimast saab 0.4mg rauda, muna peaks sööma 10tk, et saada 14 mg. Ühest kilost brokkolist 11mg, kilost spinatist 13mg, kilost peedist 9mg. Selliseid ulmekoguseid ma süüa ei jõua. Ega lihaga ka kergem ei ole, poolest kilost veisefileest saab ka ainult 10mg rauda ja ma peaksin 2x suurem olema, et sellist hunnikut alla kugistada.
No eks see katse- eksituse meetodil tuli, igaõhtune toidu netis sisestamine ja pärast tabeli vaatamine pani ise asjad paika. Sajas grammis praetud veisemaksas on nt 10mg rauda, nii et olen menüüsse võtnud üsna palju maksatoite, tükk maksa, kaks viilu leiba on üsna tavaline. Päeva peale veel peotäis kreeka vms pähkleid, muna ja veel nipetnäpet ja olemas see vajalik on. Veretooted on umbes samasuguse kangusega, neid armastan vähem :)
Kui tõepoolest väga korralikult 3x päevas süüa, 2 oodet lisaks, ja lõunasöök ikka mitmekäiguline, siis tegelikult saab selle rauakoguse kätte küll, ilma ekstra punnitamata, aga mina kindlasti nii korralikult ei söö ja ei tunne ka kedagi, kes seda teeks. Söön küll 3x päevas aga lõuna ajal supp praad ja magustoit ära süüa oleks ikka liig mis liig, oleksin pool päeva teovõimetu.

http://tap.nutridata.ee/24/showTOP/35

võrdlemisi hea tabel, kahjuks tabeli eesotsas troonivat kuivatatud peterselli või pärmi ikka saja grammi kaupa ei söö, paljud toiduained on antud töötlemata kujul, esmapilgul ju rauarikkad kuivatatud läätsed tuleb ikkagi kõigepealt toiduks valmistada, keeta, ja siis ei ole nende rauasisaldus mitte 9mg nagu kuivatatud läätsedes, vaid 2.4mg.

Pikk jutt, aga ehk on kellelgi huvitav lugeda :)
 
Merlin 27. oktoober 2013, kl 13.12
Olen 14 ja hemoglobiini tase on 101 on see halb?
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!