võibolla oled huvitatud "vale-napoleoni koogist"?
see käib nii:
TAIGEN:
250 g võid või margariini
3/4 klaasi vett(gaseeritud vett)ja kui on, siis sinna sisse üks pits viina
3 klaasi jahu kindlasti(taigen peab saama üpris sitke ja hästi rullitav
2 spl suhkrut ja natuke soola
kõik see kupatus sõtkuda elastseks taignaks, sellest oleks kaval kohe 12-13 pallikest valmis veeretada ja külmkappi pista veidikeseks(veel parem kui teise päevani, siis jahu saab reageerida natuke, hea oleks toidukile ümber panna,et koorikut ära hoida).
edasi käib nii:
ahi sooja 250 kraadi peale, esimene pall laiali rullida hästi õhukeseks, lahtikäiva tordivormi põhjad sobivad küpsetamiseks, libistada see taiganarulli abiga plaadile, venitada servadeni kui vaja, üle serva tilpnev aga ära lõigata, kahvliga mõned augud sisse taignale ja ahju. asja point on selles, et see imeõhuke taigen küpseb suhteliselt kiiresti ja kui teine tordi- vormi plaat ka on, saab selle niikaua ette valmistada jne.
natuke pruunikaks küpsenud põhi ettevaatlikult mingile alusele jahtuma libistada, ülejäänud hiljem töö käigus sinna peale.
KREEM:
2 muna
4-6 spl.suhkrut
1/2 liitrit piima
2 kuhjaga spl.jahu kokku mikserdada ja sellest keedukreem kuumutada(ikka nõrgal tulel või veevannis ja kogu aeg segades)
300 g värsket võid vahustada 2 spl.suhkruga, maitseks riivitud sidrunikoort ja mahla ja/või vaniljesuhkrut 1 tl.täis, jahtunud keedukreem jaokaupa võikreemile juurde mikserdada.
EDASI:
tordialusele esimene taignakiht, millele kreemisutsakas peale määrida, teine taignakiht peale ja õrnalt kokku vajutada, jälle kreemisuts, uus taignakiht jne.kuni taignakihid otsas NB!vähemalt üks suts kreemi peab jääma kõige peale määrimiseks ja üks taignakiht(plaat)kaunistuspuruks mudimiseks.
Nii, valmis kook kas tordikupliga või muul moel külmkapi-lõhnade eest kaitstuna sööjaid ootama. no üle kolme päeva ei riskiks hoida!
ja veel - eriliselt hea tulemuse saab siis, kui mõne kreemikihi asemele määrida üsna haput õunaplödi või pohlamoosi.
ÕUNAPLÖDI=5-6 kooritud-lõigutud õuna tilga veega pehmeks hautada, umbes spl.suhkruga jahtunust pärast segi mikserada.
tean, tean, jutt tuli hirmuäratavalt pikk ja vahest ka keeruline, aga töö käigus see asi nüüd nii raske ka pole.