Kööginõu
kook,mida paar päeva külmkapis säilitada
maria 14. august 2002, kl 13.17 |
tibuaju 14. august 2002, kl 14.47 |
Antud asjaolusid arvestades on väga hea hapukooretort.(Retseptis võib asendada hapukoore maitsestamata jogurtiga).
Tainas: 1 pk (500 g) hapukoort
3-4 kl jahu
suhkrut (maitse järgi)
vaniljesuhkrut
2-3 tl soodat (küpsetuspulbrit)
Sega tainas kokku, määri ahjuplaadile (tainas tuleb suhteliselt paks), küpseta ~200 C kuni tainas on pealt õrnalt helepruun ja tikuga katsudes kuiv.
Täidiseks: 1-2 pk hapukoort (soovi korral lisadaveidi suhkrut, sidrunimahla või vaniljesuhkrut)
Lõika põhi 2-3 osaks (vastavalt koogi paksusele), määri peale ohtralt hapukoort.
Lase külmutuskapi seista vähemalt 24 h. Sulata peale šokolaadi või tee ise šokolaadiglasuur (retsepti ei oska täpselt öelda, ise teen alati "tunde järgi". Koosneb kakaost, piimast, võist, suhkrust ja soovi korral lisada ka maitsestamiseks rummi).
Vabalt võib antud tort seista kapis 2-3 päeva, mida kauem seisab, seda parem on.
p.s. Ainult kinni tuleb katta "külmutuskapi lõhna" tõttu.
Head küpsetamist!
Tainas: 1 pk (500 g) hapukoort
3-4 kl jahu
suhkrut (maitse järgi)
vaniljesuhkrut
2-3 tl soodat (küpsetuspulbrit)
Sega tainas kokku, määri ahjuplaadile (tainas tuleb suhteliselt paks), küpseta ~200 C kuni tainas on pealt õrnalt helepruun ja tikuga katsudes kuiv.
Täidiseks: 1-2 pk hapukoort (soovi korral lisadaveidi suhkrut, sidrunimahla või vaniljesuhkrut)
Lõika põhi 2-3 osaks (vastavalt koogi paksusele), määri peale ohtralt hapukoort.
Lase külmutuskapi seista vähemalt 24 h. Sulata peale šokolaadi või tee ise šokolaadiglasuur (retsepti ei oska täpselt öelda, ise teen alati "tunde järgi". Koosneb kakaost, piimast, võist, suhkrust ja soovi korral lisada ka maitsestamiseks rummi).
Vabalt võib antud tort seista kapis 2-3 päeva, mida kauem seisab, seda parem on.
p.s. Ainult kinni tuleb katta "külmutuskapi lõhna" tõttu.
Head küpsetamist!
ehhee 14. august 2002, kl 15.25 |
tädi anni maalt 14. august 2002, kl 15.25 |
võibolla oled huvitatud "vale-napoleoni koogist"?
see käib nii:
TAIGEN:
250 g võid või margariini
3/4 klaasi vett(gaseeritud vett)ja kui on, siis sinna sisse üks pits viina
3 klaasi jahu kindlasti(taigen peab saama üpris sitke ja hästi rullitav
2 spl suhkrut ja natuke soola
kõik see kupatus sõtkuda elastseks taignaks, sellest oleks kaval kohe 12-13 pallikest valmis veeretada ja külmkappi pista veidikeseks(veel parem kui teise päevani, siis jahu saab reageerida natuke, hea oleks toidukile ümber panna,et koorikut ära hoida).
edasi käib nii:
ahi sooja 250 kraadi peale, esimene pall laiali rullida hästi õhukeseks, lahtikäiva tordivormi põhjad sobivad küpsetamiseks, libistada see taiganarulli abiga plaadile, venitada servadeni kui vaja, üle serva tilpnev aga ära lõigata, kahvliga mõned augud sisse taignale ja ahju. asja point on selles, et see imeõhuke taigen küpseb suhteliselt kiiresti ja kui teine tordi- vormi plaat ka on, saab selle niikaua ette valmistada jne.
natuke pruunikaks küpsenud põhi ettevaatlikult mingile alusele jahtuma libistada, ülejäänud hiljem töö käigus sinna peale.
KREEM:
2 muna
4-6 spl.suhkrut
1/2 liitrit piima
2 kuhjaga spl.jahu kokku mikserdada ja sellest keedukreem kuumutada(ikka nõrgal tulel või veevannis ja kogu aeg segades)
300 g värsket võid vahustada 2 spl.suhkruga, maitseks riivitud sidrunikoort ja mahla ja/või vaniljesuhkrut 1 tl.täis, jahtunud keedukreem jaokaupa võikreemile juurde mikserdada.
EDASI:
tordialusele esimene taignakiht, millele kreemisutsakas peale määrida, teine taignakiht peale ja õrnalt kokku vajutada, jälle kreemisuts, uus taignakiht jne.kuni taignakihid otsas NB!vähemalt üks suts kreemi peab jääma kõige peale määrimiseks ja üks taignakiht(plaat)kaunistuspuruks mudimiseks.
Nii, valmis kook kas tordikupliga või muul moel külmkapi-lõhnade eest kaitstuna sööjaid ootama. no üle kolme päeva ei riskiks hoida!
ja veel - eriliselt hea tulemuse saab siis, kui mõne kreemikihi asemele määrida üsna haput õunaplödi või pohlamoosi.
ÕUNAPLÖDI=5-6 kooritud-lõigutud õuna tilga veega pehmeks hautada, umbes spl.suhkruga jahtunust pärast segi mikserada.
tean, tean, jutt tuli hirmuäratavalt pikk ja vahest ka keeruline, aga töö käigus see asi nüüd nii raske ka pole.
see käib nii:
TAIGEN:
250 g võid või margariini
3/4 klaasi vett(gaseeritud vett)ja kui on, siis sinna sisse üks pits viina
3 klaasi jahu kindlasti(taigen peab saama üpris sitke ja hästi rullitav
2 spl suhkrut ja natuke soola
kõik see kupatus sõtkuda elastseks taignaks, sellest oleks kaval kohe 12-13 pallikest valmis veeretada ja külmkappi pista veidikeseks(veel parem kui teise päevani, siis jahu saab reageerida natuke, hea oleks toidukile ümber panna,et koorikut ära hoida).
edasi käib nii:
ahi sooja 250 kraadi peale, esimene pall laiali rullida hästi õhukeseks, lahtikäiva tordivormi põhjad sobivad küpsetamiseks, libistada see taiganarulli abiga plaadile, venitada servadeni kui vaja, üle serva tilpnev aga ära lõigata, kahvliga mõned augud sisse taignale ja ahju. asja point on selles, et see imeõhuke taigen küpseb suhteliselt kiiresti ja kui teine tordi- vormi plaat ka on, saab selle niikaua ette valmistada jne.
natuke pruunikaks küpsenud põhi ettevaatlikult mingile alusele jahtuma libistada, ülejäänud hiljem töö käigus sinna peale.
KREEM:
2 muna
4-6 spl.suhkrut
1/2 liitrit piima
2 kuhjaga spl.jahu kokku mikserdada ja sellest keedukreem kuumutada(ikka nõrgal tulel või veevannis ja kogu aeg segades)
300 g värsket võid vahustada 2 spl.suhkruga, maitseks riivitud sidrunikoort ja mahla ja/või vaniljesuhkrut 1 tl.täis, jahtunud keedukreem jaokaupa võikreemile juurde mikserdada.
EDASI:
tordialusele esimene taignakiht, millele kreemisutsakas peale määrida, teine taignakiht peale ja õrnalt kokku vajutada, jälle kreemisuts, uus taignakiht jne.kuni taignakihid otsas NB!vähemalt üks suts kreemi peab jääma kõige peale määrimiseks ja üks taignakiht(plaat)kaunistuspuruks mudimiseks.
Nii, valmis kook kas tordikupliga või muul moel külmkapi-lõhnade eest kaitstuna sööjaid ootama. no üle kolme päeva ei riskiks hoida!
ja veel - eriliselt hea tulemuse saab siis, kui mõne kreemikihi asemele määrida üsna haput õunaplödi või pohlamoosi.
ÕUNAPLÖDI=5-6 kooritud-lõigutud õuna tilga veega pehmeks hautada, umbes spl.suhkruga jahtunust pärast segi mikserada.
tean, tean, jutt tuli hirmuäratavalt pikk ja vahest ka keeruline, aga töö käigus see asi nüüd nii raske ka pole.
lilleline 15. august 2002, kl 09.58 |
Ka üks kook, mis iga päevaga üha paremaks läheb - mu mehe lemmik!
6-kihiline kook
Taigen
100 gr võid (sulatada)
2 kl suhkrut segada omavahel või, suhkur, hapukoor
2 kl hapukoort
1 tl soodat (mitte kuhjaga)
2-3 tilka veega lahjendatud äädikat
6 kl jahu
Hästi segada ja taigen pooleks jagada. Ühele osale lisada 6 tl kakaod. Valgest taignast 3 osa, pruunist 3 osa. Küpsetada eraldi 6 kihti. u 200 kraadi juures kuni valged osad on pruunid, pruune ajaliselt sama kaua.
Taigna rullimiseks üks nipp - kuna tainas tuleb õhuke, siis määrin küpsetuspaberi margariiniga ja rullin tainast selle paberi peal ja peale seda ahju. Ääred võib lõigata nii enne kui ka pärast küpsetamist.
Kreem
5 kl hapukoort või 200 gr rõõska koort
2 kl suhkrut, vaniliini
Vahustada kuni suhkur sulab.
Kreem panna iga kihi vahele - ikka nii, et üks pruun põhi ja üks valge põhi.
Peale
8 spl piima Kakao segada suhkruga ja valada keevasse piima
8 spl suhkrut ning keeta 5-10 min.
6 tl kakaod
Natuke jahutada ning lisada 100 gr sulatatud võid. Vala koogi peale laiali.
Peale seismist võib ääred sirgeks lõigata, siis näeb välja nagu poe-kook.
6-kihiline kook
Taigen
100 gr võid (sulatada)
2 kl suhkrut segada omavahel või, suhkur, hapukoor
2 kl hapukoort
1 tl soodat (mitte kuhjaga)
2-3 tilka veega lahjendatud äädikat
6 kl jahu
Hästi segada ja taigen pooleks jagada. Ühele osale lisada 6 tl kakaod. Valgest taignast 3 osa, pruunist 3 osa. Küpsetada eraldi 6 kihti. u 200 kraadi juures kuni valged osad on pruunid, pruune ajaliselt sama kaua.
Taigna rullimiseks üks nipp - kuna tainas tuleb õhuke, siis määrin küpsetuspaberi margariiniga ja rullin tainast selle paberi peal ja peale seda ahju. Ääred võib lõigata nii enne kui ka pärast küpsetamist.
Kreem
5 kl hapukoort või 200 gr rõõska koort
2 kl suhkrut, vaniliini
Vahustada kuni suhkur sulab.
Kreem panna iga kihi vahele - ikka nii, et üks pruun põhi ja üks valge põhi.
Peale
8 spl piima Kakao segada suhkruga ja valada keevasse piima
8 spl suhkrut ning keeta 5-10 min.
6 tl kakaod
Natuke jahutada ning lisada 100 gr sulatatud võid. Vala koogi peale laiali.
Peale seismist võib ääred sirgeks lõigata, siis näeb välja nagu poe-kook.
Lisa postitus